Összekevertek két román települést: ott vezettek be korlátozásokat, ahol egy koronavírusos sem volt

2020.10.27. 16:58

Amikor a romániai megyei közegészségügyi hivatalok már nem állnak a helyzet magaslatán, akkor sor kerülhet ilyen jelenségekre is.

Összekevertek két román települést: ott vezettek be korlátozásokat, ahol egy koronavírusos sem volt

A román fővárostól, Bukaresttől északnyugatra fekszik Dâmbovița megye, amely a fővároson is átfolyó Dâmbovița folyóról kapta a nevét. Kedden a megye egyik településén, Vârfuri-on (szó szerinti fordításban Csúcsok) egészségügyi korlátozásokat vezettek be. A településen például elrendelték a kültéri maszkviselést is, arra hivatkozva, hogy napi új azonosított esetek az egy és három ezrelék közötti tartományban vannak, ezért a település a sárga minősítést kapta.

Elvileg az ország településeit három színnel különböztetik meg: vannak a zöld, a sárga és a vörös települések. A zöld településeken a napi új esetszámok egy ezrelék alatt vannak, ezeken különösebben szigorú egészségügyi korlátozások sincsenek. Maszkot hordani csak a zsúfolt helyeken és a zárt terek esetében szükséges. Sárga települések azok lesznek, ahol egy és három ezrelék között van az azonosított új esetek száma. Itt a szigorodnak az egészségügyi szabályok, legtöbb esetben pedig a kültéri maszkviselést is el lehet rendelni. Az utolsó, a vörös települések pedig azok, amelyek esetében az azonosított új fertőzöttek meghaladják a három ezreléket. Itt akár karantént, vesztegzárat is elrendelhetnek, a települést el is zárhatják a megyétől, az ország többi részétől. Ilyen településekről írtunk is már az Azonnalin.

Ebben semmi kivételes nem lenne, csakhogy

Vârfuri településen valójában egyetlen koronavírusos sem volt.

A megyei prekfektúra (a kormány területi képviselője) és a megyei önkormányzat által működtetett megyei sürgősségi esetek bizottsága – amely a magyar operatív törzs vidéki egysége lenne körülbelül – végül rájöttek a titok nyitjára: a megyei közegészségügyi hatóság (DSP) rossz adatokat kommunikált.

Annyi történt, hogy összecserélték a települések nevét.

Vișinești (Meggyes, szó szerinti fordításban) település – amelyen tényleg meghaladta a két ezreléket a friss esetek száma – helyett

a szintén V betűvel kezdődő Vârfuri-ra küldték ki a korlátozó intézkedések bevezetéséről szóló rendeletet.

Az ügyet végül a megyei DSP zárta le, beismerve, hogy rossz adatokat kommunikált: Vărfuri-on valóban egyetlen Covid-fertőzött sincs, míg Vișinești településen 2,72 ezrelék az új esetek száma. Ennek értelmében a megyei megyei sürgősségi esetek bizottsága az utóbbi településen alkalmazta a korlátozásokat.

NYITÓKÉP: Vârfuri község polgármesteri hivatala. Manager / Wikipedia

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek