+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 19. hétfő, 18:57
A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

Bár egy hónapja sincs, hogy a DK benyújtotta az ingyenes koronavírus-tesztelésre vonatkozó népszavazási indítványát, abból máris kitáncol a párt arra hivatkozva, hogy kezdeményezésük „minden bizonnyal lebonyolíthatatlan volna érdemi járványügyi kockázatok vállalása nélkül”.

 

Mi is ez a népszavazási kezdeményezés?

 

Mint arról az Azonnalin is írtunk, a DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László a következő kérdést nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) elbírálásra: „Egyetért-e ön azzal, hogy az állam biztosítson a tömeges megbetegedést okozó Covid-19 fertőzés miatt térítésmentes SARS-CoV-2 PCR tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgár részére?”

 

Hogy ez inkább csak egy jól hangzó politikai akció volt, mintsem a tesztelési problémákat valóban megoldani hivatott népszavazási kezdeményezés, jól jelzi, hogy az egymást követő jogi procedúrák miatt (ahogyan a benyújtástól eljutunk a népszavazás megtartásáig, majd az eredménynek megfelelő törvények elfogadásáig – ezt a folyamatot részletesen is bemutattuk) optimista becslés szerint is csak jövő év április-május magasságában lehetett volna valami a dologból.

 

Ez eleve felveti többek között a kérdést, hogy

 

az ingyenes tesztelés kérdését népszavazásra küldeni nem volt-e a közvetlen demokrácia intézményének megcsúfolása, és egyúttal a választók becsapása is.

 

Nem mellesleg felmerül az ingyenes teszteléssel kapcsolatban egy csomó praktikus kérdés, amit a DK előzetesen nem válaszolt meg: például hogy hogyan oldanák, hogy a megugró tesztszámok miatti terhelésnövekedést kibírja a magyar egészségügy, mihez kezdenének az ingyenesség miatti visszaélőkkel, akik minden nap elmennének teszteltetni magukat, vagy egyáltalán igazságos-e, hogy ugyanúgy ingyenesen kapná a milliomos vállalkozó a tesztet, mint a létminimumon élő kisnyugdíjas.

 

Mindezeket persze szerettük volna megkérdezni a népszavazási kezdeményezés bejelentésekor, de 

 

az azt követő napon a DK már nem akart válaszolni a saját ügyével kapcsolatos sajtókérdésekre sem.

 

Jogilag sincs rendben a kérdés – mondja az NVB

 

Maga a népszavazási kezdeményezés is problémás, hiszen azt múlt hét csütörtökön több okból is elutasította az NVB 8 igen és 6 nem szavazat ellenében.

 

Az indoklás szerint Sebián-Petrovszki kérdése nem felel meg a népszavazási kritériumoknak, mivel annak nyomán több, a tesztelésről rendelkező kormányhatározatot kéne módosítani. Márpedig

 

népszavazást kiírni – az Alaptörvény értelmében – csak olyan kérdésekben lehet, amik az Országgyűlés hatáskörébe tartoznak, azaz praktikusan törvénykezni kell róluk, nem pedig kormányhatározatokat módosítgatni.

 

További probléma az NVB szerint, hogy a DK-s népszavazási kérdés nem egyértelmű: ugyanis a megfogalmazás alapján arra is lehetne következtetni, hogy ma Magyarországon nem lehet ingyen koronavírus-tesztet végezni, holott az NVB indoklása szerint „térítési díjat csak a tünetmentes, saját kezdeményezésre tesztelők fizetnek”, mindenki más esetében a háziorvos kezdeményezésére vagy az egészségügyi szervek döntése alapján térítésmentesen tesztelik az embereket.

 

A DK szerint a Kúria a javukra ítélt volna, mégse fellebbeznek

 

Ezt az NVB-döntést lett volna lehetősége megtámadni a DK-nak a Kúria előtt (aminek kétes kompetenciájú elnökét Varga Zs. András személyében éppen hétfőn választotta meg az Országgyűlés), ám az október 30-i fellebbezési határidőt a párt meg sem várta, már 19-én arról küldtek ki közleményt, hogy elállnak a népszavazási kezdeményezésüktől, és nem fellebeznek a Kúriánál.

 

A párt ezt nem az elhúzódó jogi procedúra miatti legitimitási problémákkal (a fellebbezéssel már tényleg olyan sokára lehetett volna bármi a népszavazásból, hogy az eleve kérdésessé tette volna a népszavazás megtartásának szükségességét), és nem is azzal indokolta, hogy az NVB kritikáiban esetleg lenne valami logika.

 

A DK arra hivatkozik, hogy „látva, hogy a mögöttünk hagyott héten a járvány magyarországi terjedése az igazolt fertőzöttek számától kezdve a lélegeztetőgépen lévőkön át az elhunytak számáig minden rekordot megdöntött, úgy döntöttünk, hogy

 

a legfelelősebb, amit tehetünk, ha elállunk népszavazási kezdeményezésünktől, amely minden bizonnyal lebonyolíthatatlan volna érdemi járványügyi kockázatok vállalása nélkül.”

 

A DK arra is kitér, hogy szerintük az NVB „elképesztő, tarthatatlan indokokkal utasította el” a népszavazási kezdeményezésüket, és hogy nincs kétségük afelől, „hogy alapos fellebbezésünket követően a Kúria jóváhagyná a népszavazás megtartását.”

 

NYITÓKÉP: Sebián-Petrovszki László a népszavazási kezdeményezés bejelentésekor a DK sajtóosztályának fényképén.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sokáig tartott, de a Momentum is kimondta: Orbán Viktor leváltáshoz egyetlen közös listán kell indulnia a hatpárti ellenzéknek. Ezzel gyakorlatilag a listaállítás körüli vita eldőlt.

Úgy tudjuk, azért, mert nem lehetett a párt jelöltje 2022-ben.

Polgárpukkasztó amerikai standup, afrikai lecsó, halhatatlan videójáték: itt a novemberi Fasza Dolgok, az Azonnali havonta megjelenő mindenajánlója. 100 százalékban lockdown-kompatibilis tippek!

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúlag. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás