150 millió embert sodorhat mélyszegénységbe a koronavírus 2021 végére

Szerző: Petróczi Rafael
2020.10.07. 20:44

Így a világ népességének majdnem tíz százaléka lehet kénytelen megélni kevesebb, mint havi húszezer forintból a Világbank előrejelzése szerint.

150 millió embert sodorhat mélyszegénységbe a koronavírus 2021 végére

Lesújtó elemzéssel állt elő a fejletlen országokat pénzügyi eszközökkel felzárkóztatni hivatott Világbank szerdán: 2021 végére

a világ népességének 9,4 százaléka, körülbelül 689 millió ember kerülhet mélyszegénységbe, nem kis részben a koronavírus okozta globális gazdasági válságnak köszönhetően.

Ugyanis – ahogy az a Világbank jelentésében áll – csak idén 88-115 millió ember kerülhet mélyszegénységbe. Mélyszegénynek az az ember számít a Világbank mérése alapján, aki napi 1,9 dollárnál, átszámítva nettó 579 forintot vagy annál kevesebbet keres. Ez egy hónapban 17 370 forintos keresetnek felel meg.

A Világbank előrejelzése szerint az ekkora jövedelemből megélni kénytelenek tömege az idei 88-115 millióról 2021 végére akár 150 millióra is emelkedhet. Amennyiben ez megtörténne, úgy a Föld lakosságának ismét 9,1-9,4 százaléka (689 millió fő körül) mondhatná magát mélyszegénynek, ami megegyezne a 2017-es adatokkal – csak míg 2017-ben a közel-keleti háborúk és válságok számlájára voltak írhatóak a romló adatok, addig most egyértelműen a koronavírus miatti gazdasági válságéra.

Mint azt David Malpass, a Világbank elnöke elmondta:

„A pandémia és a recesszió a világ lakosságának 1,4 százalékát taszíthatja mélyszegénységbe, ami súlyos visszalépés lenne a fejlődés és a szegénység visszaszorítása terén.”

A jelentés szerint – nem meglepő módon – a koronavírus miatt eddig mélyszegénységbe kerültek legnagyobb részét a dél-ázsiai és a szubszaharai régiók adják: az idén szeptemberig már 88 milliónyi új mélyszegénynek a fele származott Dél-Ázsiából, és negyede a Szubszaharából.

A Világbank előrejelzése szerint a koronavírus hatására az úgynevezett „közös jóléti növekedés” is stagnálhat. Ezzel a mutatóval mérik, hogy a jövedelmek nagysága tekintetében a világ országainak alsó negyven százaléka hogyan teljesít. A 2012-2017 közötti időszakban évente átlagosan 2,7 százalékkal nőtt az ezekben az országokban élők jövedelme, azonban

ezt a növekedést a koronavírus semmivé teheti, így növelve globális szinten a jövedelmi egyenlőtlenségeket és csökkentve a társadalmi mobilitást.

A Világbank szerint ahhoz, hogy megállítsuk a globális elszegényedést, az országoknak egymással összefogva kell kontroll alatt tartaniuk a vírust, támogatást nyújtaniuk a háztartásoknak, és a külső hatásoknak jobban ellenálló, rugalmasabb gazdasági rendszereket létrehozniuk.

Ahogy David Malpass mondta: „Az országoknak egy másfajta gazdaságra kell felkészülniük a Covid után, lehetővé téve a tőke, a munkaerő, a munkavállalói képességek és az innováció átterelését új vállalkozásokba és szektorokba”.

NYITÓKÉP: Pxhere

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek