Kóbor kutyáknak szentelt múzeumot avatnak Romániában

Szerző: Vass Csaba
2020.10.01. 18:10

Egy osztrák állatvédő kezdeményezésére jött létre Románia első mobilállatkórháza 1999-ben. Az átalakított busz most múzeummá avanzsált.

Kóbor kutyáknak szentelt múzeumot avatnak Romániában

Felavatják Románia első kóbor kutyáknak szentelt múzeumát vasárnap a román fővárost körülölelő Ilfov megye Popești-Leordeni nevű városában. A vasárnapi megnyitó apropója az, hogy október negyedikén lesz az állatok világnapja.

A múzeum egyébként az Animal Society, Vier Pfoten (Négy Mancs) állatvédő egyesületek, valamint az Asociația Spranța (Remény Egyesület) összefogásaként jött létre. A múzeummal egyúttal emléket szeretnének állítani Heli Dungler osztrák állatvédő aktivistának is, aki idén januárban hunyt el.

Dungler 1999-ben egy régi buszt alakított át, itt hozta létre Románia első mobil állatkórházát. Tíz év alatt a mobilkórháznak köszönhetően több mint hetvenezer gazdátlanná vált háziállatot sikerült ivartalanítani Romániában.

A mobilkórházat most a megalapításakor használt eredeti műszereivel látták el, és múzeumot csináltak belőle. Az osztrák állatorvos alapította meg azt a Vier Pfoten nevű nemzetközi szervezetet is, akik jelenleg 550 gazdi nélkül maradt kutyának biztosítanak szállást és élelmet. 

A román belügyminisztérium egyébként nemrégiben vitára bocsájtott egy olyan rendelettervezetet is, amely értelmében létrehoznák az állatrendőrséget, akik elrendelhetnék a bántalmazott állatok állatmenhelyre való költöztetését.

Ha a tervezetet megszavazzák és hatályba lép, akkor a megyei tanácsoknak kötelességük lesz állandó állatmenhelyeket biztosítani a bántalmazott állatok számára. Ezek a menhelyek lehetnek intézményes jellegűek, de akár létre lehet őket hozni állatkertekben, vagy állatvédő személyek bevonásával is. A bántalmazott állatok így legalább ideiglenesen olyan civil szervezetekhez kerülhetnének, amelyek bizonyítottan képesek ellátni őket.

NYITÓKÉP: Vier Pfoten mobil állatkórháza / vier-pfoten.at

Vass Csaba
Vass Csaba az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek