Felelős lakóinak köszönhetően került karanténba a két erdélyi magyar falu

Szerző: Vass Csaba
2020.10.26. 17:21

Pénteken vesztegzár alá helyeztek két, szinte teljes egészében magyarok lakta erdélyi falut Kolozs megyében. Nagyon úgy tűnik, hogy a vesztegzárat az ott élők annak köszönhetik, hogy a covid-gyanús helyiek felelős állampolgár módjára jártak el.

Felelős lakóinak köszönhetően került karanténba a két erdélyi magyar falu

Ahogy a teljes magyar sajtóban végigfutott a hír, péntek éjféltől lépett hatályba az erdélyi Tordaszentlászló és Szék településeken a hatósági karantén – ennek értelmében a két, zömében magyarok lakta, Kolozsvárhoz közeli településre csak indokolt esetben lehet belépni, és az ott lakók is csak indokolt esetben hagyhatják el azokat.

A román Egészségügyi Minisztérium által kiadott járványügyi szabályok előírják, hogy amennyiben egy településen az elmúlt 14 napban az új fertőzöttek lakossághoz viszonyított aránya meghaladja a három ezreléket – azaz ezer lakosra legalább három aktív fertőzött jut –, akkor a helyileg illetékes közegészségügyi igazgatóság (DSP) javaslatára a kormány karantént, azaz vesztegzárat rendelhet el a szóban forgó településen. A fent említett két települést is így vonták karantén alá október 23-án pénteken.

Szentlászlón múlt héten még nagy volt a riadalom

Tordaszentlászló településnek 1100 lakosa van, 90 százalékuk magyar anyanyelvű, a faluban pedig jelenleg 26 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak számon. Az Azonnali utolérte Asztalos Istvánt, Tordaszentlászló RMDSZ-es polgármesterét, aki elmondta, hogy az aktív fertőzöttek közül 25 embernek október 31-én jár le a hatóságok által elrendelt otthoni elkülönítése – amennyiben nem lesznek tüneteik, akkor el is hagyhatják az otthonukat, a

településen azonban leghamarabb november 6-án oldhatják fel a vesztegzárat, ha a helyzet nem romlik.

A polgármestert arról is kérdeztük, hogy hogyan fogadták a településen élők, hogy Tordaszentlászlót elzárják a külvilágtól. Asztalos szerint a múlt héten még nagy volt a riadalom, de ezt csak a bizonytalanság váltotta ki, hétfőre azonban rendeződött a helyzet. Tordaszentlászló olyan értelemben van elzárva a külvilágtól, hogy azt csak indokolt esetben hagyhatják el az ott élők, például munkavégzés vagy tanulás céljából. A regisztrált fertőzöttek és családtagjaik nem hagyhatják el otthonukat sem,

de a település lakói a falun belül nyugodtan mozoghatnak, elmehetnek bevásárolni, orvosi rendelőbe és gyógyszertárba is.

A polgármester elmondta, hogy a falun belül megalakult egy önkéntesekből álló csoport is, akik segítenek az otthoni karanténban lévőknek a bevásárlásban.

Akik az otthonmaradás helyett inkább leteszteltették magukat

Érdeklődésünkre a polgármester közölte, hogy a jelenleg számon tartott aktív tordaszentlászlói fertőzöttek mind a saját maguk költségén végezték el a koronavírus-tesztet Kolozsváron. Hívták ugyan a háziorvost és a segélyhívót is, hogy jelentkeztek náluk a COVID-19-re jellemző tünetek, de azt a tanácsot kapták, hogy inkább maradjanak otthon, és várjanak. A fertözöttek azonban nem vártak, saját autójukkal utaztak fel a közel 30 kilométerre lévő Kolozsvárra, hogy ott a saját költségen végeztessék el a koronavírus-tesztet.

A polgármester azt állítja, hogy ő maga is beszélt az egészségügyi hatóságokkal a fertőzöttek érdekében, de

a Kolozs megyei egészségügyi rendszer annyira leterhelt, hogy az egészségügyi hatóságok nem tudták biztosítani a tünetesek szállítását a tesztelőközpontokba

– ezért tanácsoltak azt mindenkinek, hogy inkább maradjon otthon.

„Hívták a hatóságokat, de annyira zsúfoltak voltak a vonalak és annyira sok beteg volt Kolozs megyében, hogy nem tudtak kijönni. Én is beszéltem velük személyesen is, egy mentőautó állt rendelkezésükre, úgyhogy nem tudtak kijönni. Persze a hatóságok azt mondták, hogy mindenki maradjon otthon, ne menjenek sehova, mert majd jönnek. Egy darabig vártak, de miután látták, hogy mindhiába, elmentek és megcsináltatták ők” – mondta a polgármester, aki azt is elmondta az Azonnalinak, hogy szerencsére a tordaszentlászlói fertőzöttek többsége nem produkált súlyos tüneteket, csak egyetlen személy esetében kellett mentőt hívni, a többiek a körülményekhez képest jól vannak.

Kis Lehel, a település RMDSZ-es önkormányzati képviselője az Azonnalinak elmondta, hogy még a járvány előtt létrehoztak egy Facebook-csoportot is, ahol a település magyarságát igyekeztek közelebb hozni egymáshoz, most pedig ebben a csoportban tudják tájékoztatni a tordaszentlászlói magyarokat a helyzet alakulásáról. A csoportban a magyar nyelvre lefordított kormányhatározatok elolvasása mellett pedig le lehet tölteni azokat a hivatalos formanyomtatványokat is, amikre akkor van szükség, ha valaki el szeretné hagyni a települést.

A településen kívül dolgozók munkáltatói igazolvánnyal, a Kolozsváron vagy más környékbeli városban tanuló egyetemisták és középiskolások pedig diákigazolvánnyal közlekedhetnek szabadon.

Azoknak, akik a Tordaszentlászlón kívül mezőgazdasági munkálatot szeretnének végezni, vagy idősgondozásban kell részt venniük, a formanyomtatványt kell kitöltve felmutatniuk a falu határában őrt álló rendőröknek.

Az önkormányzati képviselő szerint a vesztegzár azért érinti érzékenyen az embereket, mert nem tudnak a környékbeli szupermarketekben és áruházakban bevásárolni, de 

a legrosszabbul az útszéli árusokat érinti a vesztegzár, akiknek a bevételük jelentős része az áthaladó tranzitforgalomból származott – mivel ez most megszűnt, ők elesnek ezektől a bevételektől.

Ahonnan még tömegközlekedéssel utaztak a tesztre

Nem sokkal rózsásabb a helyzet a hagyományos szőtteseiről Kárpát-medence-szerte ismert Szék településen sem, ahol a falu valamivel több mint 2400 lakosából jelenleg 41 személyt tartanak nyilván aktív koronavírus-fertőzöttként. Széken a járványnak már volt halálos áldozata is, tudtuk meg az egyik ott élő lakostól. Sallai János RMDSZ-es széki polgármester pedig közölte, hogy a jelenlegi aktív fertőzöttek többsége ugyan nem szorul kórházi ellátásra, de vannak olyanok, akik igen.

A polgármester elmondása szerint a járvány azért terjedhetett el ilyen mértékben a településen, mert

a székiek a környékbeli városokba, Kolozsvárra és Szamosújvárra járnak be dolgozni, valószínűleg onnan hurcolhatták be a fertőzést a faluba.

Sallai szerint Tordaszentlászlóhoz hasonlóan Széken is többen voltak, akik Kolozsváron vagy Szamosújváron végeztették el magánlaboratóriumban a tesztet – ennek költségét maguknak kellett kifizetniük, mivel nem produkáltak annyi tünetet, hogy a háziorvos tesztre küldje őket, azonban a biztonság kedvéért mégis leteszteltették magukat, az eredményük pedig pozitív lett.

 

A polgármester állítása szerint a román állam csak akkor állja a koronavírus-teszt költségeit, ha a fertőzés-gyanús személy legalább 2-3 tünetet produkál és a teszt elvégzését a háziorvos is indokoltnak látja. Romániában 300 és 400 lej (22 ezer és 29 ezer forint) között mozog egy koronavírus-tesz elvégzésének ára a magánlaboratóriumokban.

 

Sallai János elmondta: mivel az állam nem tudott mindenki után mentőt küldeni, ezért

 

voltak, akik személyautóval vagy tömegközlekedéssel utaztak a legközelebbi tesztelőközponthoz.

 

Késöbb többüknek is pozítív lett a tesztje.

 

Egy Széken élő tanárnő – aki két környékbeli településen is tanít – az Azonnali megkeresésére elmondta, hogy a településen az iskolák már áttértek az online oktatása, ahogyan a 45 kilométerre lévő Szamosújváron is. A Széktől 32 kilométerre található Magyarszováton viszont még személyesen folyik az oktatás. Jelenleg ő is csak munkáltatói igazolással hagyhatja el a települést, amikor tanítani indul, Szék határában pedig a rendőrség ellenőrzi a papírjait.

 

Elmondása szerint Széket egyébként bárki elhagyhatja, akinek dolga van, vagy valamilyen indokkal el szeretné azt hagyni – csak arra kell figyelnie, hogy legyen nála a kitöltött formanyomtatvány, amiben feltüntet egy indokot, hogy miért kell kilépnie a településről – legyen az mezőgazdasági tevékenység vagy akár beteggondozás.

 

A két polgármester és a helyiek elmondása alapján nagyon úgy néz ki, hogy a két, többségében magyarok lakta erdélyi falu azért került karantén alá, mert az ott élők felelősen viselkedtek. Ha a tordaszentlászlóiak és a székiek nem teszteltetik magukat önerőből, a két településen a hivatalos fertőzési ráta nem megy három ezrelék fölé, és a településeket nem lehet lezárni.

 

Tordaszentlászló és Szék így – némileg paradox módon – a helyi covidgyanús betegek felelősségteljes magatartásának köszönheti a karantént.

 

Romániában egyébként hétfőn jelentette be az operatív törzs, hogy az elmúlt 24 órában kielemzett 8709 koronavírus-tesztből 2844  – azaz a tesztek több mint egyharmada –  lett pozitív.

 

NYITÓKÉP: Tordaszentlászló / Facebook

 

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek