Addig szidta a koronásokat az erdélyi csendőrkapitány, amíg ő is az lett, majd belehalt a fertőzésbe

Szerző: Vass Csaba
2020.10.29. 17:17

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

Addig szidta a koronásokat az erdélyi csendőrkapitány, amíg ő is az lett, majd belehalt a fertőzésbe

Elhunyt a koronavírus-fertőzésben Ionuț Câmpean a romániai Nagyszeben csendőrségének kapitánya, aki korábban számos Facebook-bejegyzésben tagadta a vírus létezését, és

azzal vádolta meg a fertőzötteket, hogy pénzért cserébe vallják magukat koronavírusosnak.

A 43 esztendős férfit október 23-án szállították a Szeben megyei kórház fertőző osztályára, mivel pozitív lett a koronavírus-tesztje. Három napra rá, vasárnap már a Facebookon kérte az ismerőseit, hogy vegyék komolyan a járványt, mert ő rettenetes szenvedéseken megy keresztül, s bár már öt napja küzd a kórral, még nem sikerült fölötte győzelmet aratnia. A csendőrkapitány fényképeket is posztolt magáról, azokon látszik, hogy lélegeztetőgép segítségét is igénybe kellett vennie.

Sajnos a pálfordulása nem mentette meg Câmpean életét. A kórház közöleménye szerint szerdán este a betegség szövődményeinek következtében elhunyt a csendőrkapitány. Több román sajtóorgánum is idézte a kórház jelentését a kapitány halálával kapcsolatban, ezek szerint Câmpean állapota rendkívüli gyorsasággal romlott, a tüdejét nagyon érzékenyen érintette a fertőzés, szerdán este súlyos légzési elégtelenség alakult ki nála, melynek következtében szívleállás következett be, ezután pedig elhunyt.

A csendőrkapitány annak ellenére, hogy közszolgálati feladatokat látott el, korábban nyíltan posztolgatott olyan összeesküvés-elméleteket, miszerint akit 1918-ban beoltottak a spanyolnátha ellen, azok mind meghaltak, de volt, hogy kifejtette: akiknek van eszük, azoknak az élet megy tovább, a többieknek marad a maszk. Október 2-án egyébként kérdést is intézett a romániai koronavírus-fertőzöttekhez:

„Mennyire vagytok szegények, hogy elfogadjátok a pénzt, és azt mondjátok, hogy koronavírusosok vagytok?”

Romániában nem lebecsülendő azoknak a száma, akik nem hisznek a koronavírus létezésében. A nyáron többszáz ember tüntetett Bukarest belvárosában, azt követelve, hogy a kormány hagyjon fel az ijesztegetéssel, és ne vezessen be újabb korlátozásokat, és ne tegye sehol se kötelezővé a maszkviselést. Romániában az ortodox egyháznak is nagy szerepe van abban, hogy az állampolgárok szkeptikusan viszonyulnak a járványügyi intézkedésekhez. Az Azonnali is írt már arról, hogy az ortodox egyház püspökei olykor milyen magasról tesznek a kormány által kihirdetett intézkedésekre, amelyek a járvány visszaszorítását célozzák.

Legutóbb pedig éppen Daniel pátriárka, a Román Ortodox Egyház feje eresztett el egy fenyegetést a román kormány irányába, amiért az csak bizonyos korlátozások betartásával engedélyezte a román ortodoxok által nagyon tisztelt Baszarabovi Szent Démétriosz búcsús ünnepének megünneplését Bukarestben. A pátriárka a búcsún elmondott prédikációjában arról beszélt, hogy

legutóbb a kommunista diktatúra tiltotta be ezt az ünnepet, ami rá két hónapra meg is bukott, szerinte emiatt, mert a „jámbor szent Démétriosz megfizetett ezért”.

Az álhírek is sokat rontanak azon, hogy Romániában egyre több a koronavírus-szkeptikus, előfordul, hogy az álhíreknek a vezető szerepet betöltő politikusok is bedőlnek. Teodor Meleșcanu volt román baloldali külügyminiszer és szenátor egy nagygyűlésen terjesztett tovább egy álhírt, miszerint Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnök bejelentette a görög állami tévén: Bulgária és Románia meghamisítja a koronavírus-fertőzöttek számát, hogy több pénzt kapjon az EU-tól a járvány kezelésére. Az ügy diplomáciai balhét robbantott ki, Görögország bukaresti nagykövetének is magyarázkodnia kellett emiatt, hogy a miniszterelnökük soha nem mondott ilyent, amit pedig Meleșcanu terjeszt, az fake news.

Romániában csütörtökön 6481 új koronavírus-fertözött személyt jelentettek be a hatóságok, a járvány miatt 10975 személy van jelenleg kórházban keleti szomszédunknál.

Nyitókép: Román csendőrség / Facebook

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek