Az ellenzék bevédte Bíró Lászlót: egyöntetűen utasítják vissza Hadházy Ákos állításait

Szerző: Petróczi Rafael
2020.10.13. 13:34

A független országgyűlési képviselő a szerencsi időközi választás ellenzéki jelöltjét, Bíró Lászlót vádolta meg korrupcióval - mindezt az időközi választás után.

Az ellenzék bevédte Bíró Lászlót: egyöntetűen utasítják vissza Hadházy Ákos állításait

Közös közleményben cáfolta az ellenzéki összefogást alkotó hat párt, az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum Hadházy Ákos kijelentéseit a szerencsi időközi választás közös, de egyébként jobbikos jelöltjével, Bíró Lászlóval kapcsolatban.

A független parlamenti képviselő a választás estéjén, az eredmények ismeretében tett közzé egy Facebook-bejegyzést, amiben azt írta a 4,97 százalékponttal a parlamenti képviselőségről lemaradt Bíró Lászlóról, hogy szerinte ő nem volt jó ellenzéki jelölt. Ennek indoklásaként Hadházy nemcsak Bíró László rasszista indulatait hozta fel (korábban a politikus többször is antiszemita megjegyzéseket tett a közösségi oldalán), hanem azt is, hogy Bíró egy 50 milliós EU-s támogatás jelentős részét egy többnyire jól szituált vállalkozókból és jogászokból álló „szociális szövetkezeten” keresztül magára költötte ahelyett, hogy abból valódi fejlesztéseket csinált volna.

Az Azonnalinak adott interjújában Hadházy azt is elmondta, hogy erről majd akkor tud részletesebben beszélni, 

„ha a jelölt (azaz Bíró László – a szerk.) beleegyezik, hogy a nekem elküldött néhány dokumentumot is nyilvánosságra hozzam.”

Az ellenzéki pártok ezzel szemben azt állítják, hogy a rendelkezésre álló információik szerint „nem állják meg a helyüket azok az állítások, amelyeket Hadházy Ákos tett Bíró László szerepvállalása kapcsán”. Sőt, mint írják: Hadházy Ákosnak maga Bíró László ajánlotta fel – Szabó Gábornak, a Jobbik kampányfőnökének teljes egyetértésével és támogatásával –, hogy otthonában betekintést nyerhet minden olyan iratba és dokumentumba, amelybe óhajt, és kérdéseket is föltehet neki. „Miután a húszperces, kampányhajrában beiktatott látogatás megtörtént, Hadházy Ákos megnyugodva távozott Bíró László otthonából.”

Hadházy Ákos a posztjában arról is nyilatkozott, hogy a vizsgálódása után talált korrpuciógyanújáról értesítette az ellenzéki pártok vezetőit, és Bíró Lászlót – annak ellenére, hogy rasszista indulatónak és korrupciógyanúsnak tartja – azzal tudta támogatni, hogy a kampányban nem beszél mindarról, amit megtudott. Hétfőn először Jakab Péter és az LMP vezetősége, kedd kora délutánra már

az összes ellenzéki párt egységesen cáfolta, hogy Hadházy Ákos értesítette volna őket a Bíróval kapcsolatos aggályairól.

Az első cáfolatokra válaszul egyébként még hétfőn Hadházy is korrigált azzal, hogy „a jelek szerint az üzenetem – adminisztrációs hiba miatt – nem minden párt vezetőjéhez jutott el, de eljutott mindenhova, ahova kellett. Remélem viszont, hogy ők maguk is, tőlem függetlenül utánajártak az ügynek, és érezték ők is a dilemmát és ők is levonják a megfelelő tanulságokat.”

A szerencsi időközi választást – aminek a gyakorlatban nem volt tétje, hogy a Fidesz meg tudja-e őrizni a kétharmadot a parlamentben – a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc lánya, a fideszes Koncz Zsófia nyerte 50,87 százalékos eredménnyel, Bíró László 45,9 százalékkal lett a második, míg a Szanyi-féle ISZOMM párt jelöltje, Tóth Ádám 2,23 százalékot szerzett. A Hadházy Ákossal készült interjúnk pedig, amiben a képviselőt kérdezzük sok más mellett az időközi választásról is, itt olvasható.

NYITÓKÉP: Hadházy Ákos / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek