WHO: Etikátlan a járványt szabadon engedve nyájimmunitásra törekedni

Szerző: Galavits Patrik
2020.10.13. 14:17

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint nyájimmunitást oltással, és nem tömeges fertőzésekkel kell elérni.

WHO: Etikátlan a járványt szabadon engedve nyájimmunitásra törekedni
„A nyájimmunitás fogalmát oltásoknál szoktuk használni. Ebben az esetben a lakosság védett adott vírustól, ha az oltottság elért egy bizonyos szintet”

– fogalmazott a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz hétfőn Genfben az ENSZ hivatalos honlapja szerint. Az etióp szakember ezért azt mondta: a nyájimmunitás elérése az emberek vírustól való megvédését jelenti, nem pedig azt, hogy kiteszik őket a fertőzésveszélynek.

„Soha korábban a történelemben nem használták a nyájimmunitást járványra adott válaszként. Ez tudományosan és etikailag is problémás” – mondta Gebrejeszusz.

A WHO jelenleg úgy becsüli, a világ lakosságának nagyjából tíz százaléka lehet immunis az újfajta koronavírusra. Az ENSZ honlapja ezért ellenpéldaként felhozza, hogy a kanyaró elleni nyájimmunitás eléréséhez a lakosság 95 százalékának oltottságára van szükség, így a koronavírussal szemben a nagy többség egyelőre védtelen.

„Éppen ezért a vírus kontrollálatlan terjedése elkerülhető fertőzésekhez, szenvedéshez és halálhoz vezet” – figyelmeztetett a szakember.

Emelkedő fertőzésszámok

Gebrejeszusz emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi napokban rendre csúcsot döntött a regisztrált koronavírus-fertőzések száma – különösen igaz ez Európára és Ázsiára. „Sok város és ország is jelent emelkedést a kórházi kezelésre szorulók és az intenzív osztályokon ellátottak számáról” – tette hozzá, és ismét leszögezte, hogy bár érezhetően egyre többen találják fárasztónak a járvány elleni védekezést, ezt nem lehet megúszni.

Szerinte továbbra is a széleskörű fellépés és a bizonyítottan hatékony eszközök bevetése – ezek közé sorolta a digitális technológia alkalmazását, telefonos applikációk fejlesztését – vezethet sikerre.

„Minden országnak, amely most mérlegeli a lehetőségeit, azt üzenem: meg tudjátok csinálni!”

Banános Jancsi és dr. Kamu visszavág

Az ENSZ honlapja arról nem ír, miért éppen most szólalt meg a nyájimmunitás ügyében Gebrejeszusz – mindenesetre a sajtót október 6-a után bejárta az úgynevezett Nagy Barrington-kiáltvány híre: ezt állítólag 15 ezer orvos, valamint egészségügyi dolgozó és szakember írta alá világszerte,

és amellett érveltek benne, hogy a nyájimmunitás elérése érdekében „szabadjára” lehetne engedni a vírus terjedését az alacsony kockázatú csoportokban.

Emellett a koronavírus miatti kijárási korlátozások „katasztrofális” következményeire is felhívták a figyelmet. A kiáltványt az Oxfordi Egyetemen tanító Sunetra Gupta, valamint a Stanford munatársa, Jay Bhattacharya és a Harvardon dolgozó Martin Kulldorff jegyzik, ezt írták alá aztán tízezernél is többen.

Legalábbis ezt állították. Ugyanakkor a Sky News nem sokkal később kiszúrta, hogy az „aláírók” között  olyan nevek is szerepelnek, mint

dr. Johnny Bananas (dr. Banános Jani) és dr. Person Fakename (dr. Kamunevű Személy).

De valaki dr. Harold Shipmanként írta fel magát a listára: Shipman arról vált hírhedtté Nagy-Britanniában, hogy 1998-as letartóztatása előtt több mint 200 páciensét gyilkolta meg.

A svédeknek is szólhatott az üzenetet

Európában Svédország vált híressé a különutas járványkezeléséről: ott jóval lazább korlátozások léptek csak életbe tavasszal. A svéd járványkezelést sok kritika és dicséret is érte, legutóbb az egészségügyi szakembereik a korábbi magas halálozási adatok ellenére sikerként könyvelték el a svéd modellt.

Ugyanakkor nyáron a kormány legfontosabb járványügyi tanácsadója elismerte: túl sokan haltak bele az országban a koronavírus-fertőzésbe.

NYITÓKÉP: Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, O Melhor do Vale / Facebook

Galavits Patrik
Galavits Patrik az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek