+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 16. péntek, 08:43
A nebraskai Ben Sasse elég éles kritikát fogalmazott meg Trumppal kapcsolatosan egy a választókkal folytatott telefonbeszélgetés alatt.

Kevesebb mint egy hónap múlva lesznek a választások az Egyesült Államokban: november 3-án ugyanis az elnökválasztás mellett a szenátus harmadáról és a képviselőház egészéről fognak dönteni a választók.

 

A korai szavazás néhány államban már elkezdődött, és a jelöltek is ráfordultak a kampányfinisre. A koronavírus-járvány azonban megnehezíti a kampányolás hagyományos formáit, így a kampányok leginkább az online térben zajlanak.

 

Így kampányol Ben Sasse nebraskai szenátor is, akinek szintén lejár a mandátuma, így a nebraskaiak az ő sorsáról is döntenek. Azonban míg a Republikánus Párt teljesen beállt Donald Trump mögé – elvégre 2016-tal ellentétben idén semmilyen pártprogramot nem fogadtak el a párt konvencióján –, és a jelenlegi legfelsőbb bírósági meghallgatáson is összezárnak Trump jelöltje mögött a republikánus szenátorok, addig Washingtontól távol már elég másképpen fogalmaz néhány szenátor.

 

Például Ben Sasse, aki a nebraskai szavazóival folytatott telefonbeszélgetést, aminek a felvételét a Washington Examiner szerezte meg. Ebben a beszélgetésben Sasse éles kritikákat fogalmazott meg Trummpal szemben:

 

szerinte ugyanis Trump diktátorok seggét csókolja, eladja Amerika szövetségeseit és úgy költekezik „mint egy részeg tengerész”.

 

Emellett Sasse szerint Trump rosszul bánik a nőkkel, és a szavazóbázisának egy jelentős részét kitevő evangélistákat is kigúnyolja a háttérben. De szerinte nemcsak Trumppal van probléma, hanem az elnök családjával is: Sasse úgy véli, hogy a Trump-család úgy kezeli az elnökséget, mint egy üzleti lehetőséget.

 

A telefonbeszélgetésben a szenátor ezenkívül Trump szemére veti, hogy szerinte nem vette elég komolyan a Kínából indult koronavírus-járványt – bár hozzátette, hogy a média nagyon sokat hozzátett ahhoz, hogy ilyen rossz fényben tűntessék fel az elnököt. Szerinte Trump óriási károkat okozhat hosszútávon a republikánusoknak, mivel a fiatalokat és a nőket elriaszthatja a párttól, hogy Trump a fehér felsőbbrendűséget hirdetőkkel flörtöl, és úgy véli, hogy a választók egyáltalán nem vágynak Trump dühős tweetjeire.

 

Trump szerinte csak azért tudott nyerni 2016-ban, mert Hillary Clinton volt az amerikai történelem legnépszerűtlenebb elnökjelöltje.

 

A telefonbeszélgetés tényét Sasse nem tagadta le. A szóvivőjén keresztül azt üzente a sajtónak, hogy ugyan az elnökválasztás egy fontos ügy, de szerinte a szenátus összetétele tízszer olyan fontos, és a szenátor elsősorban azzal a választással törődik, ami őt is érinti.

 

Sasse már nem először kritizálta Trumpot: Trump elnökségének első hónapjaiban ő volt az egyik legkritikusabb hang a Republikánus Pártból, mivel szerinte egy elnöknek nincs joga, hogy megkerülje a törvényhozást, és rendeletekkel kormányozzon. Korábban hívta már Trumpot „megalomániás erőembernek”, illetve többször is kritizálta Trumpot a Kínára kivetett vámok miatt, ami a mezőgazdasággal foglalkozó államokat rendkívül rosszul érintette – köztük Nebraskát is.

 

Nem Nebraskán fog múlni az elnökválasztás

 

Ugyan elképzelhető, hogy Sasse a kritikus kijelentései befolyásolhatják majd a nebraskaiakat, de Trump enélkül is elég rosszul áll: a legutóbbi mérések szerint Nebraskában Joe Biden vezet. 

 

Egy október elején kijött közvélemény-kutatás szerint jelenleg Joe Bidenre a szavazók 53 százaléka szavazna Nebraskában, míg Trumpra csak 42. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a demokrata szavazók jóval motiváltabbnak: a közvélemény-kutatás szerint akik már leadták a voksukat, jóval többen szavaztak Bidenre, mint Trumpra. A megkérdezettek 58 százaléka voksolt Obama korábbi alelnökére, és mindössze 33 százalékuk a regnáló Trumpra.

 

2016-ban Nebraskában Trump mindhárom szavazókörzetben győzött – Nebraska azon kivételes államok közé tartozik, ahol az elektori szavazatokat nem a győztes mindent visz elven osztják ki, hanem mindkét jelölt szerezhet magának elektort –, így mind az öt elektori szavazatot begyűjtötte. Trump összesen 58,75 százalékot kapott, míg a demokrata jelölt Clinton 33,7 százalékot.

 

NYITÓKÉP: Gage Skidmore / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás