Így beszéltek el egymás mellett a felek az SZFE ügyében

Szerző: Galavits Patrik
2020.10.27. 12:15

„Mi csak autonómiát akarunk” – mondták az SZFE képviselői. „Megkapjátok, és még pénz is jön mellé!” – hangzott Vidnyánszky Attiláék válasza. Az Európai Parlament kulturális bizottsága hallgatta meg az SZFE régi és új vezetését. Upor László megválasztott rektor az Azonnalinak elmondta: sok újdonság nem hangzott el, azt leszámítva, hogy Vidnyánszky nagyot hazudott róla az EP-ben.

Így beszéltek el egymás mellett a felek az SZFE ügyében

Az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága október közepén döntött arról, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult helyzetről szeretné meghallgatni a szembenálló feleket. A témát Romeo Franz német zöldpárti képviselő, a kulturális bizottság egyik alelnökének kezdeményezésére tűzték napirendre.

Franz október 15-én a Népszavának úgy fogalmazott, hogy

„a Zöldek frakciója, valamint a kulturális és oktatási bizottság tagjainak többsége mélyen aggódik az SZFE körül kialakult helyzett miatt”.

Hozzátette, hogy „Orbán Viktor kultúrharca a tudományos életben már szedett áldozatot, bár a felsőoktatási törvény módosításáról született európai bírósági döntés reményt ad a jogállamért és az akadémiai függetlenségért küzdőknek”, utalva ezzel a luxemburgi Európai Unió Bíróságának október elején hozott ítéletére, amely kimondta: Magyarország uniós jogot sértett a lex CEU-val. Arról, hogy Franz reményei mennyire megalapozottak, mi is írtunk.

Az EP kulturális bizottsága előtt kedden az új vezetés képviseletében Vidnyánszky Attila, az SZFE kuratóriumának kormány által kinevezett elnöke és György László, az Innovációs és Technológia Minisztérium államtitkára jelent meg. A hallgatókat és a korábbi vezetést a HÖK-ös Milovits Hanna, illetve Upor László megválasztott, de végül ki nem nevezett rektor képviselte. Utóbbiak nyáron Helyzet című podcastunk vendégei is voltak. 

Az államtitkár bezzegkülföldje

Az „eszmecsereként” beharangozott meghallgatást György László kezdte. Az ITM államtitkára a kormány álláspontját ismertette: szerinte sikeres külföldi modellekre alapozva akarja a kormány a piachoz közelebb vinni a felsőoktatási intézményeket, az autonómia pedig már csak azért sem kerülhet veszélybe, mert azt az Alaptörvény is garantálja.

GYÖRGY LÁSZLÓ MAGYAR ÉS UNIÓS ZÁSZLÓKKAL A HÁTTÉRBEN

Felidézte, hogy más egyetemek gond nélkül belementek az alapítványi struktúrába, és hogy mind a HÖK, mind az egyetem vezetősége tárgyalhatott a kormánnyal. További érvként sorolta fel, hogy a „a top 10 filmművészeti egyetem többsége magánkézben van”, és ezek söprik be a legtöbb Oscar-díjat is, majd méltatta az elmúlt tíz év magyar filmes sikereit, amelyeknek letéteményese szerinte Andy Vajna volt. Az államtitkár az SZFE forrásainak megemelését is kiemelte.

„Érzékenység van a tárgyalóasztal mindkét oldalán. Türelemre van szükség, hogy együtt tudjunk dolgozni” – mondta az államtitkár.

Upor László úgy reagált az államtitkár szavaira, hogy bár az SZFE „egy kis pont az európai felsőoktatási térképen, mégis 15 ezer embert vonzott a tüntetése”. Felidézte, hogy a kuratórium kinevezésekor a kormány nem fogadta el az SZFE jelöltjeit, ezzel pedig veszélybe került az intézmény autonómiája. Szerinte „van egy kis csavar” a magánintézménnyé alakításában: úgy fogalmazott, hogy a kuratórium lesz autonóm, nem pedig az egyetemek.

Upor szerint a kuratórium „messzire ment, elvették a szenátus jogait, például az osztályvezetők kinevezése kapcsán. Az önrendelkezéstől fosztanak meg minket”.  Hiába fogalmazták meg aggályaikat, a tárgyalásokon sem hallgatták meg őket – mondta Upor. Kiemelte az SZFE melletti nemzetközi szolidaritást, és hogy az egyetem ezután sem fogja feladni a küzdelmet. Felidézte Szarka Gábor kancellár lépéseit: szerinte az osztálytermek bezárása és az internet lekapcsolása az SZFE épületeiben csak növelte az egyetem melletti kiállást.

Vidnyánszky eltűnt az éterben

Az internettel az SZFE kuratóriumának elnöke is megküzdött: bejelentkezésekor ugyanis – Orbán Viktor elhíresült néma bejelentkezéséhez hasonlóan– nem lehetett hallani, mit mond, és egy darabig nem is sikerült helyreállítani vele a kapcsolatot. 

Hogy ne húzzák ezzel tovább az időt, helyette Milovits Hanna HÖK-alelnök kapta meg a szót, aki háláját fejezte ki amiatt, hogy az Európai Parlament foglalkozik az ügyükkel. Szerinte „méltatlan volt”, ahogy az új vezetés levezényelte a változtatásokat. Elmondta: a hallgatók által összeállított követeléseket nyáron nem vették figyelembe, nincs beleszólásuk az intézmény jövőjébe, és kizárólag az alapítványi testületnél van az irányítás.

MILOVITS HANNA AZ SZFE HÖK KÉPVISELETÉBEN

„Ezért foglaltuk el az épületeinket, kénytelenek vagyunk fenntartani a blokádot, mert nem biztosított az autonómiánk”. Hozzátette: közben több termet is lezártak előttük, többek között azt is, ahol a hallgatók üléseztek.

Szerinte az alapítványi működés csak látszólag garantálja az államtól való eltávolodást, sokkal inkább a szigorúbb ellenőrzést jelenti.

Továbbra is tárgyalásra késznek nevezte azonban magukat, ha az önállóságukat biztosítják. Milovits szerint az egész magyar társadalmat érintő ügy lett az SZFE autonómiájából.

Mire voltak kíváncsiak az EP-képviselők?

A magyarországi felek álláspontjainak ismertetése után az EP-képviselők kapták meg a kérdezés lehetőségét. Petra Kammerevert német szociáldemokrata képviselő azt kérdezte Györgytől, hogyan akarja a kormány biztosítani az intézmény autonómiáját, beleértve a munkatársak kinevezését és a művészet szabadságát. Vidnyánszkytól pedig azt szerette volna megtudni, mit ért azon, hogy „baloldaliak vezették az egyetemet”.

Irena Joveva szlovén Renew-képviselő gratulált a hallgatóknak a kiállásukhoz, és elmondta, „aggodalommal követi” a magyarországi eseményeket. Ő azt szerette volna megtudni Vidnyánszkytól, hogy mit jelent a patriotizmus és a kereszténység oktatásba emelése, és ideológiai harcot folytat-e. Illetve arról érdeklődött, visszakapja-e az SZFE a teljes szabadságát.

A szintén szlovén Milan Zver, a Fidesz pártcsaládjához tartozó konzervatív képviselő volt az egyetlen, aki az EP-képviselők részéről védelmébe vette a magyar kormányt: szerinte a diákok egyre kevesebbet akarnak tanulni, az átalakításokat pedig pozitívan értékelte. „Nyolc másik egyetem mindent elfogadott, egyedül az SZFE nem” – utalt ezzel több másik egyetem alapíitványi kézbe kerülésére. Szerinte a hallgatók tüntetései politikailag motiváltak, és felidézte, hogy a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc még meg is fenyegette a mostani vezetést.

Vidnyánszky: az SZFE nem szolgálja ki a szakma egy jelentős részét

A kuratórium elnöke a kérdéseket követően már be tudott kapcsolódni a beszélgetésbe, mint mondta ez a fajta technikai probléma és annak kezelése mintegy metaforája az egész SZFE-ügynek. Állítása szerint már régóta jelzi a szakma, hogy „nem helyes, hogy ennyire zárt ez az intézmény”, ezért

jelezte már korábban az egyetem vezetőségének, hogy nem „szolgálják ki a szakma egy jelentős részét”, illetve mint mondta, a filmkészítők is panaszkodtak emiatt nála.

Az intézmény zártságára példaként hozta fel azt is, hogy az oktatók jó része ugyanabból a néhány színházból kerülne ki.

VIDNYÁNSZKY ATTILA, MIUTÁN MEGJÖTT A HANGJA

„Úgy szeretnénk nyitni, hogy ami megvan, az megmaradjon továbbra is. Az egyetemistáknak is jeleztük, hogy a felvételiztető tanáraiknak kell kísérnie őket a diplomáig. A nyitásra pedig a Madách Nemzetközi Színházi Találkozó legyen példa, amelyre szerte Európából vannak meghívottjaink.” Még az arab világból is, emelte ki.

Szerinte az SZFE ügye politikai dimenzióba került, és az október 23-ai tüntetést is átpolitizálták,

„a baloldali pártok kampánynyitóként használták az eseményt”.

Az egyetem korábbi vezetését kettős játékkal vádolja, szerinte Upor László őt dehumanizálja, pedig a kuratórium kész lenne a párbeszédre. Vidnyánszky szerint nincs más út, és „mindent elkövetnek” annak érdekében, hogy jó irányban haladjanak.

A kereszténység számára a „nyitottság szinonimája” most azonban „két-három színházból kerül ki a tanári gárda nagyobb része”. Komoly szándékokat emlegetett, azt ígérte, hogy külföld felé is sokkal nyitottabb lesz az egyetem, amely az elmúlt évtizedekben „egyre kirekesztőbb lett”.

Az Azonnali a meghallgatás után elérte Uport, aki elmondta: Vidnyánszky állítása, miszerint ő Palkovics László ITM-minisztert levélben kérte volna az oktatás leállítására „durva hazugság”. Úgy fogalmazott: már csak azért is így van ez, mert az oktatás továbbra is folyik az intézményben.

Franz zöldpárti képviselő úgy reagált Vidnyánszkyra, hogy „örül a kereszténység megjelenésének”, de ezt szerinte az autonómia bővítésével együtt kell megoldani. A lett EP-bizottsági alelnök, Dace Melbarde pedig azt hangsúlyozta, hogy a hallgatók nem azért tüntetnek, „mert nincs elég pénzük”. Hiszen a megemelt támogatások ellenére is sokan vonulnak utcára, Milovitstól pedig azt kérdezte, hogy az Alkotmánybíróság elé kerülhet-e az ügyük.

György László államtitkár úgy reagált, hogy szerinte az EP-vita hasznos, mert ezzel enyhülhetnek a feszültségek. Ismét hangsúlyozta, hogy nem a kormány akarja megmondani, ki mit csináljon, a változások pedig összhangban vannak a magyar törvényekkel, valamint hogy 2017 óta „nagyon sok tárgyalást folytattak először a BME-vel majd a művészeti egyetemek rektoraival”. A kuratóriumba kinevezettekről pedig azt mondta, hogy üzletemberek és kiváló művészek, akik már bizonyították, milyen fontos nekik a magyar művészet – arról nem beszélt, hogy az ő kinevezésükbe miért nem volt beleszólása az SZFE-nek, és hogy ez ebben a formában hogyan növelné az intézmény autonómiáját.

Vidnyánszky aztán ismét hangsúlyozta: készek tárgyalni.

„Ehhez az kellene, hogy a jogszerűen kinevezett kancellárunkat beengedjék a diákok”, mert szerinte jelenleg „anarchia uralkodik” az egyetemen,

ennek alátámasztására pedig fotókat is mutatott, amin üres üvegek és nagy rendetlenség volt látható, állítása szerint a képek az SZFE hallgatók által elfoglalt épületében készültek. „Jó lenne, ha a diákság valóban nyitott lenne”, és a magyar médiából már ismert érveit felsorakoztatva elmondta, a „másfajta megközelítések” segítik majd a szakmát, és arra szólított fel, „hogy ne taszítsanak el maguktól minket”. Végül egy új campus megépítését is belengette.

Upor László úgy válaszolt, hogy a tüntetéseik sosem voltak politikailag motiváltak, és hangsúlyozta, hogy őt a kormányzat részéről sosem hallgatták meg. „Nem politikai, hanem szakmai kérdésekről van szó. Az igazgatótanács egyik napról a másikra bármit megváltoztathat. Ez nem az egyetem autonómiáját növeli”. Azt is elmondta, hogy az utolsó tárgyalásokon valóban nem vettek részt a korábbi tapasztalataik miatt. Szerinte Vidnyánszky különböző összeesküvés-elméleteket gyárt, és éveken keresztül rombolta az SZFE-s tanárok és diákok reputációját.

UPOR LÁSZLÓ, AZ SZFE MEGVÁLASZTOTT, DE KI NEM NEVEZETT REKTORJA

Milovits Hanna végül a hallgatók nevében úgy fogalmazott: tanáraik sosem manipulálták őket, sokszor a kormánybarát média azonban gyerekeknek állítja be őket, akiket a tanárok pajszként tartanak maguk elé, hogy a hatalmukat védjék. „Ez egyszerűen nem igaz, mi azért tüntetünk, mert az egyetemi autonómiát akarjuk visszaállítani. Senki sem fizet bennünket” – mondta, és azt is hozzátette, hogy már az Alkotmánybírósághoz fordultak az ügyükkel.

Upor: Vidnyánszky összeesküvés-elméleteket adott elő 

Az Azonnali által a meghallgatás után elért Upor László lapunknak azt is elmondta: nem tudja felmérni, milyen hatásai lehetnek a meghallgatásnak, annál is inkább, mert a problémákat ilyen rövid idő alatt legfeljebb felületesen tudták feszegetni. „Aki nem ismeri a honi helyzetet, fogalmam nincs, hogy ebből mit szűr le. Bízom benne, hogy a képviselőknek megvannak a megfelelő csatornáik a tájékozódásra.”

Abban azonban nem talált semmi újdonságot, hogy szerinte Vidnyánszky az oktatókra és hallgatókra nézve is „sértő dolgokat állított”, még a fentebb idézett, állítása szerint hazugság mellett is. Reagált arra is, hogy a meghallgatáson Vidnyánszky és György is hangsúlyozta a párbeszéd fontosságát. Erről Upor azt mondta:

„Továbbra sem értem, miért gondolja bárki, hogy az előzetes letámadás az együttműködés feltétele”.

Ugyanakkor bízik abban, hogy a kulturális bizottságban az ő érveiket fogadják el inkább. Vidnyánszky kijelentéseire utalva ugyanis azt mondta, „néhány percben orbitális összeesküvés-elméleteket vezetett elő”.

NYITÓKÉP: Montázs az EP-vita videójából / Bukovics Martin, Azonnali

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek