+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 19. hétfő, 12:25
A környező országok közül lehagyta Szlovákia Magyarországot a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a helyzet. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Újabb 1478 főnél mutatták ki Magyarországon a koronavírust, így összesen már 47 768-an kapták el a vírust a járvány márciusi megjelenése óta. Jelenleg 32 283 aktív esetünk van, akik közül 1896-an szorulnak kórházi kezelésre, 188-an pedig lélegeztetőgépre.

 

Az elmúlt 24 órában 9651 tesztet végeztünk, amelyek pozitivitási aránya 15,31 százalék volt. Eddig még sosem volt ilyen magas ez a szám a járvány megjelenése óta, és szeptember eleje óta nem is teljesítjük a WHO által előírt kritériumokat a tesztek mennyiségét illetően.

 

Magyarországon egymillió lakosra jelenleg 3343,2 aktív fertőzött jut, de ennél már rosszabb a helyzet Szlovákiában: ott ez a szám 4224,7, ami duplája az október 9-i adatoknak. Nem véletlen, hogy az Igor Matovič vezette kormány nemrégiben újabb korlátozásokat jelentett be, és belengették a kijárási tilalmat is, ha a jelenleg exponenciálisan emelkedő járványgörbét valahogy nem sikerül ellaposítani. Emiatt Matovičék jelenleg azt tervezik, hogy egész Szlovákiát letesztelik gyorstesztekkel. Viszont északi szomszédunknál a járvány terjedése jelenleg nem látszik a halottak számán:

 

Szlovákiában jelenleg 92 fő vesztette életét a járvány alatt, ami egymillió főre vetítve mindössze 16,8 fő. Eközben Magyarországon ez a szám közel tízszerese, 121,5.

 

A környező országok közül a halottak számában egyedül Románia áll rosszabbul Magyarországhoz képest: a 19 millió lakosú keleti szomszédunknál 5 931-en vesztették életüket, ami egymillió főre vetítve 308,7 fő, viszont ott jóval több a gyógyult is.

 

Szomszédos országok közül a legjobban a horvátok állnak: náluk ugyanis a járványgörbe elég hullámzó. Van, amikor emelkedik az aktív fertőzöttek száma, van, amikor pedig csökken.

 

Azonban a horvátokat már nem érheti az a vád, hogy mindez azért van így, mert kevesebbet tesztelnek: ugyan lakosságarányosan a többi országhoz képest még mindig kevesebb teszt készül Horvátországban, de szeptember 29-e óta már ebben a statisztikai mutatóban is Magyarország a sereghajtó.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás