+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fazekas Adrián
2020. október 8. csütörtök, 17:14
A kibeszéletlenség, a sok homokba dugott fej és az elhatárolódás megnehezíti, hogy a feldolgozatlanul ránk hagyott, és továbbra is velünk élő és létező kulturális benyomásokat feldolgozza a társadalom.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Sokakban megütközést kelthetett, hogy a Partizán vendége egy új, tematikus rovat keretében ezúttal éppen a kétezres évek Magyarországának legnagyobb celebje, Győzike volt, néhány héttel ezelőtt pedig Pumped Gabóval beszélgetett Gulyás Márton.

 

 

Akár elbulvárosodást is lehet kiáltani, hiszen a Schiffer Andráshoz, Bauer Tamáshoz és Ungváry Krisztiánhoz szokott közönségnek a kereskedelmi televíziózás és az internetes világ nagy hatású karaktereivel kell most szembesülniük. A celebek közéleti térbe való bevonása azonban kiváló húzás – már ha nem az aktuális belpolitikai gumicsontokon való jajveszékelés, hanem a társadalmunkat meghatározó jelenségek teljes megértése a cél.

 

Elengedhetetlen, hogy pár szóban magáról a Partizánról, mint korunk egyszerre lesújtó és örömteli lenyomatáról is szó essen. Örömteli, hogy Gulyás Márton Youtube-csatornája – minden hibája ellenére – létezik, és érdemben formálja a közbeszédet kiváló oknyomozó filmekkel, panelbeszélgetésekkel, vitákkal és portrékkal. Lesújtó viszont, hogy miközben a közmédiának nevezett első számú kormányszócső tavaly 92,6 milliárdos költségvetésből működhetett az adófizetők pénzéből, addig

 

az igazi közszolgálatiságot ellátó és egyenletesen jó minőséget fenntartó Partizán közösségi finanszírozásból, a közmédiához képest fillérekből készíti az adásait.

 

Azon természetesen nem lepődünk meg, hogy a hatalom nem kíván olyan hangoknak teret adni, melyek fő csapásiránya a kritika és a hibákra való rámutatás. De eközben nem mehetünk el amellett, hogy a rendszerrel kritikus magyar értelmiségnek is pusztán teher a szembenézés – márpedig a 2010 előtti időszakért, és annak következményeiért a felelősség nem elhanyagolható része őket sújtja. 

 

A „kaszt” meghatározó figuráinak, a közéletben egykoron fontos véleményformálóinak kurzusváltás által bekövetkezett eljelentéktelenedéséből az is következett, hogy az értelmiségi lét lényeges pontjai alól kivonták őket – és ezzel párhuzamosan ők is elkezdték kivonni saját magukat.

 

De más is változott: az értelmiség mostanra eljutott oda, hogy már csak önnön identitásával van tisztában.

 

Az egyetemen tanító, ATV-be hazajáró, tanulmányokat író, a NER-ről elmélkedő intellektuális fősodor tagjai olyannyira nem keresik a válaszokat az orbáni rendszer létrejöttét illetően, hogy a valóság sem érdekli őket.

 

Amit a katedrán vagy a szalonokban nem tapasztalnak, az jóformán nincs is: a szemükben Győzike és Pumped Gabo sem létezik igazán – vagy ha létezik is, csak megvető legyintéssel vannak nyugtázva.

 

Valakinek egyszer érdemes lenne elmondani nekik, hogy a Replika vagy a Múltunk egyetlen száma nem fogja soha megközelíteni az előbb említett úriemberek Instagram-élőinek nézettségét.

 

Az egyetlen, aki megérezte a korszellemet – közegével egyébként radikálisan szembefordulva –, az Gulyás Márton. Jól teszi, hogy nem osztja a baloldali-liberális gondolkodók nagy tévedését – nevezetesen azt, hogy amikor a néplélekről, az aktuális társadalmi kérdések megértéséről van szó, az okok nagy halmazából bármikor bátran kiveszik a mainstream média és az ott bemutatott emberi sorsok és jelenségek szerepét.

 

Esterházy óta tudjuk, hogy egy „bizonyos szint fölött nem süllyedünk egy bizonyos szint alá". Tulajdonképpen Esterházy ezzel a nyilvánosságba vitte ennek az önbecsapó mentalitásnak az ideológiáját.

 

Napjainkban is kiváló eszköze a diskurzusból való kilépésnek, a vita visszautasításának, ha saját szerepünket a bizonyos szint fölé, partnerünkét pedig a bizonyos szint alá határozzuk meg.

 

Senkinek nem kell szerepet váltani attól, hogy értelmiségiként vagy celebként egy pillanatra kilép a saját medréből: Győzike a Partizánban sem lett professzor és Gulyás sem vált ordibáló realityhőssé. Nagy tévedés, hogy a párbeszédre való invitálás egyúttal közösségvállalást is jelentene –helyette kapcsolatba kerülhetnek olyan emberek, akik egymás létezésének módjáról ugyan alig tudnak valamit, de találkozásuk sok mindent megértethet a hazai közélet állapotával kapcsolatban.

 

A többség talán azt gondolja: kit érdekel egy botrányhős, aki végigbohóckodta az egész életét? Mi közöm nekem Gáspár Győzőhöz?

 

A kollektív kulturális örökségünk ignorálásában talán segít a Mezzo TV, de a problémát nem oldja meg. El lehet tagadni, hogy Gáspár Győző mekkora hatást gyakorolt mondjuk a cigánysággal szembeni sztereotípiák erősítését tekintve, de attól még tény, hogy a showműsor a legjobb éveiben több, mint hárommilliós nézettséget produkált.

 

Aminek hatása van, annak érvénye van. 

 

A kibeszéletlenség, a sok homokba dugott fej és az elhatárolódás pedig megnehezíti, hogy a feldolgozatlanul ránk hagyott, és továbbra is velünk élő és létező kulturális benyomásokat feldolgozza a társadalom.

 

Szükséges, hogy Gulyás Márton leüljön beszélgetni Győzikével és Pumped Gabóval.

 

Ezek vagyunk mi, magyarok: Kiszel Tünde és TGM, Anettka és Csányi Vilmos.

 

Valóban végletekről van szó, de egyik és másik a maga erejével, stílusával elvitathatatlanul hatással van a mai magyar közgondolkodásra.

 

A kereskedelmi televíziókat szépen lassan háttérbe szorító influenszervilág már itt áll az ajtóban, az új generációt bevetni kész marketingguruk és producerek pedig dörzsölik a tenyerüket.

 

A színlelt vakság csak nekik segít.

 

Olvass még Fazekas Adriántól az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egyszer már napirendre is vették a dolgot, az előadó alkotmánybíró pedig a Gazdasági Versenyhivatal volt elnöke.

Az AUR pártelnöke szerint Romániára is nyomás nehezedik, hogy csatlakozzon a pedofíliát a melegekkel összemosó törvényt elítélők táborához, pedig Orbán Viktor álláspontja a helyes.

Miután Németországot meghódította már az ausztropop, ideje betörnie Magyarországra is.

Az Európai Tanács csütörtöki ülésén a holland miniszterelnök felvetette, hogy Magyarországnak távoznia kellene az EU-ból, ami cselekvésre ösztönözte a DK miniszterelnök-jelöltjét.

Hadházy az Azonnali Karácsony-interjújára reagált: szerinte a korrupcióval szemben nem
lehet pragmatikusnak lenni.

A Lukasenka-ellenes bloggert még az elnökválasztási kampányban tartóztatták le a közrend súlyos megsértésének vádjával – akár 15 évet is kaphat.

Az ostravai kórház covidosztályán dolgozók három hónapon keresztül szedték az Imunor nevű gyógyszert, és alig betegedtek meg közülük.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

A Parlament és Lánchíd kötötti ideigelenes pihenőparkban átalakíthatsz egy parkolót. Pályázz augusztus 10-ig!

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Schiffer Andrással és Böcskei Balázzsal azt jártuk körbe, mit jelent a magyar Eb-szereplés a focinkra nézve, és hogyan bántak a magyar szurkolókkal Münchenben. Podcast!

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Twitter megosztás Google+ megosztás