Az iskolák bezárása is felmerült Olaszországban, hogy így csökkentsék a tömegközlekedést

Szerző: Techet Péter
2020.10.13. 19:39

Olaszországban főleg a tömegközlekedés visszaszorításával szeretnék a koronavírus terjedését feltartóztatni. Ennek érdekében Veneto régióelnöke, a jobboldali Luca Zaia azt is felvetette: ismét otthoni oktatásra kéne átállni a legtöbb iskolai osztályban. Eközben Giuseppe Conte olasz kormányfő kedd hajnalra újabb szigorításokat írt alá.

Az iskolák bezárása is felmerült Olaszországban, hogy így csökkentsék a tömegközlekedést

Olaszországban ismét növekedésnek indultak a fertőzésszámok. A legsúlyosabb a helyzet megint azon északolasz Lombardiában van, ahol tavasszal is a legtöbb fertőzött és a legmagasabb halálozási arány volt. Csak kedden majdnem 6000 új pozitív esetet regisztráltak egy nap alatt, ebből ezer a Milánó központú Lombardiából való. Lombardia mellett

a második legfertőzöttebb régió a délolasz Campania lett,

pedig a Nápoly központú régió tavasszal még jól vészelte át a járványhelyzetet.

Ne legyenek nagy családi vacsorák és házibulik!

A helyzetre tekintettel Giuseppe Conte kormányfő kedd hajnalra virradóan minisztertanács-elnöki rendeletben (Dpcm) vezetett be újabb szigorításokat.

Mivel Conte szerint jelenleg főleg családi és baráti kapcsolatokon keresztül terjed a vírus, ezeket akarja korlátozni. Ennek értelmében a szabadban és zárt térben is tilosak lesznek a családi ünnepek. Nem előírás, de kérés emellett, hogy hat családtagnál vagy barátnál többet az olaszok ne hívjanak meg a lakásaikba. Conte azt mondta:

„nem küldünk rendőröket a lakásokba, de a partikat kerüljük el“.

Az új rendelet ezenkívűl arról is határoz, hogy minden étteremnek éjfélkor be kell zárnia. Elvitelre rendelni, vagy az étterem területén állva enni azonban csak 21 óráig lehet. Ez azt jelenti, hogy

21 óra után csak azon éttermek maradhatnak nyitva – de azok is csak éjfélig –, amelyekben van elég asztal a vendégek számára.

Ahol nincs asztal, ott már 21 órakor eljön a záróra.

Conte a rendelettel több eddigi rendelkezést is – például, hogy az utcán is szájmaszkot kell viselni – november 13-ig meghosszabbított.

Iskolabezárással a tömegközlekedés tehermentesítéséért?

Mivel a fertőzés leginkább a tömegközlekedési eszközökön (beleértve a vonatokat is) terjedhet, felmerült az is, hogy ahol lehetséges, eleve át kéne állni megint home office-ra, illetve otthoni oktatásra, hogy ezzel is csökkenjék azok száma, akik a tömegközlekedést kénytelenek igénybe venni.

A szeptemberben több, mint 70 százalékkal újraválasztott Luca Zaia, az északolasz Veneto régióelnöke rögtön ki is állt az ötlet mellett, azonban Nicola Zingaretti, a kormányzó baloldali Demokraták főtitkára bírálta, mert szerinte nincs szükség megint bezárni az iskolákat.

Zaia azt szeretné, hogy több osztály is átállna megint az otthoni oktatásra. A jobboldali politikus azt is elképzelhetőnek tartaná, hogy egyik nap iskolai oktatás, másik nap otthoni oktatás lenne, vagy ha heti szinten váltogatnák egymást az iskolai és távoktatásos időszakok.

Lucia Azzolina, ötcsillagos oktatási miniszter szerint azonban erre semmi szükség nincsen, mondván:

„a gyerekek nagyon örülnek, hogy visszatérhettek az iskolákba“.

A kormány szerint sokkal inkább az a megoldás, hogy eleve csökkenteni kell azok számát, akik a tömegközlekedést igénybe vehetik – a szokásos terheltség felére. Ez azonban egyes számítások szerint csak akkor lehetséges, ha a tömegközlekedést használók közül majdnem 300 ezer ember minden nap gyalog járna a munkába vagy az iskolába.

NYITÓKÉP: Busz és szájmaszkját letolva biciklizö fiatal Firenzében / Bukovics Martin, Azonnali

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek