Tízezer orosz katona harcolt volna a katalán függetlenségért 2017-ben egy bírói jelentés szerint

Szerző: Varsányi Bence
2020.10.29. 10:05

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

Tízezer orosz katona harcolt volna a katalán függetlenségért 2017-ben egy bírói jelentés szerint

Miután szerdán a spanyol rendőrség letartóztatott tizenkét befolyásos, a katalán függetlenségpárti politikai erőkhöz köthető üzletembert, mert a vád szerint közpénzből finanszírozták a volt katalán elnök, Carles Puigdemont Belgiumban töltött száműzetését, az ügyben nyomozó bíró kijelentette, hogy

a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás idején egy orosz csoport tízezer katonát ajánlott fel, hogy a régió kivívhassa függetlenségét.

Joaquín Aguirre bíró szerint a nem megnevezett csoport még a Gorbacsov-érában alakult, és a katonákon kívül anyagi támogatást is felajánlott Katalónia adósságainak törlesztésére Puigdemontnak.

Aguirre kiemelte, hogy habár 2017 októberében Katalónia függetlenségét kikiáltották, az orosz ajánlatot Puigdemonték akkor visszautasították. A bíró gyanúját az egyik spanyol rendőri erő, a Guardia Civil jelentéseire, és az egyik letartóztatott katalán üzletember, Víctor Terradellas telefonján talált hangfelvételekre alapozza, aki állítólag kapcsolatban volt az orosz csoporttal.

Egy másik felvételen a szintén letartóztatott Xavier Vendrell – aki egyben a katalán kormány, és a már feloszlott Terra Lliure terrorszervezet volt tagja is –, azt is elmondja, hogy a spanyol hírszerzés megfigyelte őt, miközben ő „a lehető legnagyobb biztonsággal akarta garantálni, hogy ne derüljön ki a kapcsolata Oroszországgal”.

A bírói jelentés még említ egy találkozót egy harmadik letartóztatott üzletember, Oriol Soler és Julian Assange, a WikiLeaks alapítója között is.

Soler és Assange állítólag 2017 novemberében találkoztak Ecuador londoni nagykövetségén, egy félretájékoztatási és destabilizációs stratégiával összefüggésben, amiben az orosz kormány is részt vett volna.

Bár Soler a találkozó előtt pár hónappal Szentpétervárra utazott, ügyvédje szerint a bíró állításai csupán elméletek, és nem is tartóztatták volna le ügyfelét, ha az nem lenne függetlenségpárti.

Carles Puigdemont, aki azóta az Európai Parlament tagja, a Twitteren reagált a letartóztatásokra – szerinte

a spanyol állam a katalán függetlenségi mozgalmat akarja megtörni, mert ők még három évvel a függetlenség kikiáltása után is folytatják a küzdelmet a jó ügyért.

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek