+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Galavits Patrik
2020. október 20. kedd, 19:10
Ha a kérdéseinkre reagáló pártokon múlik, a külföldiek soha nem szavazhatnak majd a magyar országgyűlési választásokon – és a magyarok sem más uniós tagállamokban. Igaz, a baloldali pártok véleményét nem sikerült megtudnunk a Voters Without Borders kezdeményezéséről.

Október elsején jelent meg interjúnk Robert Goiával, a Voters Without Borders (VWB) ifjúsági szervezet egy tagjával, akik szeptemberben európai polgári kezdeményezést indítottak.

 

Céljuk, hogy az EU-s állampolgárok szavazati joga ne kizárólag az állampolgárságukhoz legyen kötve.

 

Goia interjúnkban ezt úgy fogalmazta meg, hogy szerintük az lenne a legjobb, ha mindenki ott szavazhatna az országgyűlési választásokon, ahol úgy érzi, leginkább számít a voksa.

 

Az uniós állampolgárok helyhatósági és EP-választásokon már ma is részt vehetnek a saját hazájukon kívül, a VWB szerint azonban az egyes országokban élő, más EU-tagállamból származóknak ma nincs megbízható képviselete. Így nem egyszerűen a szavazati jogot szeretnék nekik kiharcolni, hanem a választhatóságot is:

 

az ötletük alapján Magyarország miniszterelnöke érkezhetne akár Franciaországból vagy Horvátországból is – ahogy az is elképzelhető lenne, hogy a Bundestagban egy magyar szólal fel Németország kancellárjaként.

 

Egyelőre azonban még sokkal kisebb célok elérése is távolinak tűnik a VWB-nek: ötletüket akkor veszi csak napirendre az Európai Bizottság, ha az európai polgári kezdeményezésüket 2021 szeptemberéig egymillióan aláírják hét Európai Uniós tagállamból. A számláló azonban másfél hónappal az aláírásgyűjtés kezdete után még alig lépte át a háromezret.

 

Goia szerint ugyanakkor már az is nagy eredmény, ha a közvélemény tudomást vesz az ötletükről, és egyre többen beszélnek róla. Az Azonnali megkereste a magyar pártokat, mit gondolnak a VWB kezdeményezéséről.

 

A VOTERS WITHOUT BORDER CSAPATÁNAK EGY RÉSZE EGY BRÜSSZELI SAJTÓESEMÉNYÜK UTÁN FOTÓ: VWB

 

Kérdéseinkre csak jobboldali pártok – a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és a Mi Hazánk – reagáltak. Rónai Sándor DK-s EP-képviselő, aki Goia szerint egy brüsszeli VWB-tüntetésen a szimpátiájáról biztosította őket, többszöri megkeresésünkre sem reagált.

 

A Párbeszédnek, az MSZP-nek, a DK-nak, az LMP-nek, a Momentumnak és a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak pedig hiába küldtük el kérdéseinket, nem válaszoltak a megkeresésünkre.

 

Fidesz, KDNP: szó sem lehet róla! Mi Hazánk: Gyurcsány!

 

A jobboldali pártok szűkszavúan és elutasítóan válaszoltak a VWB kezdeményezéséről szóló kérdéseinkre.

 

„A magyar országgyűlési választásokat szabályozó jogszabályok megfelelőek, így azon változtatni nem kívánunk. A kezdeményezésben foglalt javaslattal pedig nem értünk egyet” – zárta rövidre a témát a Fidesz sajtóosztálya, és a KDNP-nek sem tetszik az ötlet: „a kezdeményezés tartalmával nem értünk egyet, így azt támogatni sem tudjuk”.

 

Ennél bővebben fejtette ki ellenérzéseit a Mi Hazánk. A radikális párt szerint a VWB kezdeményezése

 

„az Európai Egyesült Államok koncepcióját támogatja”, ezzel együtt pedig „a nemzetállamok felszámolására törekszik, ahogy Gyurcsány Ferenc vezetésével az egyesült balliberális ellenzék is.”

 

A párt sajtóosztálya leszögezte: ők inkább az EU utáni életre készülnek, és szerintük népszavazáson kellene eldönteni, hogy Magyarország tagja akar-e maradni „egy ilyen birodalomnak”. Hozzátették, hogy „a más országokban tartózkodó magyar állampolgároknak viszont biztosítani kellene a levélben szavazás lehetőségét.”

 

Jobbik: naiv elképzelés

 

Kérdéseinkre a Jobbik válaszolt a legrészletesebben. A párt szerint összetett kérdést feszeget a VWB a kezdeményezésével, és az ötlettel kapcsolatban több kifogásuk is van. Úgy látják például, hogy „erősen hangsúlyozzák (VWB) a választójog és az adózás helye közötti kapcsolat fontosságát, ez azonban számunkra már csak a határon túli magyar közösségek jogainak biztosítása miatt is elfogadhatatlan, de beszélhetnénk bármilyen, több uniós állampolgársággal rendelkező polgár esetéről vagy az ingázókról – és ezek, valamint egyéb, végtelen számú példa kombinációjáról.”

 

Robert Goia egyébként interjúnkban azt mondta: nem talál kivetnivalót a határon túli magyarok anyaországi szavazati jogában – amennyiben a külföldre költöző magyaroknak ugyanolyan lehetőségeik vannak a voksolásra. Mivel ez nincs így, szerinte hatalomtechnikai manőverről van szó a kormány részéről, azt pedig semmiképp sem tartja megfelelőnek, ha valaki két ország parlamenti választásán is részt vesz: úgy véli, ebben az esetben kettős szavazásról beszélhetünk.

 

A Jobbik az aggályai miatt egyébként nem csatlakozik az aláírásgyűjtéshez. Ugyanakkor egyetetértenek a VWB-vel abban, hogy elfogadhatatlan a határon túli magyarok és a külföldre költözők szavazati joga közti különbségtétel.

 

Ezt szerintük orvosolni lehetne a külföldre költözők levélszavazásának biztosításával – illetve úgy vélik, „sokkal modernebb és biztonságosabb megoldás lenne az e-szavazás”.

 

Azt, hogy nem magyar állampolgárságú személyeket akár a magyar országgyűlésbe is beválasszanak, határozottan elutasítja a Jobbik.

 

A párt szerint „a nemzeti parlamenteknek szimbolikus jelentőségük van”, emellett hangsúlyozták, ők is elutasítják az Európai Egyesült Államok gondolatát, inkább konföderális szövetséget képzelnek el a nemzetállamok között. Arra ugyanakkor nem tértek ki, hogy szerintük a VWB ötletének megvalósulása az Európai Egyesült Államok felé tett lépés lenne-e .

 

Emellett úgy gondolják, a kezdeményezés lehetőséget adna csalásokra is:

 

„ahogy a határon túli magyarokat veszélyeztető jogsérelmek kapcsán sincsenek illúzióink, úgy azon se lepődnénk meg, ha mindez a határokon átnyúló szavazatvásárlás előtt is új kapukat nyitna”

 

– utalva ezzel arra, hogy elméletben lehetséges lenne csak voksolás miatt egy másik országba utazni. Erre a felvetésre Goia azt mondta: a tagállamokra bíznák, hogy eldöntsék, mennyi időt kell a letelepedési hely szerinti országban eltöltenie valakinek, hogy jogosult legyen szavazni.

 

Ami miatt azonban a Jobbiknál „kissé naivnak” tartják a szerintük jó szándékú VWB-elképzelést, az a „populisták” és az „autoriter hibrid rezsimek” jelenléte. Szerintük amíg ilyenek megtalálhatóak Európában, addig a VWB-éhez hasonló ötletek sorsa az, hogy „obskúrus háttáralkuk áldozatává válnak”.

 

NYITÓKÉP: Voters Without Borders

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás