+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 29. csütörtök, 10:05
A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

Miután szerdán a spanyol rendőrség letartóztatott tizenkét befolyásos, a katalán függetlenségpárti politikai erőkhöz köthető üzletembert, mert a vád szerint közpénzből finanszírozták a volt katalán elnök, Carles Puigdemont Belgiumban töltött száműzetését, az ügyben nyomozó bíró kijelentette, hogy

 

a 2017-es katalán függetlenségi népszavazás idején egy orosz csoport tízezer katonát ajánlott fel, hogy a régió kivívhassa függetlenségét.

 

Joaquín Aguirre bíró szerint a nem megnevezett csoport még a Gorbacsov-érában alakult, és a katonákon kívül anyagi támogatást is felajánlott Katalónia adósságainak törlesztésére Puigdemontnak.

 

Aguirre kiemelte, hogy habár 2017 októberében Katalónia függetlenségét kikiáltották, az orosz ajánlatot Puigdemonték akkor visszautasították. A bíró gyanúját az egyik spanyol rendőri erő, a Guardia Civil jelentéseire, és az egyik letartóztatott katalán üzletember, Víctor Terradellas telefonján talált hangfelvételekre alapozza, aki állítólag kapcsolatban volt az orosz csoporttal.

 

Egy másik felvételen a szintén letartóztatott Xavier Vendrell – aki egyben a katalán kormány, és a már feloszlott Terra Lliure terrorszervezet volt tagja is –, azt is elmondja, hogy a spanyol hírszerzés megfigyelte őt, miközben ő „a lehető legnagyobb biztonsággal akarta garantálni, hogy ne derüljön ki a kapcsolata Oroszországgal”.

 

A bírói jelentés még említ egy találkozót egy harmadik letartóztatott üzletember, Oriol Soler és Julian Assange, a WikiLeaks alapítója között is.

 

Soler és Assange állítólag 2017 novemberében találkoztak Ecuador londoni nagykövetségén, egy félretájékoztatási és destabilizációs stratégiával összefüggésben, amiben az orosz kormány is részt vett volna.

 

Bár Soler a találkozó előtt pár hónappal Szentpétervárra utazott, ügyvédje szerint a bíró állításai csupán elméletek, és nem is tartóztatták volna le ügyfelét, ha az nem lenne függetlenségpárti.

 

Carles Puigdemont, aki azóta az Európai Parlament tagja, a Twitteren reagált a letartóztatásokra – szerinte

 

a spanyol állam a katalán függetlenségi mozgalmat akarja megtörni, mert ők még három évvel a függetlenség kikiáltása után is folytatják a küzdelmet a jó ügyért.

 

NYITÓKÉP: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás