Koronastat: valamiért már a tüdőgyulladást is alapbetegségként tüntetik fel

2020.10.09. 10:33

Továbbra is gyorsan terjed a járvány: októberben már a harmadik alkalommal regisztrálnak ezernél több új aktív esetet, mindezt úgy, hogy a WHO által előírt tesztelési kapacitást el sem érjük. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Koronastat: valamiért már a tüdőgyulladást is alapbetegségként tüntetik fel

Csütörtökről péntekre újabb 1176 főnél mutatták ki itthon az új típusú koronavírust, így a hivatalosan közölt számok alapján a járvány kezdete óta már 35 222 ember kapta el a vírust Magyarországon, amiből jelenleg 25 107 az aktív eset. Az elmúlt hetekhez hasonlóan ismét minden megyéből jelentettek újabb fertőzést.

Az elmúlt napokhoz képest nőtt a tesztelés száma, de még így is magas a tesztek pozitivitási aránya: az elmúlt 24 órában elvégzett tesztek 10,53 százaléka volt pozitív. A WHO által ajánlott tesztkapacitást már szeptember eleje óta nem tudjuk teljesíteni: a WHO szerint ugyanis akkor tesztel megfelelően egy ország, és akkor követhető a járvány terjedése pontosan, ha a tesztek pozitivitási rátája 3 és 12 százalék között van, de annak hétnapos átlaga nem lépi át az öt százalékot. Az utóbbi szám Magyarországon legutóbb csak szeptember elején teljesült.

Sajnos azonban ennél rosszabb hír, hogy ismét 15 beteg vesztette el a harcot a koronavírussal szemben, így a járvány megjelenése óta 913 fő vesztette el életét a koronavírusban. Az elmúlt 24 órában elhunyt legfiatalabb beteg egy 39 éves férfi volt, akinek alapbetegségként cukorbetegséget és magas vérnyomást jelöltek meg, míg a legidősebb egy 92 éves nő és egy 92 éves férfi volt, mindketten szívelégtelenséggel küzdöttek.

Azonban ami új az adatokban az az, hogy

most már a tüdőgyulladást is alapbetegségként kezelik, miközben tudományos tény, hogy a koronavírusra adott immunreakció következtében alakulhat ki a betegeknél kétoldalú tüdőgyulladás.

Ugyan elképzelhető, hogy valaki már előtte is tüdőgyulladásban szenvedett, de a 15 elhunytból 4 betegnek ezt jelölték meg alapbetegségeként.

Az elmúlt napokhoz képest kevesebb fertőzöttet nyilvánítottak gyógyulttá az elmúlt 24 órában: mindössze 16-an gyógyultak fel a koronavírusból, így összesen már 9202 fő gyógyult fel a koronavírusból.

A környező országokhoz képest még mindig Magyarország áll a legrosszabbul: legtöbb aktív eset mellett sajnos a tesztelések számában is sereghajtóak vagyunk, ha az adatokat az egymillió főre vetítjük.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek