+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Varsányi Bence
2020. október 11. vasárnap, 20:43
Bíró László, az ellenzéki összefogás jelöltje ugyan jobban teljesített, mint 2018-ban a mostani győztes apja ellen a Jobbik színeiben, de ezúttal is alulmaradt.

A voksok 95,45 százalékos feldolgozottsága alapján kijelenthető, hogy Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 50,07 százalékával győzött a szerencsi-tiszaújvárosi időközi választáson. A második Bíró László, a Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP közös jelöltje lett, ő 46,67 százalékkal, 1722 szavazat különbséggel maradt alul, a Szanyi Tibor-féle ISZOMM által támogatott, független Tóth Ádám pedig sok vizet nem zavarva 2,25 százalékon végzett. 

 

Ha a mostani időközin nem indult volna Tóth Ádám, a szintén független Váradi Gábor, valamint a Demokrata Párt jelöltje, Sóváriné Bukta Erika, és egyúttal minden rájuk szavazó Bíróra voksolt volna, akkor sem tudott volna győzni a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

 

A mostani időközire a különböző pártok belső közvélemény-kutatásai állítólag rendkívül szoros eredményt jósoltak Koncz Zsófia és Bíró László között, a kampány pedig különösen érdekes volt, mert Konczot kifejezetten rövid idő alatt, gyakorlatilag a nulláról építették fel jelöltnek a Fidesznél, Bíró pedig folyamatos támadás alatt állt korábbi antiszemita megnyilvánulásai miatt.

 

Koncz Zsófia győzelmével megmaradt a kormánypártok parlamenti kétharmada, bár ha el is vesztették volna, annak a gyakorlatban nem lett volna túl nagy jelentősége, ugyanis az eddigi szavazási magatartásokból kitűnik, hogy Ritter Imre német nemzetiségi képviselő ígéretéhez híven mindig a Fidesz-KDNP-vel együtt szavaz, illetve a Mi Hazánk képviselőinek szavazataira is sokszor számíthattak a kormánypártok.

 

Az időközi választást azután írták ki, hogy Koncz Zsófia édesapja, Koncz Ferenc, fideszes országgyűlési képviselő motorbalesetben életét vesztette idén júliusban. Koncz Ferenc 2010 és 2014 között Szerencs polgármestere volt, majd a 2018-as országgyűlési választáson a borsodi 6-os választókerületből jutott be a parlamentbe, magabiztosan, 49,3 százalékkal, több mint kilencezer szavazattal verve a második jelöltet, a már akkor is próbálkozó jobbikos Bíró Lászlót, akinek az érvényes szavazatok 31,64 százalékát sikerült megszereznie.

 

2018-ban a most Bírót támogató pártok közül még az MSZP-Párbeszéd és az LMP indított jelölteket Pap Zsolt és Tarnai Gábor személyében, ők az érvényes szavazatok 14,9 és 2,27 százalékát szerezték meg, tehát még a Jobbikkal összefogva sem tudták volna legyőzni Konczot.

 

NYITÓKÉP: Koncz Zsófia / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

Hangörökség: Maurice, a kakas harca nem volt hiábavaló.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás