+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Vass Csaba
2020. október 4. vasárnap, 10:22
Volt olyan sziget, ahol a helyi lakosokra kamerát szereltek, hogy a turisták távolról irányíthassák a mozgásukat.

Már június 15-én megnyitotta kapuit a külföldi turisták előtt a Maldív-szigetek, mi több, az Indiai-óceán közepén fekvő szigetországba látogató külföldiek számára sokáig semmiféle korlátozást nem rendeltek el, még csak negatív koronavírus-tesztet sem kértek a turistáktól. Azóta ezen egy kicsit szigorítottak: a legfrissebb szabályozás szerint a szigetországba látogató külföldi turistáknak egyetlen PCR-típusú koronavírus-tesztet kell felmutatniuk a belépéskor, aminek az eredménye nem lehet régebbi 72 óránál.

 

 

A Maldív-szigetek kormánya reméli, hogy minden további gond nélkül megússzák idén a koronavírus-járványt, és nem kell befagyasztani a turizmust, ami az ország GDP-jének a 60 százalékát adja.

 

Hogy lássuk az arányokat: 2019-ben 1,7 milló külföldi látogatott az országba, míg a szigetország 1192 szigetének 200 lakott szigetén valamivel több mint 430 ezer ember lakik életvitelszerűen.

 

Ők most olyan lépésre készülnek, amilyenre eddig még nem volt precedens: elindították a Maldives Border Miles nevű programot, amin keresztül lényegében a légitársaságok mérföldgyűjtő hűségprogramjaihoz hasonlóan díjazni fogják az országba látogató leghűségesebb turistákat. A program szerint a külföldieket három kategóriába (arany, ezüst és bronz) fogják besorolni. A különböző fokozatba tartozó turisták különböző előnyöket élvezhetnek majd.

 

Bár a rendszer még kidolgozás alatt áll és várhatóan idén decemberben startol majd el, eddig azt lehet tudni róla, hogy a turistáknak a különböző fokozatok eléréshez pontokat kell gyűjteniük: ezekhez a Maldív-szigetek határának minél többszöri átlépésévelel és a különböző eseményeken, rendezvényeken való részvétellel lehet hozzájútni. A CNN utazórovata szerint a pontrendszer leginkább azoknak a turistáknak fog kedvezni, akik szívesen igénybe vennék a turistaparadicsom valamelyik luxusszállódáját, hiszen a decembertől bevezetésre kerülő pontrendszer majd ki fogja egyenlíteni ezeknek a szállodáknak a rendkívül borsos árát.

 

De nem csak a Maldív-szigeten ennyire kreatívak, nagyon úgy néz ki, hogy a Koronavírus Előtti Idők turistaparadicsomainak minden kreativitásukra szükségük van ahhoz, hogy a külföldiek ne felejtsék el, miért is érdemes éppen oda látogatni. A Karibi-térség közelében található Barbados, Anguilla és Aruba szigeteken meghosszabbított vízummal próbálják magukhoz édesgetni a külföldieket, de a a legmerészebb húzást talán a Feröer-szigeteken követték el még áprilisban, ahol kifejlesztettek egy olyan alkalmazást aminek a segítségével az otthonukban üldögélő turisták a telefonjuk segítségével fedezhetik fel a sziget látványosságait, úgy, akár egy videójátékban.

 

 

Az otthonában ülő turista egy applikáción keresztül követhet egy helyi lakost, akinek a fejére egy go pro kamera van felszerelve. A helyi lakos ha kell, sétál, ha kell, lovagol, helikopterre ül, sőt, ha a Londonban épp fekete teát szürcsölgető felhasználó éppen azt kéri tőle, még ugrál is egy helyben. A szigeten való séták rendkívűl népszerűek voltak, de június 17-ével bezárólag végük szakadt.

 

Mindenesetre a rengeteg kreatív ötlet kapcsán megkerestük Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy megtudjuk, vajon Magyarországon terveznek-e valami hasonlóan szokatlant, és ha igen, akkor mit – erről majd a későbbiekben beszámolunk.

 

Nyitókép: Cocoa Island, Maldív-szigetek / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Pénzzel, de volt, hogy néha tejtermékekkel fizettek le rendőröket Romániában.

Az indiai tagállamokat a központi kormányzat versenyre késztette a magánszektorral annak érdekében, hogy több gyártó települjön Indiába. Az eredmény a szegényebb tagállamokban fellépő vakcinahiány lett.

A volt kormányfő meglepő nyíltsággal nyilatkozott a nemzetközi sajtónak 2005-ben. Hidegháború, Gorbacsov, ellenzéki kerekasztal, Orbán Viktor, minden van benne.

A szociáldemokrata Heiko Maas közölte, még több EU-s pénzt kell adni Ankarának a menekültek ellátására, mert „pénz nélkül nem fog menni”.

Egy új közvélemény-kutatás szerint a budapesti 3-as választókerületben megtartott ellenzéki előválasztáson jelenleg a DK-s Komáromi Zoltán a szavazatok abszolút többségét is megszerezné a momentumos Hajnal Miklóssal szemben.

A házigazda Katar kormánya szerint csak így lehet biztonságosan teltházas meccseket tartani.

A választás tisztaságával kapcsolatban komoly kétségek merültek föl, a nacionalista ellenzék bejelentette: el sem fogadja az eredményeket.

A hét kérdése

Magyarország hiába szerepelt eddig jól az Eb-n, mivel a legnehezebb csoportba került, így az esélyek egyáltalán nem nekünk kedveznek. Ennek ellenére matematikailag van esélyünk, hogy továbbjussunk. Szerinted sikerülni fog?

Azért ide elnéznénk

Pár napja TGM az Azonnalira megírta, hogy szerinte mit érdemes olvasni. Június 18-án a saját könyvét dedikálja.

A MONYO sörfőzde új kőbányai telephelyén rendes söröket is lehet inni az indie rock mellé június 19-én szombaton.

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás