+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 29. csütörtök, 17:17
A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

Elhunyt a koronavírus-fertőzésben Ionuț Câmpean a romániai Nagyszeben csendőrségének kapitánya, aki korábban számos Facebook-bejegyzésben tagadta a vírus létezését, és

 

azzal vádolta meg a fertőzötteket, hogy pénzért cserébe vallják magukat koronavírusosnak.

 

A 43 esztendős férfit október 23-án szállították a Szeben megyei kórház fertőző osztályára, mivel pozitív lett a koronavírus-tesztje. Három napra rá, vasárnap már a Facebookon kérte az ismerőseit, hogy vegyék komolyan a járványt, mert ő rettenetes szenvedéseken megy keresztül, s bár már öt napja küzd a kórral, még nem sikerült fölötte győzelmet aratnia. A csendőrkapitány fényképeket is posztolt magáról, azokon látszik, hogy lélegeztetőgép segítségét is igénybe kellett vennie.

 

Sajnos a pálfordulása nem mentette meg Câmpean életét. A kórház közöleménye szerint szerdán este a betegség szövődményeinek következtében elhunyt a csendőrkapitány. Több román sajtóorgánum is idézte a kórház jelentését a kapitány halálával kapcsolatban, ezek szerint Câmpean állapota rendkívüli gyorsasággal romlott, a tüdejét nagyon érzékenyen érintette a fertőzés, szerdán este súlyos légzési elégtelenség alakult ki nála, melynek következtében szívleállás következett be, ezután pedig elhunyt.

 

A csendőrkapitány annak ellenére, hogy közszolgálati feladatokat látott el, korábban nyíltan posztolgatott olyan összeesküvés-elméleteket, miszerint akit 1918-ban beoltottak a spanyolnátha ellen, azok mind meghaltak, de volt, hogy kifejtette: akiknek van eszük, azoknak az élet megy tovább, a többieknek marad a maszk. Október 2-án egyébként kérdést is intézett a romániai koronavírus-fertőzöttekhez:

 

„Mennyire vagytok szegények, hogy elfogadjátok a pénzt, és azt mondjátok, hogy koronavírusosok vagytok?”

 

Romániában nem lebecsülendő azoknak a száma, akik nem hisznek a koronavírus létezésében. A nyáron többszáz ember tüntetett Bukarest belvárosában, azt követelve, hogy a kormány hagyjon fel az ijesztegetéssel, és ne vezessen be újabb korlátozásokat, és ne tegye sehol se kötelezővé a maszkviselést. Romániában az ortodox egyháznak is nagy szerepe van abban, hogy az állampolgárok szkeptikusan viszonyulnak a járványügyi intézkedésekhez. Az Azonnali is írt már arról, hogy az ortodox egyház püspökei olykor milyen magasról tesznek a kormány által kihirdetett intézkedésekre, amelyek a járvány visszaszorítását célozzák.

 

Legutóbb pedig éppen Daniel pátriárka, a Román Ortodox Egyház feje eresztett el egy fenyegetést a román kormány irányába, amiért az csak bizonyos korlátozások betartásával engedélyezte a román ortodoxok által nagyon tisztelt Baszarabovi Szent Démétriosz búcsús ünnepének megünneplését Bukarestben. A pátriárka a búcsún elmondott prédikációjában arról beszélt, hogy

 

legutóbb a kommunista diktatúra tiltotta be ezt az ünnepet, ami rá két hónapra meg is bukott, szerinte emiatt, mert a „jámbor szent Démétriosz megfizetett ezért”.

 

Az álhírek is sokat rontanak azon, hogy Romániában egyre több a koronavírus-szkeptikus, előfordul, hogy az álhíreknek a vezető szerepet betöltő politikusok is bedőlnek. Teodor Meleșcanu volt román baloldali külügyminiszer és szenátor egy nagygyűlésen terjesztett tovább egy álhírt, miszerint Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök bejelentette a görög állami tévén: Bulgária és Románia meghamisítja a koronavírus-fertőzöttek számát, hogy több pénzt kapjon az EU-tól a járvány kezelésére. Az ügy diplomáciai balhét robbantott ki, Görögország bukaresti nagykövetének is magyarázkodnia kellett emiatt, hogy a miniszterelnökük soha nem mondott ilyent, amit pedig Meleșcanu terjeszt, az fake news.

 

Romániában csütörtökön 6481 új koronavírus-fertözött személyt jelentettek be a hatóságok, a járvány miatt 10975 személy van jelenleg kórházban keleti szomszédunknál.

 

Nyitókép: Román csendőrség / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás