+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin
2020. október 5. hétfő, 11:45
A lombardiai tavaszi történtek után nagyon komolyan veszi a járványt a római kormány.

Kiszivárogtak az olasz kormány új intézkedései a kínai koronavírus-járvány megfékezése érdekében: valószínűleg már szerdától a szabadban is hordani kell a szájmaszkokat. Mint a La Repubblica napilap írja: a Giuseppe Conte vezette balközép-populista római kormány egyúttal

 

elvette az olasz tartományoktól a jogot, hogy saját maguk a Covid-járvánnyal kapcsolatban önálló rendelkezéseket hozzanak, ilyesmit a jövőben csak akkor tehetnek meg, ha az a római kormány aktuális intézkedéseinél szigorúbb.

 

Az eddigi olasz szabályozás szerint a szájmaszkot csak közintézmények, üzletek, éttermek belterén (kivéve ha ülve fogyaszt az illető) és a tömegközlekedésen volt kötelező hordani, illetve egyes települések maguk is megszabhattak külön szabályokat. Firenzében például városszerte plakátok hirdetik, hogy 18 óra és reggel 6 között a zsúfoltabb belvárosi tereken kötelező maszkot hordani – igaz, azt nem definiálták, mi számít zsúfoltnak.

 

Egyes, turisták által még a járványhelyzet ellenére is intenzíven látogatott turistaparadicsomokban, mint a liguriai Cinque Terrén pedig minden közterületen, így elvileg még a strandokon is 0-24 órában kötelező a maszkhordás. A Róma körüli Lazio, illetve a vele szomszédos Marche tartományokban eddig is kötelező volt közterületen a maszk, a kormánynak ez nagyon megtetszhetett.

 

KI ITT BELÉPSZ, VEGYÉL FEL MASZKOT. FOTÓ: BUKOVICS MARTIN / AZONNALI

 

Roberto Speranza olasz egészségügyi miniszter emellett azt is javasolja sajtóértesülések szerint, hogy az eredetileg október 15-ig tartó járványügyi veszélyhelyzetet hosszabbítsa meg a római parlament január 31-ig, ez ugyanis a kormánynak számos pluszjogosítványt ad a kezébe, hatékonyabb és gyorsabb reakciókat lehetővé téve az aktuális helyzetre. Noha az olasz hatóságok az elmúlt héten a koronavírus-fertőzöttek jelentős számú megugrását regisztrálták, a járvány Olaszországban kifejezetten kordában van tartva, itt ugyanis rengeteget tanultak a tavaszi történtekből: egymillió főre vetítve nagyjából feleannyi az új koronavírusos eset, mint Magyarországon.

 

FOTÓ: Giuseppe Conte / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás