+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. október 7. szerda, 20:44
Így a világ népességének majdnem tíz százaléka lehet kénytelen megélni kevesebb, mint havi húszezer forintból a Világbank előrejelzése szerint.

Lesújtó elemzéssel állt elő a fejletlen országokat pénzügyi eszközökkel felzárkóztatni hivatott Világbank szerdán: 2021 végére

 

a világ népességének 9,4 százaléka, körülbelül 689 millió ember kerülhet mélyszegénységbe, nem kis részben a koronavírus okozta globális gazdasági válságnak köszönhetően.

 

Ugyanis – ahogy az a Világbank jelentésében áll – csak idén 88-115 millió ember kerülhet mélyszegénységbe. Mélyszegénynek az az ember számít a Világbank mérése alapján, aki napi 1,9 dollárnál, átszámítva nettó 579 forintot vagy annál kevesebbet keres. Ez egy hónapban 17 370 forintos keresetnek felel meg.

 

A Világbank előrejelzése szerint az ekkora jövedelemből megélni kénytelenek tömege az idei 88-115 millióról 2021 végére akár 150 millióra is emelkedhet. Amennyiben ez megtörténne, úgy a Föld lakosságának ismét 9,1-9,4 százaléka (689 millió fő körül) mondhatná magát mélyszegénynek, ami megegyezne a 2017-es adatokkal – csak míg 2017-ben a közel-keleti háborúk és válságok számlájára voltak írhatóak a romló adatok, addig most egyértelműen a koronavírus miatti gazdasági válságéra.

 

Mint azt David Malpass, a Világbank elnöke elmondta:

 

„A pandémia és a recesszió a világ lakosságának 1,4 százalékát taszíthatja mélyszegénységbe, ami súlyos visszalépés lenne a fejlődés és a szegénység visszaszorítása terén.”

 

A jelentés szerint – nem meglepő módon – a koronavírus miatt eddig mélyszegénységbe kerültek legnagyobb részét a dél-ázsiai és a szubszaharai régiók adják: az idén szeptemberig már 88 milliónyi új mélyszegénynek a fele származott Dél-Ázsiából, és negyede a Szubszaharából.

 

A Világbank előrejelzése szerint a koronavírus hatására az úgynevezett „közös jóléti növekedés” is stagnálhat. Ezzel a mutatóval mérik, hogy a jövedelmek nagysága tekintetében a világ országainak alsó negyven százaléka hogyan teljesít. A 2012-2017 közötti időszakban évente átlagosan 2,7 százalékkal nőtt az ezekben az országokban élők jövedelme, azonban

 

ezt a növekedést a koronavírus semmivé teheti, így növelve globális szinten a jövedelmi egyenlőtlenségeket és csökkentve a társadalmi mobilitást.

 

A Világbank szerint ahhoz, hogy megállítsuk a globális elszegényedést, az országoknak egymással összefogva kell kontroll alatt tartaniuk a vírust, támogatást nyújtaniuk a háztartásoknak, és a külső hatásoknak jobban ellenálló, rugalmasabb gazdasági rendszereket létrehozniuk.

 

Ahogy David Malpass mondta: „Az országoknak egy másfajta gazdaságra kell felkészülniük a Covid után, lehetővé téve a tőke, a munkaerő, a munkavállalói képességek és az innováció átterelését új vállalkozásokba és szektorokba”.

 

NYITÓKÉP: Pxhere

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás