Annak ellenére, hogy a fertőzöttek nagyrészt fiatalok, az idősek halnak bele a koronavírusba

2020.10.15. 09:50

Továbbra is gyorsan terjed a járvány: a sok új fertőzött mellett megnőtt a kórházban ápoltak száma is. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Annak ellenére, hogy a fertőzöttek nagyrészt fiatalok, az idősek halnak bele a koronavírusba

Az elmúlt 24 órában 950 személynél mutatták ki az új típusú koronavírust, így a vírus márciusi megjelenése óta már 41 732-en fertőződtek meg, akik közül 28 052-en még most is aktív fertőzők. Az elmúlt 24 órában az ország minden pontjáról jelentettek újabb fertőzést.

Az elmúlt napokhoz képest többet teszteltünk, bár így sem elegendőt: ugyan 10 742 tesztet végeztek el az elmúlt 24 órában, azonban ennek 8,44 százaléka pozitív is lett, így pedig már szeptember óta nem teljesül az a WHO azon előírása, hogy mekkora az ideális elvégzett tesztarány, ha pontosan nyomon akarjuk követni a járvány alakulását. A WHO elírása szerint egy országban akkor lehet nyomon követni a járványt, ha a tesztek pozitivitási rátájának hétnapos átlaga nem haladja meg az öt százalékot. Magyarországon legutoljára szeptemberben volt öt százalék alatt egy nap a tesztek pozitivitási rátája, így ezt a kritériumot már régóta nem teljesítjük.

Jó hír viszont, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által végzett vizsgálatok szerint több városban is csökken a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a mennyisége, azonban ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a közeljövőben lenne a trendforduló, ugyanis Magyarországon még így is sok fertőzöttet azonosítanak be nap mint nap, annak ellenére, hogy a járvány méretéhez képest csekély teszt készül.

Sajnos az elmúlt 24 órában életét vesztette 29 beteg, ami az eddigi legtöbb haláleset egy nap alatt. A koronavírusban elhunytak száma így már összesen 1052 fő. A legfiatalabb elhunytak 60 évesek voltak; közülük kettejüknek volt krónikus megbetegedése, míg az egyik nőnek vírusos tüdőgyulladást, az egyik férfinek pedig magas vérnyomást jelöltek meg alapbetegségként. Az elmúlt 24 órában a legidősebb elhunyt egy 97 éves férfi, akinek az általános érmeszedés mellett többek között a demenciát jelölték meg alapbetegségként.

Annak ellenére, hogy a járvány második hullámának idején leginkább a fiatalok fertőződtek meg, a ma lejelentett halottak átlagéletkora 73,76 év, azaz nem sikerült elkerülni, hogy az idősekhez ne jusson el a koronavírus.

Emeleltt nőtt a kórházban ápoltak száma is: az elmúlt 24 órában újabb 17 fő került kórházba a koronavírus miatt, így most már 1 555 fő szorul kórházi ellátásra, akik közül 167-en vannak lélegeztetőgépen. 

Jó hír viszont, hogy újabb 464 főt nyilvánítottak gyógyulttá, így most már 12 628 ember gyógyult fel a fertőzésből a járvány márciusi kitörése óta.

A környező országokhoz képest lakosságarányosan még mindig Magyarország áll a legrosszabbul a járvány szempontjából: az egymillió főre vetített aktív esetek mellett a halálesetek száma is növekedésnek indult. Utóbbiban csak Ukrajna és Románia áll rosszabbul a környező országoknál, de ott jóval több fertőzés is volt.  

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek