+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Vasárnap a válságstáb ülése után tartott sajtótájékoztatót a szlovák miniszterelnök: ekkor jelentette be az újabb szigorításokat és az ország teljes lezárásának lehetőségét arra az esetre, ha a szigorítások nem mérsékelik a vírus terjedését. A sajtótájékoztató egy pontján Matovič nyelvtani hibát vétve belegabalyodott a mondanivalójába, amit azzal viccelt el, hogy

 

„elnézést, ez magyarul volt.”

 

Matovič megjegyzését nagy felháborodás követte a szlovákiai magyarok részéről. 

 

Gyetyenyele, gyityinyili, nem szabad rá mekcsenyt tenni

 

A magyarokkal szembeni egyik leggyakoribb sztereotípia a szlovákok körében, hogy rosszul vagy egyáltalán nem beszélnek szlovákul. A sztereotípiának van némi alapja:

 

a magyar iskolákban a szlovák nyelvet nem idegen nyelvként oktatják, hanem anyanyelvként,

 

olyan alap nyelvismeretet feltételezve, ami egy magyar anyanyelvű, magyar környezetben élő gyereknek értelemszerűen nincs meg. Ez jelentősen megnehezíti a szlovák nyelv elsajátítását a magyar iskolákban – erről Filip Mónika, a szlovák oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára is beszélt a vele készült interjúnkban –, és a szlovák nyelvtan is elég bonyolult magyar szemmel nézve.

 

A szlovák nyelv nyelvtani szerkezete a latin grammatikán alapul, így hasonlít például a némethez: a főnevek három nembe sorolódnak, és a latin mintájára esetek szerint ragozzák őket. Csakhogy a szlovákban nem négy eset van, mint a németben, hanem hat, és 

 

a főneveket a szlovák nyelv nemenként négy, tehát összesen tizenkét főnévragozási minta alapján ragozza.

 

A nemek az igeragozás toldalékaiban is megjelennek, és mint minden nyelvben, a szlovákban is van egy csomó különleges szabály és kivétel: pédául hogy mikor kell az „i” helyett „y”-t írni, vagy mikor nem kell ékezetet (mäkčeň-t) tenni a lágy mássalhangzókra – erről szól a fenti, címbeli mondóka.

 

Az iskolában szerzett nem magabiztos nyelvtudás miatt előfordul, hogy a magyarok rosszul ragoznak, amikor szlovákul beszélnek: erre utalt Matovič is, amikor a saját maga által vétett nyelvtani hibára azt mondta vicceskedve, hogy az magyarul volt.

 

Čo si Maďar?

 

Ez a jelenség a fő humorforrása az egyik legnépszerűbb szlovák sitcomnak is. A nyolcadik évadnál tartó Szomszédok című sorozatnak egy szlovák és egy magyar házaspár a főhőse; az utóbbiak természetesen

 

erős magyar akcentussal beszélnek és helyenként rosszul ragoznak,

 

de egyébként a szlovák pár egyenrangú partnereként jelennek meg, és ez a sorozat ha ráerősít is a sztereotípiákra, a szerethető magyar karakterekkel pozitív képet sugároz a szlovákoknak a magyar kisebbségről.

 

Sok szlováknak viszont nemcsak az az alapélménye a magyarokkal, hogy azok rosszul ragoznak, hanem hogy nem is tudják megértetni magukat velük. Emiatt a „magyar” kifejezést a szlovák szlengben a „hülye, bamba, értetlen ember; ember, akivel nem lehet szót érteni” értelemben használják, ahogy ezt a jelenséget egy 2014-ben megjelent szlovák szlengszótár is rögzítette.

 

Čo si Maďar? (Mi az, magyar vagy?) – kérdezi az egyik szlovák a másiktól, ha az valamit nem ért, vagy nem tud kifejteni.

 

A szótár akkor felháborodást keltett a magyarok körében, volt olyan vélemény, hogy nem is szabadott volna megjelennie, mások szerint viszont ez nem változtatott volna a tényen, hogy pejoratív értelemben használják a „magyar" kifejezést, és ezt felesleges a tényt rögzítő szótáron számon kérni.

 

A szlovák miniszterelnök magyarozása viszont más kategória: annak, hogy a magyarok egy része valóban rosszul vagy nem szívesen beszél szlovákul, nemcsak a rossz nyelvtudás az oka, hanem az attól való félelem is, hogy kritika vagy nevetség tárgyává válhatnak, ha valamit rosszul mondanak szlovákul. Most éppen az egyik legfőbb közjogi méltóság tette őket nevetség tárgyává.

 

Lelkiismeretvizsgálat

 

Matovič kedden találkozott a Magyar Közösség Pártja képviselőivel, Berényi Józseffel, az MKP volt elnökével, Nagyszombat megye alelnökével, aki egyben tanácsadója is a miniszterelnöknek, valamint Forró Krisztiánnal, az MKP elnökével. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a miniszterelnök töredelmesen elnézést kért a vasárnapi szavaiért: kifejtette, hogy minden rossz szándék nélkül, a köznyelvben elterjedt módon reagált a saját rossz megfogalmazására, de most már tudatosult benne, hogy ez sértő lehet a magyar közösség tagjai számára.

 

„Hamut szórok a fejemre, megvizsgálom a lelkiismeretemet, ügyelni fogok az ilyen kijelentésekre és elnézést kérek, ha ezzel bárkit megsértettem.”

 

– fogalmazott a szlovák miniszterelnök. Az öszintének tűnő bocsánatkérését Matovič kissé tompította azzal a megjegyzésével, hogy legközelebb ilyen esetben majd azt fogja mondani, hogy ez törökül volt, nehogy megsértsen valakit. Ezután viszon hosszan beszélt arról, hogy már egy ideje a „magyar kisebbség” helyett „magyar közösségként” hivatkozik a szlovákiai magyarokra, és azt is kifejtette:

 

belegondolt, milyen lehet a magyar közösség tagjának lenni, és őt magát is zavarná, ha állandóan kisebbséginek neveznék, mert lekicsinylőnek érezné azt.

 

A miniszterelnök és az MKP megbeszélésén Matovič azt kérte Berényiéktől, segítsenek neki a járvány elleni küzdelemben azzal, hogy kommunikálják a magyar közösségnek az intézkedések betartásának fontosságát, és azt is kiemelte, hogy a járvány gazdasági hatásait mérséklő felújítási alapból Dél-Szlovákiának is ugyanolyan mértékben kell részesülnie, mint az ország többi részének.

 

A sajtótájékoztatón Forró Krisztián magyarul is felszólalt,

 

röviden ismertette a legfontosabb személyes higiéniai óvintézkedéseket, és azok betartásának fontosságáról beszélt.

 

A járvány egyre erősödő második hulláma a szlovák kormánykoalíción belül is egyre nagyobb feszültségeket szít. Annyira elmérgesedett a helyzet Matovič és a szigorú intézkedéseket ellenző Richard Sulík, a libertárius Szabadság és Szolidaritás párt elnöke között, hogy a miniszterelnök szerint Sulíknak távoznia kellene a pártja éléről. Matovič szerint Sulík a magatartásával a szabályok be nem tartására biztatja az embereket, és ha emiatt még többen fognak szenvedni Szlovákiában, elvárja Sulíktól, hogy a kormányból is önként távozzon – írja a Hospodárske noviny.

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás