+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 22. csütörtök, 15:00
Az igazságszolgáltatás elől menekülve lépett le tavaly júniusban Moldovából az ország bábmestere, a komplett moldáv politikát felvásárló Vlad Plahotniuc. A helyi hatóságok azóta bottal üthetik a nyomát, kiadatási kérelmeikre pedig nagyban bagóznak egyes államok.

Alexandru Stoianoglo, a Moldovai Köztársaság legfőbb ügyésze csütörtökön jelentette be, hogy a török hatóságok válaszra sem méltatták a márciusban elküldött kiadatási kérelmüket. Ebben Vlad Plahotniuc oligarcha kiadatását kérték a moldovai hatóságok a törököktől, arra hivatkozva, hogy Plahotniuc ellen jelenleg pénzmosás bűncselekménye miatt folyik eljárás Moldovában, a férfi meg tudomásuk szerint akkor még Törökországban tartózkodott. A legfőbb ügyész ugyanakkor elmondta, hogy információik szerint az országot egykoron háttérből irányító oligarcha azóta már amúgy is elhagyta Törökországot és úgy tudják, hogy Szaúd-Arábiába, onnan pedig Ciprusra távozott.

 

A moldávok mindkét államtól kérték Plahotniuc  kiadatását, de a szaúdiaktól azt a választ kapták, hogy ő az országuk területére be sem lépett, a ciprusiak válaszát pedig még mindig várják.

 

Vlad Plahotniuc a 2000-es évektől kezdődően kezdte el kiépíteni üzleti és politikai kapcsolatait Moldovában, Oroszországban és Romániában. 2009-ben a gazdasági világválság kellős közepén gyakorlatilag felvásárolta a gyengélkedő moldovai Demokrata Pártot, majd szépen lassan szinte az egész moldovai belpolitikát. Gazdasági befolyásának köszönhetően 2015-re már az ország második legfontosabb emberének számított Vlad Filat akkori liberális miniszterelnök után, de ekkorra már mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy Plahotniuc hegemón uralomra tör.

 

PLAHOTNIUC EGY VÁLASZTÁSI NAGYGYŰLÉSEN A MOLDÁV FŐVÁROS, KISINYOV BELVÁROSÁBAN MÉG TAVALY JÚNIUSBAN. FOTÓ: VP / FACEBOOK

 

Ekkortájt kezdték az oligarchát a „bábmester” jelzővel emlegetni, aki a kezében tartja az egész kormányt, és mindenkit lefizet, csak hogy neki dolgozzon. Az egyik legnagyobb politikai sikere az volt, amikor az általa már kilóra felvásárolt moldovai Alkotmánybíróság az ő megrendelésére megváltoztatta az alkotmányt, és elrendelték, hogy 2016-tól az ország állampolgárai közvetlen módon, szavazással válasszák meg az államfőt, addig ugyanis a parlament szavazott az elnök személyéről. Plahotniuc Moldova első szabad elnökválasztásán 2016-ban látszólag az EU-párti Maia Sandu jelöltségét támogatta, azonban az általa felvásárolt média Igor Dodon oroszbarát jelölt szerkerét tolta, mert az ő személye jobban összefért az oligarcha Oroszországhoz fűződő terveivel.

 

Az elnökválasztást végül Dodon nyerte, azonban az oligarcha öröme nem tarthatott sokáig, a 2019-es parlamenti választások után a Maia Sandu vezette nyugatos értékeket képviselő ACUM párt koalícióra lépett az Igor Dodont támogató Moldovai Köztársaság Szocialistáinak Pártjával (PSRM). Bár a koalíció nem volt hosszú életű, arra mégis elég volt, hogy eltakarítsák az útból Plahotniucot, akinek pártja, a Demokrata Párt csak a harmadik erőt képviselte ekkor a parlamentben.

 

Miután a Sandu vezette kormány felelősségre szerette volna vonni az oligarchát múltbéli korrupciós ügyei miatt, az magánrepülőjén rögtön elmenekült az országból, állítása szerint azért, mert már nem érezte ott biztonságban a családját. A történtekről korábban Mizsei Kálmán, az EU korábbi moldovai különleges megbízottja írt részletesen az Azonnalin

 

Plahotniuc 2019 júniusában az Egyesült Államokba szökött, és bár Moldova nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellene, az Interpol nem tette fel a nemzetközileg körözött bűnözők listájára.

 

Az oligarchát most azzal vádolják Moldovában, hogy különböző bankokon keresztül mosott tisztára 18 millió dollárt és 3,5 millió eurót.

 

MAIA SANDU VOLT AZ A KORMÁNYFŐ, AKI TAVALY NYÁRON AZ EU-PÁRTI ACUM ÉS AZ OROSZPÁRTIAK ÁLTAL ALKOTOTT, MINDÖSSZE ÖT HÓNAPOT MEGÉLT KOALÍCIÓS KORMÁNY ÉLÉN LETÖRTE PLAHOTNIUC BEFOLYÁSÁT. AZ AZONNALINAK EL IS MONDTA, HOGY HOGYAN. SANDU MOST INDUL AZ ELNÖKI CÍMÉRT IS. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

A Moldovai Köztársaságban jelenleg éppen nagyban zajlik az elnökválasztási kampány, az oligarcha személye pedig ismételten a figyelem középpontjába került, a spekulációk szerint megint be szeretne avatkozni a november 1-jei elnökválasztásba, de hogy pontosan kinek az oldalán és hogy eleve miért is, arról ellentmondásosak a hírek. Az egyik legesélyesebb elnökjelölt, Igor Dodon államfő maga is beismerte csütörtökön a legnagyobb moldovai kereskedelmi csatornának adott interjújában, hogy

 

jelenleg fogalmuk sincs arról, hogy merre bujkálhat Plahotniuc.

 

Egyelőre annyit tudnak biztosan, hogy nincs az Egyesült Államokban, szerinte pedig nagyon úgy tűnik, hogy Plahotniuc „egyik országból utazik a másikba, de az igazságszolgáltatás elől úgysem menekülhet”.

.

Nyitókép: Vlad Plahotniuc / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

Előtte a román hatóságok „régészeti szempontból érdektelen” térséggé nyilvánították a területet.

Szerinte az EU-nak végre fel kéne ismernie, kik az ellenfelei és kik a szövetségesei. Az Orbánnal szemben gyenge EU-politikáért részben a német ipari lobbit teszi felelőssé.

Politikusokhoz köthető szervezetek és teljes médiacsalád működik magyar állami pénzből, és jut pénz a DAC focicsapatnak is.

Andrzej Duda elnök puhatolózó tárgyalásokat kezdett a Sinopharm beszerzéséről, mert nem jön elég vakcina az EU-ból.

A két uniós tagállam már a héten tárgyalni fog az oltási kampányban sikeres Izraellel egy vakcinagyártási együttműködésről.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás