+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 17. szombat, 09:51
Egyre jobban beindul a járvány: a héten minden nap negatív csúcsokat döntött a járvány. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Az elmúlt 24 órában újabb 1 791 főnél mutatták ki a koronavírust, így összesen már 44 816-an fertőződtek meg a járvány márciusi kitörése óta. Közülük 30 127 fő jelenleg is aktív fertőzött. Az elmúlt 24 órában minden megyéből jelentettek új megbetegedést. 

 

Az elmúlt 24 órában 12 971 tesztet végeztek el, de

 

hiába a több teszt az elmúlt napokhoz képest, a teszt pozitivitási rátája szinte változatlan: az elvégzett tesztek 13,81 így is pozitív.

 

Így már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget. A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot. Legutoljára szeptember 3-án teljesültek ezek a kritériumok együtt, azaz 44 napja.

 

Az elmúlt 24 órában 24 fő vesztette életét, így a járvány kitörése óta már 1 109 ember hunyt el a koronavírusban. A héten eddig 155-en haltak meg a kínai koronavírusban, ami már így is 23 fővel több, mint az előtte lévő héten. A legfiatalabb elhunyt egy 60 éves férfi, akinek alapbetegségként a magas vérnyomás mellett az iszkémiás szívbetegséget és a pikkelysömört jelölték meg. A legidősebb elhunyt pedig egy 92 éves férfi, akinek a csípőtörés mellett a demencia és a skizofrénia került fel a kórlapjára alapbetegségként.

 

A héten átlagosan 25,83 fő veszítette életét egy nap, míg az azt megelőző két hétben naponta átlagosan 18,42 fő halt meg, szeptemberben pedig naponta csak 5 fő.

 

Az operatív törzs honlapján egy 67 éves elhunyt nőnél a közúti balesetet követő mozgáskorlátozottságot jelölték meg alapbetegségnek.

 

Sajnos nő a kórházban ápoltak száma is: a hét elejéhez képest 19 százalékkal nőtt a számuk, így jelenleg 1 693 fő szorul kórházi ellátásra.

 

Sajnos hasonló mértékben nő a lélegeztetőgépre szorulók száma is: hétfőhöz képest 20 százalékkal nőtt meg a számuk, jelenleg 185 főt kell mesterségesen lélegeztetni.

 

Jó hír viszont, hogy nőtt a gyógyultak száma is, bár az elmúlt napokhoz képest kisebb mértékben: az elmúlt 24 órában 446 főt nyilvánítottak újra egészségesnek, így a járvány óta összesen már 13 580-an gyógyultak fel a koronavírusból.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás