+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 12. hétfő, 09:17
Továbbra is gyorsan terjed a járvány: a sok új fertőzött mellett megnőtt a kórházban ápoltak száma is. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Vasárnapról hétfőre újabb 1 173 főnél mutatták ki itthon az új típusú koronavírust, így a járvány megjelenése óta már 38 837 ember fertőződött meg a hivatalos adatok szerint, amiből jelenleg 26 832 az aktív eset. Az elmúlt hetekhez hasonlóan ismét minden megyéből jelentettek újabb fertőzöttet.

 

Annak ellenére nő a beazonosított esetek száma, hogy a tesztelési kapacitás egyáltalán nem nő. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa, illetve Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem orvos-epidemiológusa még pénteken beszéltek arról az InfoRádióban, hogy a magyar tesztkapacitás elérte a felső határát, így

 

az esetszámok nem azért nem nőnek, mert a járvány nem halad előre, hanem mert egyszerűen nem tudunk többet tesztelni egy nap.

 

Az elmúlt 24 órában 8 527 tesztet végeztek el, amiből 1 173 eset lett pozitív, azaz

 

a tesztek pozitivitási rátája 13,76 százalék volt, ami az egyik legmagasabb a járvány kitörése óta.

 

A WHO ajánlásai szerint egy járvány terjedését akkor tudjuk pontosan nyomon követni, ha az adott napi tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de hétnapos átlaga nem lépi át az 5 százalékot. Magyarországon legutoljára még szeptember elején volt 5 százalék környékén ez a szám.

 

Sajnos újabb 14 fő hunyt el koronavírusban, így a járvány márciusi megjelenése óta már 968-an vesztették életüket a Covid miatt. Az elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt egy 55 éves férfi volt, akinek alapbetegségként a magas vérnyomást és a demenciát adták meg, míg a legidősebb halott egy 78 éves férfi volt, aki a magas vérnyomás mellett pangásos szívelégtelenségben és prosztata rendellenességben is szenvedett.

 

Az elmúlt napokhoz képest nőtt a gyógyultak száma is: az elmúlt 24 órában 189 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak, így összesen már 11 037 fő gyógyult fel a koronavírusból.

 

Ami viszont aggodalomra adhat okot, az a kórházban kezeltek száma, mivel múlt héthez képest megduplázódott a számuk.

 

 Jelenleg 1418 fő szorul kórházi kezelésre, akik közül 154-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Múlt héten még csak 41 főt kellett lélegeztetőgépre kapcsolniuk.

 

A környező országokhoz képest még mindig Magyarország áll a legrosszabbul: a legtöbb aktív eset mellett a tesztelések számában is sereghajtóak vagyunk lakosságarányosan.

 

GRAFIKONOK, NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás