+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. október 15. csütörtök, 10:52
Közérdekű adatigénylést adtunk be, hogy megtudjuk: hány ember munkájába és mennyi pénzbe kerül a minisztériumi sajtóosztály munkája, amely sosem méltatja válaszra az Azonnalit, még nyilvános telefonszáma sincs.

Bár a magyar kormány különböző szerveivel levelezgetni egy a kormányhoz nem bekötött újságíró számára eleve nem sok sikerrel kecsegtető feladat, az alapból igencsak erős mezőnyből kiemelkedik az Igazságügyi Minisztérium, amely még arra sem méltatta szinte soha az Azonnalit, hogy valami bullshitválasszal koptasson le bennünket.

 

Utoljára Trócsányi László minisztersége alatt, még 2019 áprilisában vette arra a fáradságot a sajtóosztály, hogy egy interjúkérésünkre visszaírja: nincs most erre ideje a miniszternek.

 

Feltettél egy kérdést? Nem válaszolunk, de felrakunk a sajtólistánkra!

 

Azóta a minisztérium csak közvetett módon tudatta velünk, hogy tisztában van a létezésünkkel. Akár videós riportra, akár nagyinterjúra kértünk volna fel Varga Judit minisztert, akár csak egy konkrét szakpolitikai témában tettünk fel rövid kérdéseket, válasz sosem érkezett, azonban egyszer csak váratlanul felraktak bennünket a minisztériumi sajtólistára, hogy aztán naponta több, Varga Juditról szóló MTI-hírről és a miniszter Facebook-posztjairól is külön e-mailekben értesülhessünk. 

 

Ez a csoda sem tartott azonban sokáig, mert

 

amint rászoktunk, hogy a sajtóközleményekre válaszul ismételten elküldjük az interjúkérdéseinket és az egyéb, meg nem válaszolt kérdéseinket, le is vettek egy időre a sajtólistáról

 

– majd amikor más témában később újabb kérdéseket küldtünk, válasz nélkül ismét felraktak arra.

 

VIDÁM ÉS EREDMÉNYES DOLOG LEVELEZNI AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUMMAL.

 

Nem tudtuk így meg az igazságügyi minisztériumtól többek között, hogy az Európai Bíróság által még júniusban elkaszált, a külföldről támogatott civil szervezetek listázásáról szóló törvényt hogyan és mikor fogják akként megváltoztatni, hogy az uniós jognak megfeleljen, ahogy azt sem, hogy a minisztérium hogyan működött közre az általa hangosan szidott bizottsági jogállamiságjelentés Magyarországra vonatkozó fejezetének elkészültében. (Ez utóbbiról Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől sikerült rövid választ kapnunk később egy kormányinfón.)

 

A dologban az is beszédes, hogy a sajtóval való kommunikációra fenntartott minisztériumi osztálynak egyáltalán

 

nincs nyilvánosan elérhető telefonszáma, ha pedig a központi minisztériumi telefonszámot hívja az ember, ott sem hajlandók megadni a melléket, legfeljebb kapcsolnak, de az esetek nagyrészében nem veszi fel a telefont senki.

 

Három ember havi kétmillióért végzi ezt a magas színvonalú tájékoztatást

 

Úgyhogy ha már konkrét kérdésekről nem tudunk információt kicsikarni, arra jutottunk, legalább azt próbáljuk megtudni, mennyibe kerül az adófizetőknek, hogy a minisztérium által a köz tájékoztatására fenntartott osztály nem végzi a dolgát és nem áll szóba egyes sajtótermékekkel. Közérdekű adatigénylést adtunk ezért be, hogy megtudjuk, hány ember dolgozik a sajtóosztályon, mennyit keresnek, ki vezeti a sajtóosztályt és évente mennyibe kerül annak működése.

 

Magunk is meglepődtünk, de erre jött válasz, még ha nem is válaszolták meg teljesen az összes kérdést.

 

A minisztérium válaszából kiderült, hogy három tisztviselő dolgozik a minisztérium sajtóosztályán.

 

Bár azt is megkérdeztük, hogy milyen beosztásban, és beosztásra lebontva mennyit keresnek, ezt nem árulták el, csak annyit: összesen bruttó 2 350 000 forint havonta a bérük.

 

Megtudtuk továbbá, hogy az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályát Szmoditsné Varga Zsuzsanna vezeti. Róla egy gyors guglizással kiderül, hogy 2018-tól dolgozott már az EMMI kommunikációs osztályán is: egyébként ez szintén olyan minisztérium, amely tapasztalataink szerint feketeöves a sajtókérdések meg nem válaszolásában.

 

Azt is megkérdeztük az IM-től, hogy évente mennyibe kerül a sajtóelhárító sajtóosztály működése, erre azonban elutasították a válaszadást arra hivatkozva, hogy nincs erről nyilvántartásuk, és ha kiszámolnák, akkor azzal „egy új minőségű adat” jönne létre, amire egy alkotmánybírósági határozat szerint nem kötelesek válaszolni. Mindenesetre mi megkíséreljük létrehozni ezt az új minőségű adatot: ha megszorozzuk a közölt havi illetményeket 12-vel, akkor legalább 28 millió forint jön ki. Már ha külön prémiumot nem kapnak a sajtós munkatársak a példás elhárítási tevékenységükért.

 

FOTÓ: Varga Judit / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a Pfizer oltása öt vagy csak egy évre jó, de a fertőzésen való átesésnél hosszabb ideig biztosít védelmet, mondta ugyanő.

Rettenetes tsudák estek meg, a Gonosz bélyegével kérkedők ingerlik 's gúnyolják az igazakat.

A frakció után a pártcsaládból való távozás immáron puszta formalitás, írja egyikük.

A parlamenten kívüli Progresszív Szlovákia csak azt szeretné, hogy valaki más legyen a kormányfő, Robert Fico és Peter Pellegrini exminiszterelnökök viszont népszavazást írnának ki az előrehozott választásról.

Még mindig befizethetik az elmaradt hathavi tb-tartozást azok, akiknek emiatt elvileg február 12-től már az életmentő beavatkozásokért is fizetniük kéne, derült ki Tállai András parlamenti válaszából.

A hét kérdése

Ezt nemcsak Deutsch Tamás kérdezi: miközben a Néppárt válaszol a sajtókérdésünkre, mondjátok el, miért!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás