+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 14. szerda, 11:20
Bő egy hetet töltött Magyarország a sárga besorolású országok listáján, amelyre a román hatóságok a járványhelyzet alakulása miatt tették fel hazánkat. Emiatt a Magyarországról Romániába utazókra mostanáig karantén várt, de csütörtöktől ennek vége. Na, de meddig?

A román hatóságok aktualizálták a sárga, azaz járványügyi szempontból magas kockázatú országos jegyzékét, amely listáról lekerült Magyarország, így,

 

aki október 15-től, azaz csütörtöktől utazik keleti szomszédunkhoz, már nem kell ott kéthetes hatósági karanténba, illetve otthoni elkülönítésbe vonuljon.

 

Az Azonnali megkérdezte, vajon mi az oka annak, hogy Magyarországról most hirtelen szabad lett a beutazás Romániába, és mire számíthatnak azok, akik csak néhány napja léptek be Románia területére hazánkból, és elkülönítésbe kerültek. 


Kérdéseinkkel megkerestük Dr. Tar Gyöngyit, a Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetőjét, hogy világosítson fel, és mondja el, mi is történik most Romániában.

 

Elmondása szerint Magyarország azért került le a járványügyi szempontból magas kockázatú országok listájáról, mert a hivatalos adatok szerint Magyarországon a vírus fertőzési rátája jelenleg alacsonyabb, mint Romániában.

 

Ez az arány viszont hetente változik, így könnyen megtörténhet, hogy ismét számítani kell a beutazási korlátozásokra.

 

Románia aszerint helyezi különböző besorolású kategóriákba az országokat, hogy azok fertőzési rátája mekkora volt az elmúlt 14 napban. A fertőzési ráta azt jelenti ebben az esetben, hogy 100 ezer lakosra az adott időszakban hány aktív koronavírus-fertözött jutott.

 

A román hatóságok október 7-én tették fel Magyarországot is a sárga besorolású országok listájára, az akkori adatok szerint Magyarországon 129,1 aktív fertőzött jutott 100 ezer lakosra.

 

A Hargita Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) vezetője elmondta azt is, hogy a mostani lazítások

 

nem érvényesek azokra, akik pár napja utaztak be Romániába és két hetes elkülönítést kaptak. Nekik bizony le is kell azt ülniük.

 

„Minden jogszabály onnantól kezdve válik érvényessé, hogy életbe lép, tehát visszamenőlegesség nincs”- mondta Dr. Tar Gyöngyi.

 

Hatósági karanténra azokat kötelezték eddig Romániában, akik a sárga besorolású országokból Romániába belépve nem tudták igazolni, hogy van hová elvonulniuk otthoni elkülönítésbe.

 

Mint az Azonnalinál megírtuk, Romániában egyre jobban terjed a koronavírus-járvány,

 

a kötelező szabadtéri maszkviselést is egyre több helyen rendelik el az országban.

 

Romániában kedden 3130 új koronavírus-fertőzöttet jelentett be a román operatív törzs.

 

Magyarország területére nem magyar állampolgár még mindig csak jól meghatározott esetben léphet be.  Meghatározott esetnek számít a bírósági eljárásban történő részvétel, egészségügyi kezelés, vagy magyar oktatási intézményeknél érvényes hallgatói vagy a tanulói jogviszony, hozzátartozó gondozása, ápolása, illetve családi eseményeken (esküvő, temetés) való részvétel. Ezekről részletesen a Konzuli Tájékoztatás honlapján lehet érdeklődni. A Magyarországon érvényes szabályzatokról még többet az Országos Rendőrfőkapitányság honlapján lehet többet megtudni.

 

NYITÓKÉP: Raimond Spekking / creativecommons.org

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Erre az Európai Gyógyszerügynökség hívta fel a figyelmet, miután látókörébe került több gyanús eset.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Van olyan főváros Európában, ahol idén nem állítanak karácsonyfát, Budapesten viszont ez idén sem maradhatott el. Megkérdeztük az embereket az ország karácsonyfájának nevezett Kossuth téri fenyőnél.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás