+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 16. péntek, 09:37
Az aktív esetek számát eleinte nem követte a kórházban ápoltak száma, mostmár azonban egyre többen szorulnak kórházi ellátásra. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Az elmúlt 24 órában újabb 1 293 főnél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a járvány márciusi kezdete óta már 43 025 fő kapta el a koronavírust – közülük 28 806-en most is aktív fertőzők. Az elmúlt 24 órában az ország minden megyéjéből jelentettek újabb fertőzést.

 

Csütörtökhöz képest kevesebb tesztet végeztünk el, összesen 9 797-et, ennek 13,20 százaléka pozitív lett. Így már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget. A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

 

A héten már a második alkalommal lépjük túl a 13 százalékot, és legutoljára csak szeptember legelején volt 5 százalék alatt a pozitivitási ráta. 

 

Az elmúlt 24 órában újabb 33 fő vesztette életét, ez újabb negatív rekord a halálesetek kapcsán: eddig csütörtökön haltak meg a legtöbben egy nap a koronavírusban, akkor 29 fő vesztette életét. A pénteken jelentett adatok szerint a legfiatalabb elhunyt egy 20 éves férfi, akinek alapbetegségként a kóros elhízás mellett a csontvelő-transzplantációt jelölték meg, míg a legidősebb elhunyt egy 90 éves nő.

 

Nő a kórházban ápoltak száma is:

 

jelenleg 1 642 fő szorul kórházi ellátásra, ami 224 fővel több, mint a hét elején.

 

A lélegeztetőgépen lévő betegek száma is emelkedett: míg a hét elején 154 fő szorult mesterséges légzésre, pénteken már 171-en.

 

Jó hír viszont, hogy újabb 506 főt nyilvánítottak egészségessé, így a járvány kezdete óta már 13 134-en gyógyultak fel a fertőzésből, bár ez nem jelenti azt, hogy teljesen egészségesek lennének: a napokban megjelent egy tanulmány, ami azt állítja, hogy vannak olyan emberek, akiknek a koronavírus tünet nélkül vonul át a szervezetén, azonban később rosszabbodik az állapotuk, pedig már nem a szervezetükben nem mutatható ki a vírus.

 

A környező országokkal való összehasonlításban Magyarország még mindig rosszul áll, bár lakosságarányosan az aktív esetek számában Szlovákia megelőzött minket: ott jelenleg egymillió lakosra 3155,3 beteg jut, míg Magyarországon 2983,2. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Magyarország jobban állna a járvány tekintetében, ugyanis a környező országok közül Magyarországon végzik el lakosságarányosan a legkevesebb tesztet: itthon egymillió lakosra 90 264 elvégzett teszt jut, míg ez a szám Szlovákiában 106 262. 

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás