+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 4. vasárnap, 10:22
Volt olyan sziget, ahol a helyi lakosokra kamerát szereltek, hogy a turisták távolról irányíthassák a mozgásukat.

Már június 15-én megnyitotta kapuit a külföldi turisták előtt a Maldív-szigetek, mi több, az Indiai-óceán közepén fekvő szigetországba látogató külföldiek számára sokáig semmiféle korlátozást nem rendeltek el, még csak negatív koronavírus-tesztet sem kértek a turistáktól. Azóta ezen egy kicsit szigorítottak: a legfrissebb szabályozás szerint a szigetországba látogató külföldi turistáknak egyetlen PCR-típusú koronavírus-tesztet kell felmutatniuk a belépéskor, aminek az eredménye nem lehet régebbi 72 óránál.

 

 

A Maldív-szigetek kormánya reméli, hogy minden további gond nélkül megússzák idén a koronavírus-járványt, és nem kell befagyasztani a turizmust, ami az ország GDP-jének a 60 százalékát adja.

 

Hogy lássuk az arányokat: 2019-ben 1,7 milló külföldi látogatott az országba, míg a szigetország 1192 szigetének 200 lakott szigetén valamivel több mint 430 ezer ember lakik életvitelszerűen.

 

Ők most olyan lépésre készülnek, amilyenre eddig még nem volt precedens: elindították a Maldives Border Miles nevű programot, amin keresztül lényegében a légitársaságok mérföldgyűjtő hűségprogramjaihoz hasonlóan díjazni fogják az országba látogató leghűségesebb turistákat. A program szerint a külföldieket három kategóriába (arany, ezüst és bronz) fogják besorolni. A különböző fokozatba tartozó turisták különböző előnyöket élvezhetnek majd.

 

Bár a rendszer még kidolgozás alatt áll és várhatóan idén decemberben startol majd el, eddig azt lehet tudni róla, hogy a turistáknak a különböző fokozatok eléréshez pontokat kell gyűjteniük: ezekhez a Maldív-szigetek határának minél többszöri átlépésévelel és a különböző eseményeken, rendezvényeken való részvétellel lehet hozzájútni. A CNN utazórovata szerint a pontrendszer leginkább azoknak a turistáknak fog kedvezni, akik szívesen igénybe vennék a turistaparadicsom valamelyik luxusszállódáját, hiszen a decembertől bevezetésre kerülő pontrendszer majd ki fogja egyenlíteni ezeknek a szállodáknak a rendkívül borsos árát.

 

De nem csak a Maldív-szigeten ennyire kreatívak, nagyon úgy néz ki, hogy a Koronavírus Előtti Idők turistaparadicsomainak minden kreativitásukra szükségük van ahhoz, hogy a külföldiek ne felejtsék el, miért is érdemes éppen oda látogatni. A Karibi-térség közelében található Barbados, Anguilla és Aruba szigeteken meghosszabbított vízummal próbálják magukhoz édesgetni a külföldieket, de a a legmerészebb húzást talán a Feröer-szigeteken követték el még áprilisban, ahol kifejlesztettek egy olyan alkalmazást aminek a segítségével az otthonukban üldögélő turisták a telefonjuk segítségével fedezhetik fel a sziget látványosságait, úgy, akár egy videójátékban.

 

 

Az otthonában ülő turista egy applikáción keresztül követhet egy helyi lakost, akinek a fejére egy go pro kamera van felszerelve. A helyi lakos ha kell, sétál, ha kell, lovagol, helikopterre ül, sőt, ha a Londonban épp fekete teát szürcsölgető felhasználó éppen azt kéri tőle, még ugrál is egy helyben. A szigeten való séták rendkívűl népszerűek voltak, de június 17-ével bezárólag végük szakadt.

 

Mindenesetre a rengeteg kreatív ötlet kapcsán megkerestük Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy megtudjuk, vajon Magyarországon terveznek-e valami hasonlóan szokatlant, és ha igen, akkor mit – erről majd a későbbiekben beszámolunk.

 

Nyitókép: Cocoa Island, Maldív-szigetek / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. Ha mégis a pénzköltés mellett döntesz, teheted azt tudatosan is, de a legjobb az lenne, ha leszoknánk a gazdasági érdekek
környezetiek elé helyezéséről.

Hüvelykujjával felfelé mutatva szelfizett az elhunyt labdarúgóval egy argentin férfi és két társa. Halálos fenyegetéseket is kaptak,
most szabadkoznak.

Ha kíváncsi vagy, hogy melyik magyarországi párttal értesz legjobban egyet környezeti kérdésekben, akkor neked szól
a Vokskabin új tesztje!

Méghozzá egyhangúan. A Zöldek beleírták volna a romák védelmét is, de ezt a CDU, az SPD és az AfD leszavazta.

Emellett meghosszabbítják az iskolai szünetet is.

Itt a szlovákok nagyszabású sorozatának új előzetese, van benne csodaszarvas is.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás