+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 22. csütörtök, 08:20
A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

Gazdasági mentőcsomagok, különböző kurzarbeit-modellek ide vagy oda, nem látják túl fényesen a jövőjüket az európai kis- és középvállalkozások – legalábbis a vállalati és kormányzati tanácsadással foglalkozó McKinsey friss kutatása szerint. (Kkv-nak minősül a 250 vagy annál kevesebb embert foglalkoztató cég.)

 

A felmérésben a cég több, mint 2200 kkv-t kérdezett meg öt országban: Nagy-Britanniában, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban. Az eredmények szerint

 

a kkv-k 55 százaléka számol úgy, hogy amennyiben nem következik be jelentős változás, és megmarad a jelenlegi bevételi szintjük, úgy 2021 szeptemberére be kell zárniuk a boltot.

 

A McKinsey kutatásában minden tizedik kkv-ban egyenesen azzal számolnak a jelenlegi röppálya alapján, hogy fél éven belül csődbe fognak menni.

 

Ráadásul mindezt úgy, hogy az adatfelvétel is még viszonylagos „békeidőben”, a koronavírus-járvány második hulláma felívelését megelőzően, augusztusban történt. Azóta a drasztikusan romló statisztikák miatt egy sor szigorító intézkedést hoztak a nemzeti kormányok Európa-szerte, ahol Magyarország az egyik legmegengedőbb szabályozást vezette be az este 11 órás szórakozóhely-zárással, szemben mondjuk a csehekkel, ahol a kijárási korlátozásokat még egy szinte teljeskörű boltzárral is megfejelték.

 

 

A kkv-szektor Európa-szerte 90 millió embert foglalkoztat, a legnagyobb bajban azonban az igazán kicsik vannak: Spanyolországban például a február óta összeomlott 85 ezer kkv 83 százaléka ötnél kevesebb embernek adott munkát.

 

A McKinsey felmérése figyelmeztető jel lehet a nemzeti kormányoknak, hogy ideje lenne az eddigieknél nagyobb mértékben megsegíteni a kkv-szektort. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) blogján például óvva int attól, hogy a döntéshozók a 2008-as gazdasági válság kezelésének hibáit megismételve idő előtt vonják vissza az érintettektől a gazdasági támogatásokat, sőt:

 

„A vállalatok számára a szakpolitikában most már túl kell lépni a likviditási támogatáson, és biztosítani kell, hogy a fizetésképtelen, de amúgy életképes vállalatok továbbra is fennmaradjanak”

 

– írja blogbejegyzésében az IMF, célozva ezzel a nagyobb volumenű tőkeinjekciók szükségességére, valamint az adósságok átstrukturálásának megkönnyítésére a vállalati szférában.

 

NYITÓKÉP: Sharonang / Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tomislav Tomašević az exit poll szerint több, mint 48 százalékot kapott. Ez nem a végeredmény.

A CDU és több német város viszont az izraeli zászló kihelyezésével fejezte ki szolidaritását Izraellel.

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás