+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 15. csütörtök, 09:50
Továbbra is gyorsan terjed a járvány: a sok új fertőzött mellett megnőtt a kórházban ápoltak száma is. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Az elmúlt 24 órában 950 személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a vírus márciusi megjelenése óta már 41 732-en fertőződtek meg, akik közül 28 052-en még most is aktív fertőzők. Az elmúlt 24 órában az ország minden pontjáról jelentettek újabb fertőzést.

 

Az elmúlt napokhoz képest többet teszteltünk, bár így sem elegendőt: ugyan 10 742 tesztet végeztek el az elmúlt 24 órában, azonban ennek 8,44 százaléka pozitív is lett, így pedig már szeptember óta nem teljesül az a WHO azon előírása, hogy mekkora az ideális elvégzett tesztarány, ha pontosan nyomon akarjuk követni a járvány alakulását. A WHO elírása szerint egy országban akkor lehet nyomon követni a járványt, ha a tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem haladja meg az öt százalékot. Magyarországon legutoljára szeptemberben volt öt százalék alatt egy nap a tesztek pozitivitási rátája, így ezt a kritériumot már régóta nem teljesítjük.

 

Jó hír viszont, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett vizsgálatok szerint több városban is csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a mennyisége, azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a közeljövőben lenne a trendforduló, ugyanis Magyarországon még így is sok fertőzöttet azonosítanak be nap mint nap, annak ellenére, hogy a járvány méretéhez képest csekély teszt készül.

 

Sajnos az elmúlt 24 órában életét vesztette 29 beteg, ami az eddigi legtöbb haláleset egy nap alatt. A koronavírusban elhunytak száma így már összesen 1052 fő. A legfiatalabb elhunytak 60 évesek voltak; közülük kettejüknek volt krónikus megbetegedése, míg az egyik nőnek vírusos tüdőgyulladást, az egyik férfinek pedig magas vérnyomást jelöltek meg alapbetegségként. Az elmúlt 24 órában a legidősebb elhunyt egy 97 éves férfi, akinek az általános érmeszedés mellett többek között a demenciát jelölték meg alapbetegségként.

 

Annak ellenére, hogy a járvány második hullámának idején leginkább a fiatalok fertőződtek meg, a ma lejelentett halottak átlagéletkora 73,76 év, azaz nem sikerült elkerülni, hogy az idősekhez ne jusson el a koronavírus.

 

Emeleltt nőtt a kórházban ápoltak száma is: az elmúlt 24 órában újabb 17 fő került kórházba a koronavírus miatt, így most már 1 555 fő szorul kórházi ellátásra, akik közül 167-en vannak lélegeztetőgépen. 

 

Jó hír viszont, hogy újabb 464 főt nyilvánítottak gyógyulttá, így most már 12 628 ember gyógyult fel a fertőzésből a járvány márciusi kitörése óta.

 

A környező országokhoz képest lakosságarányosan még mindig Magyarország áll a legrosszabbul a járvány szempontjából: az egymillió főre vetített aktív esetek mellett a halálesetek száma is növekedésnek indult. Utóbbiban csak Ukrajna és Románia áll rosszabbul a környező országoknál, de ott jóval több fertőzés is volt.  

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás