+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Techet Péter
2020. október 4. vasárnap, 12:30
A politikus még májusban nyilatkozta az Azonnalinak, hogy talán mégis csinál az idei választási kampányra egy kampánydalt, ahogy azt eddig mindig tette. Bő egy héttel a bécsi tartományi választások előtt ki is jött a szám, ami az elhunyt osztrák énekes, Falco stílusában készült. A Falco-örökösök már 2019-ben megtiltották az FPÖ-nek a Falco-dalok felhasználását. Strachét vélhetően most be is perlik.

Heinz-Christian Strache, bukott osztrák alkancellár a korábbi választási kampányokban, amikor még az FPÖ színeiben indult, mindig egy dallal kedveskedett híveinek –

 

főleg rapperként lépett fel az elmúlt tíz év kampányaiban.

 

Miután az Ibiza-videó és a pártpénzből finanszírozott magánkiadások miatt az FPÖ végül tavaly decemberben kirúgta Strachét, a volt politikus idén egy saját listával próbálkozik megmaradni a politikai életben. Team Strache néven indul rá az október 11-i bécsi tartományi választásokon egykori pártjára. Miközben öt éve a Strache vezette FPÖ Bécsben a 30 százalékot is megugrotta, idén a strachétlanított FPÖ-nek kilenc, míg Strachénak négy százalékra van esélye.

 

A Team Strache keretében a politikus eddig nem jelentkezett semmilyen dallal. Az Azonnalinak májusban adott interjújában Strache először maga is azt mondta: „Minden kornak megvan a maga csodája! Nem hiszem tehát, hogy még egyszer rapperként megjelenek“. De már rögtön a következő kérdésre adott válaszában visszavonta az énekesi visszavonulást:

 

„ha egy HC-rap mégis segít még több embert elérni, akkor hát: soha ne mondd, hogy soha!“

 

Ennek megfelelően október elsején kijött Strache első száma, amit nem FPÖ-s színekben jegyez. A szám refrénje: „Mi fáj a hatalmasoknak? Egy iksz Strachére“. A dal nagy részét azonban nem Strache énekli.

 

A szám címe: „HC is back“, és Falco-stílusjegyeit viseli magán.

 

Ez ki is akasztotta a Falco-magánalapítványt, amely jogi lépéseket tervez tenni Strache ellen, aki szerintük azt a látszatot keltheti a videóval, mintha a legendás bécsi énekes bármikor is közel állt volna a szélsőjobboldalhoz.

 

Falco örökösei már 2019-ben egyezségre jutottak Strache korábbi pártjával, az FPÖ-vel, amely megígérte: nem fognak Falco-számokat használni többet a rendezvényeiken. Falcoról ismert volt, hogy magát baloldalinak tartotta (már csak munkásszármazása miatt is), és az 1990-es évek elején is elítélte az FPÖ idegenellenességét.

 

Ha HC Strache zenei munkásságának korábbi állomásai érdekelnek, itt hallgathatod vissza az Azonnali válogatásában a legismertebb a dalait!

 

NYITÓKÉP: HC Strache rappel / Youtube

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás