Évi 28 millió forintért nem válaszolja meg az Igazságügyi Minisztérium egyetlen kérdésünket sem

Szerző: Bakó Bea
2020.10.15. 10:52

Közérdekű adatigénylést adtunk be, hogy megtudjuk: hány ember munkájába és mennyi pénzbe kerül a minisztériumi sajtóosztály munkája, amely sosem méltatja válaszra az Azonnalit, még nyilvános telefonszáma sincs.

Évi 28 millió forintért nem válaszolja meg az Igazságügyi Minisztérium egyetlen kérdésünket sem

Bár a magyar kormány különböző szerveivel levelezgetni egy a kormányhoz nem bekötött újságíró számára eleve nem sok sikerrel kecsegtető feladat, az alapból igencsak erős mezőnyből kiemelkedik az Igazságügyi Minisztérium, amely még arra sem méltatta szinte soha az Azonnalit, hogy valami bullshitválasszal koptasson le bennünket.

Utoljára Trócsányi László minisztersége alatt, még 2019 áprilisában vette arra a fáradságot a sajtóosztály, hogy egy interjúkérésünkre visszaírja: nincs most erre ideje a miniszternek.

Feltettél egy kérdést? Nem válaszolunk, de felrakunk a sajtólistánkra!

Azóta a minisztérium csak közvetett módon tudatta velünk, hogy tisztában van a létezésünkkel. Akár videós riportra, akár nagyinterjúra kértünk volna fel Varga Judit minisztert, akár csak egy konkrét szakpolitikai témában tettünk fel rövid kérdéseket, válasz sosem érkezett, azonban egyszer csak váratlanul felraktak bennünket a minisztériumi sajtólistára, hogy aztán naponta több, Varga Juditról szóló MTI-hírről és a miniszter Facebook-posztjairól is külön e-mailekben értesülhessünk. 

Ez a csoda sem tartott azonban sokáig, mert

amint rászoktunk, hogy a sajtóközleményekre válaszul ismételten elküldjük az interjúkérdéseinket és az egyéb, meg nem válaszolt kérdéseinket, le is vettek egy időre a sajtólistáról

– majd amikor más témában később újabb kérdéseket küldtünk, válasz nélkül ismét felraktak arra.

VIDÁM ÉS EREDMÉNYES DOLOG LEVELEZNI AZ IGAZSÁGÜGYI MINISZTÉRIUMMAL.

Nem tudtuk így meg az igazságügyi minisztériumtól többek között, hogy az Európai Bíróság által még júniusban elkaszált, a külföldről támogatott civil szervezetek listázásáról szóló törvényt hogyan és mikor fogják akként megváltoztatni, hogy az uniós jognak megfeleljen, ahogy azt sem, hogy a minisztérium hogyan működött közre az általa hangosan szidott bizottsági jogállamiságjelentés Magyarországra vonatkozó fejezetének elkészültében. (Ez utóbbiról Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől sikerült rövid választ kapnunk később egy kormányinfón.)

A dologban az is beszédes, hogy a sajtóval való kommunikációra fenntartott minisztériumi osztálynak egyáltalán

nincs nyilvánosan elérhető telefonszáma, ha pedig a központi minisztériumi telefonszámot hívja az ember, ott sem hajlandók megadni a melléket, legfeljebb kapcsolnak, de az esetek nagyrészében nem veszi fel a telefont senki.

Három ember havi kétmillióért végzi ezt a magas színvonalú tájékoztatást

Úgyhogy ha már konkrét kérdésekről nem tudunk információt kicsikarni, arra jutottunk, legalább azt próbáljuk megtudni, mennyibe kerül az adófizetőknek, hogy a minisztérium által a köz tájékoztatására fenntartott osztály nem végzi a dolgát és nem áll szóba egyes sajtótermékekkel. Közérdekű adatigénylést adtunk ezért be, hogy megtudjuk, hány ember dolgozik a sajtóosztályon, mennyit keresnek, ki vezeti a sajtóosztályt és évente mennyibe kerül annak működése.

Magunk is meglepődtünk, de erre jött válasz, még ha nem is válaszolták meg teljesen az összes kérdést.

A minisztérium válaszából kiderült, hogy három tisztviselő dolgozik a minisztérium sajtóosztályán.

Bár azt is megkérdeztük, hogy milyen beosztásban, és beosztásra lebontva mennyit keresnek, ezt nem árulták el, csak annyit: összesen bruttó 2 350 000 forint havonta a bérük.

Megtudtuk továbbá, hogy az Igazságügyi Minisztérium sajtóosztályát Szmoditsné Varga Zsuzsanna vezeti. Róla egy gyors guglizással kiderül, hogy 2018-tól dolgozott már az EMMI kommunikációs osztályán is: egyébként ez szintén olyan minisztérium, amely tapasztalataink szerint feketeöves a sajtókérdések meg nem válaszolásában.

Azt is megkérdeztük az IM-től, hogy évente mennyibe kerül a sajtóelhárító sajtóosztály működése, erre azonban elutasították a válaszadást arra hivatkozva, hogy nincs erről nyilvántartásuk, és ha kiszámolnák, akkor azzal „egy új minőségű adat” jönne létre, amire egy alkotmánybírósági határozat szerint nem kötelesek válaszolni. Mindenesetre mi megkíséreljük létrehozni ezt az új minőségű adatot: ha megszorozzuk a közölt havi illetményeket 12-vel, akkor legalább 28 millió forint jön ki. Már ha külön prémiumot nem kapnak a sajtós munkatársak a példás elhárítási tevékenységükért.

FOTÓ: Varga Judit / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek