+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 27. kedd, 16:58
Amikor a romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, akkor sor kerülhet ilyen jelenségekre is.

A román fővárostól, Bukaresttől északnyugatra fekszik Dâmbovița megye, amely a fővároson is átfolyó Dâmbovița folyóról kapta a nevét. Kedden a megye egyik településén, Vârfuri-on (szó szerinti fordításban Csúcsok) egészségügyi korlátozásokat vezettek be. A településen például elrendelték a kültéri maszkviselést is, arra hivatkozva, hogy napi új azonosított esetek az egy és három ezrelék közötti tartományban vannak, ezért a település a sárga minősítést kapta.

 

Elvileg az ország településeit három színnel különböztetik meg: vannak a zöld, a sárga és a vörös települések. A zöld településeken a napi új esetszámok egy ezrelék alatt vannak, ezeken különösebben szigorú egészségügyi korlátozások sincsenek. Maszkot hordani csak a zsúfolt helyeken és a zárt terek esetében szükséges. Sárga települések azok lesznek, ahol egy és három ezrelék között van az azonosított új esetek száma. Itt a szigorodnak az egészségügyi szabályok, legtöbb esetben pedig a kültéri maszkviselést is el lehet rendelni. Az utolsó, a vörös települések pedig azok, amelyek esetében az azonosított új fertőzöttek meghaladják a három ezreléket. Itt akár karantént, vesztegzárat is elrendelhetnek, a települést el is zárhatják a megyétől, az ország többi részétől. Ilyen településekről írtunk is már az Azonnalin.

 

 

Ebben semmi kivételes nem lenne, csakhogy

 

Vârfuri településen valójában egyetlen koronavírusos sem volt.

 

A megyei prekfektúra (a kormány területi képviselője) és a megyei önkormányzat által működtetett megyei sürgősségi esetek bizottsága – amely a magyar operatív törzs vidéki egysége lenne körülbelül – végül rájöttek a titok nyitjára: a megyei közegészségügyi hatóság (DSP) rossz adatokat kommunikált.

 

Annyi történt, hogy összecserélték a települések nevét.

 

Vișinești (Meggyes, szó szerinti fordításban) település – amelyen tényleg meghaladta a két ezreléket a friss esetek száma – helyett

 

a szintén V betűvel kezdődő Vârfuri-ra küldték ki a korlátozó intézkedések bevezetéséről szóló rendeletet.

 

 

Az ügyet végül a megyei DSP zárta le, beismerve, hogy rossz adatokat kommunikált: Vărfuri-on valóban egyetlen Covid-fertőzött sincs, míg Vișinești településen 2,72 ezrelék az új esetek száma. Ennek értelmében a megyei megyei sürgősségi esetek bizottsága az utóbbi településen alkalmazta a korlátozásokat.

 

NYITÓKÉP: Vârfuri község polgármesteri hivatala. Manager / Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás