Ennyit az ingyenes tesztelésről: kitáncol a DK a népszavazási kezdeményezése mögül

Szerző: Petróczi Rafael
2020.10.19. 18:57

A döntést a járványhelyzet súlyosságával indokolja a párt.

Ennyit az ingyenes tesztelésről: kitáncol a DK a népszavazási kezdeményezése mögül

Bár egy hónapja sincs, hogy a DK benyújtotta az ingyenes koronavírus-tesztelésre vonatkozó népszavazási indítványát, abból máris kitáncol a párt arra hivatkozva, hogy kezdeményezésük „minden bizonnyal lebonyolíthatatlan volna érdemi járványügyi kockázatok vállalása nélkül”.

Mi is ez a népszavazási kezdeményezés?

Mint arról az Azonnalin is írtunk, a DK pártigazgatója, Sebián-Petrovszki László a következő kérdést nyújtotta be a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) elbírálásra: „Egyetért-e ön azzal, hogy az állam biztosítson a tömeges megbetegedést okozó Covid-19 fertőzés miatt térítésmentes SARS-CoV-2 PCR tesztet minden Magyarországon tartózkodó magyar és európai uniós állampolgár részére?”

Hogy ez inkább csak egy jól hangzó politikai akció volt, mintsem a tesztelési problémákat valóban megoldani hivatott népszavazási kezdeményezés, jól jelzi, hogy az egymást követő jogi procedúrák miatt (ahogyan a benyújtástól eljutunk a népszavazás megtartásáig, majd az eredménynek megfelelő törvények elfogadásáig – ezt a folyamatot részletesen is bemutattuk) optimista becslés szerint is csak jövő év április-május magasságában lehetett volna valami a dologból.

Ez eleve felveti többek között a kérdést, hogy

az ingyenes tesztelés kérdését népszavazásra küldeni nem volt-e a közvetlen demokrácia intézményének megcsúfolása, és egyúttal a választók becsapása is.

Nem mellesleg felmerül az ingyenes teszteléssel kapcsolatban egy csomó praktikus kérdés, amit a DK előzetesen nem válaszolt meg: például hogy hogyan oldanák, hogy a megugró tesztszámok miatti terhelésnövekedést kibírja a magyar egészségügy, mihez kezdenének az ingyenesség miatti visszaélőkkel, akik minden nap elmennének teszteltetni magukat, vagy egyáltalán igazságos-e, hogy ugyanúgy ingyenesen kapná a milliomos vállalkozó a tesztet, mint a létminimumon élő kisnyugdíjas.

Mindezeket persze szerettük volna megkérdezni a népszavazási kezdeményezés bejelentésekor, de 

az azt követő napon a DK már nem akart válaszolni a saját ügyével kapcsolatos sajtókérdésekre sem.

Jogilag sincs rendben a kérdés – mondja az NVB

Maga a népszavazási kezdeményezés is problémás, hiszen azt múlt hét csütörtökön több okból is elutasította az NVB 8 igen és 6 nem szavazat ellenében.

Az indoklás szerint Sebián-Petrovszki kérdése nem felel meg a népszavazási kritériumoknak, mivel annak nyomán több, a tesztelésről rendelkező kormányhatározatot kéne módosítani. Márpedig

népszavazást kiírni – az Alaptörvény értelmében – csak olyan kérdésekben lehet, amik az Országgyűlés hatáskörébe tartoznak, azaz praktikusan törvénykezni kell róluk, nem pedig kormányhatározatokat módosítgatni.

További probléma az NVB szerint, hogy a DK-s népszavazási kérdés nem egyértelmű: ugyanis a megfogalmazás alapján arra is lehetne következtetni, hogy ma Magyarországon nem lehet ingyen koronavírus-tesztet végezni, holott az NVB indoklása szerint „térítési díjat csak a tünetmentes, saját kezdeményezésre tesztelők fizetnek”, mindenki más esetében a háziorvos kezdeményezésére vagy az egészségügyi szervek döntése alapján térítésmentesen tesztelik az embereket.

A DK szerint a Kúria a javukra ítélt volna, mégse fellebbeznek

Ezt az NVB-döntést lett volna lehetősége megtámadni a DK-nak a Kúria előtt (aminek kétes kompetenciájú elnökét Varga Zs. András személyében éppen hétfőn választotta meg az Országgyűlés), ám az október 30-i fellebbezési határidőt a párt meg sem várta, már 19-én arról küldtek ki közleményt, hogy elállnak a népszavazási kezdeményezésüktől, és nem fellebeznek a Kúriánál.

A párt ezt nem az elhúzódó jogi procedúra miatti legitimitási problémákkal (a fellebbezéssel már tényleg olyan sokára lehetett volna bármi a népszavazásból, hogy az eleve kérdésessé tette volna a népszavazás megtartásának szükségességét), és nem is azzal indokolta, hogy az NVB kritikáiban esetleg lenne valami logika.

A DK arra hivatkozik, hogy „látva, hogy a mögöttünk hagyott héten a járvány magyarországi terjedése az igazolt fertőzöttek számától kezdve a lélegeztetőgépen lévőkön át az elhunytak számáig minden rekordot megdöntött, úgy döntöttünk, hogy

a legfelelősebb, amit tehetünk, ha elállunk népszavazási kezdeményezésünktől, amely minden bizonnyal lebonyolíthatatlan volna érdemi járványügyi kockázatok vállalása nélkül.”

A DK arra is kitér, hogy szerintük az NVB „elképesztő, tarthatatlan indokokkal utasította el” a népszavazási kezdeményezésüket, és hogy nincs kétségük afelől, „hogy alapos fellebbezésünket követően a Kúria jóváhagyná a népszavazás megtartását.”

NYITÓKÉP: Sebián-Petrovszki László a népszavazási kezdeményezés bejelentésekor a DK sajtóosztályának fényképén.

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek