A járvány kezdete óta még sosem haltak meg annyian koronavírusban, mint tegnap

2020.10.07. 10:20

Továbbra sem látni, hogy mikor lesz a trendforduló: egyre több a fertőzött, a tesztkapacitást egyáltalán nem növeljük, és sajnos egyre többen vesztik életüket a koronavírus miatt.

A járvány kezdete óta még sosem haltak meg annyian koronavírusban, mint tegnap

Az elmúlt 24 órában 816 újabb főnél mutatták ki az új típusú koronavírust Magyarországon, így összesen már 33 114 ember kapta el azt a járvány márciusi megjelenése óta. Ebből 23 088 az aktív eset. Az elmúlt hetekhez hasonlóan ismét minden megyéből jelentettek újabb fertőzést.

Az elmúlt napokhoz képest nőtt a tesztelések száma, bár így sem tesztelünk eleget: keddről szerdára 9 726 tesztet végeztünk, aminek 8,39 százaléka lett pozitív, így még mindig távol vagyunk az ideális tesztmennyiségtől. A WHO szerint ugyanis a járvány alakulását abban az esetben tudjuk nyomon követni, ha a tesztek pozitivitási rátájának a hétnapos átlaga nem haladja meg az 5 százalékot.

Magyarországon ez legutoljára csak szeptember legelején teljesült, amikor a napi új esetszám 300 és 500 között alakult.

Sajnos azonban nem csak ez számít rossz hírnek: az elmúlt 24 órában újabb 24 fő vesztette életét a járványban, így már összesen 877 fő halt meg az új típusú koronavírusban. Ez pedig egy új negatív rekord, mivel eddig a legtöbben kedden, október 6-án vesztették életüket, amikor 20 fő halt meg. Az elmúlt 24 órában a legfiatalabb elhunyt egy 21 éves nő volt, akinek alapbetegségként a trombocitopéniát jelölték meg (ennek lényege, hogy a véralvadás során a vérlemezkék száma kórosan csökken), míg a legidősebb egy 89 éves nő volt, akinél az alapbetegségként a vérmérgezést és az agykárosodást jelölték meg.

A kórházban ápoltak száma a múlt héthez képest csökkent: jelenleg 656 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük 41 beteg lélegeztetőgépre szorul.

Jó hír, hogy 426 főt nyilvánítottak egészségesnek, így már 9 149-en gyógyultak fel a koronavírusból.

A szomszédainkhoz képest Magyarországon erősebb a második hullám

Jelenleg sajnos nem látni, hogy mikor fordul majd a trend és csökken az új fertőzések száma. A szomszédainkhoz képest jelenleg Magyarország áll a legrosszabbul: hazánkban van a legtöbb aktív eset egymillió főre vetítve, de a valóságtól még ez is eltérhet, ugyanis a megfelelő tesztelési mennyiség nélkül nem is ismerhetjük a pontos képet a járvány terjedése kapcsán. Az így is megfigyelhető, hogy a magyar járványgörbe elég meredeken emelkedik, míg a többi ország esetén ezek inkább hullámzóak.

Az egyik legelismertebb és legmegbízhatóbb matematikai modelleket készítő intézet,

a Washington Egyetemi Egészségmérési és értékelési Intézet szerint a járvány leghamarabb december elején tetőzhet Magyarországon,

és januárig összesen több mint 11 ezer ember veszítheti életét a koronavírus miatt.

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek