A volt osztrák alkancellár a saját vizeletétől remélte, hogy hatalomra tesz szert

Szerző: Techet Péter
2020.09.30. 18:58

A Heinz-Christian Strache körüli büntetőeljárás kapcsán elég bizarr részletek kerülnek ki Strache magánéletéből. Például egy Bécs melletti jósnőhöz és egy dél-burgenlandi sámánhoz járt rontást levetetni. A tanácsukra kis üvegcsében hordta magánál saját vizeletét – azt mondták neki: ez minden támadástól megvédi és hatalmas politikussá teszi.

A volt osztrák alkancellár a saját vizeletétől remélte, hogy hatalomra tesz szert

Bármennyire is úgy tűnik Magyarországról nézve, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) egykori elnöke, Ausztria korábbi alkancellárja, Heinz-Christian Strache a bukását nemcsak az Ibiza-videónak köszönheti, hanem azon számláknak is, amelyek ugyan magánköltéseit tartalmazták, de az FPÖ-vel lettek kifizettetve.

Strache havi 10 ezer eurót kapott a párttól a fizetése mellé, aminek nagyrészét ő nem a munkájával összefüggésben felmerülő költségekre, hanem fodrászra, ruhákra, a klosterneuburgi villájának bérleti díjára fordította. Mindez Strachénak azonban nemcsak politikai bukást jelentett – ellehetetlenült emiatt volt pártjában –, de büntetőeljárás is indult ellene.

Mint kiderült: az egyik testőre, akivel később megromlott a viszonya, előtte éveken át gyűjtötte a számlákat, amelyeket Strache az FPÖ-vel egyenlíttetett ki. Ennek kapcsán merül fel többek között a hűtlen kezelés gyanúja a politikussal szemben, aki az október 11-i bécsi tartományi választásokon már egy saját listával, a Team Strachéval indul rá egykori pártjára.

Múlt héten a bécsi rendőrség őrizetbeis  vette az egykori testőrt, aki terhelő vallomást tett a volt pártelnökre – azt állítva például, hogy Strache neki pontosan elmondta volna: az FPÖ-nek benyújtott számlák nem elszámolhatóak amúgy a pártkasszából.

Mire ment a pénz?

Már korábban is szivárogtak ki Strachére nézve kínos részletek a tekintetben, hogy mire költötte a pártpénzt – például potencianövelő szerekre. Strache számláiból azonban más is kiderült:

a pártelnök ugyanis jósnőkhöz, sámánokhoz is járt, hogy azok védjék, valamint karrierjét segítsék.

A volt testőr ugyanis elmondta: Strache például rendszeresen járt egy Bécs melletti jósnőhöz, a látogatások alkalmanként 200 euróba kerültek (ezeket is az FPÖ-vel fizettette ki). Azonban egy dél-burgenlandi sámántól is rendszeresen tanácsokat kért Strache. Az ő javaslatára hordott magánál az alsónadrágjában egy „megáldott” fémlapot, ez volt hivatott védeni és segíteni őt.

A jósnő azonban más védelmi tippeket is adott. Azt javasolta Strachénak, hogy a saját vizeletét hordja magánál egy kis ampullában, az ugyanis leveszi a rontást, hatalmat ad neki, és az esetleges támadásoktól is – amelyektől Strache folyamatosan félt – megvédi. A volt testőr azt állítja, hogy

Strache rendszeresen magánál hordta a saját vizeletét egy kis üvegcsében.

A jósnő Strachénak amúgy nagy jövőt prognosztizált: azt mondta neki – még az Ibiza-videó előtt –, hogy egy „bukás után“ olyannyira fel fog támadni, hogy a világ hat legbefolyásosabb politikusa közé kerül.

Strache számára a feltámadás egyelőre csekélyebb mértékű: listáját, a Team Strachét a bécsi tartományi választásokon 4 százalékra mérik, ezzel még éppen a városházára való bejutás küszöbén van. Strache leginkább egykori pártjának árt mostani indulásával, de egy múlt heti interjúban már nem a bosszú, hanem a megbocsátás hangja szólt belőle: szerinte „mindenkinek meg kell tudni bocsátania”, és ő kész az FPÖ-vel is újra egyesülni, ha ott is megvan erre a szándék.

NYITÓKÉP: HC Strache egyik klipje

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek