+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 16. péntek, 09:37
Az aktív esetek számát eleinte nem követte a kórházban ápoltak száma, mostmár azonban egyre többen szorulnak kórházi ellátásra. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Az elmúlt 24 órában újabb 1 293 főnél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a járvány márciusi kezdete óta már 43 025 fő kapta el a koronavírust – közülük 28 806-en most is aktív fertőzők. Az elmúlt 24 órában az ország minden megyéjéből jelentettek újabb fertőzést.

 

Csütörtökhöz képest kevesebb tesztet végeztünk el, összesen 9 797-et, ennek 13,20 százaléka pozitív lett. Így már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget. A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

 

A héten már a második alkalommal lépjük túl a 13 százalékot, és legutoljára csak szeptember legelején volt 5 százalék alatt a pozitivitási ráta. 

 

Az elmúlt 24 órában újabb 33 fő vesztette életét, ez újabb negatív rekord a halálesetek kapcsán: eddig csütörtökön haltak meg a legtöbben egy nap a koronavírusban, akkor 29 fő vesztette életét. A pénteken jelentett adatok szerint a legfiatalabb elhunyt egy 20 éves férfi, akinek alapbetegségként a kóros elhízás mellett a csontvelő-transzplantációt jelölték meg, míg a legidősebb elhunyt egy 90 éves nő.

 

Nő a kórházban ápoltak száma is:

 

jelenleg 1 642 fő szorul kórházi ellátásra, ami 224 fővel több, mint a hét elején.

 

A lélegeztetőgépen lévő betegek száma is emelkedett: míg a hét elején 154 fő szorult mesterséges légzésre, pénteken már 171-en.

 

Jó hír viszont, hogy újabb 506 főt nyilvánítottak egészségessé, így a járvány kezdete óta már 13 134-en gyógyultak fel a fertőzésből, bár ez nem jelenti azt, hogy teljesen egészségesek lennének: a napokban megjelent egy tanulmány, ami azt állítja, hogy vannak olyan emberek, akiknek a koronavírus tünet nélkül vonul át a szervezetén, azonban később rosszabbodik az állapotuk, pedig már nem a szervezetükben nem mutatható ki a vírus.

 

A környező országokkal való összehasonlításban Magyarország még mindig rosszul áll, bár lakosságarányosan az aktív esetek számában Szlovákia megelőzött minket: ott jelenleg egymillió lakosra 3155,3 beteg jut, míg Magyarországon 2983,2. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Magyarország jobban állna a járvány tekintetében, ugyanis a környező országok közül Magyarországon végzik el lakosságarányosan a legkevesebb tesztet: itthon egymillió lakosra 90 264 elvégzett teszt jut, míg ez a szám Szlovákiában 106 262. 

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás