A fideszes Koncz Zsófia nyerte a tiszaújvárosi időközi választást

Szerző: Varsányi Bence
2020.10.11. 20:43

Bíró László, az ellenzéki összefogás jelöltje ugyan jobban teljesített, mint 2018-ban a mostani győztes apja ellen a Jobbik színeiben, de ezúttal is alulmaradt.

A fideszes Koncz Zsófia nyerte a tiszaújvárosi időközi választást

A voksok 95,45 százalékos feldolgozottsága alapján kijelenthető, hogy Koncz Zsófia, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 50,07 százalékával győzött a szerencsi-tiszaújvárosi időközi választáson. A második Bíró László, a Párbeszéd-MSZP-DK-Momentum-LMP közös jelöltje lett, ő 46,67 százalékkal, 1722 szavazat különbséggel maradt alul, a Szanyi Tibor-féle ISZOMM által támogatott, független Tóth Ádám pedig sok vizet nem zavarva 2,25 százalékon végzett. 

Ha a mostani időközin nem indult volna Tóth Ádám, a szintén független Váradi Gábor, valamint a Demokrata Párt jelöltje, Sóváriné Bukta Erika, és egyúttal minden rájuk szavazó Bíróra voksolt volna, akkor sem tudott volna győzni a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

A mostani időközire a különböző pártok belső közvélemény-kutatásai állítólag rendkívül szoros eredményt jósoltak Koncz Zsófia és Bíró László között, a kampány pedig különösen érdekes volt, mert Konczot kifejezetten rövid idő alatt, gyakorlatilag a nulláról építették fel jelöltnek a Fidesznél, Bíró pedig folyamatos támadás alatt állt korábbi antiszemita megnyilvánulásai miatt.

Koncz Zsófia győzelmével megmaradt a kormánypártok parlamenti kétharmada, bár ha el is vesztették volna, annak a gyakorlatban nem lett volna túl nagy jelentősége, ugyanis az eddigi szavazási magatartásokból kitűnik, hogy Ritter Imre német nemzetiségi képviselő ígéretéhez híven mindig a Fidesz-KDNP-vel együtt szavaz, illetve a Mi Hazánk képviselőinek szavazataira is sokszor számíthattak a kormánypártok.

Az időközi választást azután írták ki, hogy Koncz Zsófia édesapja, Koncz Ferenc, fideszes országgyűlési képviselő motorbalesetben életét vesztette idén júliusban. Koncz Ferenc 2010 és 2014 között Szerencs polgármestere volt, majd a 2018-as országgyűlési választáson a borsodi 6-os választókerületből jutott be a parlamentbe, magabiztosan, 49,3 százalékkal, több mint kilencezer szavazattal verve a második jelöltet, a már akkor is próbálkozó jobbikos Bíró Lászlót, akinek az érvényes szavazatok 31,64 százalékát sikerült megszereznie.

2018-ban a most Bírót támogató pártok közül még az MSZP-Párbeszéd és az LMP indított jelölteket Pap Zsolt és Tarnai Gábor személyében, ők az érvényes szavazatok 14,9 és 2,27 százalékát szerezték meg, tehát még a Jobbikkal összefogva sem tudták volna legyőzni Konczot.

NYITÓKÉP: Koncz Zsófia / Facebook

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek