+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

Vasárnap a válságstáb ülése után tartott sajtótájékoztatót a szlovák miniszterelnök: ekkor jelentette be az újabb szigorításokat és az ország teljes lezárásának lehetőségét arra az esetre, ha a szigorítások nem mérsékelik a vírus terjedését. A sajtótájékoztató egy pontján Matovič nyelvtani hibát vétve belegabalyodott a mondanivalójába, amit azzal viccelt el, hogy

 

„elnézést, ez magyarul volt.”

 

Matovič megjegyzését nagy felháborodás követte a szlovákiai magyarok részéről. 

 

Gyetyenyele, gyityinyili, nem szabad rá mekcsenyt tenni

 

A magyarokkal szembeni egyik leggyakoribb sztereotípia a szlovákok körében, hogy rosszul vagy egyáltalán nem beszélnek szlovákul. A sztereotípiának van némi alapja:

 

a magyar iskolákban a szlovák nyelvet nem idegen nyelvként oktatják, hanem anyanyelvként,

 

olyan alap nyelvismeretet feltételezve, ami egy magyar anyanyelvű, magyar környezetben élő gyereknek értelemszerűen nincs meg. Ez jelentősen megnehezíti a szlovák nyelv elsajátítását a magyar iskolákban – erről Filip Mónika, a szlovák oktatási minisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkára is beszélt a vele készült interjúnkban –, és a szlovák nyelvtan is elég bonyolult magyar szemmel nézve.

 

A szlovák nyelv nyelvtani szerkezete a latin grammatikán alapul, így hasonlít például a némethez: a főnevek három nembe sorolódnak, és a latin mintájára esetek szerint ragozzák őket. Csakhogy a szlovákban nem négy eset van, mint a németben, hanem hat, és 

 

a főneveket a szlovák nyelv nemenként négy, tehát összesen tizenkét főnévragozási minta alapján ragozza.

 

A nemek az igeragozás toldalékaiban is megjelennek, és mint minden nyelvben, a szlovákban is van egy csomó különleges szabály és kivétel: pédául hogy mikor kell az „i” helyett „y”-t írni, vagy mikor nem kell ékezetet (mäkčeň-t) tenni a lágy mássalhangzókra – erről szól a fenti, címbeli mondóka.

 

Az iskolában szerzett nem magabiztos nyelvtudás miatt előfordul, hogy a magyarok rosszul ragoznak, amikor szlovákul beszélnek: erre utalt Matovič is, amikor a saját maga által vétett nyelvtani hibára azt mondta vicceskedve, hogy az magyarul volt.

 

Čo si Maďar?

 

Ez a jelenség a fő humorforrása az egyik legnépszerűbb szlovák sitcomnak is. A nyolcadik évadnál tartó Szomszédok című sorozatnak egy szlovák és egy magyar házaspár a főhőse; az utóbbiak természetesen

 

erős magyar akcentussal beszélnek és helyenként rosszul ragoznak,

 

de egyébként a szlovák pár egyenrangú partnereként jelennek meg, és ez a sorozat ha ráerősít is a sztereotípiákra, a szerethető magyar karakterekkel pozitív képet sugároz a szlovákoknak a magyar kisebbségről.

 

Sok szlováknak viszont nemcsak az az alapélménye a magyarokkal, hogy azok rosszul ragoznak, hanem hogy nem is tudják megértetni magukat velük. Emiatt a „magyar” kifejezést a szlovák szlengben a „hülye, bamba, értetlen ember; ember, akivel nem lehet szót érteni” értelemben használják, ahogy ezt a jelenséget egy 2014-ben megjelent szlovák szlengszótár is rögzítette.

 

Čo si Maďar? (Mi az, magyar vagy?) – kérdezi az egyik szlovák a másiktól, ha az valamit nem ért, vagy nem tud kifejteni.

 

A szótár akkor felháborodást keltett a magyarok körében, volt olyan vélemény, hogy nem is szabadott volna megjelennie, mások szerint viszont ez nem változtatott volna a tényen, hogy pejoratív értelemben használják a „magyar" kifejezést, és ezt felesleges a tényt rögzítő szótáron számon kérni.

 

A szlovák miniszterelnök magyarozása viszont más kategória: annak, hogy a magyarok egy része valóban rosszul vagy nem szívesen beszél szlovákul, nemcsak a rossz nyelvtudás az oka, hanem az attól való félelem is, hogy kritika vagy nevetség tárgyává válhatnak, ha valamit rosszul mondanak szlovákul. Most éppen az egyik legfőbb közjogi méltóság tette őket nevetség tárgyává.

 

Lelkiismeretvizsgálat

 

Matovič kedden találkozott a Magyar Közösség Pártja képviselőivel, Berényi Józseffel, az MKP volt elnökével, Nagyszombat megye alelnökével, aki egyben tanácsadója is a miniszterelnöknek, valamint Forró Krisztiánnal, az MKP elnökével. A megbeszélés utáni sajtótájékoztatón a miniszterelnök töredelmesen elnézést kért a vasárnapi szavaiért: kifejtette, hogy minden rossz szándék nélkül, a köznyelvben elterjedt módon reagált a saját rossz megfogalmazására, de most már tudatosult benne, hogy ez sértő lehet a magyar közösség tagjai számára.

 

„Hamut szórok a fejemre, megvizsgálom a lelkiismeretemet, ügyelni fogok az ilyen kijelentésekre és elnézést kérek, ha ezzel bárkit megsértettem.”

 

– fogalmazott a szlovák miniszterelnök. Az öszintének tűnő bocsánatkérését Matovič kissé tompította azzal a megjegyzésével, hogy legközelebb ilyen esetben majd azt fogja mondani, hogy ez törökül volt, nehogy megsértsen valakit. Ezután viszon hosszan beszélt arról, hogy már egy ideje a „magyar kisebbség” helyett „magyar közösségként” hivatkozik a szlovákiai magyarokra, és azt is kifejtette:

 

belegondolt, milyen lehet a magyar közösség tagjának lenni, és őt magát is zavarná, ha állandóan kisebbséginek neveznék, mert lekicsinylőnek érezné azt.

 

A miniszterelnök és az MKP megbeszélésén Matovič azt kérte Berényiéktől, segítsenek neki a járvány elleni küzdelemben azzal, hogy kommunikálják a magyar közösségnek az intézkedések betartásának fontosságát, és azt is kiemelte, hogy a járvány gazdasági hatásait mérséklő felújítási alapból Dél-Szlovákiának is ugyanolyan mértékben kell részesülnie, mint az ország többi részének.

 

A sajtótájékoztatón Forró Krisztián magyarul is felszólalt,

 

röviden ismertette a legfontosabb személyes higiéniai óvintézkedéseket, és azok betartásának fontosságáról beszélt.

 

A járvány egyre erősödő második hulláma a szlovák kormánykoalíción belül is egyre nagyobb feszültségeket szít. Annyira elmérgesedett a helyzet Matovič és a szigorú intézkedéseket ellenző Richard Sulík, a libertárius Szabadság és Szolidaritás párt elnöke között, hogy a miniszterelnök szerint Sulíknak távoznia kellene a pártja éléről. Matovič szerint Sulík a magatartásával a szabályok be nem tartására biztatja az embereket, és ha emiatt még többen fognak szenvedni Szlovákiában, elvárja Sulíktól, hogy a kormányból is önként távozzon – írja a Hospodárske noviny.

 

NYITÓKÉP: Úrad vlády Slovenskej republiky / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

Van, aki az EU-s büdzsé blokkolásának abbahagyására, és van, aki bocsánatkérésre vagy az EPP-ből való távozásra szólította fel Deutschékat.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás