+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 22. csütörtök, 08:20
A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

Gazdasági mentőcsomagok, különböző kurzarbeit-modellek ide vagy oda, nem látják túl fényesen a jövőjüket az európai kis- és középvállalkozások – legalábbis a vállalati és kormányzati tanácsadással foglalkozó McKinsey friss kutatása szerint. (Kkv-nak minősül a 250 vagy annál kevesebb embert foglalkoztató cég.)

 

A felmérésben a cég több, mint 2200 kkv-t kérdezett meg öt országban: Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban. Az eredmények szerint

 

a kkv-k 55 százaléka számol úgy, hogy amennyiben nem következik be jelentős változás, és megmarad a jelenlegi bevételi szintjük, úgy 2021 szeptemberére be kell zárniuk a boltot.

 

A McKinsey kutatásában minden tizedik kkv-ban egyenesen azzal számolnak a jelenlegi röppálya alapján, hogy fél éven belül csődbe fognak menni.

 

Ráadásul mindezt úgy, hogy az adatfelvétel is még viszonylagos „békeidőben”, a koronavírus-járvány második hulláma felívelését megelőzően, augusztusban történt. Azóta a drasztikusan romló statisztikák miatt egy sor szigorító intézkedést hoztak a nemzeti kormányok Európa-szerte, ahol Magyarország az egyik legmegengedőbb szabályozást vezette be az este 11 órás szórakozóhely-zárással, szemben mondjuk a csehekkel, ahol a kijárási korlátozásokat még egy szinte teljeskörű boltzárral is megfejelték.

 

 

A kkv-szektor Európa-szerte 90 millió embert foglalkoztat, a legnagyobb bajban azonban az igazán kicsik vannak: Spanyolországban például a február óta összeomlott 85 ezer kkv 83 százaléka ötnél kevesebb embernek adott munkát.

 

A McKinsey felmérése figyelmeztető jel lehet a nemzeti kormányoknak, hogy ideje lenne az eddigieknél nagyobb mértékben megsegíteni a kkv-szektort. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) blogján például óvva int attól, hogy a döntéshozók a 2008-as gazdasági válság kezelésének hibáit megismételve idő előtt vonják vissza az érintettektől a gazdasági támogatásokat, sőt:

 

„A vállalatok számára a szakpolitikában most már túl kell lépni a likviditási támogatáson, és biztosítani kell, hogy a fizetésképtelen, de amúgy életképes vállalatok továbbra is fennmaradjanak”

 

– írja blogbejegyzésében az IMF, célozva ezzel a nagyobb volumenű tőkeinjekciók szükségességére, valamint az adósságok átstrukturálásának megkönnyítésére a vállalati szférában.

 

NYITÓKÉP: Sharonang / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás