+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 2. péntek, 11:04
Hiába végeztünk el 12 394 tesztet az elmúlt 24 órában, az elvégzett tesztek több mint 10 százaléka lett pozitív, ami a duplána a WHO által ajánlott 5 százaléknak. Ha nem növeljük a tesztkapacitást és a kontaktkutatást, akkor félő, hogy a későbbiekben nem fogjuk tudni nyomon követni a járvány pontos terjedését. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Csütörtökről péntekre újabb 1 322 főnél mutatták ki az új típusú koronavírust, így már összesen 28 631-en fertőződtek meg a vírus márciusi megjelenése óta. Az elmúlt 24 órában azonosították a legtöbb esetet a járvány megjelenése óta. Ebből jelenleg 21 484 aktív eset. Az elmúlt 24 órában mindegyik megyéből jelentettek megbetegedést, a legnagyobb arányban Borsod-Abaúj-Zemplénben nőtt a fertőzöttek száma. 

 

Viszont, hogy pontosan hogyan áll a járvány megyénként, pontos információnk nincs, hiszen az operatív törzs csak az összfertőzöttek számát közli napról napra,

 

egyedül csak Budapestről tudjuk, hogy mennyi az aktív esetek száma, míg a többi megyét a „vidék" címszó alatt sűritik össze, így csak megbecsülni lehet, hogy egy-egy megyében mennyi lehet az aktív eset.

 

A hét első feléhez képest visszaállt a tesztelés a megszokott 10-13 ezer teszt közé: az elmúlt 24 órában 12 394 darab teszt készült el. Ami viszont probléma, hogy ez még így is kevés, hiszen a tesztek pozitivitási rátája 10,67 százalék, így bőven meghaladjuk azt az 5 százalékos határt, ami alatt a WHO ajánlása szerint egy járványt kordában tartunk.

 

Azonban a legnagyobb baj, hogy ennek a számnak a hétnapos átlaga legutoljára szeptember 4-én volt 5 százalék alatt,

 

így ha nem növeljük a tesztkapacitást és a kontaktkutatást, akkor félő, hogy nem fogjuk majd tudni nyomon követni a járvány terjedését.

 

Így jelenleg azt sem tudjuk megállapítani, hogy a fertőzések száma pontosan mikor duplázódik, ugyanis elég változó mennyiségű tesztet végeznek el naponta, így nagyon sok eset felderítetlenül marad. A jelenlegi adatokból az olvasható ki, hogy 15 nap alatt duplázódik az esetek száma, de szeptember 4-e óta a tesztek pozitivitási rátája mindig több, mint 5 százalék.

 

Sajnos az új esetek mellett az egy nap elhunytak száma is negatív rekordot döntött: az elmúlt 24 órában 17-en vesztették életüket, ami az eddigi legmagasabb a járvány megjelenése óta, így mindössze egy napig számított negatív rekordnak a 16 elhunyt. A legfiatalabb egy 57 éves férfi volt, aki agyi infarktusban is szenvedett, míg a legidősebb egy 96 éves nő, akinek magas vérnyomása mellett veseelégtelenséget tüntettek fel alapbetegségnek.

 

Csütörtökhöz képest azonban csökkent a kórházban ápoltak száma: 33 embert kiengedtek a kórházból, így jelenleg 740 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük pedig 47-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Viszont meggyógyult újabb 231 fő, így összesen már 6 349 főt nyilvánítottak egészségesnek.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás