+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 7. szerda, 10:20
Továbbra sem látni, hogy mikor lesz a trendforduló: egyre több a fertőzött, a tesztkapacitást egyáltalán nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt.

Az elmúlt 24 órában 816 újabb főnél mutatták ki az új típusú koronavírust Magyarországon, így összesen már 33 114 ember kapta el azt a járvány márciusi megjelenése óta. Ebből 23 088 az aktív eset. Az elmúlt hetekhez hasonlóan ismét minden megyéből jelentettek újabb fertőzést.

 

Az elmúlt napokhoz képest nőtt a tesztelések száma, bár így sem tesztelünk eleget: keddről szerdára 9 726 tesztet végeztünk, aminek 8,39 százaléka lett pozitív, így még mindig távol vagyunk az ideális tesztmennyiségtől. A WHO szerint ugyanis a járvány alakulását abban az esetben tudjuk nyomon követni, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga nem haladja meg az 5 százalékot.

 

Magyarországon ez legutoljára csak szeptember legelején teljesült, amikor a napi új esetszám 300 és 500 között alakult.

 

Sajnos azonban nem csak ez számít rossz hírnek: az elmúlt 24 órában újabb 24 fő vesztette életét a járványban, így már összesen 877 fő halt meg az új típusú koronavírusban. Ez pedig egy új negatív rekord, mivel eddig a legtöbben kedden, október 6-án vesztették életüket, amikor 20 fő halt meg. Az elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt egy 21 éves nő volt, akinek alapbetegségként a trombocitopéniát jelölték meg (ennek lényege, hogy a véralvadás során a vérlemezkék száma kórosan csökken), míg a legidősebb egy 89 éves nő volt, akinél az alapbetegségként a vérmérgezést és az agykárosodást jelölték meg.

 

A kórházban ápoltak száma a múlt héthez képest csökkent: jelenleg 656 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 41 beteg lélegeztetőgépre szorul.

 

Jó hír, hogy 426 főt nyilvánítottak egészségesnek, így már 9 149-en gyógyultak fel a koronavírusból.

 

A szomszédainkhoz képest Magyarországon erősebb a második hullám

 

Jelenleg sajnos nem látni, hogy mikor fordul majd a trend és csökken az új fertőzések száma. A szomszédainkhoz képest jelenleg Magyarország áll a legrosszabbul: hazánkban van a legtöbb aktív eset egymillió főre vetítve, de a valóságtól még ez is eltérhet, ugyanis a megfelelő tesztelési mennyiség nélkül nem is ismerhetjük a pontos képet a járvány terjedése kapcsán. Az így is megfigyelhető, hogy a magyar járványgörbe elég meredeken emelkedik, míg a többi ország esetén ezek inkább hullámzóak.

 

Az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbb matematikai modelleket készítő intézet,

 

a Washington Egyetemi Egészségmérési és értékelési Intézet szerint a járvány leghamarabb december elején tetőzhet Magyarországon,

 

és januárig összesen több mint 11 ezer ember veszítheti életét a koronavírus miatt.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Covid, Szalai Ádám, Felcsút, Orbán, magyar ultrák.

1991. június 19-én Viktor Silov altábornagy 15 óra 01 perckor elhagyta Magyarország területét. Hazánk szuverenitása ezzel 47 hosszú év után helyreállt.

Az alkotó lesiben lefilmezte a mellette a kampuszon elhaladó nőket, majd olyan kategóriákba sorolta őket, hogy szépek, közepesek, megbocsáthatóan és megbocsáthatatlanul csúnyák.

Mint írják, kiállnak mindenki mellett, aki ellenzi a jogszabályt, és szolidaritást vállalnak azokkal, akiknek a méltóságát elvitatták és megalázták.

Ezzel az előválasztás Újbudán szintén két szereplősre sorvadt: a DK és a Jobbik támogatottságát is élvező főpolgármester-helyettes, Gy. Németh Erzsébet és Orosz Anna fog megmérkőzni egymással.

Legyen szó konzervatív családképről, a gendernyelv elutasításáról, vagy épp több patriotizmusról: a német társadalom továbbra is alapvetően konzervatív.

A cseh magánvasút, a RegioJet után a MÁV is újraindítja dalmáciai nyaralóvonatait. De melyik társasággal éri meg jobban Dalmáciába utazni?

A hét kérdése

A kínai egyetem elleni kiállás lett az ellenzéki politizálás egyik sarokpontja, a kormány szerint másfél éven belül reális lehet a népszavazás a témában. Nálunk már most az, tessék szavazni!

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás