Nem csak az éttermeket, de az ortodox ünnepet is érintik a korlátozások Romániában

2020.10.06. 20:42

Szerdától Bukarestben nem lehet étterembe, kávézóba, moziba és színházba járni. A templomok még nyitva maradhatnak, sőt: az egyik legnagyobb vallásos zarándoklatot is megtarthatják, igaz, kisebb keretek között.

Nem csak az éttermeket, de az ortodox ünnepet is érintik a korlátozások Romániában

Miután hétfőn a román miniszterelnök, hasonlóan a helyetteséhez és még néhány miniszterhez, önkéntes karanténba vonult, láthatóvá vált, hogy mennyire is sújtja Romániát a koronavírus-járvány. A miniszterelnök, a jobbközép nemzeti liberális Ludovic Orban kedden viszont fellélegezhetett: teszteredménye negatív lett. Ám ő úgy döntött hogy péntekig marad az önkéntes karanténban. Pénteken újra tesztelteti magát, és csak a második negatív eredmény után folytatja a megszokott napirendjét.

Kedd este a koronavírus-járvány ügyében összeült a bukaresti önkormányzat alá tartozó sürgősségi ügyek bizottsága is. Ez a bizottság határozatot hozott, amelynek értelmében

szerdától Bukarestben bezárnak a kávézók, vendéglők, mozik, színházak és hangversenytermek.  

A szállodák esetében csak azok maradhatnak szerdától nyitva, amelyeknek van bejelentkezett vendégük.

A bukaresti bizottság ezek mellett az iskolák környékén mindenkinek kötelezővé tette a maszkhasználatot. A bukaresti prefektus szerint azért döntöttek így, mert azt észlelték: az iskolák környékén azok a szülők, akik elkísérik a gyereket az iskolába, nem hordanak maszkot. Az iskolások esetében a maszkviselést egyébként a megyei önkormányzatok dönthetik el, és szinte mindegyik önkormányzat úgy határozott, hogy kötelezővé teszi az iskolások számára is a maszkviselést.

Nemcsak az iskolák környékén, hanem egyéb köztereken is szigorították a maszkviselési szabályokat. A román rendőrség szerint nagyon sok polgár csak a hatósági jelenlét mellett viselte a maszkot.

Ezért szerdától civil ruhás rendőrök fognak a piacokon járőrözni, hogy megállapítsák: a román állampolgárok akkor is hordják-e a maszkot, ha nem látnak egyenruhást a közelben.

Az október eleji korlátozások ugyanakkor a vallásos életet is érintethetik. A moldvai Jászvásáron ugyanis Szent Piroska ortodox szent ereklyéjét őrzik. Az ereklyét október 14. környékén hatalmas tömeg szokta felkeresni.

2020-ban viszont a koronavírus-járványra hivatkozva Jászvásár régi-új polgármestere arra kérte a hívőket, hogy idén lehetőleg hagyják ki a zarándoklatot. A jászvásári polgármester egyenesen azt kérte a román belügyminisztériumtól:

az lehetőleg akadályozza meg azt, hogy busz- és személygépkocsi-karavánok indulhassanak el Jászvásár felé.  

A megyéből és a városból viszont megengedett lesz a hívőknek Szent Piroska ereklyéjének a meglátogatása. A helyszín egészségügyi biztosításáról természetesen a Román Ortodox Egyháznak (BOR) kell gondoskodnia. A BOR egy közleményben reagált arra, hogy a bukaresti hatóságok betiltották a megyék közötti zarándoklatot, és csak a helyi lakcímmel rendelkezőknek engedték meg azt. Eszerint

az ortodox egyház Istentől és a zarándokoktól kér bocsánatot azért, hogy azok nem vehetnek részt a zarándoklat szentségében.

Ugyanakkor az államot is enyhe figyelmeztetésben részesítette, mivel szerinte a korlátozások bevezetésekor tekintettel kellett volna lenni „a román társadalom többségét alkotó keresztények érzéseire” is.

Az állami szervek és a BOR megegyezését követően olyan egészségügyi előírások betartására kell majd figyeljenek a rendezők, mint a kézfertőtlenítés a templomok bejárata előtt, a templomokba pedig kizárólag csak maszkban lehet bemenni.

Külön kiemelték, hogy a szent ereklyéjét tartalmazó objektumot tilos lesz majd megérinteni.

Ez azért fontos, mivel az ortodox rítusban bevett gyakorlatnak számít az, hogy egymást követően idegenek csókolgatják végig az ikonokat vagy jelen esetben Szent Piroska koporsójának fedelét.

BORÍTÓKÉP: Liviu Dragnea Szent Piroska ereklyéjénél. Digi24 / FB

Antal Róbert-István
Antal Róbert-István az Azonnali újságírója

Történész, az erdélyi baloldal kutatója. Bármilyen furcsa, de szereti a románokat.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek