Vučić előrehozott választást jelentett be, pedig még kormánya sincs

Szerző: Techet Péter
2020.10.21. 17:35

Hiába lett a nyári parlamenti választásokon majdnem a teljes belgrádi parlament a Vučić-párté, azóta nem alakult meg a kormány, az államelnök pedig szerdán be is jelentette: 2022 áprilisában előrehozott választás lesz. A választást idén bojkottáló ellenzék feltételekhez kötné a 2022-es indulást. De miért van a szerb elnöknek szüksége egy olyan parlamentet idő előtt feloszlatni, amelyet teljesen ural?

Vučić előrehozott választást jelentett be, pedig még kormánya sincs

Aleksandar Vučić szerb államfő szerdán bejelentette:

2022 áprilisában ismét előrehozott választást tartanak déli szomszédunknál.

A politikus pártja már az idei előrehozott parlamenti választást is fölényesen megnyerte, ugyanis a tényleges ellenzék nem indult el, hanem bojkottálta a voksolást. Éppen ezért az új belgrádi parlamentbe látszatellenzékként csak egy kis jobboldali párt jutott be, az összes többi erő – köztük a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) – a Vučić-féle Szerb Haladó Párt (SNS) szövetségese. Az ellenzék tehát nem tudta értelemszerűen az SNS győzelmét megakadályozni, de

bojkottja révén egy annyira egyszínű parlament jött létre, ami sok tekintetben kínos lehetett az államfőnek is.

Vučić nyáron abban bízott, hogy a három százalékra leszállított bejutási küszöböt több látszatellenzéki párt is megugorja – az ellenzéki szavazók azonban követték az ellenzéki pártok többségének a választás bojkottjára való felhívását, aminek eredményeként legalábbis azt meg tudták akadályozni, hogy a parlamentben formálisan legyen valamiféle ellenzék.

A jelenlegi 250 fős parlamentben a Vučić-féle Haladó Pártnak 188 képviselője van, a vele eddig kormányzó, Slobodan Milošević-féle Szocialista Pártnak (SPS) 32, a VMSZ-nek pedig kilenc. Az egyetlen látszatellenzékiként bejutott Aleksandar Šapić vízilabdázó, újbelgrádi polgármester Hazafias Mozgalma 11 mandátumot szerzett. Vučić szerdai bejelentése szerint a másfél év múlva esedékes előrehozott választásokig felálló új kormányban a Šapić-párt is résztvenne.

A hatalmas többség ellenére azonban június óta még mindig nem alakult meg a kormány,

az alkotmány szerint november eleje a határidő, de nagyon úgy nézett már ki szeptemberben is, hogy Vučić eleve húzni akarja az időt, hogy 2022-ben aztán újra tarthasson egy előrehozott választást. Most ez igazolódott be a szerdai bejelentésével.

Miért fontos neki ekkora többséggel a háta mögött egy új választás, és miért éppen 2022-ben?

Egyrészről vélhetően a jelenlegi parlament túl egyszínűre sikeredett, ezt a nyugati országok felé is nehezen lehet demokratikus parlamentként eladni. Másrészről

2022-ben lesznek az elnök- és helyhatósági választások. Miközben az elnökválasztáson a Vučić-pártnak nincs különösebb oka aggodalomra, a helyhatósági választáson Belgrádban rezeghet a léc,

főleg, hogy ott idén is a többség már követte az ellenzék bojkottfelhívását: miközben országosan 44 százalékos volt a részvétel, a szerb fővárosban mindössze 35 százalék ment el szavazni.

Azaz ha egyáltalán valahol esélye lehet az ellenzéknek Vučić pártját legyőzni, az Belgrád, amelynek élén 2013-ig Dragan Đilas személyében eleve egy ellenzéki politikus állt. Ráadásul Đilas 2008-ban éppen Vučićot legyőzve került a főpolgármesteri posztba – nem véletlenül nyilatkozta azt a balliberális politikus az Azonnalinak, hogy ma ő az egyetlen ember olyan Szerbiában, aki legalább egyszer már le tudta győzni a jelenlegi államfőt, és még él is.

Vučić vélhetően be akarja biztosítani a belgrádi választást is azzal, hogy az eleve akkor esedékes elnökválasztás mellé a parlamentit is előrehozza

– márpedig ott a Vučić-párt akkor is győzni tud, ha esetleg ezúttal az ellenzék elindul. Eleve egy közös ellenzéki bojkott nehezebb lenne, mert akkor vagy minden választást (az elnökit és a belgrádit is) bojkottálni kéne, vagy kissé kaotikusan az egyiken elindulának, a másikokon meg nem.

DRAGAN ƉILAS 2008-BAN VUČIĆOT VERTE MEG A BELGRÁDI HELYHATÓSÁGI VÁLASZTÁSOKON. VÉLHETŐEN EGY FŐVÁROSI ELLENZÉKI SIKERT AKAR A SZERB ELNÖK MEGAKADÁLYOZNI A PARLAMENTI VOKSOLÁS RÁSZERVEZÉSÉVEL. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Mit lép az ellenzék?

Az ellenzék egyelőre nem döntötte el, hogy elindul-e a 2022-es választásokon. Dragan Đilas azonban azt mondta:

az előrehozott választás bejelentése az idei ellenzéki bojkott utólagos sikerét mutatja,

mert szerinte Vučić is rájöhetett: a bojkottált választásokon létrejött parlament demokratikus legitimációja kétséges. A politikus szerint az ellenzéknek feltételeket kell szabnia az indulásához, az Európai Uniót bevonva szeretne a szerb ellenzék tárgyalni a hatalommal többek között arról, hogy a választásokon legyenek jelen független ellenőrök, valamint az RTS állami televízió egyértelmű kormánypártisága változzék meg.

FOTÓ: Aleksandar Vučić / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek