Már negyedik napja regisztrálnak ezernél több új fertőzöttet egy nap

2020.10.12. 09:17

Továbbra is gyorsan terjed a járvány: a sok új fertőzött mellett megnőtt a kórházban ápoltak száma is. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Már negyedik napja regisztrálnak ezernél több új fertőzöttet egy nap

Vasárnapról hétfőre újabb 1 173 főnél mutatták ki itthon az új típusú koronavírust, így a járvány megjelenése óta már 38 837 ember fertőződött meg a hivatalos adatok szerint, amiből jelenleg 26 832 az aktív eset. Az elmúlt hetekhez hasonlóan ismét minden megyéből jelentettek újabb fertőzöttet.

Annak ellenére nő a beazonosított esetek száma, hogy a tesztelési kapacitás egyáltalán nem nő. Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem matematikusa, illetve Oroszi Beatrix, a Semmelweis Egyetem orvos-epidemiológusa még pénteken beszéltek arról az InfoRádióban, hogy a magyar tesztkapacitás elérte a felső határát, így

az esetszámok nem azért nem nőnek, mert a járvány nem halad előre, hanem mert egyszerűen nem tudunk többet tesztelni egy nap.

Az elmúlt 24 órában 8 527 tesztet végeztek el, amiből 1 173 eset lett pozitív, azaz

a tesztek pozitivitási rátája 13,76 százalék volt, ami az egyik legmagasabb a járvány kitörése óta.

A WHO ajánlásai szerint egy járvány terjedését akkor tudjuk pontosan nyomon követni, ha az adott napi tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de hétnapos átlaga nem lépi át az 5 százalékot. Magyarországon legutoljára még szeptember elején volt 5 százalék környékén ez a szám.

Sajnos újabb 14 fő hunyt el koronavírusban, így a járvány márciusi megjelenése óta már 968-an vesztették életüket a Covid miatt. Az elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt egy 55 éves férfi volt, akinek alapbetegségként a magas vérnyomást és a demenciát adták meg, míg a legidősebb halott egy 78 éves férfi volt, aki a magas vérnyomás mellett pangásos szívelégtelenségben és prosztata rendellenességben is szenvedett.

Az elmúlt napokhoz képest nőtt a gyógyultak száma is: az elmúlt 24 órában 189 fertőzöttet nyilvánítottak gyógyultnak, így összesen már 11 037 fő gyógyult fel a koronavírusból.

Ami viszont aggodalomra adhat okot, az a kórházban kezeltek száma, mivel múlt héthez képest megduplázódott a számuk.

 Jelenleg 1418 fő szorul kórházi kezelésre, akik közül 154-en vannak lélegeztetőgépen.

Múlt héten még csak 41 főt kellett lélegeztetőgépre kapcsolniuk.

A környező országokhoz képest még mindig Magyarország áll a legrosszabbul: a legtöbb aktív eset mellett a tesztelések számában is sereghajtóak vagyunk lakosságarányosan.

GRAFIKONOK, NYITÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek