+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 13. kedd, 13:34
A független országgyűlési képviselő a szerencsi időközi választás ellenzéki jelöltjét, Bíró Lászlót vádolta meg korrupcióval - mindezt az időközi választás után.

Közös közleményben cáfolta az ellenzéki összefogást alkotó hat párt, az MSZP, a DK, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum Hadházy Ákos kijelentéseit a szerencsi időközi választás közös, de egyébként jobbikos jelöltjével, Bíró Lászlóval kapcsolatban.

 

A független parlamenti képviselő a választás estéjén, az eredmények ismeretében tett közzé egy Facebook-bejegyzést, amiben azt írta a 4,97 százalékponttal a parlamenti képviselőségről lemaradt Bíró Lászlóról, hogy szerinte ő nem volt jó ellenzéki jelölt. Ennek indoklásaként Hadházy nemcsak Bíró László rasszista indulatait hozta fel (korábban a politikus többször is antiszemita megjegyzéseket tett a közösségi oldalán), hanem azt is, hogy Bíró egy 50 milliós EU-s támogatás jelentős részét egy többnyire jól szituált vállalkozókból és jogászokból álló „szociális szövetkezeten” keresztül magára költötte ahelyett, hogy abból valódi fejlesztéseket csinált volna.

 

 

Az Azonnalinak adott interjújában Hadházy azt is elmondta, hogy erről majd akkor tud részletesebben beszélni, 

 

„ha a jelölt (azaz Bíró László – a szerk.) beleegyezik, hogy a nekem elküldött néhány dokumentumot is nyilvánosságra hozzam.”

 

Az ellenzéki pártok ezzel szemben azt állítják, hogy a rendelkezésre álló információik szerint „nem állják meg a helyüket azok az állítások, amelyeket Hadházy Ákos tett Bíró László szerepvállalása kapcsán”. Sőt, mint írják: Hadházy Ákosnak maga Bíró László ajánlotta fel – Szabó Gábornak, a Jobbik kampányfőnökének teljes egyetértésével és támogatásával –, hogy otthonában betekintést nyerhet minden olyan iratba és dokumentumba, amelybe óhajt, és kérdéseket is föltehet neki. „Miután a húszperces, kampányhajrában beiktatott látogatás megtörtént, Hadházy Ákos megnyugodva távozott Bíró László otthonából.”

 

Hadházy Ákos a posztjában arról is nyilatkozott, hogy a vizsgálódása után talált korrpuciógyanújáról értesítette az ellenzéki pártok vezetőit, és Bíró Lászlót – annak ellenére, hogy rasszista indulatónak és korrupciógyanúsnak tartja – azzal tudta támogatni, hogy a kampányban nem beszél mindarról, amit megtudott. Hétfőn először Jakab Péter és az LMP vezetősége, kedd kora délutánra már

 

az összes ellenzéki párt egységesen cáfolta, hogy Hadházy Ákos értesítette volna őket a Bíróval kapcsolatos aggályairól.

 

Az első cáfolatokra válaszul egyébként még hétfőn Hadházy is korrigált azzal, hogy „a jelek szerint az üzenetem – adminisztrációs hiba miatt – nem minden párt vezetőjéhez jutott el, de eljutott mindenhova, ahova kellett. Remélem viszont, hogy ők maguk is, tőlem függetlenül utánajártak az ügynek, és érezték ők is a dilemmát és ők is levonják a megfelelő tanulságokat.”

 

A szerencsi időközi választást – aminek a gyakorlatban nem volt tétje, hogy a Fidesz meg tudja-e őrizni a kétharmadot a parlamentben – a motorbalesetben elhunyt Koncz Ferenc lánya, a fideszes Koncz Zsófia nyerte 50,87 százalékos eredménnyel, Bíró László 45,9 százalékkal lett a második, míg a Szanyi-féle ISZOMM párt jelöltje, Tóth Ádám 2,23 százalékot szerzett. A Hadházy Ákossal készült interjúnk pedig, amiben a képviselőt kérdezzük sok más mellett az időközi választásról is, itt olvasható.

 

NYITÓKÉP: Hadházy Ákos / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás