Portugáliában is szigorítanak a koronavírus-szabályozáson

Szerző: Petróczi Rafael
2020.10.14. 20:32

Ötnél többen nem gyűlhetnek össze, keményebben büntetik a szabályszegőket, és hamarosan kötelező lehet maszkot viselni már az utcán is.

Portugáliában is szigorítanak a koronavírus-szabályozáson

Épphogy csak felocsúdtak a portugálok a sokkból, hogy ikonikus focistájuk, Cristiano Ronaldo is elkapta a koronavírust, a portugál kormány máris újra szigorításra szánta el magát a drasztikusan romló koronavírus-helyzet miatt.

Portugália ugyan más nyugat-európai országokhoz képest nem áll rosszul a járványkezelésben, de szeptember eleje óta ott is folyamatosan emelkedik az újonnan azonosított esetek és az aktív fertőzöttek száma is: az előbbi szeptember elején még csak 200 körül mozgott, és mostanra egy hete stabilan 1000 fölötti az új megbetegedések száma.

Sőt, szerdán ez a szám átlépte már a 2000-et is – ilyen magas napi új esetszámra a járvány kezdete óta még nem volt példa.

Az aktív koronavírus-fertőzöttek száma a szeptember eleji 14 ezer főhöz képest pedig több, mint a duplájára emelkedett, október 13-án már majdnem elérte a 33 ezret. A járvány kezdete óta 91 193 esetet regisztráltak a portugál hatóságok, ebből 54 493-an épültek fel, és 2117-en haltak meg, ami 2,3 százalékos halálozási arányt jelent.

A tehát egyértelműen felszálló ágban lévő járvány megfékezése érdekében a portugál kormány

öt főben maximalizálta az összejöveteleket, és ez alól már a korábban kivételt élvező esküvők és keresztelők sem jelentenek kivételt,

ahol korábban 50 fő is összegyűlhetett a társadalmi távolságtartás és a maszkviselés szabályainak betartásával.

Döntött a kormány arról is, hogy azonnali hatállyal

tízezer euróra (átszámítva 3,6 millió forintra) emelik a maximálisan kiszabható bírságot, ha valamely üzlet, étterem vagy vállalkozás megsérti a koronavírus miatti intézkedéseket.

A hatékonyabb ellenőrzés érdekében a portugál hatóságok is többször fogják ellenőrizni ezeket a helyeket.

Továbbá a kormány a portugál parlament elé terjesztett két törvényjavaslatot is megtárgyalásra: az egyik értelmében kötelezővé tennék a nyilvános helyeken, így az utcákon is a maszkviselést, míg a másik egy koronavírus-követő appot vezetne be, amit az iskolákban és a munkahelyeken kötelezően használni kellene.

Mint azt azonban a portugál miniszterelnök, António Costa elmondta,

a sokkal rosszabb Covid-statisztikákat produkáló Spanyolországgal közös határszakaszt nem kívánják lezárni.

Portugália egyébként nincs egyedül, a közelmúltban több európai ország is – mint Lengyelország, Románia, Szlovákia, Belgium vagy Olaszország – a járványügyi korlátozások szigorítása mellett kötelezte el magát.

NYITÓKÉP: António Costa beszédet tart egy 2012-es gyűlésen. FraLiss / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek