Egyre többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre a koronavírus miatt

2020.10.16. 09:37

Az aktív esetek számát eleinte nem követte a kórházban ápoltak száma, mostmár azonban egyre többen szorulnak kórházi ellátásra. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Egyre többen kerülnek kórházba és lélegeztetőgépre a koronavírus miatt

Az elmúlt 24 órában újabb 1 293 főnél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a járvány márciusi kezdete óta már 43 025 fő kapta el a koronavírust – közülük 28 806-en most is aktív fertőzők. Az elmúlt 24 órában az ország minden megyéjéből jelentettek újabb fertőzést.

Csütörtökhöz képest kevesebb tesztet végeztünk el, összesen 9 797-et, ennek 13,20 százaléka pozitív lett. Így már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni a WHO által javasolt tesztmennyiséget. A WHO szerint ugyanis egy országban akkor tesztelnek eleget, és akkor követhető nyomon a járvány, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 13 százalék között van, de az elvégzett tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot.

A héten már a második alkalommal lépjük túl a 13 százalékot, és legutoljára csak szeptember legelején volt 5 százalék alatt a pozitivitási ráta. 

Az elmúlt 24 órában újabb 33 fő vesztette életét, ez újabb negatív rekord a halálesetek kapcsán: eddig csütörtökön haltak meg a legtöbben egy nap a koronavírusban, akkor 29 fő vesztette életét. A pénteken jelentett adatok szerint a legfiatalabb elhunyt egy 20 éves férfi, akinek alapbetegségként a kóros elhízás mellett a csontvelő-transzplantációt jelölték meg, míg a legidősebb elhunyt egy 90 éves nő.

Nő a kórházban ápoltak száma is:

jelenleg 1 642 fő szorul kórházi ellátásra, ami 224 fővel több, mint a hét elején.

A lélegeztetőgépen lévő betegek száma is emelkedett: míg a hét elején 154 fő szorult mesterséges légzésre, pénteken már 171-en.

Jó hír viszont, hogy újabb 506 főt nyilvánítottak egészségessé, így a járvány kezdete óta már 13 134-en gyógyultak fel a fertőzésből, bár ez nem jelenti azt, hogy teljesen egészségesek lennének: a napokban megjelent egy tanulmány, ami azt állítja, hogy vannak olyan emberek, akiknek a koronavírus tünet nélkül vonul át a szervezetén, azonban később rosszabbodik az állapotuk, pedig már nem a szervezetükben nem mutatható ki a vírus.

A környező országokkal való összehasonlításban Magyarország még mindig rosszul áll, bár lakosságarányosan az aktív esetek számában Szlovákia megelőzött minket: ott jelenleg egymillió lakosra 3155,3 beteg jut, míg Magyarországon 2983,2. Ez viszont nem jelenti azt, hogy Magyarország jobban állna a járvány tekintetében, ugyanis a környező országok közül Magyarországon végzik el lakosságarányosan a legkevesebb tesztet: itthon egymillió lakosra 90 264 elvégzett teszt jut, míg ez a szám Szlovákiában 106 262. 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek