+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Vass Csaba
2020. október 26. hétfő, 17:21
Pénteken vesztegzár alá helyeztek két, szinte teljes egészében magyarok lakta erdélyi falut Kolozs megyében. Nagyon úgy tűnik, hogy a vesztegzárat az ott élők annak köszönhetik, hogy a covid-gyanús helyiek felelős állampolgár módjára jártak el.

Ahogy a teljes magyar sajtóban végigfutott a hír, péntek éjféltől lépett hatályba az erdélyi Tordaszentlászló és Szék településeken a hatósági karantén – ennek értelmében a két, zömében magyarok lakta, Kolozsvárhoz közeli településre csak indokolt esetben lehet belépni, és az ott lakók is csak indokolt esetben hagyhatják el azokat.

 

 

A román Egészségügyi Minisztérium által kiadott járványügyi szabályok előírják, hogy amennyiben egy településen az elmúlt 14 napban az új fertőzöttek lakossághoz viszonyított aránya meghaladja a három ezreléket – azaz ezer lakosra legalább három aktív fertőzött jut –, akkor a helyileg illetékes közegészségügyi igazgatóság (DSP) javaslatára a kormány karantént, azaz vesztegzárat rendelhet el a szóban forgó településen. A fent említett két települést is így vonták karantén alá október 23-án pénteken.

 

Szentlászlón múlt héten még nagy volt a riadalom

 

Tordaszentlászló településnek 1100 lakosa van, 90 százalékuk magyar anyanyelvű, a faluban pedig jelenleg 26 aktív koronavírus-fertőzöttet tartanak számon. Az Azonnali utolérte Asztalos Istvánt, Tordaszentlászló RMDSZ-es polgármesterét, aki elmondta, hogy az aktív fertőzöttek közül 25 embernek október 31-én jár le a hatóságok által elrendelt otthoni elkülönítése – amennyiben nem lesznek tüneteik, akkor el is hagyhatják az otthonukat, a

 

településen azonban leghamarabb november 6-án oldhatják fel a vesztegzárat, ha a helyzet nem romlik.

 

A polgármestert arról is kérdeztük, hogy hogyan fogadták a településen élők, hogy Tordaszentlászlót elzárják a külvilágtól. Asztalos szerint a múlt héten még nagy volt a riadalom, de ezt csak a bizonytalanság váltotta ki, hétfőre azonban rendeződött a helyzet. Tordaszentlászló olyan értelemben van elzárva a külvilágtól, hogy azt csak indokolt esetben hagyhatják el az ott élők, például munkavégzés vagy tanulás céljából. A regisztrált fertőzöttek és családtagjaik nem hagyhatják el otthonukat sem,

 

de a település lakói a falun belül nyugodtan mozoghatnak, elmehetnek bevásárolni, orvosi rendelőbe és gyógyszertárba is.

 

A polgármester elmondta, hogy a falun belül megalakult egy önkéntesekből álló csoport is, akik segítenek az otthoni karanténban lévőknek a bevásárlásban.

 

Akik az otthonmaradás helyett inkább leteszteltették magukat

 

Érdeklődésünkre a polgármester közölte, hogy a jelenleg számon tartott aktív tordaszentlászlói fertőzöttek mind a saját maguk költségén végezték el a koronavírus-tesztet Kolozsváron. Hívták ugyan a háziorvost és a segélyhívót is, hogy jelentkeztek náluk a COVID-19-re jellemző tünetek, de azt a tanácsot kapták, hogy inkább maradjanak otthon, és várjanak. A fertözöttek azonban nem vártak, saját autójukkal utaztak fel a közel 30 kilométerre lévő Kolozsvárra, hogy ott a saját költségen végeztessék el a koronavírus-tesztet.

 

A polgármester azt állítja, hogy ő maga is beszélt az egészségügyi hatóságokkal a fertőzöttek érdekében, de

 

a Kolozs megyei egészségügyi rendszer annyira leterhelt, hogy az egészségügyi hatóságok nem tudták biztosítani a tünetesek szállítását a tesztelőközpontokba

 

– ezért tanácsoltak azt mindenkinek, hogy inkább maradjon otthon.

 

„Hívták a hatóságokat, de annyira zsúfoltak voltak a vonalak és annyira sok beteg volt Kolozs megyében, hogy nem tudtak kijönni. Én is beszéltem velük személyesen is, egy mentőautó állt rendelkezésükre, úgyhogy nem tudtak kijönni. Persze a hatóságok azt mondták, hogy mindenki maradjon otthon, ne menjenek sehova, mert majd jönnek. Egy darabig vártak, de miután látták, hogy mindhiába, elmentek és megcsináltatták ők” – mondta a polgármester, aki azt is elmondta az Azonnalinak, hogy szerencsére a tordaszentlászlói fertőzöttek többsége nem produkált súlyos tüneteket, csak egyetlen személy esetében kellett mentőt hívni, a többiek a körülményekhez képest jól vannak.

 

Kis Lehel, a település RMDSZ-es önkormányzati képviselője az Azonnalinak elmondta, hogy még a járvány előtt létrehoztak egy Facebook-csoportot is, ahol a település magyarságát igyekeztek közelebb hozni egymáshoz, most pedig ebben a csoportban tudják tájékoztatni a tordaszentlászlói magyarokat a helyzet alakulásáról. A csoportban a magyar nyelvre lefordított kormányhatározatok elolvasása mellett pedig le lehet tölteni azokat a hivatalos formanyomtatványokat is, amikre akkor van szükség, ha valaki el szeretné hagyni a települést.

 

A településen kívül dolgozók munkáltatói igazolvánnyal, a Kolozsváron vagy más környékbeli városban tanuló egyetemisták és középiskolások pedig diákigazolvánnyal közlekedhetnek szabadon.

 

Azoknak, akik a Tordaszentlászlón kívül mezőgazdasági munkálatot szeretnének végezni, vagy idősgondozásban kell részt venniük, a formanyomtatványt kell kitöltve felmutatniuk a falu határában őrt álló rendőröknek.

 

Az önkormányzati képviselő szerint a vesztegzár azért érinti érzékenyen az embereket, mert nem tudnak a környékbeli szupermarketekben és áruházakban bevásárolni, de 

 

a legrosszabbul az útszéli árusokat érinti a vesztegzár, akiknek a bevételük jelentős része az áthaladó tranzitforgalomból származott – mivel ez most megszűnt, ők elesnek ezektől a bevételektől.

 

Ahonnan még tömegközlekedéssel utaztak a tesztre

 

Nem sokkal rózsásabb a helyzet a hagyományos szőtteseiről Kárpát-medence-szerte ismert Szék településen sem, ahol a falu valamivel több mint 2400 lakosából jelenleg 41 személyt tartanak nyilván aktív koronavírus-fertőzöttként. Széken a járványnak már volt halálos áldozata is, tudtuk meg az egyik ott élő lakostól. Sallai János RMDSZ-es széki polgármester pedig közölte, hogy a jelenlegi aktív fertőzöttek többsége ugyan nem szorul kórházi ellátásra, de vannak olyanok, akik igen.

 

A polgármester elmondása szerint a járvány azért terjedhetett el ilyen mértékben a településen, mert

 

a székiek a környékbeli városokba, Kolozsvárra és Szamosújvárra járnak be dolgozni, valószínűleg onnan hurcolhatták be a fertőzést a faluba.

 

Sallai szerint Tordaszentlászlóhoz hasonlóan Széken is többen voltak, akik Kolozsváron vagy Szamosújváron végeztették el magánlaboratóriumban a tesztet – ennek költségét maguknak kellett kifizetniük, mivel nem produkáltak annyi tünetet, hogy a háziorvos tesztre küldje őket, azonban a biztonság kedvéért mégis leteszteltették magukat, az eredményük pedig pozitív lett.

 

A polgármester állítása szerint a román állam csak akkor állja a koronavírus-teszt költségeit, ha a fertőzés-gyanús személy legalább 2-3 tünetet produkál és a teszt elvégzését a háziorvos is indokoltnak látja. Romániában 300 és 400 lej (22 ezer és 29 ezer forint) között mozog egy koronavírus-tesz elvégzésének ára a magánlaboratóriumokban.

 

Sallai János elmondta: mivel az állam nem tudott mindenki után mentőt küldeni, ezért

 

voltak, akik személyautóval vagy tömegközlekedéssel utaztak a legközelebbi tesztelőközponthoz.

 

Késöbb többüknek is pozítív lett a tesztje.

 

Egy Széken élő tanárnő – aki két környékbeli településen is tanít – az Azonnali megkeresésére elmondta, hogy a településen az iskolák már áttértek az online oktatása, ahogyan a 45 kilométerre lévő Szamosújváron is. A Széktől 32 kilométerre található Magyarszováton viszont még személyesen folyik az oktatás. Jelenleg ő is csak munkáltatói igazolással hagyhatja el a települést, amikor tanítani indul, Szék határában pedig a rendőrség ellenőrzi a papírjait.

 

Elmondása szerint Széket egyébként bárki elhagyhatja, akinek dolga van, vagy valamilyen indokkal el szeretné azt hagyni – csak arra kell figyelnie, hogy legyen nála a kitöltött formanyomtatvány, amiben feltüntet egy indokot, hogy miért kell kilépnie a településről – legyen az mezőgazdasági tevékenység vagy akár beteggondozás.

 

A két polgármester és a helyiek elmondása alapján nagyon úgy néz ki, hogy a két, többségében magyarok lakta erdélyi falu azért került karantén alá, mert az ott élők felelősen viselkedtek. Ha a tordaszentlászlóiak és a székiek nem teszteltetik magukat önerőből, a két településen a hivatalos fertőzési ráta nem megy három ezrelék fölé, és a településeket nem lehet lezárni.

 

Tordaszentlászló és Szék így – némileg paradox módon – a helyi covidgyanús betegek felelősségteljes magatartásának köszönheti a karantént.

 

Romániában egyébként hétfőn jelentette be az operatív törzs, hogy az elmúlt 24 órában kielemzett 8709 koronavírus-tesztből 2844  – azaz a tesztek több mint egyharmada –  lett pozitív.

 

NYITÓKÉP: Tordaszentlászló / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy egri kávézó tulajdonosa tavaly februárban indította a vállalkozását, de márciusban már be kellett zárnia. Májusban újranyitott, novemberben újra bezárt, február elsején pedig megint ki fog nyitni a tiltás ellenére is. Miniinterjú!

A gyógyszergyártó cég szerint az EU kötött velük túl későn szerződést, az EU szerint ők viszont rengeteg pénzt adtak az AstraZenecának, hogy ilyen véleletlenül se fordulhasson elő.

Egy lombardiai kórház elhunyt covidos betegeiről szóló aktáiban azzal szembesültek a nyomozók, hogy a betegek állapota hirtelen drasztikusan romlani kezdett.

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás