+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 18. vasárnap, 09:58
A novemberi amerikai elnökválasztás előtt ismét álhírek terjednek. A négy évvel ezelőttihez képest aktívabb a Facebook az ezek elleni harcban.
Összesen 2,2 millió reklámot utasított vissza a Facebook és a tulajdonában lévő Instagram felületén a Mark Zuckerberg vezette cég, amelyeknek célja a „szavazás akadályozása” volt,

 

emellett pedig 120 ezer ilyen céllal létrehozott bejegyzést töröltek, 150 millióhoz pedig hozzáfűzték, hogy félrevezető információt tartalmazhat – erről beszélt egy francia lapnak adott interjúban a Facebook nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős alelnöke, Nick Clegg, amit a Guardian szemlézett.

 

Ezzel a legnagyobb közösségi média el szeretné kerülni a 2016-os eseményeket, amikor a felületét gyakorlatilag zavartalanul használták a felhasználók manipulálására, illetve adatgyűjtésre. Hasonló kritikák fogalmazódtak meg a Facebookkal kapcsolatban ugyanabban az évben a brexit-népszavazáskor.

 

„35 ezer alkalmazottunk ügyel a felületeink biztonságára, és járul hozzá a választáshoz. Hetven sajtótermékkel kötöttünk megállapodást, amelyek az információk ellenőrzését segítik” – mondta Clegg, aki korábban David Cameron brit miniszterelnök helyettese volt.

 

Clegg emellett hangsúlyozta, hogy mesterséges intelligenciát is bevetnek, amelynek segítségével „milliárdnyi bejegyzést és kamuprofilt” töröltek a felületeikről, még mielőtt felhasználók egyáltalán jelenthették volna ezeket.

 

A reklámokat és az azokhoz tartozó információkat, így a finanszírozójukat pedig hét évig tárolja a Facebook a nagyobb átláthatóság érdekében.

 

2016-ban maga Clegg is amiatt panaszkodott, hogy a Facebook nem azonosította az amerikai választásokba beavatkozókat, és nem is tett ellenük semmit.

 

Trump nem boldog

 

A közösségi médiák határozott fellépése nem tetszik mindenkinek: Donald Trump amerikai elnök néhány nappal ezelőtt amiatt kritizálta a Facebookot és a Twittert, mert azok nem adtak szabad utat a New York Postban megjelent cikk terjedésének, amelyben demokrata riválisa, Joe Biden és fia, Hunter állítólagos gyanús ukrajnai üzleti ügyeiről írnak.

 

A Twitternél az „a cikkben megjelent anyagok eredetének kérdésességével” magyarázták a hír elérésének korlátozását.

 

NYITÓKÉP: Nick Clegg a 2011-es davosi Világgazdasági Fórumon FOTÓ: Moritz Hager / Wikimedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szakszervezeti sikerrel zárult a kedd óta tartó határozatlan idejű sztrájk a makói gumigyárban.

A magyar külügyminiszter a szlovák állampolgársági törvényről is tárgyalt egy szlovákiai magyar parlamenti képviselővel Révkomáromban, erre vár Szlovákia magyarázatot.

Eddig csak a politikusok kritizálták a brexit miatt kialakult különleges helyzetet Észak-Írországban, most már egységpárti fegyveresek is kifejezik a nemtetszésüket.

Mindent megpróbált a derék Orbán, de nem lehet segíteni annak, a' ki maga is nem akarja.

Az IDEA Intézet kutatása szerint egy most vasárnapi választáson 39 százalékot kapna az ellenzék, a Fidesz-KDNP csak 36-ot. Az ellenzék legnépszerűbb pártja a DK, a Jobbik pedig már megelőzte a Momentumot.

A járványhelyzett miatti csonka kormányinfón kiderült az is, hogy az egészségügyi dolgozók döntő többsége elfogadta az új szolgálati jogviszonyt, és hogy az uniós tagállamok elfogadhatják egymás vakcinaútleveleit.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői ugyan az EPP EP-frakciójának belső szabályzatmódosítása ellen szavaztak, mégis úgy döntöttek: nem követik a Fideszt.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás