Orbán Viktor szerint a haláleseteket kell figyelni, ebben is romlik a helyzet

2020.10.14. 11:42

Orbán Viktor szeptember elején még arról beszélt, hogy nem az új megbetegedések számítanak, hanem a halálesetek. Azonban míg szeptemberben átlagosan öt fő vesztette életét egy nap, addigra októberben ez a szám már a háromszorosa.

Orbán Viktor szerint a haláleseteket kell figyelni, ebben is romlik a helyzet

Keddről szerdára újabb 920 egyén esetében mutatták ki Magyarországon a kínai koronavírus-fertőzést, így az aktív esetek száma a járvány márciusi kezdete óta elérte a 40 782 főt. Innen, az összfertőzöttek közül 27 595 fő számít aktív esetnek. Az elmúlt napokhoz hasonlóan minden megyéből jelentettek új fertőzöttet.

Az elmúlt 24 órában 9 658 tesztet végeztek el, ebből pedig 920 lett pozitív. Vagyis

a tesztek pozitivitási rátája 9,5 százalék, ami még mindig magasnak számít.

A WHO ajánlásai szerint egy járvány terjedését akkor tudjuk pontosan nyomon követni, ha az adott napi tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de hétnapos átlaga nem lépi át az 5 százalékot. Magyarországon legutoljára még szeptember elején volt 5 százalék környékén ez a szám.

Már magyar szakértők is belátták:

egyszerűen azért nem tesztelünk többet, mert Magyarország elérte a tesztkapacitás felső határát,

így a fertőzöttek valódi száma ennél jóval magasabb lehet – hiszen attól függetlenül, hogy a statisztikákban nem nőnek annyira az esetszámok, a járvány továbbra is halad előre, méghozzá észrevétlenül. 

Az operatív törzs tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 27 idős, krónikus beteg hunyt el. A legidősebb két 94 éves férfi és nő volt. A férfi krónikus veseelégtelenségben és érelmeszesedésben, míg a nő a magas vérnyomás mellett érelmeszesedésben és tüdőgyulladásban szenvedett. A legfiatalabb halott egy 64 éves férfi volt, aki több súlyos betegségben is szenvedett: vese rosszindulatú daganata máj és tüdő áttéttel, szívbetegség és kóros soványság jellemezte. A járvány kezdete óta a halottak száma elérte az 1023 főt.

Újabb 411 beteg gyógyult meg az elmúlt 24 óra folyamán, a gyógyultak száma így elérte a 12 164 főt, viszont továbbra is sokan szorulnak kórházi kezelésre. A hivatalos adatok szerint 1 538 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban, közülük pedig 156-an vannak lélegeztetőgépen.

De mi van a számok mögött?

A környező országokban Ukrajna után továbbra is Magyarországon a legrosszabb a helyzet: míg a legtöbb országban csak hullámzóan növekednek az új esetszámok, addig Magyarországon és Szlovákiában jelenleg exponenciálisan nő a járványgörbe, és jelenleg nem tudni, hogy mikor lesz a trendforduló. 

Az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbb matematikai modelleket készítő intézet, a Washington Egyetemi Egészségmérési és értékelési Intézet szerint a járvány leghamarabb december elején tetőzhet Magyarországon, és

a jelenlegi trendek szerint januárig összesen több mint 11 ezer ember veszítheti életét a koronavírus miatt Magyarországon.

Orbán Viktor még szeptemberben arról beszélt az M1-nek adott interjújában, hogy a második hullám idején Magyarország másképpen fog védekezni a járvány ellen, és a legfontosabb adat nem a napi megbetegedések száma, hanem a napi haláleseteké. Azonban ha csak ezt vizsgáljuk, akkor is sokat romlott a járványhelyzet: miközben szeptembertől kezdve hatalmas mértékben nő a fertőzöttek száma, a halálozások ezt nem követték. Azonban októberben nem volt olyan nap, hogy ne halt meg volna legalább 10 ember a vírus következtében:

míg szeptemberben a napi halálesetek száma átlagosan 5 volt, addig októberben már 18,43.

Ezenkívül nagyot nőtt a kórházban ápolt betegek száma is: míg szeptember elsején mindössze 96 fő szorult kórházi ápolásra a koronavírus miatt, október 14-én már 1 538. De a lélegeztetőgépre kötött betegek száma is nőtt: szeptember elsején még csak 7 főnek kellett mesterségesen segíteni a légzését, október 14-én már 156-nak.

Szeptember elsejéhez képest a kórházban ápoltak száma a tizenhatszorosára, míg a lélegeztetőgépre kerülők száma a huszonkétszeresére nőtt.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől
Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek