Szlovákiában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon, de ettől még a magyar járvány sem enyhült

2020.10.19. 12:25

A környező országok közül lehagyta Szlovákia Magyarországot a lakosságarányos aktív fertőzések számában, de ez nem jelenti azt, hogy itthon javulna a helyzet. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Szlovákiában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon, de ettől még a magyar járvány sem enyhült

Újabb 1478 főnél mutatták ki Magyarországon a koronavírust, így összesen már 47 768-an kapták el a vírust a járvány márciusi megjelenése óta. Jelenleg 32 283 aktív esetünk van, akik közül 1896-an szorulnak kórházi kezelésre, 188-an pedig lélegeztetőgépre.

Az elmúlt 24 órában 9651 tesztet végeztünk, amelyek pozitivitási aránya 15,31 százalék volt. Eddig még sosem volt ilyen magas ez a szám a járvány megjelenése óta, és szeptember eleje óta nem is teljesítjük a WHO által előírt kritériumokat a tesztek mennyiségét illetően.

Magyarországon egymillió lakosra jelenleg 3343,2 aktív fertőzött jut, de ennél már rosszabb a helyzet Szlovákiában: ott ez a szám 4224,7, ami duplája az október 9-i adatoknak. Nem véletlen, hogy az Igor Matovič vezette kormány nemrégiben újabb korlátozásokat jelentett be, és belengették a kijárási tilalmat is, ha a jelenleg exponenciálisan emelkedő járványgörbét valahogy nem sikerül ellaposítani. Emiatt Matovičék jelenleg azt tervezik, hogy egész Szlovákiát letesztelik gyorstesztekkel. Viszont északi szomszédunknál a járvány terjedése jelenleg nem látszik a halottak számán:

Szlovákiában jelenleg 92 fő vesztette életét a járvány alatt, ami egymillió főre vetítve mindössze 16,8 fő. Eközben Magyarországon ez a szám közel tízszerese, 121,5.

A környező országok közül a halottak számában egyedül Románia áll rosszabbul Magyarországhoz képest: a 19 millió lakosú keleti szomszédunknál 5 931-en vesztették életüket, ami egymillió főre vetítve 308,7 fő, viszont ott jóval több a gyógyult is.

Szomszédos országok közül a legjobban a horvátok állnak: náluk ugyanis a járványgörbe elég hullámzó. Van, amikor emelkedik az aktív fertőzöttek száma, van, amikor pedig csökken.

Azonban a horvátokat már nem érheti az a vád, hogy mindez azért van így, mert kevesebbet tesztelnek: ugyan lakosságarányosan a többi országhoz képest még mindig kevesebb teszt készül Horvátországban, de szeptember 29-e óta már ebben a statisztikai mutatóban is Magyarország a sereghajtó.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek