+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 9. péntek, 10:33
Továbbra is gyorsan terjed a járvány: októberben már a harmadik alkalommal regisztrálnak ezernél több új aktív esetet, mindezt úgy, hogy a WHO által előírt tesztelési kapacitást el sem érjük. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Csütörtökről péntekre újabb 1176 főnél mutatták ki itthon az új típusú koronavírust, így a hivatalosan közölt számok alapján a járvány kezdete óta már 35 222 ember kapta el a vírust Magyarországon, amiből jelenleg 25 107 az aktív eset. Az elmúlt hetekhez hasonlóan ismét minden megyéből jelentettek újabb fertőzést.

 

Az elmúlt napokhoz képest nőtt a tesztelés száma, de még így is magas a tesztek pozitivitási aránya: az elmúlt 24 órában elvégzett tesztek 10,53 százaléka volt pozitív. A WHO által ajánlott tesztkapacitást már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni: a WHO szerint ugyanis akkor tesztel megfelelően egy ország, és akkor követhető a járvány terjedése pontosan, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de annak hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot. Az utóbbi szám Magyarországon legutóbb csak szeptember elején teljesült.

 

Sajnos azonban ennél rosszabb hír, hogy ismét 15 beteg vesztette el a harcot a koronavírussal szemben, így a járvány megjelenése óta 913 fő vesztette el életét a koronavírusban. Az elmúlt 24 órában elhunyt legfiatalabb beteg egy 39 éves férfi volt, akinek alapbetegségként cukorbetegséget és magas vérnyomást jelöltek meg, míg a legidősebb egy 92 éves nő és egy 92 éves férfi volt, mindketten szívelégtelenséggel küzdöttek.

 

Azonban ami új az adatokban az az, hogy

 

most már a tüdőgyulladást is alapbetegségként kezelik, miközben tudományos tény, hogy a koronavírusra adott immunreakció következtében alakulhat ki a betegeknél kétoldalú tüdőgyulladás.

 

Ugyan elképzelhető, hogy valaki már előtte is tüdőgyulladásban szenvedett, de a 15 elhunytból 4 betegnek ezt jelölték meg alapbetegségeként.

 

Az elmúlt napokhoz képest kevesebb fertőzöttet nyilvánítottak gyógyulttá az elmúlt 24 órában: mindössze 16-an gyógyultak fel a koronavírusból, így összesen már 9202 fő gyógyult fel a koronavírusból.

 

A környező országokhoz képest még mindig Magyarország áll a legrosszabbul: legtöbb aktív eset mellett sajnos a tesztelések számában is sereghajtóak vagyunk, ha az adatokat az egymillió főre vetítjük.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás