Erdoğan szerepel a Charlie Hebdo szerdai címlapján

Szerző: Vass Csaba
2020.10.28. 09:29

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

Erdoğan szerepel a Charlie Hebdo szerdai címlapján

Recep Tayyip Erdoğan török elnök fog szerepelni a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap következő számának címlapján – jelentette be a hírt közösségi oldalán a lap szerkesztősége.

A Charlie Hebdo közzé is tett egy karikatúrát a Twitteren, amin az látszik, hogy a török államfő köldök fölé csúsztatott fehér trikóban és fecskében üldögél egy fotelben, egyik kezében egy megbontott sört tart, a másikkal pedig egy hagyományos muszlim női viseletben lévő nő szoknyáját emeli fel. A szerkesztők a karikatúra fölé azt írták: „Erdoğan a magánéletben nagyon szórakoztató.” A francia szatirikus hetilap következő száma szerdán kerül az újságárusokhoz. A karikatúrát el is ítélte Ibrahim Kalin, a török államfő szóvivője, aki szerint a szatirikus lap nem viseltetik tisztelettel a hit és a szent értékek irányába, csupán az immoralitást és a vulgaritást támogatja.

Erdoğan nemrégiben éles bírálatokkal illette Emmanuel Macron francia államfőt, aki Samuel Paty, a szélsőséges csecsen muszlim által lefejezett földrajz- és történelemtanárt nemzeti hősnek nevezte, a temetésén pedig kiállt a szólásszabadság mellett, megvédve ezáltal a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúráit, ami miatt 2015-ben iszlamista szélsőségesek meggyilkolták a lap 5 munkatársát, és ami miatt a tanár életét is kioltotta az iszlamista szélsőséges.

Macron az iszlamista szervezetek franciaországi feloszlatását ígérte a francia tanár temetésén, kiállása miatt pedig számos muszlim országban Macron-ellenes, illetve Franciaország-ellenes tüntetéseket tartottak az elmúlt napokban.

Erdoğan múlt hétvégén arra szólította fel a lakosságot, hogy ne vásároljon francia termékeket. A török államfő által meghirdetett bojkotthoz pedig számos muszlim ország, köztük Algéria, Irán, Irak Kuvait, Katar, Egyiptom, Jordánia, Pakisztán, Szaúd-Arábia is csatlakozott.

A török bojkott már csak azért sem lebecsülendő, mert Franciaország Törökország tizedik legfontosabb importőre,

a török exportáruk számára pedig a hetedik legnagyobb piacot Franciaország jelenti, a francia autók pedig a legkeresettebbek között szerepelnek Törökországban.

Szombaton a török elnök egyenesen arra szólította fel francia kollégáját, hogy vizsgáltassa meg az elmeállapotát, amelyre válaszul Párizs hazarendelte konzultációra ankarai nagykövetét. A török államfő szerint Macron magatartása csak tovább fokozza az iszlámellenességet Franciaországban.

Samuel Paty földrajz- és történelemtanárt október 16-án gyilkolta meg Abdullah Anzorov, egy csecsen iszlamista szélsőséges. Anzorov dühét az váltotta ki, hogy Paty etika óráin a véleményszabadságról és annak határairól értekezve minden évfolyamnak megmutatta azokat a Charlie Hebdoban megjelent Mohamed-karikatúrákat, ami miatt 2015 januárjában iszlamista szélsőségesek megtámadták a lap szerkesztőségét, a támadásban 12 ember vesztette életét, és 11 személy sérült meg.

A  lap már 2015 előtt is világszerte muszlimok tömegeit haragította magára Mohamed próféta ábrázolásával, és ezt csak súlyosbította, hogy gyakran kedvezőtlen fényben tüntették fel a prófétát. Az iszlám vallás tiltja Mohamed próféta vagy Allah ábrázolását, ugyanúgy, ahogyan az általuk prófétaként tisztelt Jézus Krisztus vagy Ábrahám ábrázolása sem engedélyezett. 

Samuel Paty halála után megkapta a legmagasabb francia állami kitüntetést, a Francia Köztársaság Becsületrendjét (Légion d'Honneur), az országban pedig nemzeti hősként tekintenek rá.

Pakisztán fővárosában, Iszlámbádban kedden feldühödött pakisztániak vonultak utcára, akik francia zászlókat égettek és Macron-ellenes jelszavakat skandáltak, amiért a francia államfő ennyire nyíltan kiállt Samuel Paty mellett.

NYITÓKÉP: Charlie Hebdo / Twitter

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek