+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Antal Róbert-István
2020. október 5. hétfő, 14:08
Keleti szomszédunknál már több napja napi 2000 fölött van az új koronavírus-fertőzöttek száma, ám nem tudni még, szigorít-e valamit a kormány.
A román jobbközép miniszterelnök, Ludovic Orban hétfőn reggel önkéntes karanténba vonult és koronavírus-tesztet végeztek el rajta.

 

A teszt eredménye még nem ismert, addig Orban az irodájában ül, hogy elkerülje a fertőzés esetleges továbbadását. Orban önkéntes karanténba vonulására azért volt szükség, mert még múlt héten részt vett egy olyan tévés műsorban, amelynek a műsorvezetőjéről a hétvégén kiderült, hogy koronavírusos lett. A román kormányfő ezért az összes hétfői programját lemondta és kérte a koronavírus-tesztet. Orban úgy nyilatkozott a Digi24-nek, hogy

 

nem ismeri még a teszt eredményét, de nem produkál tüneteket, ezért bízik abban, hogy nem kapta el a koronavírust.

 

Hozzátette még, hogy a tévés szereplése során a stúdióban is viselte a maszkot, csak a műsor alatt vette azt le. Valamint ügyelt a távolságtartásra is.

 

De nem csak ő vonult önkéntes karanténba. Mivel a román kormányfővel Bukarest frissen megválasztott főpolgármestere, Nicușor Dan is többször találkozott múlt héten, ezért ő is igényelte a koronavírus-tesztet. Dan Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy csak a tévés műsorok alkalmával nem volt maszk rajta, ám más alkalmakkor, még a szabadban is viselte az. Ám azért, hogy megelőzze a vírus lehetséges továbbadását, önkéntes karanténba vonult ő is. Hétfőn lassan a teljes román kormány tesztelteti magát, miután Ludovic Orban helyettese, Raluca Turcan is bejelentette, hogy mivel ő is érintkezett a kormányfővel, ezért ő is tesztelteti magát.

 

Romániát a koronavírus-járvány kifejezetten keményen sújta. A vasárnapi hivatalos adatok szerint az országban a járvány márciusi kezdete óta már 137 491-en fertőződtek meg. Vasárnapról hétfőre például 1591 új esetet azonosítottak a román hatóságok. Aktív esetnek az összes fertőzöttből 23 917 fő számít, a gyógyultak pedig 108 526-an vannak már. A járvány kezdete óta 5048-an haltak meg.

 

A vasárnapi adatok szerint az elmúlt 24 órában 6 537 tesztet végeztek el, ennek 24 százaléka bizonyult pozitívnak, ami nagyon aggasztó adat.

 

A WHO ajánlása szerint az elvégzett teszteknek ugyanis 5 százalék alatti pozitivitási rátája jelenti azt, hogy a járványt kordában van tartva. A román adatok ezt láthatóan jócskán meghaladják.

 

Alexandru Rafila – Románia képviselője a WHO-ban – szerint a román kórházak intenzív osztályainak 55 százaléka csak koronavírusos betegeket kezel, azonban ezek is egyre inkább betelnek. A szakember szerint a román fővárosban a legaggasztóbb a helyzet, mivel az ottani kórházakban már nincs is hely a koronavírusos betegek számára. A szakember szerint

 

Románia most lépett a koronavírus-járvány második hullámába, mivel tömegessé váltak a fertőzések és a fertőzöttek száma átlépte a napi 2000 azonosított esetet.

 

Az előző héten négy napon keresztül (szerdától szombatig) minden nap több, mint 2000 aktív esetet azonosítottak az országban. A kétezres szám azért fontos, mivel a kormány ennek elérésekor tervezett újabb korlátozásokat bevezetni. Rafila aggodalmát fejezte ki a román egészségügy felkészültségével kapcsolatban. Szerinte több forgatókönyvet is ki kellene dolgozni a romániai koronavírus-járvány számaival összefüggésben. Hozzátette, hogy még nem látható előre, hogy a napi kétezres szám megmarad-e a továbbiakban. A szakember szerint külön kellene készülni arra, hogy a járványgörbe stabilizálódik – ami szerinte jó az országnak –, viszont inkább tartja lehetségesnek azt, hogy a járványgörbe meredeken megugrik. Ebben az esetben a már amúgy is terhelt román egészségügy össze is omolhat szerinte.

 

 

Mitől szabadult így el a járvány Romániában?

 

Annak, hogy most már napi 2000 fő fölötti az új koronavírusos esetek száma, több oka van. Az esetszámok növekedése persze várható volt, mivel két hete kezdődött meg az iskola, a nyári szabadságról való visszatérés az emberek közötti megnövekedett interakciókhoz is vezetett. Ugyanakkor

 

a román állampolgárok fegyelme is mérséklődött: egyre kevesebben tartják be az egészségügyi előírásokat, például a maszkviselést.

 

Romániában a maszkviselés szabályozását alsóbb szintre, a megyei közegészségügyi hivatalok ügykezelésébe utalta a kormány még a nyáron. Így vannak olyan megyék, ahol még a szabadban is – igaz, csak zsúfolt területen –: buszmegállóban, vonatállomáson, piacon kötelező a maszkviselés. Ugyancsak megyei szinten dönthetik el, hogy a szabadban öt állampolgár gyülekezése esetében is kötelezővé kell-e tenni a maszkviselést.

 

Különböző nyilvános események – például a szeptember 27-i önkormányzati választások és az aznap esti kampánybulik – hozzájárultak a vírus terjedéséhez: a székelyföldi Sepsiszentgyörgy régi-új RMDSZ-es polgármestere, Antal Árpád is koronavírusos lett. Nem kímélte a posztkommunista-nacionalista PSD-t sem a koronavírus: szerdán kiderült, hogy a PSD Szilágy megyei vezetősége elkapta a betegséget. Marcel Ciolacu, a PSD elnöke még kampányolt a fent nevezettekkel, így ő és a bukaresti vezetőség is házi elkülönítésbe vonult. Ám a negatív teszteredmény után a PSD országos vezetősége elhagyta az otthoni elkülönítést, a Szilágy megyeieket pedig kórházban kezelik.

 

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban megszólalt Raed Arafat, a román operatív törzset vezető belügyi államtitkár is. Szerinte habár a korlátozások bevezetését alsóbb, önkormányzati szintre delegálták, a járványhelyzet rosszabbodása esetén Bukarest közbeléphet:

 

„Nem tudjuk, hogyan fog alakulni a járványhelyzet, de elképzelhető újabb szigorítások bevezetése.”

 

BORÍTÓKÉP: Románia kormánya / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A román egészségügyi rendszer éppen összeomlóban van, sorra betelnek a kórházak intenzív osztályai. Közben pedig azt kommunikálják, hogy a járvány terjedését sikerült megállítani.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás