+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence & Petróczi Rafael
2020. október 22. csütörtök, 14:49
Az Azonnali kérdésére a miniszter a kormányinfón azt is elmondta, hogy terveznek új szabályokat bevezetni a magyarországi síszezon megmentésére, valamint hogy majd akkor hozza meg a kormány a határozatot a Lánchíd felújítására adott kormányzati forrásról, ha már egy „kapavágás” történik végre a hídon.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter arról számolt be: a fertőzésszámok tekintetében 8 országnál állunk jobban, és 18 országnál rosszabbul az Európai Unión belül, míg

 

az egymillió főre számolt halálesetek 357 fős EU-átlagához képest Magyarországon ez a szám 129.

 

Gulyás kiemelte, hogy fontos megbecsülnünk az egészségügyi dolgozókat, így a korábban bejelentett, november eleji 20 százalékos fizetésemelés továbbra is járni fog az ápolóknak, amit 2022 elején egy újabb, 30 százalékos emelés fog követni.

 

Az oltóanyagról is szó esett, az EU legutóbb az Astra Zenecával írt alá erről szerződést, a magyar kormány pedig 6,5 millió oltóanyagra vállalt kötelezettséget 13 milliárd forint értékben. Gulyás hozzátette, hogy

 

Oroszországban és Kínában már használják is az ott fejlesztett oltóanyagokat, amiket be fogunk vizsgálni, és a kormány azt javasolja: ha ezek valós védelmet nyújtanak, vásároljunk belőlük.

 

Az ingyenessé tett infuelnzaoltásokról szólva Gulyás elmondta: Magyarországon jelenleg 1,3 millió oltóanyag van influenza ellen, ami még akkor is elegendő, ha kétszer annyian oltatják be magukat, mint tavaly, de szükség esetén tudunk többet is beszerezni.

 

Szó esett a turizmusról is, az új SZÉP-kártya szabályokat meghosszabbítják 2021 nyaráig, a szálláshely, a szabadidő és a vendéglátás alszámlákra összesen 800 ezer forintot lehet feltölteni. 

 

A kormány, nem szeretné, ha megállna a turizmus, Gulyás pedig azt javasolta, hogy senki ne menjen idén külföldre síelni, mert külföldi síterepeken alakultak ki az első európai gócpontok.

 

Az Azonnali kérdésére, hogy a belföldi síszezonra készül-e a kormány új járványügyi intézkedésekkel, szabályokkal, Gulyás elmondta, hogy igen,

 

de még van idejük az ilyen döntések meghozatalára, ugyanis itthon csak december elején kezdődik a síszezon.

 

Szintén az Azonnali kérdésére, hogy lesz-e kötelező kültéri maszkviselés itthon, mint Kolozsváron vagy Olaszországban, a miniszter elmondta: a koronavírus két, de még másfél méternél sem tud fertőzni, így mondjuk

 

egy erdőben nem igazán hatásos a maszkviselés, utcán viszont az lehet, és ha szükség lesz egy ilyen intézkedésre, akkor azt képes lesz meghozni a kormány.

 

Kérdésünkre, hogy van-e egy lélektani határ az esetszámok tekintetében, ami után már nem lesz érvényes Orbán Viktor miniszterelnök kijelentése, hogy az élet nem állhat meg, a gazdaságnak működnie kell, Gulyás nem tudott mondani konkrét számot.

 

Rákérdeztünk kollégánk esetére is, akinek pozitív lett a koronavírus tesztje, és őt ugyan hatósági karantén alá helyezték, a lakótársát viszont nem. Gulyás szerint a lakótársat is kötelezni kellett volna a karanténra ebben az esetben.

 

Az Azonnali kérdésére, hogy ha már újra megígérték, hogy odaadják a Lánchíd felújítására a korábban is megígért hatmilliárd forintot a fővárosnak, akkor mikor fogják meghozni az ehhez szükséges kormányhatározatot, amiben kimondják, hogy ezt az összeget kizárólag a hídfelújításra adja a kormány, Gulyás elmondta, hogy

 

szeretnék, ha egy „kapavágás” már történne a Lánchídon, és nem érzi úgy, hogy ők lennének késésben.

 

Amikor szükséges lesz, majd meghozzák a szükséges határozatot – konkrét időpontot vagy munkafázist, hogy mégis mikor szeretné ezt elintézni a kormány (ha megkötötte a főváros a szerződést a kivitelezővel, vagy a kivitelező elkezdi a munkálatokat?) nem volt hajlandó mondani a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

 

Újságírói kérdések kapcsán szó volt még többek között az alábbiakról:

 

+ Borka-Szász Tamás DK-s önkormányzati képviselő áramlopásos ügyére reagálva Gulyás hangsúlyozta, hogy lopni tilos ellenzéki politikusoknak is, majd mivel bitcoin bányászásához használta a képviselő az áramot, az is kiderült, hogy a magyar jogrendszerben nem akarják szabályozni a kriptovalutákat, az egységes szabályozás kidolgozása uniós szinten történik.

 

+ Varga Judit pozitív koronavírustesztjét követően volt hőmérés a tegnapi kormányülésen.

 

+ Nincs terv a digitális átállásra az oktatásban, rendesen akarják működtetni az intézményeket.

 

+ Szentkirályi Alexandra kiemelte, hogy az idén Budapesten megtartandó MTV Music Awards jó lehetőség az ország számára, hogy világszerte több százezer ember ismerje meg a főváros helyszíneit, illetve az is kiderült, hogy a gálával kapcsolatos pénzek felett a Nemzeti Turisztikai Ügynökség rendelkezik, ami végülis közpénz.

 

+ Ferenc pápa kijelentésére, hogy a homoszexuálisok is Isten gyermekei, joguk van a családhoz, és az élettársi kapcsolathoz, Gulyás elmondta, hogy Magyarországon tíz év keresztény-konzervatív kormányzás alatt biztosították ezt a jogot számukra.

 

+ A járvány második hullámának tetőzését korábban december-január környékére tették, most az ezt firtató újabb kérdésre az volt a válasz, hogy „meglátjuk”.

 

+ Arra a kérdésre, hogy míg kormányinfón részt vehetnek újságírók személyesen is, az operatív törzs sajtótájékoztatóin miért nem, Gulyás elmondta, hogy ő minden javaslat ellenére is ragaszkodik az újságírókhoz, és vállalja az ezzel járó egészségügyi kockázatokat.

 

+ Az október 23-i ellenzéki tüntetéseket a miniszter úgy kommentálta, hogy szerinte nem fenyegeti az ellenzéki pártokat az a veszély, hogy tömegek jelennek meg a rendezvényeiken, viszont a kormány szerint most jobb, ha nem tartanak nagy megemlékezéseket.

 

NYITÓKÉP: MTI

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jelenleg ugyanis a legtöbb országból 10 napos kötelező karantén várna a szurkolókra. A döntőt, illetve a két elődöntőt is Londonban fogják megrendezni.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A kérdés, hogy a koronavírus különböző variánsai vagy a vakcina gyenge felépítése miatt nem érte el a WHO által előírt 50 százalékos hatékonyságot. Ha az előbbi, akkor a többi mRNS-vakcina hatékonysága kapcsán is kérdések merülhetnek fel.

A világ egyik legjobb kapusa, Gianluigi Buffon nem gazdag sejkekhez megy levezetni, hanem visszatér nevelőcsapatába, ahol 1995-ben kezdte legendás karrierjét.

Tanulságok az első fordulóból, Christian Eriksen, Ronaldo és a kólarészvények, lelátói homofóbia: itt az első Szotyizó már podcastban is!

Jeff Bezos cégbirodalma ugyanis a kizsákmányolás zászlóshajója is egyben. Eddig 10 ezer szignó.

A baj akkor lesz nagyon nagy, ha mi, ellenzékiek is ki akarjuk egymást rekeszteni, csak azért, mert nem mindenről gondolkodunk ugyanúgy, írta.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás