Az MTVA annyira zöld, hogy ingyen biztosít hátteret Áder János klímaügyi podcastjának

Szerző: Galavits Patrik
2020.10.28. 11:19

A köztársasági elnök Kék bolygó címmel indított kéthetente jelentkező podcastot, amelynek hátteréről eddig keveset lehetett tudni. Utánakérdeztünk, kik készítik az adásokat, és milyen forrásokból fedezik a költségeiket.

Az MTVA annyira zöld, hogy ingyen biztosít hátteret Áder János klímaügyi podcastjának

David Attenborough brit természetfilmes nagysikerű dokumentumfilm-sorozatával megegyező címmel indított környezetvédelmi podcastot hétfőn Áder János köztársasági elnök. A Kék bolygó elindulásáról az állami média számolt be még szombaton.

Az M1 híreiből annyit lehetett megtudni, hogy Áder kéthetente jelentkezik majd új adásokkal, illetve hogy az első, hétfőn feltöltött adás vendége Bartus Gábor környezetgazdász volt, akivel a köztársasági elnök Kína karbonsemlegességi törekvéseiről beszélgetett. A riport képeiből az is kiderült, hogy az első adást a Kossuth rádió egyik stúdiójában vették fel.

Sok mindenre kíváncsiak voltunk a podcasttal kapcsolatban, ezért kérdéseinkkel megkerestük a Köztársasági Elnöki Hivatalt.

Podcastolni menő

A hivataltól az Áder által 2013-ban alapított Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványhoz irányítottak minket, mondván, a podcastot ez a szervezet üzemelteti. A Martonyi János volt külügyminiszter elnökölte, és Lázár János egykori miniszterhelyettese, Csepreghy Nándor igazgatta alapítvány honlapja szerint főbb tevékenységeik közé az innovatív környezet- és klímavédelmi megoldásokat alkalmazó mikro-, kis- és középvállalkozások segítése tartozik, illetve fenntarthatósággal foglakozó startupoknak is támogatást nyújtanak.

Ezen tevékenységek bővültek hétfőtől a podcastkészítéssel. Az alapítvány Azonnalinak elküldött válaszából kiderül, erre „a tudatos médiaszereplés” miatt volt szükség, a podcast formátumot pedig

„a kor elvárásainak és médiafogyasztási szokásainak megfelelve” választották. Azt írták, Áder nem maga jelentkezett a feladatra, hanem ők kérték fel a műsorvezetésre.

Olcsó podcast, drága alapítvány

Arra is rákérdeztünk, hogyan választották ki a podcast készítőit és technikai hátterének biztosítóit, illetve milyen feltételeknek kellett megfelelniük. A Kék Bolygó sajtóosztályának válaszaiból kiderült: pályáztatás nem volt, az alapítvány csak a tevékenységét bővítette a podcast készítésével, a technikai hátteret pedig az MTVA biztosítja. Mégpedig azért, mert maga is elkötelezett a zöld ügyek iránt.

ÁDER JÁNOS TÖBBEK KÖZÖTT SPOTIFY-ON RÚGJA RÁ AZ AJTÓT A 21. SZÁZADRA. KÉP: SPOTIFY

„Az egyes podcastadások témáiról alapítványunk és Áder elnök úr közösen dönt; az azokhoz kapcsolódó felkészülési, szerkesztői munka az alapítványnál zajlik;

az egyes epizódok felvételéhez pedig – a téma iránti elkötelezettsége miatt – az MTVA, térítésmentesen biztosít technikai hátteret” – írták válaszukban. Hozzátették: az adások után Áder János nem kap tiszteletdíjat.

Ez alapján úgy tűnik, a podcasttal kapcsolatos költségeket az állami média az idei, 85 milliárd forintos költségvetéséből gazdálkodja ki.

A Kék Bolygó is jelentős állami támogatást kap: tavasszal még a 444 szúrta ki, hogy

a kormány ötmilliárd forintos támogatás átutalásáról döntött az alapítványnak.

A segítségre szüksége is van a Kék Bolygónak, mert 2019-ben az mfor.hu szerint tízmillió forintos veszteséggel zártak. Ebben az időszakban az állami támogatás mértéke is jóval alacsonyabb volt: 2018. október 15-e és 2019. június 30-a között összesen 499 millió forint adófizetői forrást kapott az alapítványhoz tartozó Kék Bolygó Klímavédelmi Befektetési Zrt.

Hallgatottsági adatokat nem közölnek

A Kék Bolygónál arról is érdeklődtünk, közzéteszik-e majd a hallgatottsági adatokat, illetve hogy van-e ezzel kapcsolatban megfogalmazott céljuk. Erre a kérdésünkre nem válaszoltak,

így azt sem tudtuk meg, hogy leállítják-e a felvételeket, ha meghatározott idő elteltével elégedetlenek a hallgatottsági adatokkal.

Egy adás után ez ugyan nem sokat mond mond, de a Kék Bolygó egyelőre nem került be a legnépszerűbb zenei és podcast streamingszolgáltató, a Spotify magyar felhasználóinak 200 leghallgatottabbja közé, és az ismeretterjesztő kategória legnépszerűbbjei között sincs nyoma.

Az alapítvány sajtóosztálya azt írta: a podcast a Spotify mellett Soundcloudon, Apple Podcaston, Deezeren és Castboxon érhető el.

NYITÓKÉP: Áder felveszi a podcastot. Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek