Ha az közügy, hogy ver a férjed, az abortuszod miért magánügy?

Bakó Bea

Szerző:
Bakó Bea

2020.10.30. 14:04

Kiszolgáltatott, de felnőtt nőktől minimális cselekvést várni áldozathibáztatás, még kiszolgáltatottabb magzat életét elvenni jog? Valami nagyon félrement azoknál, akik így gondolkodnak.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

Nekem személy szerint meggyőződésem, hogy a lengyel kormány seggéből épphogy csak kikandikáló lengyel alkotmánybíróság nem valami véletlen isteni sugallatra döntött pont most, a koronavírus-járvány kellős közepén az abortusz szigorításáról, hanem azért, hogy ezen az emberek jól felháborodjanak, és addig se a kormányzati járványkezeléssel foglalkozzanak.

Mindenesetre ha gumicsont is, azért fontos témáról szól az ügy, úgyhogy megrágtuk azért az Azonnalin: elmagyaráztuk, miről szól ez az egész ítélet, és mi a helyzet ehhez képest itthon; csináltunk videót a lengyel nagykövetség előtti tüntetésről; írtak véleménycikket az Azonnali újságírói, akik bátorkodtak férfi létükre véleményt alkotni a témáról, óriási komment-shitstormokat kockáztatva; de mindez semmi ahhoz képest, amit az az abortuszon átesett fiatal nő kapott a kommentszekcióban, aki megírta nekünk a történetét és az akkori dilemmáit.

Gondoljon bárki bármit az ő helyzetéről (bár kívülállóként nehéz róla véleményt alkotni), az mindenképp

nagyon bátor dolog volt a részéről, hogy névvel és arccal elmesélte mindezt a részinformációk alapján is az állítólagos morális fölény magabiztosságával rögtönítélő nagyközönségnek.

A morális fölény tudata persze megvan a másik oldalon is: azon, amely fennen hangoztatja, hogy senkinek, pláne az államnak nincs joga beleszólni, hogy ki mit csinál a saját méhével, hiszen csakis a nő magánügye, ha el akarja venni egy magzat életét. Ezzel szemben az ugye nem magánügy, amikor egy felnőtt, cselekvőképes nő mondjuk bántalmazó kapcsolatban él: olyankor az államnak Btk-t kell szigorítania, minden ajtó elé rendőrt kellene állítania, a bíróságnak meg tanúvallomás vagy bármi bizonyíték nélkül is szigorúan kellene ítélnie.

„Áldozathibáztatás!” – harsan is fel erre mindjárt a válasz, hiszen ilyen párhuzam puszta felvetésére is csak morálisan alsóbbrendű, elmaradott vaskalapos lények lehetnek képesek ugye.

Az a magzat meg véletlenül se egy hibáztatott áldozat, aki bármely nehéz sorsú nőnél százszor kiszolgáltatottabb helyzetben függ attól, hogy a megszületése vajon „válsághelyzetet” idézne-e elő valakinek az életében.

Mielőtt az áldozathibáztatás-kórusnak túlságosan felmenne a vérnyomása, gyorsan egyértelművé teszem: nem, nem azt akarom ezzel mondani, hogy a bántalmazott nőknek az ő bajuk, oldják meg egyedül a magánproblémájukat.

Hanem azt, hogy ahogy ez, úgy az abortusz is közügy. Méghozzá eléggé összetett.

Ilyeneket pedig nem a tiltás-engedés-parancsolás tengelyen egyetlen gomb megnyomásával lehet elintézni, hanem az állampolgárok felnőttként kezelésével: mondjuk azzal, hogy nem tiltunk meg parancsolunk nekik, hanem ne adj’ Isten ösztönözzük meg ellenösztönözzük őket, ami mellett még gondolkodniuk is lehet és kell. Ahogy a családon belüli erőszak sem tűnik el pusztán a Btk-szigorítástól (mert az is kell hozzá, hogy az áldozat akarjon tanúskodni, tudjon hova menni, stb), úgy az abortusz sem tűnik el a tiltástól. Jó példa erre pont Lengyelország, ahonnan eddig is már rendre nők tízezrei utaztak el abortuszt végeztetni más EU-s országokba.

Eközben

Magyarországon, ahol tíz éve „keresztény” és „családbarát” kormány van hatalmon, kifejezetten liberális az abortuszszabályozás, hiszen a 12. hétig teljesül a feministák álma, és senki az égvilágon nem szól bele, hogy egy nő mit csinál a méhével.

A Fidesz pontosan tudja nemcsak saját magáról, de „a magyarokról” is, hogy hiába hazudják ezt naponta, ez a társadalom alapvetően nem keresztény (ellentétben mondjuk a lengyelekkel). Éppen ezért eszükben sincs hozzányúlni a liberális abortuszszabályokhoz.

Ami mondjuk kész szerencse, ismerve a Fidesz jogalkotási szokásait: berontunk ajtóstul a házba, jól megtiltunk vagy megparancsolunk valamit, hiszen a büdös parasztok ebből értenek. A Covid-teszteket egy pillanat alatt hatósági árassá tevő keresztény kormánynak az úgy tűnik, egy pillanatra sem jut eszébe, hogy talán a fogamzásgátló gyógyszerek és eszközök árát vagy adóterheit is lehetne csökkenteni, netán valamiképp arra motiválni az abortuszt fontolgató nőket, hogy hordják ki és adják örökbe a gyereket.

Hiszen akkor az embereknek még a végén egy kicsit többet gondolkodniuk kéne. 

Olvasnál még Bakó Beától az Azonnalin? Ide kattints! Hozzászólnál? Vitatkoznál? Írj nekünk!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek