+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. október 15. csütörtök, 10:52
Közérdekű adatigénylést adtunk be, hogy megtudjuk: hány ember munkájába és mennyi pénzbe kerül a minisztériumi sajtóosztály munkája, amely sosem méltatja válaszra az Azonnalit, még nyilvános telefonszáma sincs.

Bár a magyar kormány különböző szerveivel levelezgetni egy a kormányhoz nem bekötött újságíró számára eleve nem sok sikerrel kecsegtető feladat, az alapból igencsak erős mezőnyből kiemelkedik az Igazságügyi Minisztérium, amely még arra sem méltatta szinte soha az Azonnalit, hogy valami bullshitválasszal koptasson le bennünket.

 

Utoljára Trócsányi László minisztersége alatt, még 2019 áprilisában vette arra a fáradságot a sajtóosztály, hogy egy interjúkérésünkre visszaírja: nincs most erre ideje a miniszternek.

 

Feltettél egy kérdést? Nem válaszolunk, de felrakunk a sajtólistánkra!

 

Azóta a minisztérium csak közvetett módon tudatta velünk, hogy tisztában van a létezésünkkel. Akár videós riportra, akár nagyinterjúra kértünk volna fel Varga Judit minisztert, akár csak egy konkrét szakpolitikai témában tettünk fel rövid kérdéseket, válasz sosem érkezett, azonban egyszer csak váratlanul felraktak bennünket a minisztériumi sajtólistára, hogy aztán naponta több, Varga Juditról szóló MTI-hírről és a miniszter Facebook-posztjairól is külön e-mailekben értesülhessünk. 

 

Ez a csoda sem tartott azonban sokáig, mert

 

amint rászoktunk, hogy a sajtóközleményekre válaszul ismételten elküldjük az interjúkérdéseinket és az egyéb, meg nem válaszolt kérdéseinket, le is vettek egy időre a sajtólistáról

 

– majd amikor más témában később újabb kérdéseket küldtünk, válasz nélkül ismét felraktak arra.

 

VIDÁM ÉS EREDMÉNYES DOLOG LEVELEZNI AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUMMAL.

 

Nem tudtuk így meg az igazságügyi minisztériumtól többek között, hogy az Európai Bíróság által még júniusban elkaszált, a külföldről támogatott civil szervezetek listázásáról szóló törvényt hogyan és mikor fogják akként megváltoztatni, hogy az uniós jognak megfeleljen, ahogy azt sem, hogy a minisztérium hogyan működött közre az általa hangosan szidott bizottsági jogállamiságjelentés Magyarországra vonatkozó fejezetének elkészültében. (Ez utóbbiról Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől sikerült rövid választ kapnunk később egy kormányinfón.)

 

A dologban az is beszédes, hogy a sajtóval való kommunikációra fenntartott minisztériumi osztálynak egyáltalán

 

nincs nyilvánosan elérhető telefonszáma, ha pedig a központi minisztériumi telefonszámot hívja az ember, ott sem hajlandók megadni a melléket, legfeljebb kapcsolnak, de az esetek nagyrészében nem veszi fel a telefont senki.

 

Három ember havi kétmillióért végzi ezt a magas színvonalú tájékoztatást

 

Úgyhogy ha már konkrét kérdésekről nem tudunk információt kicsikarni, arra jutottunk, legalább azt próbáljuk megtudni, mennyibe kerül az adófizetőknek, hogy a minisztérium által a köz tájékoztatására fenntartott osztály nem végzi a dolgát és nem áll szóba egyes sajtótermékekkel. Közérdekű adatigénylést adtunk ezért be, hogy megtudjuk, hány ember dolgozik a sajtóosztályon, mennyit keresnek, ki vezeti a sajtóosztályt és évente mennyibe kerül annak működése.

 

Magunk is meglepődtünk, de erre jött válasz, még ha nem is válaszolták meg teljesen az összes kérdést.

 

A minisztérium válaszából kiderült, hogy három tisztviselő dolgozik a minisztérium sajtóosztályán.

 

Bár azt is megkérdeztük, hogy milyen beosztásban, és beosztásra lebontva mennyit keresnek, ezt nem árulták el, csak annyit: összesen bruttó 2 350 000 forint havonta a bérük.

 

Megtudtuk továbbá, hogy az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályát Szmoditsné Varga Zsuzsanna vezeti. Róla egy gyors guglizással kiderül, hogy 2018-tól dolgozott már az EMMI kommunikációs osztályán is: egyébként ez szintén olyan minisztérium, amely tapasztalataink szerint feketeöves a sajtókérdések meg nem válaszolásában.

 

Azt is megkérdeztük az IM-től, hogy évente mennyibe kerül a sajtóelhárító sajtóosztály működése, erre azonban elutasították a válaszadást arra hivatkozva, hogy nincs erről nyilvántartásuk, és ha kiszámolnák, akkor azzal „egy új minőségű adat” jönne létre, amire egy alkotmánybírósági határozat szerint nem kötelesek válaszolni. Mindenesetre mi megkíséreljük létrehozni ezt az új minőségű adatot: ha megszorozzuk a közölt havi illetményeket 12-vel, akkor legalább 28 millió forint jön ki. Már ha külön prémiumot nem kapnak a sajtós munkatársak a példás elhárítási tevékenységükért.

 

FOTÓ: Varga Judit / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás