+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 16. péntek, 16:14
A szlovén kormány kijelölte azon régiókat, ahol nem csak szigorú járványügyi szabályokat vezet be, de ahonnan csak kivételes esetekből lehet akár csak az ország más részeire is utazni.

Péntektől érvényesek a szigorú új járványügyi szabályok, amelyeket a ljubljanai (laibachi) kormány elrendelt. Ezek értelmében az országot alkotó 12 statisztikai régióból hétben az utcán is kötelező lesz a szájkmaszk viselete, korlátozzák a szabadtéri sporttevékenységeket, tilosak lesznek a tíz fő feletti összejövetelek.

 

Szlovéniában akkor számít egy régió „vörösnek“, azaz veszélyesnek, ha a százezer főre vetített fertőzések száma meghaladja a 140-et. Ennek értelmében ma valamennyi közép-szlovéniai régió, köztük Ljubljana (Laibach) is ide tartozik. Nem került ilyen besorolásba azonban például a Tengermellék, a goriziai körzet. A Magyarországgal határos Muravidékre pénteken délután terjesztette ki a kormány a korlátozást.

 

A TENGERMELLÉK ÉS A MURAVIDÉK PÉNTEKIG NEM VOLT RÉSZE A VÖRÖS ZÓNÁKNAK, MOSTANRA A TENGERMELLÉK SZABAD CSAK. FOTÓ: VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE / FB

 

A korlátozások részét képezi az is, hogy a „vörös zónákból“ nem lehet kiutazni. Aleš Hojs szlovén belügyminiszter azonban bejelentett pár korlátozást: akinek például a munkája, esetleg mezőgazdasági vagy erdészeti tevékenysége miatt át kell mennie egy másik régióba, az megteheti.

 

A kétmilliós Szlovéniában jelenleg majdnem eléri az 5500-at az aktív esetek száma. A járvány tavaszi kirobbanása óta eddig összesen 11 ezren kapták el a vírust, ami azt jelenti: a mostani közel 5500-as aktív szám az eddigi összes fertőzés fele. Szerdáról csütörtökre 834-gyel növekedett a fertőzöttek száma.

 

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy bukaresti napilap szerint az RMDSZ a törékeny parlamenti többségért cserébe székelyföldi autonómiát kér, a PNL szerint ez ott már most is megvan.

A helyiek szerint a kormány az 1200 főre rugó teniszezőket és a stábjukat választotta a saját állampolgárai helyett.

Nem csak elbukta a CDU elnökségéért folyó versenyt szombaton, de még a miniszteri terveire is nemet mondtak.

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdown-politikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás