Növekszik a katolikusok száma a világban

Szerző: Techet Péter
2020.10.16. 20:15

A vasárnapi világmissziós napra tette közzé a katolikus Fides Ügynökség a legfrissebb statisztikai számokat, amelyek 2018 végének helyzetét mutatják. Eszerint a világban egy év alatt 15 millióval nőtt a katolikusok száma.

Növekszik a katolikusok száma a világban

Vasárnap lesz a katolikus missziók napja, amikor a katolikus vallás terjedését segítő munkát ünneplik világszerte. Erre az eseményre tette közzé a katolikus Fides Ügynökség a legfrissebb – azaz a 2018 év végi helyzetet mutató – statisztikai adatait. A Fides a pápai sajtó- és kommunikációs szolgálat, amely főleg a misszionálással összefüggő adatokat kezeli.

Eszerint 2018. december 31-én a világban közel hét és fél milliárd ember élt, egy év alatt a világ összlakossága 88 millióval lett több. A katolikusok szempontjából is növekedésről számolhatott be a Fides: valamivel több, mint 1,3 milliárd katolikus élt 2018 végén, ami azt jelenti, hogy 2017 végéhez képest

majdnem 16 millióval lett több a katolikusok száma.

Amint azonban az Avvenire olasz katolikus napilap hozzáteszi: a világ összlakosságán belül nem változott a katolikusok aránya, az jelenleg is 17,73 százalék.

Miközben a katolikus száma növekszik, püspökségből kevesebb lett tizenkettővel, eszerint (megint a 2018 évvégi legfrissebb adat alapján) 5377 katolikus püspökség van világszerte. A papság száma is évről évre csökken, főleg az európai és amerikai csökkenések miatt. Jelenleg 414 ezer pap van világszerte. Az, hogy az egy éves csökkenés 2017 és 2018 között „csak“ 517 volt, főleg arra vezethető vissza, hogy Afrikában, Ázsiában és Óceániában növekszik a papok létszáma:

Afrikában egy év alatt majdnem 1500 új papot szenteltek, ezzel szemben Európában több, mint kétezerrel lett kevesebb a számuk.

FÖLEG AFRIKÁBAN NÖVEKSZIK A HÍVEK ÉS A PAPOK SZÁMA IS. FOTÓ: AGENZIA FIDES / FACEBOOK

A világban ma a muzulmánok vannak a legtöbben: a világ összlakosságának 23 százalékát alkotják, őket követik a katolikusok 17,73 százalékkal. Ha azonban valamennyi keresztény felekezetet együttesen számolunk – ahogy a muzulmánok esetében is együttesen szokták a nagyon is különböző irányzatokat –, akkor 31,5 százalékkal még mindig ők vezetnek. A vallástalanok aránya 16 százalékos a világban.

NYITÓKÉP: Vatican News / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek