Strache betartotta, amit az Azonnali olvasóinak ígért: itt a kampánydala

Szerző: Techet Péter
2020.10.04. 12:30

A politikus még májusban nyilatkozta az Azonnalinak, hogy talán mégis csinál az idei választási kampányra egy kampánydalt, ahogy azt eddig mindig tette. Bő egy héttel a bécsi tartományi választások előtt ki is jött a szám, ami az elhunyt osztrák énekes, Falco stílusában készült. A Falco-örökösök már 2019-ben megtiltották az FPÖ-nek a Falco-dalok felhasználását. Strachét vélhetően most be is perlik.

Strache betartotta, amit az Azonnali olvasóinak ígért: itt a kampánydala

Heinz-Christian Strache, bukott osztrák alkancellár a korábbi választási kampányokban, amikor még az FPÖ színeiben indult, mindig egy dallal kedveskedett híveinek –

főleg rapperként lépett fel az elmúlt tíz év kampányaiban.

Miután az Ibiza-videó és a pártpénzből finanszírozott magánkiadások miatt az FPÖ végül tavaly decemberben kirúgta Strachét, a volt politikus idén egy saját listával próbálkozik megmaradni a politikai életben. Team Strache néven indul rá az október 11-i bécsi tartományi választásokon egykori pártjára. Miközben öt éve a Strache vezette FPÖ Bécsben a 30 százalékot is megugrotta, idén a strachétlanított FPÖ-nek kilenc, míg Strachénak négy százalékra van esélye.

A Team Strache keretében a politikus eddig nem jelentkezett semmilyen dallal. Az Azonnalinak májusban adott interjújában Strache először maga is azt mondta: „Minden kornak megvan a maga csodája! Nem hiszem tehát, hogy még egyszer rapperként megjelenek“. De már rögtön a következő kérdésre adott válaszában visszavonta az énekesi visszavonulást:

„ha egy HC-rap mégis segít még több embert elérni, akkor hát: soha ne mondd, hogy soha!“

Ennek megfelelően október elsején kijött Strache első száma, amit nem FPÖ-s színekben jegyez. A szám refrénje: „Mi fáj a hatalmasoknak? Egy iksz Strachére“. A dal nagy részét azonban nem Strache énekli.

A szám címe: „HC is back“, és Falco-stílusjegyeit viseli magán.

Ez ki is akasztotta a Falco-magánalapítványt, amely jogi lépéseket tervez tenni Strache ellen, aki szerintük azt a látszatot keltheti a videóval, mintha a legendás bécsi énekes bármikor is közel állt volna a szélsőjobboldalhoz.

Falco örökösei már 2019-ben egyezségre jutottak Strache korábbi pártjával, az FPÖ-vel, amely megígérte: nem fognak Falco-számokat használni többet a rendezvényeiken. Falcoról ismert volt, hogy magát baloldalinak tartotta (már csak munkásszármazása miatt is), és az 1990-es évek elején is elítélte az FPÖ idegenellenességét.

Ha HC Strache zenei munkásságának korábbi állomásai érdekelnek, itt hallgathatod vissza az Azonnali válogatásában a legismertebb a dalait!

NYITÓKÉP: HC Strache rappel / Youtube

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek