Szigorú belföldi utazási tilalom jön Szlovéniában

Szerző: Techet Péter
2020.10.16. 16:14

A szlovén kormány kijelölte azon régiókat, ahol nem csak szigorú járványügyi szabályokat vezet be, de ahonnan csak kivételes esetekből lehet akár csak az ország más részeire is utazni.

Szigorú belföldi utazási tilalom jön Szlovéniában

Péntektől érvényesek a szigorú új járványügyi szabályok, amelyeket a ljubljanai (laibachi) kormány elrendelt. Ezek értelmében az országot alkotó 12 statisztikai régióból hétben az utcán is kötelező lesz a szájkmaszk viselete, korlátozzák a szabadtéri sporttevékenységeket, tilosak lesznek a tíz fő feletti összejövetelek.

Szlovéniában akkor számít egy régió „vörösnek“, azaz veszélyesnek, ha a százezer főre vetített fertőzések száma meghaladja a 140-et. Ennek értelmében ma valamennyi közép-szlovéniai régió, köztük Ljubljana (Laibach) is ide tartozik. Nem került ilyen besorolásba azonban például a Tengermellék, a goriziai körzet. A Magyarországgal határos Muravidékre pénteken délután terjesztette ki a kormány a korlátozást.

A TENGERMELLÉK ÉS A MURAVIDÉK PÉNTEKIG NEM VOLT RÉSZE A VÖRÖS ZÓNÁKNAK, MOSTANRA A TENGERMELLÉK SZABAD CSAK. FOTÓ: VLADA REPUBLIKE SLOVENIJE / FB

A korlátozások részét képezi az is, hogy a „vörös zónákból“ nem lehet kiutazni. Aleš Hojs szlovén belügyminiszter azonban bejelentett pár korlátozást: akinek például a munkája, esetleg mezőgazdasági vagy erdészeti tevékenysége miatt át kell mennie egy másik régióba, az megteheti.

A kétmilliós Szlovéniában jelenleg majdnem eléri az 5500-at az aktív esetek száma. A járvány tavaszi kirobbanása óta eddig összesen 11 ezren kapták el a vírust, ami azt jelenti: a mostani közel 5500-as aktív szám az eddigi összes fertőzés fele. Szerdáról csütörtökre 834-gyel növekedett a fertőzöttek száma.

NYITÓKÉP: Janez Janša miniszterelnök szájmaszkban tart sajtótájékoztatót / JJ, FB

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek