+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 19. hétfő, 12:25
A környező országok közül lehagyta Szlovákia Magyarországot a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a helyzet. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Újabb 1478 főnél mutatták ki Magyarországon a koronavírust, így összesen már 47 768-an kapták el a vírust a járvány márciusi megjelenése óta. Jelenleg 32 283 aktív esetünk van, akik közül 1896-an szorulnak kórházi kezelésre, 188-an pedig lélegeztetőgépre.

 

Az elmúlt 24 órában 9651 tesztet végeztünk, amelyek pozitivitási aránya 15,31 százalék volt. Eddig még sosem volt ilyen magas ez a szám a járvány megjelenése óta, és szeptember eleje óta nem is teljesítjük a WHO által előírt kritériumokat a tesztek mennyiségét illetően.

 

Magyarországon egymillió lakosra jelenleg 3343,2 aktív fertőzött jut, de ennél már rosszabb a helyzet Szlovákiában: ott ez a szám 4224,7, ami duplája az október 9-i adatoknak. Nem véletlen, hogy az Igor Matovič vezette kormány nemrégiben újabb korlátozásokat jelentett be, és belengették a kijárási tilalmat is, ha a jelenleg exponenciálisan emelkedő járványgörbét valahogy nem sikerül ellaposítani. Emiatt Matovičék jelenleg azt tervezik, hogy egész Szlovákiát letesztelik gyorstesztekkel. Viszont északi szomszédunknál a járvány terjedése jelenleg nem látszik a halottak számán:

 

Szlovákiában jelenleg 92 fő vesztette életét a járvány alatt, ami egymillió főre vetítve mindössze 16,8 fő. Eközben Magyarországon ez a szám közel tízszerese, 121,5.

 

A környező országok közül a halottak számában egyedül Románia áll rosszabbul Magyarországhoz képest: a 19 millió lakosú keleti szomszédunknál 5 931-en vesztették életüket, ami egymillió főre vetítve 308,7 fő, viszont ott jóval több a gyógyult is.

 

Szomszédos országok közül a legjobban a horvátok állnak: náluk ugyanis a járványgörbe elég hullámzó. Van, amikor emelkedik az aktív fertőzöttek száma, van, amikor pedig csökken.

 

Azonban a horvátokat már nem érheti az a vád, hogy mindez azért van így, mert kevesebbet tesztelnek: ugyan lakosságarányosan a többi országhoz képest még mindig kevesebb teszt készül Horvátországban, de szeptember 29-e óta már ebben a statisztikai mutatóban is Magyarország a sereghajtó.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás