Német virológus: lehet, hogy sohasem lesz hatékony oltóanyag a koronavírus ellen

Szerző: Techet Péter
2020.10.05. 19:51

A járványügyi kérdésekben a megengedőbb álláspontot képviselő Hendrik Streeck, bonni virológus szerint elképzelhető, hogy sohasem lesz hatékony oltás a koronavírus ellen. Úgy véli, erre is fel kell készülni, amikor a járványügyi helyzetet tervezi a politika.

Német virológus: lehet, hogy sohasem lesz hatékony oltóanyag a koronavírus ellen

A német járványügyi vitákban két név jelenti a két eltérő álláspontot:

miközben a berlini Christian Drosten a szigorú korlátozások híve, Hendrik Streeck, bonni professzor már tavasszal is ellenezte azokat.

A vita nemcsak tudományos, de politikai is, ugyanis Drosten Merkelnek ad tanácsokat, Streeck pedig a CDU-elnökségre pályázó, észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnök, Armin Laschet csapatát erősíti. Ez utóbbival függ össze, hogy maga Laschet is – például a bajor miniszterelnökkel, a CSU-elnök Markus Söderrel szemben – a lazább járványügyi kezelés híve.

Noha az eddig legelőrehaladottabb oxfordi oltóanyag-kutatást visszavetette, hogy az emberi tesztelés során többek is megbetegedtek (bár még nem tisztázott, hogy a tesztelt anyag mellékhatásáról van-e szó), több cég is – Németországban például egy mainzi és egy neussi laboratórium – dolgozik világszerte a koronavírus elleni oltóanyagon. A WHO adatbázisa szerint összesen 193 cégről van szó.

Azaz a politika is világszerte azt üzeni: pár hónapon belül meglehet az oltóanyag, a jelenlegi korlátozásokat addig kell kibírni.

Roberto Speranza, olasz egészségügyi miniszter például azt mondta: a tél végére meglesz az oltóanyag, akkor kezdődhet újra a normális élet. Osztrák kollégája, Rudolf Anschober is azzal számol, hogy januártól indulhatnak az oltások, és jövő nyárra lehet a lakosság egészét beoltatni.

Ennél sokkal szkeptikusabb – mondhatni pesszimistább – Streeck professzor Bonnból, aki azt nyilatkozta: egyáltalán nem biztos, hogy bármely jelenlegi tesztelés, kutatás eredményre fog vezetni. Szerinte

a jelenlegi tudásunk alapján „komolyan nem lehet előre megmondani“, hogy lesz-e bármikor is hatékony oltóanyag.

Streeck arra figyelmeztet, hogy a múltban is voltak már járványok, ahol a kifejlesztett oltóanyag kapcsán csak az oltás után derült ki: nagyobb bajt okoz, mint amit el akart kerülni.

Streeck arra is rámutatott, hogy például az a mainzi cég, amely Németországban a legelőrehaladottabban áll a kutatásban, vélhetően csak egy olyan oltóanyagot tud kifejleszteni, amely nem a vírus terjedését állítja meg, hanem a fertőzés lefolyását mérsékli – azaz nem a fertőzéstől, hanem annak következményeitől védene csak. Ez annyit tesz, hogy attól még, hogy valaki megkapja az oltást, továbbfertőzhet másokat.

Streeck szerint azt is figyelembe kell venni, hogy az oltóanyag esetleg nem mindenkinél hat, azaz mondjuk a társadalom 20-50 százaléka lesz csak immunis.

Egy másik interjúban azt is mondta, hogy nem szerencsés, ha minden jelenlegi járványügyi intézkedést az oltóanyag megjelenésétől teszünk függővé. Ez egyszerre jelenti azt, hogy Streeck szerint bizonyos kérdésekben már most enyhíteni kellene, másrészről viszont szerinte a társadalmat arra is fel kell készíteni, hogy

számos jelenlegi előírás – például a szájmaszk-viselete vagy a testi kontaktus kerülése – akár még évekig is velünk maradhat.

Streeck szkepticizmusát persze az is magyarázhatja, hogy az ő kutatási területe a HIV-vírus, ahol valóban évtizedek óta nem sikerült teljes immunitást eredményező oltóanyagot kifejleszteni.

NYITÓKÉP: Hendrik Streeck / Lenter-Film, Twitter

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek