Amit mondok, azt a saját tapasztalataimra alapozom, nem pedig arra, hogy mit mond Orbán! Dezse Balázs az Azonnalinak

Szerző: Varsányi Bence
2020.10.07. 07:14

Hogyan lesz egy sok nyelvet beszélő, világot látott emberből jobboldali konzervatív? Miben vallja mégis liberálisnak magát? Miért hozná be a tengerentúli influenszer-kultúrát Magyarországra? Hogyhogy tíz év után akar nyitni egy kormányközeli tévé az ellenzéki hangok felé? Az Azonnali véleményvezér-interjúsorozatában a Pesti TV műsorvezetőjét, Dezse Balázst kérdeztük.

Amit mondok, azt a saját tapasztalataimra alapozom, nem pedig arra, hogy mit mond Orbán! Dezse Balázs az Azonnalinak

Ez itt az Azonnali interjúsorozata a legfontosabb hazai véleményformálókkal. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy kik ők, mi mozgatja őket, és eleve hogyan látják a szerepüket és felelősségüket a magyar nyilvánosságban. Az első hat rész itt olvasható.

Amikor a polgári meg a konzervatív kifejezéseket hallja az ember, nem egy szétvarrt, baseballsapkás csávóra szokott az ember gondolni.

Ezt még sose hallottam, tök megleptél. (Nevet.) Ja, nem. Nem tudom, hogy mi köze van a konzervatív jobboldalhoz annak, hogy valaki hogy néz ki, hogy tetovált-e vagy sem, vagy hogy hord-e baseballsapkát vagy sem. A családomban van egy pár élére vasalt református ember, meg én is az vagyok, templomba is járok… mondjuk a nagyanyámat nyilván zavarta egy időben a kinézetem.

Bármit gondolhatsz viszont a világról, csak azért, mert tetszik valami.

Engem elég durván beszippantott annak idején, tizenhárom-tizennégy évesen a punk-rock szcéna meg a gördeszkázás. Laktam Kanadában is egy ideig, ott is értek impulzusok, amikor itt még nem voltak annyira menők ezek a dolgok.

Világos, hogy nem kéne, hogy számítson a külső, de ezt mindenki el tudja fogadni? Azért a kormánypárti szavazók körében a fiatalok kevésbé vannak reprezentálva, az idősebbek meg sokszor harapnak a tetoválásra meg a piercingre.

Meglepő módon nem. Annak idején, amikor elkezdtem a Pesti Srácoknál dolgozni, még szó sem volt tévézésről. Előtte a We Love Budapestnél dolgoztam felelős szerkesztőként, meg is lepődtem, amikor Huth Gergő mondogatta nekem, hogy menjek át dologozni hozzájuk. Ez nyilván azért volt, mert sokat beszélgettünk, meg volt egy közös társaságunk, és

szerintem pont azért is tetszett meg neki az ötlet, mert akár az egykori Echo TV-n, akár a mai Hír TV-n azt látod, hogy mindig öltönyös emberek ülnek bőrcipőben, és beszélnek dolgokról.

Meg kellett mutatni, hogy igen, találtunk egy fiatal csávót, aki fideszes?

Nem tudom, hogy az volt-e a lényeg, hogy meg kell mutatni, lehet, hogy csak simán érdekes volt. Vagy szokatlan. Nem gondolom, hogy feltétlenül politikai szándék volt mögötte, csak eltértem a többitől, és áthívtak oda. Amikor a Hír TV-n először voltam Földi-Kovács Andinál műsorban, akkor azért felvettem egy inget, mert hát mégiscsak. Meg izgultam is, az első tévés szereplésénél be van szarva az ember.

Az első fix műsorom az Echo TV-n volt, a Sajtóklub 2, ahol kábé egy Sajtóklubot akartak csinálni, csak fiatalokkal: Oláh Gellérttel, Falusi Vajkkal, Szarvas Szilveszterrel. Meglepő módon soha nem szóltak be az idősebbek sem, pedig ezeket a műsorokat nyilván az idősebb korosztály nézte mindig is. A fiataloknak is tetszett, van egy már lassan tízezres Facebook-oldalam, ahol nagyon sok fiatal követ.

A Pesti TV már kifejezetten a fiatalokat célozza? Mi volt az az igény, ami miatt úgy döntöttetek, hogy megcsináljátok a csatornát?

Említettem, hogy nagyon sok tévéműsorban ülnek bőrcipős, öltönyös emberek, és mondják. Ezzel alapvetően semmi baj nincsen, mert nagyon szeretjük őket meg sok mindenben egyetértünk velük, sok mindenben pedig nem, de azért valljuk be, hogy

Magyarországon hiány van a kicsit lazább, kötetlenebb, influenszerjellegű kultúrából – ha lehet ezt kultúrának nevezni.

Ha megnézzük az összetételét a Pesti TV műsorainak meg a műsorvezetőknek, a nagy részük soha nem látott még belülről tévéstúdiót. Ami nyilván részben hátrány, mert a tévé indulása után egy darabig valószínűleg lesznek nagyon kedves gyermekbetegségek és bakik, de mindenképpen egy olyan formát hozunk be a televíziózásba, aminek olyan közvetlen és természetes a hangneme, hogy talán egy másik közönséget is el tud majd érni.

Hogy ezek most a fiatalok, a billegők, vagy az időseknek egy olyan rétege lesz, akik eddig nem foglalkoztak a politikával, azt majd meglátjuk. Nyilvánvalóan tervben volt mindig is, hogy a fiatalokhoz szeretnénk szólni, azt pedig, hogy ez hogyan sikerül, majd az idő eldönti.

Ha ez volt tervben, akkor miért nem YouTube-csatornát vagy podcastet indítottatok, amiket sokkal több fiatal figyel, mint a tévécsatornákat, pláne a földi adókat?

Nekünk a YouTube-bal van egy jó kis előtörténetünk, nem véletlen, hogy a Pesti TV-nek nem is lesz YouTube-csatornája.

Nem szeretnénk, ha még egyszer megtörténne, hogy több évnyi munka, nem tudom, hány ezer videó, dokumentumfilmek és egyebek csak úgy elszállnának.

És a podcast?

Lesznek még biztosan fejlesztések a jövőben. Most az a terv, hogy indulunk, országos sugárzásunk van, és az online jelenlétet nagyon szeretnénk erősíteni majd a honlapon keresztül, illetve Facebookon, Instagramon, és TikTokon. Meglátjuk, hogy ez hova pörög ki.

Szerintem egyébként ha a fiatalokat valamennyire megfogja mondjuk az Instagram-jelenlét, akkor el tudom képzelni, hogy előbb fogják majd bepötyögni a Googlebe, hogy pestitv.pestisracok.hu, és esetleg utánanéznek, hogy mi ez az egész, megnéznek egy-egy műsort a neten, ahelyett, hogy bekapcsolják a tévét. Azt én se szoktam.

Ábrahám Róbert azt mondta korábban, hogy a Fox és társai alt-right vonalát akarják Magyarországra importálni a Pesti TV-vel. Ezt te is így látod?

Nem titok, és szerintem Jeszenszky Zsolt is elmondta már, hogy

a dizájnt, meg a stílust Stephen Crowder esti műsora ihlette egy kicsit,

mert tök jól néz ki, meg jó is a csávó stílusa. Egyébként ez az alt-right dolog már nem kikopott? Én már ezer éve nem hallottam, utoljára akkor hallottam az alt-right kifejezést, amikor csináltam a PS-re egy interjút Richard Spencerrel, akit kitiltottak egész Európából. Ez már legalább két-két és fél éve volt. Létezik még egyáltalán az alt-right?

Létezik, legfeljebb nem így hívják.

Mi az alt-right? Számomra mindig is egy megfoghatatlan terminus volt: mitől lesz valaki alternatív jobboldali? Amikor Amerikában meghonosítanak egy politikai mozgalmat, az nagyon sok szállal kötődik az adott ország aktuális politikai helyzetéhez, kultúrájához, történelméhez, az ott élő polgárok attitűdjéhez. Tehát szerintem például

az alt-right pont egy olyan politikai mozgalom, ami soha nem átültethető a magyar viszonyok közé.

Mert öngyarmatosítás lenne?

Nem feltétlenül, ennek semmi köze a gyarmatosításhoz, csak egyszerűen annyira máshogy vagyunk kódolva magyarok. Egy jobboldali magyar, és egy baloldali magyar is tök máshogy van kódolva, mint egy jobboldali amerikai, és egy baloldali amerikai.

Mégis rengeteget foglalkoztok a műsoraitokban a BLM-mel és sok más tengerentúli jelenséggel, amik Magyarországon nem nagyon vannak jelen.

Igen, de hát miért ne foglalkoznánk vele? Ami történik a világ számos helyén, azzal egy hírportál, vagy egy tévécsatorna foglalkozik, mert érdekes.

Olyan hangsúlyosan, mint a Pesti Srácok meg a Pesti TV, azért talán nem.

Jelen pillanatban mi a legnagyobb esemény, ami zajlik a világban? Szerintem az, hogy a világ egyik atomhatalma, a világ legnagyobb gazdasági hatalma nem mondom, hogy a széthullás szélén áll, de közel van ahhoz, hogy káosz és anarchia uralkodjon el rajta, legalábbis a legtöbb, demokraták által vezetett nagyvárosban.

Ennek van hírértéke, és ezzel érdemes foglalkozni.

Tegyük hozzá, hogy Magyarországra is megpróbálták egy adott ponton importálni az egészet, nem tudom, emlékszel-e arra a hihetetlenül erőteljes, több tízfős tüntetésre a Szabadság téren, amikor kiálltak a nagyon durván elnyomott, magyarországi fekete cserediákok ügyeiért.

Párszáz fő volt az.

Jó, akkor voltak kétszázan, húha. Magyarországon szerintem ezt nem lehet meghonosítani, mert a magyarok soha nem voltak rabszolgatartók, soha nem gyarmatosítottunk, tehát ez itt elég meddő talaj. Az identitáspolitikának sincs annyira táptalaja itt, mint az Egyesült Államokban. Teljesen más kultúrákról van szó, meg történelemről.

Itt mással kell próbálkozni, ha egy ellenzék kormányt szeretne dönteni: például a színművészetisekkel.

Az SZFÉ-n most kormánydöntési kísérlet zajlik?

Nem tudom, biztos, hogy van mögötte valami. Azt írták, hogy a diákok száz százaléka kiáll az ügy mellett. Gondolod, hogy ez így van? Nyilván nem. 

Azért kormánydöntési kísérletekből volt egy pár, még az is az volt, amikor Hadházy négykézláb, pókként mászkált az MTVA épületében. Ott is az volt, hogy Orbán egy geci, meg mittudomén ki mondjon le.

Ezekben a nagy tüntetésekben, elégedetlenségekben és kormánydöntési kísérletelekben nekem mindig az a legfurcsább, hogy közben meg négyévente be lehet bizonyítani, hogy jobbak vagyunk, mint mások.

Szerintem ez tök jó.

Megdönthető választáson a mostani rendszer?

Nem megdönthető, a megdöntés szót eleve hibás használni. Demokratikus választások útján, egy fair versenyben mindenki legyőzhető, ha jobb, mint a másik. Erről szól a demokrácia.

És fair a verseny?

Szerintem abszolút.

Nincsen kormánypárti médiatúlsúly, nem lettek átrajzolva a választókerületek a Kubatov-lista alapján?

Beszéljünk a médiatúlsúlyról: kezdjük el összeszámolgatni, hogy melyik oldalon hány médium van.

A számok tekintetében még mindig abszolút vezet az ellenzéki oldal.

Akkor kezdjük el számolni.

Az összeset? Az Index még számít? (Nevet.) Jó, Index. Most lesz az új Index, a Telex. Ti ellenzékiek vagytok?

Nem vagyunk kormánypártiak, az biztos.

Direkt tettem fel ezt a kérdést, mert ez is tök nehéz, hogy a nem kormánypárti médiumoknak a nagy része ugye független, objektív médiumként azonosítja magát. Létezik olyan manapság, hogy független újságírás?

Nagyon érdekes, mert azoknál a kormányközelii médiában dolgozó véleményformálóknál, akikkel eddig beszéltem az interjúsorozatban, mindig felmerült, hogy létezik-e független, objektív újságírás.

Szerintem nincs.

Attól még, hogy ti deklaráltan olyan médiumoknál dolgoztok, amik egy adott párthoz húznak, miért kell a függetlenség lehetőségét is letagadni?

Szerintem azért nincs független újságírás, mert egy újságírónak van politikai véleménye. Te is szavazol valakire, egyetértesz valakivel, és van olyan, akivel meg nem értesz egyet, aztán pedig megírod a cikkedet.

Hála a Jóistennek azért úgy látom, hogy nektek is elég nagy szabadságotok van abban, hogy a véleményeiteket beleszőjétek a cikkekbe. Szerintem ez tök fontos.

Most pont elmagyaráztad, hogy mit jelent a függetlenség.

Igen, de ha neked van egy véleményed valamiről, akkor az már a te egyéni véleményed, és az már nem feltétlenül az egyik oldal vagy a másik oldal. Soha nem mondták meg a főnökeim azt, hogy mit írhatok le és mit nem. Az, hogy egy olyan környezetben dolgozom, ahol hasonlóan gondolkodó emberek dolgoznak, az nem jelenti, hogy nekem meg van mondva bármi. Én is a saját véleményemet írom le.

Nem is állítottam az ellenkezőjét. Én viszont egy LMP-s országgyűlési képviselő többségi tulajdonában lévő Azonnalinál megtehetem azt, hogy leírom, hogy az LMP elég lúzer egy formáció, és ezt már többször meg is tettem. Te megtehetnéd-e ugyanezt a Fidesszel?

Fogalmazhatnék meg kritikát, abszolút.

És le is hoznák?

Persze.

Akkor ez eddig miért nem fordult elő?

Voltak olyan cikkeink, amikben beleálltunk dolgokba. Bíztatom a kedves olvasókat, hogy böngésszék a Pesti Srácok archívumát, és döntsék el ők maguk, hogy megállja-e a helyét az állításom. Aki küld nekem egy ilyet, azt meghívom egy sörre, mert én lusta vagyok visszakeresni.

Nem feltétlenül szükséges nálunk egyetérteni. Az, hogy én személy szerint azt mondom, hogy egyetértek doktor miniszterelnök úrral, az egy dolog.

Ha körbenéz az ember a hazai médiában, akkor nagyjából két helyen kritizálják erősen az újbaloldalt: az egyik a kormányközeli média, a másik meg a maradék jobboldali média. Mintha viszont lenne különbség utóbbiak kritikája, és aközött, hogy leültök a Sajtóklubban és fikázzátok a BLM-et, vagy hogy a Bayer Show-ban kivetítenek valakit a képernyőre, aztán mindenki röhög, hogy „haha, ott egy buzi”. 

Mi számít egészséges kritikának, és mi köpkölődésnek? Múlt hét pénteken ülök egy teraszon a párommal, akivel együtt dolgozunk a Pesti TV-ben, és leül hozzánk két srác. Életemben nem láttam őket, rajtuk volt a kis Árpád-sávos karszalag… (Nevet.) Nem Árpád-sávos, hanem amivel elkordonozták az SZFÉ-t.

Nem kérdezik meg, hogy leülhetnek-e, nem hoznak egy fröccsöt, hogy „helló, figyelj, felismertelek a Pesti Srácokból, a Hír TV-ből, vagy a faszom tudja honnan, hadd kérdezzük már meg, hogy ti mit gondoltok erről az egészről, mert kíváncsiak vagyunk”. Meg hogy egyébként zavarnak-e. Semmi ilyesmi.

Leülnek megkérdezés nélkül, és úgy indítanak, hogy „most ti büszkék vagytok magatokra, hogy propagandisták vagytok és kiszolgáljátok a rendszert?”

És akkor ülsz, és így tessék? Azonnal a provokáció. Én próbáltam velük egy kicsit udvariasabb lenni, a párom nem volt az, úgyhogy elég gyorsan el is mentek. Sajnos eljutottunk arra a pontra a közbeszédben, hogy senki nem kommunikál normálisan a másikkal.

Értem, de ők magánemberek. Nektek amikor közszereplőként nagy nyilvánosság előtt anyáztok, nincsen nagyobb felelősségetek abban, ahol most tart a közbeszéd?

Szerintem nem mi anyázunk nagy nyilvánosság előtt, a nagy nyilvánosság előtti alázás pont hogy abszolút ellenzéki, baloldali narratíva és módszer.

Nekem soha nem jutna eszembe például az, hogy ha nem értek egyet egy beszélgetés tartalmával, vagy annak a moderálásával, akkor elkezdjek az egyik résztvevő közösségi oldalán kommentekben akasztásról, máglyahalálról és koponyaszétnyitásról beszélni. Ez szintén velem történt meg újabban.

Abszolút támadás, fröcsögés, köpködés, leokádás, halálos fenyegetőzés… Nem tudom, hogy a jobboldalon bárki valaha csinált volna ilyet, én legalábbis nem hallottam róla.

Bayer Zsolt, aki a taknyukon és vérükön rángatta volna ki a civil aktivistákat a Parlamentből? Az nem merít ki néhányat az általad említett fogalmak közül?

Szerintem nem.

Miért nem?

Bayer Zsolt csak megfogalmazta a véleményét, nem fenyegetőzött.

Dehogynem, hát azt mondta, hogy legközelebb ezt kell csinálni.

Azt hiszem, hogy Bayer Zsoltot nagyon sokszor elő is vették ezért a kijelentéséért, bár én akkor sem gondolom azt, hogy halálos fenyegetést tett volna. Rajta kívül emlékszel bármi ilyesmire a jobboldalról? 

Nem halálos fenyegetés volt, de erőszakra buzdított.

Jó, de utalt bármikor arra, hogy bárki meg lesz ölve, bárki el lesz ásva, lámpavasra lesz húzva, vagy meszesgödörbe lesz lőve? Ezeket mi mind megkaptuk.

Tény, hogy minden „oldalról” érkeznek ilyenek, de nem pont ez a felelősséghárítás a baj, hogy mindenki a másikra mutogat, hogy „de hát ők is”?

Ha jól értem, most arra gondolsz, hogy a médiumok és az újságírók részéről van egyfajta felelősség azzal kapcsolatban, hogy a közbeszéd hogyan alakul.

Pontosan.

Akkor mivel magyarázod azt – és akkor most hadd mutogassak egy kicsit –, hogy ha megnézed a karantén időszakát, akkor az Index végig hergelt, folyamatosan, megállás nélkül. Ez sem tett jót a közhangulatnak.

Milyen értelemben?

Hogy a lélegeztetőgépek, hogy a kórházi ágyak, hogy hagyják meghalni otthon az embereket, mert kell a koronavírus elleni védekezés miatt a kórházi ágy. Az ellenzéki médiában és az ellenzéki Facebook-ismerőseim falán folyamatosan jöttek az ilyen cikkek.

Abban egyébként igazad van, hogy teljesen fölösleges mutogatni. A Monty Pythonban volt, hogy „ne beszéljünk arról, hogy ki ölt meg kit”, és igen, lehet, hogy nem erről kéne beszélni, de ettől függetlenül sajnos ez történik.

Nekem újságíróként nyilván van felelősségem abban, hogy mit mondok, mert arra jó esetben figyelni fognak az emberek.

Szerintem én személy szerint soha nem mondtam olyat, ami uszító, ártó, gyűlöletkeltő, vagy idegengyűlölő lenne. Ezt mindenki próbálja meg a saját lelkiismeretével megbeszélni.

Azért Márki-Zay Pétert jól lezsidóztátok a Pesti TV promóvideójában.

Szó sem volt Márki-Zayról.

Dehogynem. Volt egy Márki-Zayt kifigurázó, Zay márki nevű karakter.

Így jött ki a poén, de szerintem nem zsidóztuk le.

Elmondtátok, hogy a karakter neve eredetileg nem Zay márki, hanem Márki-Zay, mert héber eredetű a neve. Ez nem egy finom kis zsidózás?

Én nem vettem észre, hogy le lett volna zsidózva. Ráadásul ez pont a zsidó származású Ambrózy Áron szereplésével történt.

Ja, ha zsidó haverjaim vannak, akkor már szabad?

Erről egy nagyon vicces dolog jut eszembe:

a Motörhead énekese, Lemmy Kilmister mondta, hogy ő nem rasszista, mert több száz nővel volt életében, és jelentős részük fekete volt. A csávó amúgy náci szerelést is hordott, totenkopfokkal, meg minden...

Szerintem a rasszista kártya eleve gusztustalan, most, a BLM-mel kapcsolatban meg főleg értelmét vesztette mind a két oldalon, viszont maga a rasszizmus alapvetően undorító.

Nem gondolod, hogy a Fidesz szólamai gyakran rasszista húrokon játszanak? Mondjuk amikor a migránsok ellen uszítottak?

Szerintem a migránsok elleni uszítás az nem a migránsok elleni uszítás. Nem emberek elleni uszításról van szó, hanem arról, hogy kontrollálatlanul, ellenőrizhetetlenül senki ne jöhessen be, senki ne kaphasson letelepedési engedélyt, állampolgárságot.

Mégis voltak, akik pénzért, gyenge átvilágítás mellett jöhettek be az országba.

Én erről nem tudok, de azokról az emberekről, akik kapnak állampolgárságot, jó ha tudjuk, hogy kicsodák és honnan jöttek.

Ha kapsz egy doboz csokit, és azt mondják neked, hogy van benne három darab mérgezett, a többi tök okés, meg nagyon finom, akkor elfogadod a doboz csokit? Nyilvánvalóan nem.

Nem akarok kormányszólamokat nyomni, de hadd dönthessük el, hogy kivel szeretnénk együtt élni. Ezt jogunk van eldönteni.

Igen, nagyon fontos, hogy keresztényi szeretetből segítsünk azoknak a rászorulóknak, akiknek tényleg szükségük van rá, de nyakra-faszra segíteni mindenkinek nem pálya, mert az embernek legelőször mindig saját magán kell segítenie, és hogyha saját maga jó, stabil pozícióban van az életben, akkor tud hatékonyan segíteni máson.

A csokis párhuzamnál azért meg kell említeni, hogy a kormányközeli médiában nem csak a terroristákról van szó. Amikor Nyugat-Európában bármi zavargás van, akkor nem mindig olyan bevándorlók balhéznak, akiket ki lehetett volna szűrni, hanem olyanok is, akik joggal kapták meg a menekültstátuszt. Erre gyakran olyasmi a kormányközeli média reakciója, hogy „azé az ország, aki teleszüli”, és hogy biztosan ezt akarjuk-e.

Ez nem feltétlenül van így. Ha megnézzük Magyarország történelmét, azt látjuk, hogy soha nem csak a magyarokról szólt a történet.

Nagyon sok etnikum élt nagyon jól, egymás mellett, elég megnézni, hogy kik vettek részt a szabadságharcainkban az oldalunkon.

Itt tökre nem erről van szó.

Nekem van egy személyes tapasztalatom, amikor kimentünk a kollégámmal a brüsszeli Molenbeekbe, hogy videót készítsünk a Pesti Srácokra. Eltöltöttünk ott egy pár napot, hogy megnézzük, milyen keresztény, fehér emberként lenni. Hát szar.

Az első nap harmadik-negyedik órájában, amikor kiültünk az első kávézóba, már odajött hozzánk egy férfi, elővette a telefonját, és mindenkinek az arcáról csinált egy közeli fotót, úgy, hogy kábé észre se vettük, hogy odalépett, mert azt hittük, hogy ő is csak kávézni akar. Utána négy napig végig követtek minket konkrétan. Majdnem volt egy incidens is egy aluljáróban.

Mi történt?

Hát semmi, nekünk estek, hogy „fehér rohadék”, meg „keresztény”. És ez Brüsszelben volt ugye.

Nem állítom, hogy mindenki, aki ott él, az egy rohadék, mert nyilvánvalóan nem, vannak ott is nagyon tisztességes, rendes családok, de ettől függetlenül az egy zárt közösség, és sajnos vannak ellentétek, vannak integrációs problémák. Ezt nem nem lehet letagadni. Ezt egy józanul gondolkodó, a világ dolgaival kapcsolatban tapasztalt ember, például egy újságíró, nem tagadhatja le.

Nekem volt egy orosz feleségem, laktunk Oroszországban, ott aztán tényleg annyi mindent láttam, mint az állat. Laktam Kanadában is, bejártam Európát, meg az egész Balkánt, nagyon sok mindent végignéztem.

Amit mondok, azt a saját tapasztalataimra alapozom, nem pedig arra, hogy mit mond Orbán és Szijjártó, vagy bármilyen kormánypropaganda.

Tehát úgy kerültél a Pesti Srácokhoz, hogy már alapvetően egyetértettél, ezért úgy gondoltad, hogy ott a helyed?

Nem mindennel értek egyet – szerintem két ember között soha nincsen száz százalékos egyetértés –, de hasonlóan gondolkozunk. Leírhatok bármit, amit akarok, és hát ha nagyon naivak vagyunk, akkor nevezhetjük szerencsés véletlennek, hogy olyan emberek dolgoznak nálunk, akik nagyon egyetértenek dolgokban.

Sok alapvetően jobboldali, konzervatív ember van, még újságírók is, akik szintén egyetértenek például veled ezekben a dolgokban, és mégsem tartják vállalhatónak a Fideszt. Miért lehet ez?

Nem tudom, ezt tőlük kell megkérdezni, az ő nevükben nem válaszolhatok erre a kérdésre.

Akkor válaszolok én, mert történetesen pont egy ilyen ember vagyok. Jó volt ebben az interjúsorozatban beszélni kormányközeli véleményformálókkal, például Bayer Zsolttal, mert egyrészt le tudtunk ülni, másrészt meg kiderült, hogy sok alapvető kérdésben még egyet is értünk. Amikor viszont nézem akár a Bayer Show-t, akár a Keménymagot, egyszerűen folyamatosan szekunder szégyent érzek, hogy ezt megcsináljátok.

Felteszek helyetted egy kérdést, ami lehet, hogy megmagyarázza a dilemmádat, hogy miért vagyok kormánypárti. Tök mindegy, hogy az ember hogy néz ki, milyen zenét hallgat, meg hogy gördeszkával járok templomba...

Gördeszkával jársz templomba?

Aha. A lelkészem nagyon szereti, szerinte menő. Pedig ő aztán egy élére vasalt református. Szóval ez nyilvánvalóan valahol a neveltetésből is adódik, abból, hogy hozol valamit a családból, de ez csak egy része. Később kapsz valamit a közösségtől, ahova bekerülsz, és ezt nem feltétlenül tudod megválogatni az iskolában, de szerintem úgy a húszas éveid elejére kialakítasz egy értékrendet, amiről úgy érzed, hogy aszerint kell élned.

Én valamiért, annak ellenére, hogy nagyon sokat láttam a világból, sok nyelven beszélek, kialakítottam azt, hogy

nekem kurvafontos a Jóisten, a hazám, és a családom. Emellett persze nagyon fontos a rockbuli is, meg a közösségem.

Nagyon sok szempontból nagyon konzervatív vagyok, nagyon sok szempontból meg nagyon liberális. Jelen pillanatban azért vagyok kormánypárti, mert az Orbán-kormánnyal ugyan nem értek egyet mindenben, de ők állnak a legközelebb ahhoz, amit én elképzelek arról, hogy hogyan szeretném élni az életem, milyen értékrend szerint képzelem el saját magam, az országom, és ha lesz, akkor a családom jövőjét. És ez nem jelent benyalást, nem jelenti azt, hogy mindig, száz százalékban egy húron pendülünk.

Hogy lehet, hogy annak ellenére, hogy világlátott ember vagy, mégis konzervatív lettél? A világlátottságtól általában nyíltabb, liberálisabb lesz az ember.

Nem feltétlenül, mert ha sok helyen jársz, akkor megtapasztalod az adott ország tradícióit, és rájössz arra, hogy a világ úgy színes, hogy más népeknek mások a tradíciói. Pont azért nem szeretem a globalizmust, mert mindent egységessé akar tenni. Szerintem a világ úgy gyönyörű, hogy elmész mondjuk Oroszországba, és olyat látsz, amit itthon nem.

Említetted, hogy nagyon sok szempontból liberális is vagy. Mik ezek a szempontok?

Tök kíváncsi ember vagyok, sok mindenre nyitott, nagyon sok mindent elfogadó és megértő.

Sok jobboldali, konzervatív embernek a melegkérdéssel kapcsolatban például nem férnek bele olyan dolgok, amik nekem igen.

Nekem belefér az, ha valaki meleg, és kézen fogva sétál a párjával az utcán. Pont szarok rá, nem érdekel, ugyanúgy, ahogy az sem érdekel, hogy egy férfi meg egy nő sétál kézen fogva az utcán. Észre se veszem gyakorlatilag. Az viszont már zavar – és ez már a konzervatív része –, amikor kitűzik a városházára a szivárványos zászlót.

Miért zavar?

Azért, mert a melegek helyében nagyon fel lennék háborodva, hogy az ő szexualitásukból, a magánéletükből politikai propagandát, eszközt kreálnak. Akár politikusok, akár civil szervezetek, akár mozgalmak.

Nem pont az ad létjogosultságot a zászlózásnak, hogy sokan nem toleránsak a melegekkel kapcsolatban, és nem szeretnének azonos neműeket látni kézen fogva sétálni az utcán? Emiatt sokan nem merik megfogni egymás kezét, és úgy érzik, hogy érzékenyíteni kéne erre a társadalmat.

De miért kéne? Most egy kicsit kalandozom: az, hogy Amerikában azért tört ki a forradalom, mert egy fehér rendőr köcsög volt, és rátérdelt egy feka csávó fejére…

A nyakára térdelt.

Tök mindegy, megtörtént az eset.

Oké, vannak köcsög rendőrök Amerikában, akik fehérek, és igen, lehet, hogy egy rendőr náci, rasszista, kirekesztő és undorító, de ettől még nem rendszerszintű a rasszizmus. Köcsögök mindenhol vannak.

Amikor Karácsony kitűzi a városházára a szivárványos zászlót, gyakorlatilag a meleg közösség ellen uszít a saját politikai céljai érdekében. Nekik kéne felháborodniuk emiatt.

Hogyan uszít?

Úgy, hogy nagyon sok embernek ez nem fog tetszeni, ezt Karácsony Gergely is pontosan tudja.

De hát ha a meleg közösség tűzné ki, az ugyanúgy nem tetszene néhányaknak.

De miért tűznék ki? Én még a Pride-dal sem feltétlenül értek egyet, mert minek kell felvonulni? Szerintem egy normális társadalomban oké az, hogy melegek vagyunk, leszbikusok meg transzok – mondjuk a transz az már egy kicsit olyan dolog, amit én már nem értek, hogy mi –, de oké, sétálj kézen fogva, szeresd a másikat, ez rendben van.

Nem pont azért vonulnak fel, mert egy csomó helyen nem sétálhatnak kézen fogva anélkül, hogy odamennének hozzájuk, hogy „fúj, köcsög buzik”?

De Magyarországon nincs ilyen, itt senki nem gyűlöli őket.

Egy-két, elhanyagolható számú eset van, de arról nincsen szó, hogy melegként nem mehetsz ki az utcára, mert meg fognak verni az emberek, meg meglincselnek, mert mindenki Bibliában a kezével mászkál, és gyorsan felkeresik benne a megfelelő passzust, és rájönnek, hogy azt mondta a Jóisten, hogy ezt nem szabad, és akkor gyorsan verjük meg őket. Ilyen nem történik itthon, tehát szerintem teljesen indokolatlan erre felhívni a figyelmet. Mi, magyarok egy intelligens nép vagyunk, elfogadóak, és soha nem voltunk gyűlölködő nép.

Ha már gyűlölködés: az nem zavar, hogy a szélsőjobboldali Mi Hazánkot ezerrel futtatja a kormányközeli média? Vagy például, hogy a Pesti TV egyik promóvideójában az a Bede Zsolt szerepel, akinek a portálján megy a „banánzabáló niggerezés”?

A Mi Hazánk és Bede Zsolt azt gondol, amit akar, én világéletemben távol tartottam magam a szélsőségektől.

A Pesti TV-nek nagyon fontos eleme lesz az, hogy megszólaltatunk olyan hangokat, akikkel nem értünk egyet. Ellenzékieket is nagyon nagy szeretettel várunk.

Tóta W. Árpád is lesz például?

Nagyon remélem, hogy igen. A saját műsoromba, a The Right Brothersbe is szeretnék meghívni olyanokat, akikkel nem értek egyet témákban. Mondják el a véleményüket, és beszélgessünk aktuálpolitikai dolgokról!

Miért angol nyelvű a műsorod címe?

Mert mindig külföldi influenszereket fogok elővenni. Magyarországon az influenszerkultúra elég fura, főleg tizenöt-tizenhat évesekről szól az egész, a tengerentúl viszont mind a jobb-, mind a baloldalon nagyon komoly emberek fogalmaznak meg nagyon komoly gondolatokat. Negyven-ötven perces műsorokat csinálnak, van, hogy egy komplett tévécsatorna épül influenszerműsorokra, ilyen például a kanadai Rebel Media, vagy a Blaze. Nem nagyon ismerik őket itthon, az ő videóikat fogom behozni, és az aktuális vendégemmel fogunk róluk beszélni.

Nyilván sokkal egyszerűbb úgy szervezni embereket, hogy egyetértsenek velem, és akkor majd elbeszélgetünk arról, hogy miért értünk együtt mindketten azzal, amit a mi oldalunkon álló ember mond. Ez egy nagyon kényelmes helyzet, de én szeretném, ha ellenzékiek is elfogadnák majd a meghívásomat ebbe a műsorba. A vita szerintem most fontosabb, mint valaha.

Személyes felelősségednek is érzed, hogy hidat építs?

Igen, azt érzem, hogy

most már eljutottunk arra a pontra, hogy nem tudunk normálisan beszélgetni egymással. Ne mutogassunk ujjal a másikra, hanem üljünk le beszélgetni, és vitázzunk!

Fontos az is, hogy szóljunk egymáshoz, szóljunk a másik közönségéhez. Adjuk meg a lehetőséget a két táborban mindenkinek, hogy a másik véleményét is hallhassa. Megmondom őszintén, hogy most már negyedik éve vagyok közszereplő, és szerintem te vagy az első nem kormányközeli újságíró, aki egyáltalán akart velem beszélgetni.

Miért pont most, tíz év után jutott el oda a kormányközeli média, hogy véleményt akartok ütköztetni, meg hidat építeni? Vagy miért pont a Pesti TV-nél találtátok ezt ki?

Egyrészt, mert kurvamenők vagyunk, másrészt a Pesti Srácoknál ez nem újdonság, a Polbeatbe rendszeresen hívtunk ellenzéki szereplőket, politikusokat. Mindig is megvolt az igényünk a vélemények ütköztetésére, mindig egy olyan portál voltunk, ami éles kérdéseket tett fel, és soha nem zárkózott el a vita elől.

A Pesti TV-ben ezt a tradíciót szeretnénk folytatni, csak egy szélesebb platformon.

Az, hogy ez miért nem történt meg más platformokon az elmúlt tíz évben, azt nem tudom, megint csak a saját portámon tudok söpörgetni.

Végül pár kérdés, amit mindenkinek felteszek: mi volt az a rendszerváltás utáni hazai poltikai élmény, ami a legmeghatározóbb volt számodra?

Orbán Viktor.

Ő egy esemény?

Így van. Azért esemény, mert példátlan, hogy egy politika párt háromszor kétharmadot kapott, és jó eséllyel a negyedik választást is be fogja húzni. Soha nem volt még olyan a magyar történelemben, hogy egy pártnak ekkora támogatottsága lett volna. 

Olyan szempontból is esemény, hogy napjainkban egy teljesen egyedi politikát képvisel a nyugati társadalomban, sokszor megy szembe az árral – szerintem a magyar emberek érdekében –, még akkor is, ha ezért támadások érik.

Ez az időszak mindenképpen előkelő helyet fog kapni a történelemkönyvekben.

Tudsz mondani nekem öt fiatal, nem kormányközeli véleményformálót, akit tehetségesnek tartasz?

Ungár Péter.

De hát ő politikus.

Róla előbb gondolom, hogy véleményformáló karakter, mint politikus.

Rendben, de azért próbálj meg a médiában dolgozókat mondani.

Puzsért bírom, annak ellenére, hogy szerinte nem létezem, és Habonyék készítettek 3D-nyomtatóval.

Szily Lászlót is nagyon jó újságírónak tartom, nagyon jól ír, bár kurvára nem értek egyet vele. Ennyit tudok most mondani.

És a kormányközelből?

Megadja Gábor abszolút befutó, de hadd beszéljek haza kicsit: Vincze Emília. Szép is, okos is, ügyes. Ábrahám Róbert zseniális csávó még.

Ő akkor már kormányközelinek van elkönyvelve?

Nem, de nálunk dolgozik, illetve még Párkányi Esztert sorolnám ide.

FOTÓK: Varsányi Bence / Azonnali

Varsányi Bence
Varsányi Bence az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek