Egy republikánus szenátor szerint Trump a diktátorok seggét csókolja

2020.10.16. 08:43

A nebraskai Ben Sasse elég éles kritikát fogalmazott meg Trumppal kapcsolatosan egy a választókkal folytatott telefonbeszélgetés alatt.

Egy republikánus szenátor szerint Trump a diktátorok seggét csókolja

Kevesebb mint egy hónap múlva lesznek a választások az Egyesült Államokban: november 3-án ugyanis az elnökválasztás mellett a szenátus harmadáról és a képviselőház egészéről fognak dönteni a választók.

A korai szavazás néhány államban már elkezdődött, és a jelöltek is ráfordultak a kampányfinisre. A koronavírus-járvány azonban megnehezíti a kampányolás hagyományos formáit, így a kampányok leginkább az online térben zajlanak.

Így kampányol Ben Sasse nebraskai szenátor is, akinek szintén lejár a mandátuma, így a nebraskaiak az ő sorsáról is döntenek. Azonban míg a Republikánus Párt teljesen beállt Donald Trump mögé – elvégre 2016-tal ellentétben idén semmilyen pártprogramot nem fogadtak el a párt konvencióján –, és a jelenlegi legfelsőbb bírósági meghallgatáson is összezárnak Trump jelöltje mögött a republikánus szenátorok, addig Washingtontól távol már elég másképpen fogalmaz néhány szenátor.

Például Ben Sasse, aki a nebraskai szavazóival folytatott telefonbeszélgetést, aminek a felvételét a Washington Examiner szerezte meg. Ebben a beszélgetésben Sasse éles kritikákat fogalmazott meg Trummpal szemben:

szerinte ugyanis Trump diktátorok seggét csókolja, eladja Amerika szövetségeseit és úgy költekezik „mint egy részeg tengerész”.

Emellett Sasse szerint Trump rosszul bánik a nőkkel, és a szavazóbázisának egy jelentős részét kitevő evangélistákat is kigúnyolja a háttérben. De szerinte nemcsak Trumppal van probléma, hanem az elnök családjával is: Sasse úgy véli, hogy a Trump-család úgy kezeli az elnökséget, mint egy üzleti lehetőséget.

A telefonbeszélgetésben a szenátor ezenkívül Trump szemére veti, hogy szerinte nem vette elég komolyan a Kínából indult koronavírus-járványt – bár hozzátette, hogy a média nagyon sokat hozzátett ahhoz, hogy ilyen rossz fényben tűntessék fel az elnököt. Szerinte Trump óriási károkat okozhat hosszútávon a republikánusoknak, mivel a fiatalokat és a nőket elriaszthatja a párttól, hogy Trump a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkkel flörtöl, és úgy véli, hogy a választók egyáltalán nem vágynak Trump dühős tweetjeire.

Trump szerinte csak azért tudott nyerni 2016-ban, mert Hillary Clinton volt az amerikai történelem legnépszerűtlenebb elnökjelöltje.

A telefonbeszélgetés tényét Sasse nem tagadta le. A szóvivőjén keresztül azt üzente a sajtónak, hogy ugyan az elnökválasztás egy fontos ügy, de szerinte a szenátus összetétele tízszer olyan fontos, és a szenátor elsősorban azzal a választással törődik, ami őt is érinti.

Sasse már nem először kritizálta Trumpot: Trump elnökségének első hónapjaiban ő volt az egyik legkritikusabb hang a Republikánus Pártból, mivel szerinte egy elnöknek nincs joga, hogy megkerülje a törvényhozást, és rendeletekkel kormányozzon. Korábban hívta már Trumpot „megalomániás erőembernek”, illetve többször is kritizálta Trumpot a Kínára kivetett vámok miatt, ami a mezőgazdasággal foglalkozó államokat rendkívül rosszul érintette – köztük Nebraskát is.

Nem Nebraskán fog múlni az elnökválasztás

Ugyan elképzelhető, hogy Sasse a kritikus kijelentései befolyásolhatják majd a nebraskaiakat, de Trump enélkül is elég rosszul áll: a legutóbbi mérések szerint Nebraskában Joe Biden vezet. 

Egy október elején kijött közvélemény-kutatás szerint jelenleg Joe Bidenre a szavazók 53 százaléka szavazna Nebraskában, míg Trumpra csak 42. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a demokrata szavazók jóval motiváltabbnak: a közvélemény-kutatás szerint akik már leadták a voksukat, jóval többen szavaztak Bidenre, mint Trumpra. A megkérdezettek 58 százaléka voksolt Obama korábbi alelnökére, és mindössze 33 százalékuk a regnáló Trumpra.

2016-ban Nebraskában Trump mindhárom szavazókörzetben győzött – Nebraska azon kivételes államok közé tartozik, ahol az elektori szavazatokat nem a győztes mindent visz elven osztják ki, hanem mindkét jelölt szerezhet magának elektort –, így mind az öt elektori szavazatot begyűjtötte. Trump összesen 58,75 százalékot kapott, míg a demokrata jelölt Clinton 33,7 százalékot.

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek