+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. október 2. péntek, 11:04
Hiába végeztünk el 12 394 tesztet az elmúlt 24 órában, az elvégzett tesztek több mint 10 százaléka lett pozitív, ami a duplána a WHO által ajánlott 5 százaléknak. Ha nem növeljük a tesztkapacitást és a kontaktkutatást, akkor félő, hogy a későbbiekben nem fogjuk tudni nyomon követni a járvány pontos terjedését. Grafikonokon mutatjuk, hogyan terjed a járvány Magyarországon és a környező országokban.

Csütörtökről péntekre újabb 1 322 főnél mutatták ki az új típusú koronavírust, így már összesen 28 631-en fertőződtek meg a vírus márciusi megjelenése óta. Az elmúlt 24 órában azonosították a legtöbb esetet a járvány megjelenése óta. Ebből jelenleg 21 484 aktív eset. Az elmúlt 24 órában mindegyik megyéből jelentettek megbetegedést, a legnagyobb arányban Borsod-Abaúj-Zemplénben nőtt a fertőzöttek száma. 

 

Viszont, hogy pontosan hogyan áll a járvány megyénként, pontos információnk nincs, hiszen az operatív törzs csak az összfertőzöttek számát közli napról napra,

 

egyedül csak Budapestről tudjuk, hogy mennyi az aktív esetek száma, míg a többi megyét a „vidék" címszó alatt sűritik össze, így csak megbecsülni lehet, hogy egy-egy megyében mennyi lehet az aktív eset.

 

A hét első feléhez képest visszaállt a tesztelés a megszokott 10-13 ezer teszt közé: az elmúlt 24 órában 12 394 darab teszt készült el. Ami viszont probléma, hogy ez még így is kevés, hiszen a tesztek pozitivitási rátája 10,67 százalék, így bőven meghaladjuk azt az 5 százalékos határt, ami alatt a WHO ajánlása szerint egy járványt kordában tartunk.

 

Azonban a legnagyobb baj, hogy ennek a számnak a hétnapos átlaga legutoljára szeptember 4-én volt 5 százalék alatt,

 

így ha nem növeljük a tesztkapacitást és a kontaktkutatást, akkor félő, hogy nem fogjuk majd tudni nyomon követni a járvány terjedését.

 

Így jelenleg azt sem tudjuk megállapítani, hogy a fertőzések száma pontosan mikor duplázódik, ugyanis elég változó mennyiségű tesztet végeznek el naponta, így nagyon sok eset felderítetlenül marad. A jelenlegi adatokból az olvasható ki, hogy 15 nap alatt duplázódik az esetek száma, de szeptember 4-e óta a tesztek pozitivitási rátája mindig több, mint 5 százalék.

 

Sajnos az új esetek mellett az egy nap elhunytak száma is negatív rekordot döntött: az elmúlt 24 órában 17-en vesztették életüket, ami az eddigi legmagasabb a járvány megjelenése óta, így mindössze egy napig számított negatív rekordnak a 16 elhunyt. A legfiatalabb egy 57 éves férfi volt, aki agyi infarktusban is szenvedett, míg a legidősebb egy 96 éves nő, akinek magas vérnyomása mellett veseelégtelenséget tüntettek fel alapbetegségnek.

 

Csütörtökhöz képest azonban csökkent a kórházban ápoltak száma: 33 embert kiengedtek a kórházból, így jelenleg 740 beteg szorul kórházi ellátásra, közülük pedig 47-en vannak lélegeztetőgépen.

 

Viszont meggyógyult újabb 231 fő, így összesen már 6 349 főt nyilvánítottak egészségesnek.

 

NYITÓKÉP, GRAFIKONOK: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az eheti Tsúfos Tükör a német-magyar mérkőzést egy új szemszögből kívánja bemutatni.

Mindez azelőtt derült ki, hogy novemberben ők tartják majd a következő klímakonferenciát.

Ez csak ráerősíthet azon tézisekre, hogy laborból indult a járvány. Mi következik ebből?

Az egyik legfontosabb angol baloldali lap szerkesztője kiakadt azon, hogy a magyar focistákat és szerinte a magyar társadalmat is összemossák Orbán Viktor homofóbiájával és szélsőjobboldaliságával.

A miniszter a kormányinfón az Azonnalinak a főpolgármesterrel készített interjújára is reagált.

5,5 millió beoltottnál nem kell sehova sem maszk, és már védettségi igazolvány is csak a tömegrendezvényekre kell.

Nemes Balázsnak a körzet jelenlegi országgyűlési képviselőjével, Mellár Tamással kell majd megmérkőznie.

A hét kérdése

Nem sikerült a csoda, de az a két pont még így is kettővel több, mint amit a papírforma alapján a szakértők vártak. A kérdés már csak az, hogy a továbbiakban kiknek fogsz drukkolni.

Azért ide elnéznénk

A magyar hiphop Álmos vezére és a feltörekvő rapcsillag együtt szántják fel Kőbányát július 3-án szombaton.

Kiállítás Budapesten Fiuméről és a magyar kereskedelmi tengerészet történetéről, egészen október 31-ig.

Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Miben más az olajlobbi 2021-ben, mint amit a hollywoodi filmek alapján elképzelünk? Hidi Jánossal beszélgettünk.

Az OMOH évek óta fix igazodási pont a magyar LMBTQ-bulizók körében, indulásuk óta vállaltan az LMBTQ-közösséghez szólnak. Marton Péter DJ-vel beszélgettünk. Podcast!

Buktatható-e Lukasenka titkosszolgálati eszközökkel, és ha igen, ki tehetné ezt meg? Miért nem annektálta még Belaruszt Oroszország?

A Helyzetben vele beszélgettünk arról, miért nincs több nő a magyar rapben, mit gondol a motyogós rappről, és hogyan alkotott a lockdown idején.

Hogyan lett egy csepeli utcagyerekből a Blade Runner 2049, az Atomic Blonde, vagy a Hellboy 2 utcaképeinek az elkövetője? Mit gondol ma az egykori legendás graffitis a régi házak falainak összefirkálásáról? Podcast!

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás