+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Galavits Patrik
2020. október 13. kedd, 14:17
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója szerint nyájimmunitást oltással, és nem tömeges fertőzésekkel kell elérni.
„A nyájimmunitás fogalmát oltásoknál szoktuk használni. Ebben az esetben a lakosság védett adott vírustól, ha az oltottság elért egy bizonyos szintet”

 

– fogalmazott a WHO főigazgatója, Tedrosz Gebrejeszusz hétfőn Genfben az ENSZ hivatalos honlapja szerint. Az etióp szakember ezért azt mondta: a nyájimmunitás elérése az emberek vírustól való megvédését jelenti, nem pedig azt, hogy kiteszik őket a fertőzésveszélynek.

 

„Soha korábban a történelemben nem használták a nyájimmunitást járványra adott válaszként. Ez tudományosan és etikailag is problémás” – mondta Gebrejeszusz.

 

A WHO jelenleg úgy becsüli, a világ lakosságának nagyjából tíz százaléka lehet immunis az újfajta koronavírusra. Az ENSZ honlapja ezért ellenpéldaként felhozza, hogy a kanyaró elleni nyájimmunitás eléréséhez a lakosság 95 százalékának oltottságára van szükség, így a koronavírussal szemben a nagy többség egyelőre védtelen.

 

„Éppen ezért a vírus kontrollálatlan terjedése elkerülhető fertőzésekhez, szenvedéshez és halálhoz vezet” – figyelmeztetett a szakember.

 

Emelkedő fertőzésszámok

 

Gebrejeszusz emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbbi napokban rendre csúcsot döntött a regisztrált koronavírus-fertőzések száma – különösen igaz ez Európára és Ázsiára. „Sok város és ország is jelent emelkedést a kórházi kezelésre szorulók és az intenzív osztályokon ellátottak számáról” – tette hozzá, és ismét leszögezte, hogy bár érezhetően egyre többen találják fárasztónak a járvány elleni védekezést, ezt nem lehet megúszni.

 

Szerinte továbbra is a széleskörű fellépés és a bizonyítottan hatékony eszközök bevetése – ezek közé sorolta a digitális technológia alkalmazását, telefonos applikációk fejlesztését – vezethet sikerre.

 

„Minden országnak, amely most mérlegeli a lehetőségeit, azt üzenem: meg tudjátok csinálni!”

 

Banános Jancsi és dr. Kamu visszavág

 

Az ENSZ honlapja arról nem ír, miért éppen most szólalt meg a nyájimmunitás ügyében Gebrejeszusz – mindenesetre a sajtót október 6-a után bejárta az úgynevezett Nagy Barrington-kiáltvány híre: ezt állítólag 15 ezer orvos, valamint egészségügyi dolgozó és szakember írta alá világszerte,

 

és amellett érveltek benne, hogy a nyájimmunitás elérése érdekében „szabadjára” lehetne engedni a vírus terjedését az alacsony kockázatú csoportokban.

 

Emellett a koronavírus miatti kijárási korlátozások „katasztrofális” következményeire is felhívták a figyelmet. A kiáltványt az Oxfordi Egyetemen tanító Sunetra Gupta, valamint a Stanford munatársa, Jay Bhattacharya és a Harvardon dolgozó Martin Kulldorff jegyzik, ezt írták alá aztán tízezernél is többen.

 

Legalábbis ezt állították. Ugyanakkor a Sky News nem sokkal később kiszúrta, hogy az „aláírók” között  olyan nevek is szerepelnek, mint

 

dr. Johnny Bananas (dr. Banános Jani) és dr. Person Fakename (dr. Kamunevű Személy).

 

De valaki dr. Harold Shipmanként írta fel magát a listára: Shipman arról vált hírhedtté Nagy-Britanniában, hogy 1998-as letartóztatása előtt több mint 200 páciensét gyilkolta meg.

 

A svédeknek is szólhatott az üzenetet

 

Európában Svédország vált híressé a különutas járványkezeléséről: ott jóval lazább korlátozások léptek csak életbe tavasszal. A svéd járványkezelést sok kritika és dicséret is érte, legutóbb az egészségügyi szakembereik a korábbi magas halálozási adatok ellenére sikerként könyvelték el a svéd modellt.

 

Ugyanakkor nyáron a kormány legfontosabb járványügyi tanácsadója elismerte: túl sokan haltak bele az országban a koronavírus-fertőzésbe.

 

NYITÓKÉP: Tedrosz Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója, O Melhor do Vale / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás