+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 16. péntek, 15:27
Mostantól a Disney streamingszolgáltatójánál is felhívják a figyelmedet, hogy amit nézni készülsz, az tele lehet rasszizmussal.

Tartalmi figyelmeztetéssel látja el a Disney+ streamingszolgáltató azokat a klasszikus rajzfilmjeit, amelyek esetében felmerülhet, hogy bizonyos szereplők, embercsoportok vagy kultúrák negatív fényben vannak feltüntetve.

 

Az üzenet azokat figyelmezteti, akik az érintett klasszikusokat szeretnék megnézni a Disney+-on, hogy a tartalom negatív sztereotípiákkal ruház fel bizonyos szereplőket, azok pedig már a filmek készítésekor sem voltak helyesek, és most sem azok.

 

 

Figyelmeztető feliratott kapott a Macskarisztokraták című rajzfilm is, amiért szerepel benne egy sárga színű macska, aki evőpálcikával játszik a zongorán,

 

és a Pán Péter is, amiért abban az amerikai őslakosokra „rézbőrűként” hivatkoznak, és úgy is ábrázolják őket, mint akiknek piros bőre van.

 

A Disney 2019 novemberében hívta fel először a streamingszolgáltatásában megtalálható alkotásokban a rasszista ábrázolások jelenlétére a figyelmet. Akkor csak egy pár soros figyelmeztetéssel közölték, hogy azokat úgy mutatják be, ahogyan eredetileg meg lettek alkotva, és figyelmeztettek, hogy a megtekintésre váró film néhány „elavult kulturális reprezentációt tartalmaz”. A mostani változatban azonban a vállalat felhívja a figyelmet arra is, hogy azért nem törölték le ezeket az alkotásokat a csatornáikról, mert el szeretnék ismerni azok káros hatásait, és tanulni szeretnének belőle „egy befogadóbb jövő megteremtése érdekében”.

 

A Dumbo és a Susi és Tekergő is rasszista

 

Olyan alkotások is vannak egyébként, amelyek egyáltalán nem találhatóak meg a Disney+ platformon. Ilyen például a Dél dala fantasy-musical, amelyben élő és rajzolt szereplők közösen szerepelnek. Ez az egyik legvitatottabb Disney-film, mert egy olyan rabszolgát ábrázol, aki boldogan dolgozik a gyapotültetvényeken. Az 1946-ban bemutatott fantasy-musicalt soha nem is adták ki DVD-n az Egyesült Államokban.

 

Aki mostanában a Disney+-on meg szeretné nézni a Susi és Tekergő című rajzfilmet, azzal is szembejön a rasszista ábrázolásmódra figyelmeztető felirat, mert a a rajzfilmben a Si és Am nevű sziámimacskákat ázsiai sztereotípiákkal ruházták fel az alkotók, a rajzfilmben szereplő Pedro és Borisz nevű kutyák pedig erős mexikói, illetve orosz akcentussal beszélnek.

 

A Dumbo nevű rajzfilmben a varjak, A dzsungel könyvében pedig Louie király is olyan sztereotípiákkal van felruházva, melyek a Disney szerint sértőek az afroamerikai közösségre nézve.

 

Nem csak a Disney lépett

 

A Black Lives Matter mozgalom megerősödése óta a nyugati világban felerősödtek az antirasszista és sztereotípiaellenes hangok. Amerikában több, a rabszolgatartást támogató konföderációs hadvezér, köztük Robert E. Lee tábornok szobrát is eltávolították a nyáron.

 

Az HBO Max internetes platformról még júniusban került le Victor Fleming nyolc Oscar-díjas filmje, az 1939-es Elfújta a szél, mert sokan úgy vélték, hogy az nosztalgikus színben tünteti fel a rabszolgatartás korszakát. Az alkotást később figyelmeztető felirattal ellátva mégis visszatette az HBO.

 

A BBC iPlayer, a Netflix és a BritBox korábban leszedte a Little Britain című vígjáték-sorozatot, mert abban fehér színészeket maszkíroztak fekete karaktereknek, rájátszva bizonyos sztereotípiákra. A legemlékezetesebb eset talán az volt, amikor Agatha Christie egyik nagysikerű krimijéről, a Tíz kicsi négerről kiderült, hogy az új fordításokból már eltűnik a néger szó, és francia nyelven például csak egyszerűen Tízen voltak (Ils étaient dix) címmel kerül majd forgalomba.

 

A mű magyar fordításban egyébként Tíz kicsi katona és Tíz kicsi indián címen is megjelent. Júliusban a Helikon Kiadó bejelentette, hogy a krimi hamarosan ismét megjelenik magyarul, a címe pedig Mert többen nincsenek lesz.

 

NYITÓKÉP: pixi.org/reativecommons.org

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Tudatos Vásárlók Egyesülete megvizsgálta, mi pedig mutatjuk a nagy riasztóteszt eredményét.

Ezzel az amerikai gyógyszeripari cég közelebb került ahhoz, hogy az USA és az EU is engedélyezze a subunit-vakcináját.

A BBC újságírója az elfogott Nexta-blogger és aktivista állapotát látva azonnal kivonult a minszki sajtótájékoztatóról.

A Jobbik ezzel eddig egyedül van az ellenzéki térfélen a törvényjavaslat elfogadásával. Azt mondják: ha kormányra kerülnek, kiveszik a törvényből a problémás részeket.

Az ellenzéki szavazóbázist aktivizáló konzultáción szavazó budapestiek 99 százaléka nem akarja a kínai egyetemet.

Orbán Pekinggel szembeni politikájának támogatottsága Magyarországon nagyon alacsony, amit egyre inkább kihasznál az ellenzék, ez a szlovák kutatók szerint változásra kényszerítheti Orbánt.

Százötvenöt évvel ezelőtt tört ki az a konfliktus Poroszország és Ausztria között, ami az utóbbi vereségével végződött, és az osztrákok rászánták magukat a kiegyezésre a magyarokkal.

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás