Egyre kínosabb Németországnak, hogy náluk bujkál a thai király, aki ellen otthon tüntetések indultak

2020.10.13. 08:58

Thaiföldön tüntetések zajlanak a monarchia megreformálásáért, eközben a király a Bajor-Alpok egyik luxusszállodájából irányítja az országot. Németországnak egyre kínosabb, hogy az uralkodó náluk „bujkál”, és a Thaiföldön is egyre többen teszik fel a kérdést, hogy eleve mi szükségük a királyra?

Egyre kínosabb Németországnak, hogy náluk bujkál a thai király, aki ellen otthon tüntetések indultak

X. Ráma thai király, teljes nevén Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun, már évek óta időzik néha Bajorországban. Eleve van neki egy villája a Münchentől 25 kilométerrel délre fekvő Starnbergi-tó partján, a koronavírus-járvány miatti kijárási tilalmakra és karanténokra hivatkozva azonban úgy döntött, hogy átteszi a székhelyét a népszerű alpesi turistaparadicsomba, Garmisch-Partenkirchenbe, ahol tavasz óta egy komplett ötcsillagos hotelt bérel saját maga és kísérete, valamint ágyasai számára.

Az uralkodó sajátos viselkedése miatt már eddig is többször került a címlapokra.

Nemrég például arról szóltak a hírek, hogy a Daimler-cég luxuslimuzinjából, a 180 ezer euróba kerülő Maybachból a születésnapjára rögtön hatot is ajándékozott önmagának.

Az, hogy éppen Bajorországot választotta második otthonának X. Ráma, nem csak a szép tájjal függ össze. Az egykori keresztényszociális bajor miniszterelnök, Franz Josef Strauss a mostani thai király apjával ápolt jó viszonyt. A királyi családnak ma is van egy szállodája a müncheni reptéren.

Miközben a X. Rama életmódja a német bulvársajtóban legfeljebb megmosolyogtató érdekesség, hazájában egyre nagyobb a felháborodás ellene. Az elmúlt hónapokban Thaiföldön a diákok kezdeményezésére többezren vonultak utcára a monarchia megreformálását követelve. A király elleni tüntetéseket elsősorban fiatal lányok határozzák meg. A tüntetők azt követelik, hogy csökkentsék az uralkodó hatásköreit, valamint a korona vagyona és a fegyveres egységek fölött gyakorolt hatalmát. 

A thai király németországi tartózkodása a Bundestagban is téma volt. Frithjof Schmidt, zöld parlamenti képviselő – utalva a thaiföldi tüntetésekre – tett fel kérdést Heiko Maas szocdem külügyminiszternek: a zöld politikus azonban elsősorban nem a király németországi tartózkodását kritizálta, hanem arra volt kíváncsi, hogy Németország kész-e az Európai Unióban a thai kormányzat ellen szankciókat megszavazni. Maas kitérő választ adott, X. Ráma kiutasítása pedig eleve szóba sem került. A német külügyminisztérium szóvivője viszont közölte Thaiföld németországi nagykövetével, hogy thaiföldi államügyeket ne német talajról intézzenek.

Még nyáron a bajor Zöldek pedig azt állították, hogy X. Ráma apja halála után 2016-ban nem fizetett örökösödési adót Bajorországban, ahol bejelentett lakcímmel rendelkezve adóköteles lenne. Apja után 10 milliárd eurót örökölt. A bajor ökopárt azt állítja:

a CSU tudhatott az örökösödési adó elmaradásáról, de a Thaifölddel fennálló jó bajor üzleti kapcsolatokat nem akarták ezzel terhelni.

Maga Albert Füracker bajor pénzügyminiszter nem volt hajlandó tájékoztatást adni a müncheni parlamentben a Zöldeknek: egyrészről „adótitokra” hivatkozva, másrészről arra, hogy az ügy „diplomáciai okokból kényes”.

A király 2016-ban apja, IX. Ráma halála után lépett trónra, de azóta

több időt töltött Európában, mint saját országában.

Amikor a koronavírus miatt úgy döntött, hogy önkéntes karanténba vonul a bajor luxushotelben, attól volt hangos a sajtó, hogy 20 „társalkodónőjét”  is magával vitte a 68 esztendős uralkodó. A német Bunte bulvárhetilap úgy tudja: X. Rámán jelenlegi felesége mellett még 25 nö osztozik. Több korábbi feleségével is rossz a viszonya, amint a gyógyíthatatlan rákbeteg egyik gyerekével is, akit az USA-ban kezelnek.

X. Ráma király nem örvend akkora népszerűségnek hazájában, mint korábban apja, és az sem sokad dob a népszerűségén, hogy fényűző, pazarló életmódot él az adófizetők pénzéből, miközben az országa gazdasági problémákkal küzd. Thaiföldön azonban szigorúan tilos nyilvánosan éles kritikával illetni a királyt, felségsértésért még mindig legalább 15 év börtön jár.

A diákok által kirobban tüntetések következtében a közösségi médiában elkezdtek terjedni a #whydoweneedaking hashtaggel ellátott bejegyzések, amikben rendszeresen kritikával illetik a király személyét. A német sajtó szerint a protestáló diákok rendszeresen a Harry Potter filmekből a fő gonosz Voldemortra használt, „Ő, Akit Nem Nevezünk Nevén” szlogennel hivatkoznak a királyra, és az Éhezők viadalából ismert magasba tartott három ujj is előkerült már a tüntetéseken.

CÍMLAPKÉP: A Grand Hotel Sonnenbichl luxusszálloda, ahol a király jelenleg is tartozkodik / Facebook

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől
Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek