+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István & Karóczkai Balázs
2020. október 14. szerda, 11:42
Orbán Viktor szeptember elején még arról beszélt, hogy nem az új megbetegedések számítanak, hanem a halálesetek. Azonban míg szeptemberben átlagosan öt fő vesztette életét egy nap, addigra októberben ez a szám már a háromszorosa.

Keddről szerdára újabb 920 egyén esetében mutatták ki Magyarországon a kínai koronavírus-fertőzést, így az aktív esetek száma a járvány márciusi kezdete óta elérte a 40 782 főt. Innen, az összfertőzöttek közül 27 595 fő számít aktív esetnek. Az elmúlt napokhoz hasonlóan minden megyéből jelentettek új fertőzöttet.

 

Az elmúlt 24 órában 9 658 tesztet végeztek el, ebből pedig 920 lett pozitív. Vagyis

 

a tesztek pozitivitási rátája 9,5 százalék, ami még mindig magasnak számít.

 

A WHO ajánlásai szerint egy járvány terjedését akkor tudjuk pontosan nyomon követni, ha az adott napi tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de hétnapos átlaga nem lépi át az 5 százalékot. Magyarországon legutoljára még szeptember elején volt 5 százalék környékén ez a szám.

 

Már magyar szakértők is belátták:

 

egyszerűen azért nem tesztelünk többet, mert Magyarország elérte a tesztkapacitás felső határát,

 

így a fertőzöttek valódi száma ennél jóval magasabb lehet – hiszen attól függetlenül, hogy a statisztikákban nem nőnek annyira az esetszámok, a járvány továbbra is halad előre, méghozzá észrevétlenül. 

 

Az operatív törzs tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 27 idős, krónikus beteg hunyt el. A legidősebb két 94 éves férfi és nő volt. A férfi krónikus veseelégtelenségben és érelmeszesedésben, míg a nő a magas vérnyomás mellett érelmeszesedésben és tüdőgyulladásban szenvedett. A legfiatalabb halott egy 64 éves férfi volt, aki több súlyos betegségben is szenvedett: vese rosszindulatú daganata máj és tüdő áttéttel, szívbetegség és kóros soványság jellemezte. A járvány kezdete óta a halottak száma elérte az 1023 főt.

 

Újabb 411 beteg gyógyult meg az elmúlt 24 óra folyamán, a gyógyultak száma így elérte a 12 164 főt, viszont továbbra is sokan szorulnak kórházi kezelésre. A hivatalos adatok szerint 1 538 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük pedig 156-an vannak lélegeztetőgépen.

 

De mi van a számok mögött?

 

A környező országokban Ukrajna után továbbra is Magyarországon a legrosszabb a helyzet: míg a legtöbb országban csak hullámzóan növekednek az új esetszámok, addig Magyarországon és Szlovákiában jelenleg exponenciálisan nő a járványgörbe, és jelenleg nem tudni, hogy mikor lesz a trendforduló. 

 

Az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbb matematikai modelleket készítő intézet, a Washington Egyetemi Egészségmérési és értékelési Intézet szerint a járvány leghamarabb december elején tetőzhet Magyarországon, és

 

a jelenlegi trendek szerint januárig összesen több mint 11 ezer ember veszítheti életét a koronavírus miatt Magyarországon.

 

Orbán Viktor még szeptemberben arról beszélt az M1-nek adott interjújában, hogy a második hullám idején Magyarország másképpen fog védekezni a járvány ellen, és a legfontosabb adat nem a napi megbetegedések száma, hanem a napi haláleseteké. Azonban ha csak ezt vizsgáljuk, akkor is sokat romlott a járványhelyzet: miközben szeptembertől kezdve hatalmas mértékben nő a fertőzöttek száma, a halálozások ezt nem követték. Azonban októberben nem volt olyan nap, hogy ne halt meg volna legalább 10 ember a vírus következtében:

 

míg szeptemberben a napi halálesetek száma átlagosan 5 volt, addig októberben már 18,43.

 

Ezenkívül nagyot nőtt a kórházban ápolt betegek száma is: míg szeptember elsején mindössze 96 fő szorult kórházi ápolásra a koronavírus miatt, október 14-én már 1 538. De a lélegeztetőgépre kötött betegek száma is nőtt: szeptember elsején még csak 7 főnek kellett mesterségesen segíteni a légzését, október 14-én már 156-nak.

 

Szeptember elsejéhez képest a kórházban ápoltak száma a tizenhatszorosára, míg a lélegeztetőgépre kerülők száma a huszonkétszeresére nőtt.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás