+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 16. péntek, 20:15
A vasárnapi világmissziós napra tette közzé a katolikus Fides Ügynökség a legfrissebb statisztikai számokat, amelyek 2018 végének helyzetét mutatják. Eszerint a világban egy év alatt 15 millióval nőtt a katolikusok száma.

Vasárnap lesz a katolikus missziók napja, amikor a katolikus vallás terjedését segítő munkát ünneplik világszerte. Erre az eseményre tette közzé a katolikus Fides Ügynökség a legfrissebb – azaz a 2018 év végi helyzetet mutató – statisztikai adatait. A Fides a pápai sajtó- és kommunikációs szolgálat, amely főleg a misszionálással összefüggő adatokat kezeli.

 

Eszerint 2018. december 31-én a világban közel hét és fél milliárd ember élt, egy év alatt a világ összlakossága 88 millióval lett több. A katolikusok szempontjából is növekedésről számolhatott be a Fides: valamivel több, mint 1,3 milliárd katolikus élt 2018 végén, ami azt jelenti, hogy 2017 végéhez képest

 

majdnem 16 millióval lett több a katolikusok száma.

 

Amint azonban az Avvenire olasz katolikus napilap hozzáteszi: a világ összlakosságán belül nem változott a katolikusok aránya, az jelenleg is 17,73 százalék.

 

Miközben a katolikus száma növekszik, püspökségből kevesebb lett tizenkettővel, eszerint (megint a 2018 évvégi legfrissebb adat alapján) 5377 katolikus püspökség van világszerte. A papság száma is évről évre csökken, főleg az európai és amerikai csökkenések miatt. Jelenleg 414 ezer pap van világszerte. Az, hogy az egy éves csökkenés 2017 és 2018 között „csak“ 517 volt, főleg arra vezethető vissza, hogy Afrikában, Ázsiában és Óceániában növekszik a papok létszáma:

 

Afrikában egy év alatt majdnem 1500 új papot szenteltek, ezzel szemben Európában több, mint kétezerrel lett kevesebb a számuk.

 

FÖLEG AFRIKÁBAN NÖVEKSZIK A HÍVEK ÉS A PAPOK SZÁMA IS. FOTÓ: AGENZIA FIDES / FACEBOOK

 

A világban ma a muzulmánok vannak a legtöbben: a világ összlakosságának 23 százalékát alkotják, őket követik a katolikusok 17,73 százalékkal. Ha azonban valamennyi keresztény felekezetet együttesen számolunk – ahogy a muzulmánok esetében is együttesen szokták a nagyon is különböző irányzatokat –, akkor 31,5 százalékkal még mindig ők vezetnek. A vallástalanok aránya 16 százalékos a világban.

 

NYITÓKÉP: Vatican News / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Szombattól korlátozás nélkül utazhatnak a beoltott magyarok és csehek a két ország között, jelentette be Szijjártó Péter.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás