Külföldieknek szavazati jog Magyarországon? Szükségtelen, és különben is: Gyurcsány!

Szerző: Galavits Patrik
2020.10.20. 19:10

Ha a kérdéseinkre reagáló pártokon múlik, a külföldiek soha nem szavazhatnak majd a magyar országgyűlési választásokon – és a magyarok sem más uniós tagállamokban. Igaz, a baloldali pártok véleményét nem sikerült megtudnunk a Voters Without Borders kezdeményezéséről.

Külföldieknek szavazati jog Magyarországon? Szükségtelen, és különben is: Gyurcsány!

Október elsején jelent meg interjúnk Robert Goiával, a Voters Without Borders (VWB) ifjúsági szervezet egy tagjával, akik szeptemberben európai polgári kezdeményezést indítottak.

Céljuk, hogy az EU-s állampolgárok szavazati joga ne kizárólag az állampolgárságukhoz legyen kötve.

Goia interjúnkban ezt úgy fogalmazta meg, hogy szerintük az lenne a legjobb, ha mindenki ott szavazhatna az országgyűlési választásokon, ahol úgy érzi, leginkább számít a voksa.

Az uniós állampolgárok helyhatósági és EP-választásokon már ma is részt vehetnek a saját hazájukon kívül, a VWB szerint azonban az egyes országokban élő, más EU-tagállamból származóknak ma nincs megbízható képviselete. Így nem egyszerűen a szavazati jogot szeretnék nekik kiharcolni, hanem a választhatóságot is:

az ötletük alapján Magyarország miniszterelnöke érkezhetne akár Franciaországból vagy Horvátországból is – ahogy az is elképzelhető lenne, hogy a Bundestagban egy magyar szólal fel Németország kancellárjaként.

Egyelőre azonban még sokkal kisebb célok elérése is távolinak tűnik a VWB-nek: ötletüket akkor veszi csak napirendre az Európai Bizottság, ha az európai polgári kezdeményezésüket 2021 szeptemberéig egymillióan aláírják hét Európai Uniós tagállamból. A számláló azonban másfél hónappal az aláírásgyűjtés kezdete után még alig lépte át a háromezret.

Goia szerint ugyanakkor már az is nagy eredmény, ha a közvélemény tudomást vesz az ötletükről, és egyre többen beszélnek róla. Az Azonnali megkereste a magyar pártokat, mit gondolnak a VWB kezdeményezéséről.

A VOTERS WITHOUT BORDER CSAPATÁNAK EGY RÉSZE EGY BRÜSSZELI SAJTÓESEMÉNYÜK UTÁN FOTÓ: VWB

Kérdéseinkre csak jobboldali pártok – a Fidesz, a KDNP, a Jobbik és a Mi Hazánk – reagáltak. Rónai Sándor DK-s EP-képviselő, aki Goia szerint egy brüsszeli VWB-tüntetésen a szimpátiájáról biztosította őket, többszöri megkeresésünkre sem reagált.

A Párbeszédnek, az MSZP-nek, a DK-nak, az LMP-nek, a Momentumnak és a Magyar Kétfarkú Kutyapártnak pedig hiába küldtük el kérdéseinket, nem válaszoltak a megkeresésünkre.

Fidesz, KDNP: szó sem lehet róla! Mi Hazánk: Gyurcsány!

A jobboldali pártok szűkszavúan és elutasítóan válaszoltak a VWB kezdeményezéséről szóló kérdéseinkre.

„A magyar országgyűlési választásokat szabályozó jogszabályok megfelelőek, így azon változtatni nem kívánunk. A kezdeményezésben foglalt javaslattal pedig nem értünk egyet” – zárta rövidre a témát a Fidesz sajtóosztálya, és a KDNP-nek sem tetszik az ötlet: „a kezdeményezés tartalmával nem értünk egyet, így azt támogatni sem tudjuk”.

Ennél bővebben fejtette ki ellenérzéseit a Mi Hazánk. A radikális párt szerint a VWB kezdeményezése

„az Európai Egyesült Államok koncepcióját támogatja”, ezzel együtt pedig „a nemzetállamok felszámolására törekszik, ahogy Gyurcsány Ferenc vezetésével az egyesült balliberális ellenzék is.”

A párt sajtóosztálya leszögezte: ők inkább az EU utáni életre készülnek, és szerintük népszavazáson kellene eldönteni, hogy Magyarország tagja akar-e maradni „egy ilyen birodalomnak”. Hozzátették, hogy „a más országokban tartózkodó magyar állampolgároknak viszont biztosítani kellene a levélben szavazás lehetőségét.”

Jobbik: naiv elképzelés

Kérdéseinkre a Jobbik válaszolt a legrészletesebben. A párt szerint összetett kérdést feszeget a VWB a kezdeményezésével, és az ötlettel kapcsolatban több kifogásuk is van. Úgy látják például, hogy „erősen hangsúlyozzák (VWB) a választójog és az adózás helye közötti kapcsolat fontosságát, ez azonban számunkra már csak a határon túli magyar közösségek jogainak biztosítása miatt is elfogadhatatlan, de beszélhetnénk bármilyen, több uniós állampolgársággal rendelkező polgár esetéről vagy az ingázókról – és ezek, valamint egyéb, végtelen számú példa kombinációjáról.”

Robert Goia egyébként interjúnkban azt mondta: nem talál kivetnivalót a határon túli magyarok anyaországi szavazati jogában – amennyiben a külföldre költöző magyaroknak ugyanolyan lehetőségeik vannak a voksolásra. Mivel ez nincs így, szerinte hatalomtechnikai manőverről van szó a kormány részéről, azt pedig semmiképp sem tartja megfelelőnek, ha valaki két ország parlamenti választásán is részt vesz: úgy véli, ebben az esetben kettős szavazásról beszélhetünk.

A Jobbik az aggályai miatt egyébként nem csatlakozik az aláírásgyűjtéshez. Ugyanakkor egyetetértenek a VWB-vel abban, hogy elfogadhatatlan a határon túli magyarok és a külföldre költözők szavazati joga közti különbségtétel.

Ezt szerintük orvosolni lehetne a külföldre költözők levélszavazásának biztosításával – illetve úgy vélik, „sokkal modernebb és biztonságosabb megoldás lenne az e-szavazás”.

Azt, hogy nem magyar állampolgárságú személyeket akár a magyar országgyűlésbe is beválasszanak, határozottan elutasítja a Jobbik.

A párt szerint „a nemzeti parlamenteknek szimbolikus jelentőségük van”, emellett hangsúlyozták, ők is elutasítják az Európai Egyesült Államok gondolatát, inkább konföderális szövetséget képzelnek el a nemzetállamok között. Arra ugyanakkor nem tértek ki, hogy szerintük a VWB ötletének megvalósulása az Európai Egyesült Államok felé tett lépés lenne-e .

Emellett úgy gondolják, a kezdeményezés lehetőséget adna csalásokra is:

„ahogy a határon túli magyarokat veszélyeztető jogsérelmek kapcsán sincsenek illúzióink, úgy azon se lepődnénk meg, ha mindez a határokon átnyúló szavazatvásárlás előtt is új kapukat nyitna”

– utalva ezzel arra, hogy elméletben lehetséges lenne csak voksolás miatt egy másik országba utazni. Erre a felvetésre Goia azt mondta: a tagállamokra bíznák, hogy eldöntsék, mennyi időt kell a letelepedési hely szerinti országban eltöltenie valakinek, hogy jogosult legyen szavazni.

Ami miatt azonban a Jobbiknál „kissé naivnak” tartják a szerintük jó szándékú VWB-elképzelést, az a „populisták” és az „autoriter hibrid rezsimek” jelenléte. Szerintük amíg ilyenek megtalálhatóak Európában, addig a VWB-éhez hasonló ötletek sorsa az, hogy „obskúrus háttáralkuk áldozatává válnak”.

NYITÓKÉP: Voters Without Borders

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek