Olaszországban már a szabadban is kötelező lesz a szájmaszk

Szerző: Bukovics Martin
2020.10.05. 11:45

A lombardiai tavaszi történtek után nagyon komolyan veszi a járványt a római kormány.

Olaszországban már a szabadban is kötelező lesz a szájmaszk

Kiszivárogtak az olasz kormány új intézkedései a kínai koronavírus-járvány megfékezése érdekében: valószínűleg már szerdától a szabadban is hordani kell a szájmaszkokat. Mint a La Repubblica napilap írja: a Giuseppe Conte vezette balközép-populista római kormány egyúttal

elvette az olasz tartományoktól a jogot, hogy saját maguk a Covid-járvánnyal kapcsolatban önálló rendelkezéseket hozzanak, ilyesmit a jövőben csak akkor tehetnek meg, ha az a római kormány aktuális intézkedéseinél szigorúbb.

Az eddigi olasz szabályozás szerint a szájmaszkot csak közintézmények, üzletek, éttermek belterén (kivéve ha ülve fogyaszt az illető) és a tömegközlekedésen volt kötelező hordani, illetve egyes települések maguk is megszabhattak külön szabályokat. Firenzében például városszerte plakátok hirdetik, hogy 18 óra és reggel 6 között a zsúfoltabb belvárosi tereken kötelező maszkot hordani – igaz, azt nem definiálták, mi számít zsúfoltnak.

Egyes, turisták által még a járványhelyzet ellenére is intenzíven látogatott turistaparadicsomokban, mint a liguriai Cinque Terrén pedig minden közterületen, így elvileg még a strandokon is 0-24 órában kötelező a maszkhordás. A Róma körüli Lazio, illetve a vele szomszédos Marche tartományokban eddig is kötelező volt közterületen a maszk, a kormánynak ez nagyon megtetszhetett.

KI ITT BELÉPSZ, VEGYÉL FEL MASZKOT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter emellett azt is javasolja sajtóértesülések szerint, hogy az eredetileg október 15-ig tartó járványügyi veszélyhelyzetet hosszabbítsa meg a római parlament január 31-ig, ez ugyanis a kormánynak számos pluszjogosítványt ad a kezébe, hatékonyabb és gyorsabb reakciókat lehetővé téve az aktuális helyzetre. Noha az olasz hatóságok az elmúlt héten a koronavírus-fertőzöttek jelentős számú megugrását regisztrálták, a járvány Olaszországban kifejezetten kordában van tartva, itt ugyanis rengeteget tanultak a tavaszi történtekből: egymillió főre vetítve nagyjából feleannyi az új koronavírusos eset, mint Magyarországon.

FOTÓ: Giuseppe Conte / Facebook

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek