Örüljünk a karanténmentes romániai beutazásnak, mert lehet, nem tart sokáig

Szerző: Vass Csaba
2020.10.14. 11:20

Bő egy hetet töltött Magyarország a sárga besorolású országok listáján, amelyre a román hatóságok a járványhelyzet alakulása miatt tették fel hazánkat. Emiatt a Magyarországról Romániába utazókra mostanáig karantén várt, de csütörtöktől ennek vége. Na, de meddig?

Örüljünk a karanténmentes romániai beutazásnak, mert lehet, nem tart sokáig

A román hatóságok aktualizálták a sárga, azaz járványügyi szempontból magas kockázatú országos jegyzékét, amely listáról lekerült Magyarország, így,

aki október 15-től, azaz csütörtöktől utazik keleti szomszédunkhoz, már nem kell ott kéthetes hatósági karanténba, illetve otthoni elkülönítésbe vonuljon.

Az Azonnali megkérdezte, vajon mi az oka annak, hogy Magyarországról most hirtelen szabad lett a beutazás Romániába, és mire számíthatnak azok, akik csak néhány napja léptek be Románia területére hazánkból, és elkülönítésbe kerültek. 


Kérdéseinkkel megkerestük Dr. Tar Gyöngyit, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjét, hogy világosítson fel, és mondja el, mi is történik most Romániában.

Elmondása szerint Magyarország azért került le a járványügyi szempontból magas kockázatú országok listájáról, mert a hivatalos adatok szerint Magyarországon a vírus fertőzési rátája jelenleg alacsonyabb, mint Romániában.

Ez az arány viszont hetente változik, így könnyen megtörténhet, hogy ismét számítani kell a beutazási korlátozásokra.

Románia aszerint helyezi különböző besorolású kategóriákba az országokat, hogy azok fertőzési rátája mekkora volt az elmúlt 14 napban. A fertőzési ráta azt jelenti ebben az esetben, hogy 100 ezer lakosra az adott időszakban hány aktív koronavírus-fertözött jutott.

A román hatóságok október 7-én tették fel Magyarországot is a sárga besorolású országok listájára, az akkori adatok szerint Magyarországon 129,1 aktív fertőzött jutott 100 ezer lakosra.

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője elmondta azt is, hogy a mostani lazítások

nem érvényesek azokra, akik pár napja utaztak be Romániába és két hetes elkülönítést kaptak. Nekik bizony le is kell azt ülniük.

„Minden jogszabály onnantól kezdve válik érvényessé, hogy életbe lép, tehát visszamenőlegesség nincs”- mondta Dr. Tar Gyöngyi.

Hatósági karanténra azokat kötelezték eddig Romániában, akik a sárga besorolású országokból Romániába belépve nem tudták igazolni, hogy van hová elvonulniuk otthoni elkülönítésbe.

Mint az Azonnalinál megírtuk, Romániában egyre jobban terjed a koronavírus-járvány,

a kötelező szabadtéri maszkviselést is egyre több helyen rendelik el az országban.

Romániában kedden 3130 új koronavírus-fertőzöttet jelentett be a román operatív törzs.

Magyarország területére nem magyar állampolgár még mindig csak jól meghatározott esetben léphet be.  Meghatározott esetnek számít a bírósági eljárásban történő részvétel, egészségügyi kezelés, vagy magyar oktatási intézményeknél érvényes hallgatói vagy a tanulói jogviszony, hozzátartozó gondozása, ápolása, illetve családi eseményeken (esküvő, temetés) való részvétel. Ezekről részletesen a Konzuli Tájékoztatás honlapján lehet érdeklődni. A Magyarországon érvényes szabályzatokról még többet az Országos Rendőrfőkapitányság honlapján lehet többet megtudni.

NYITÓKÉP: Raimond Spekking / creativecommons.org

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek