+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. szeptember 30. szerda, 18:40
Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, az Európai Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: azt ígérik, kemény tárgyalások lesznek.

Kedden írtunk az Azonnalin részletesen a tagállami miniszterek alkotta Európai Unió Tanácsát ebben a félévben vezető német elnökség által beterjesztett, hozzánk is eljutott javaslatról, amely egy kompromisszumos megoldás akar lenni abban a vitában, hogy pontosan milyen jogállamiságsértések esetén lehessen megvonni egy tagállamtól az EU-s támogatásokat.

 

A német elnökség az Európai Parlament eddigi módosításait teljesen figyelmen kívül hagyta, és az eredeti bizottsági javaslatból kiindulva egy olyan megoldást szorgalmaz, hogy kifejezetten csak az EU-s pénzek szabálytalan felhasználását érintő jogsértéseket lehessen pénzmegvonással büntetni, és a címből is kikerült a jogállamiság, ehelyett inkább az EU pénzügyi érdekeinek védelmét hangsúlyozzák. Ehhez képest azonban nem csak az ellenzéki sajtó, de a kormány is elégedetlenül fogadta a javaslatot: Varga Judit igazságügyi miniszter például az EU-szerződések egyoldalú módosításáról és zsarolásról posztolt felháborodva a Facebookon.

 

Amint arról keddi cikkünkben is írtunk: a legfeltűnőbb a német tanácselnökség javaslatában az, hogy bár az EU-s jogalkotás elvileg az Európai Parlament és a Tanács párbeszédén alapszik, ezúttal az Európai Parlament által plenáris ülésen megszavazott módosításokat egytől egyig negligálták a javaslatban.

 

Az Azonnali ezért megkérdezett néhány magyar EP-képviselőt, és a Fidesz frakcióját, az Európai Néppártot, hogy mit szólnak ehhez.

 

A fideszesek nem nyilatkoznak, a Néppárt kemény vitát ígér

 

„Ez csak a kezdete a Tanáccsal való tárgyalásoknak.

 

Nagyon sokat vártunk arra, hogy a Tanács végre komolyan vegye ezt a kérdést, a tárgyalások pedig kemények lesznek”

 

– írta érdeklődésünkre Pedro Lopez, az Európai Néppárt EP-frakciójának szóvivője. A Néppárt, amelynek felfüggesztve ugyan, de a Fidesz is tagja, egy olyan megoldást támogatna, ahol a jogállamiságra, a demokráciára és az alapvető jogokra egyaránt vonatkozó feltételrendszert állapítanak meg az EU-s költségvetésből való kifizetésekre. Lopez szerint „az európai értékek nem eladók”, és egy depolitizált mechanizmust szeretnének.

 

Viszont a néppárti szóvivő válaszából az is kiderült: egyelőre nagyon távol van a folyamat attól, hogy konkrét módosításokról alkudozzanak.

 

„A Tanács most adott felhatalmazást a német elnökségnek, hogy tárgyaljon a javaslatról, de legalább nyolc tagállam nem is támogatja ezt a felhatalmazást”

 

– írta az Azonnalinak Lopez, aki szerint teljesen mindegy, mi a címe a javaslatnak, a lényeg az, hogy a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer teljes mértékben benne legyen.

 

Az Azonnali által megkérdezett, egyelőre még szintén a Néppártban ülő fideszes EP-képviselők visszautasították, hogy nyilatkozzanak az ügyről. Deutsch Tamás röviden csak annyit közölt, hogy Varga Judittal ért egyet, Hidvéghi Balázs pedig arra hivatkozott, hogy ez a tagállamok dolga, ő inkább a Bizottság – egyébként semmiféle normatív kötőerővel nem bíró – jogállamiság-jelentésével foglalkozik.

 

Az ellenzékből van, aki belemenne ebbe a kompromisszumba, van, aki szigort akar

 

Nem egységes a kérdésben az európai balközép S&D-frakció sem, már ami azok magyar tagjait érinti. Az MSZP-s Ujhelyi István egyáltalán nem tartja tragikusnak a német javaslatot, szerinte jó, hogy végre lépett az ügyben a Tanács, a tragédia a további halogatás lett volna – ezzel arra utalt, hogy az elmúlt egy évben sem a horvát, sem az azt megelőző finn tanácselnökség nem vette napirendre az ügyet. 

 

Ujhelyi azért bizakodó, mert szerinte a lényeges dolgok – például a végfelhasználók védelme –, még ha félmondatok szintjén is, benne vannak a javaslatban, és ezeket lehet a jogszabályon kívül, mondjuk a konkrét támogatási szerződésekben is konkretizálni majd.

 

„Ha az Európai Parlament ezt visszadobja, akkor nem lesz semmi az ügyben, tehát a kompromisszum most mindennél fontosabb”

 

– mondta az Azonnali kérdésére Ujhelyi, aki szerint bár nyilván az Európai Parlament a nemtetszését fogja kifejezni, az is mutatja, hogy a németek jól lőtték be a kompromisszumot, hogy a magyar kormány „elkezdett hisztizni”.

 

Nem lenne ennyire rugalmas a szintén az S&D-ben ülő Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor, aki az Azonnalinak úgy nyilatkozott: számukra a kompromisszumos megoldás akkor elfogadható, ha a jogállamiság hangsúlyosan szerepel a szövegben. Mint mondta, a frakciónak lesz ellenjavaslata, és az Azonnali harmadik rákérdezésére nagy nehezen azt is elárulta: jelen formájában a javaslatot nem szavazná meg.

 

A liberális Renew Europe frakcióban ülő momentumosok, Donáth Anna és Cseh Katalin elég egyértelműen kifejezték a csalódottságukat az Azonnali érdeklődésére: 

 

„Pontosan az az egyik legnagyobb gond az EU működésével, hogy a közvetlen demokratikus legitimációval rendelkező képviselők akaratát rendszerint megpróbálják lesöpörni a Tanácsban.”

 

Azt írták: nem fognak engedni rossz kompromisszumoknak, a német elnökség javaslatával pedig az a baj, hogy „nem egyértelmű, több olyan pontja is van, ami súlyos értelmezési kérdéseket nyit ki”, és mivel több javaslat is az asztalon van, azt sem tudják még, hogy pontosan miről kell majd szavazni. Nekik az a fontos, hogy a jogsértések ne maradjanak megválaszolatlanul, de végül ne a végfelhasználókat, a magyar embereket büntessék.

 

CÍMLAPFOTÓ: Donáth Anna (fotó: Genevieve Engel / EP), Ujhelyi István (fotó: Emilie Gomez / EP) és Rónai Sándor EP-képviselők (fotó: Christian Creutz).

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szerdán tárgyalnak a tartományi miniszterelnökök Angela Merkellel további szigorításokról. Markus Söder bajor kormányfő a tavaszihoz hasonló teljes leállást szeretne legalább novemberben.

Elmérgesedett a viszony a török államfő és Franciaország között, az ügy hátterében a Charlie Hebdo Mohamed-karikatúrái és az ezek miatt lefejezett tanár esete áll. A francia szatirikus lap megint lépett egy merészet.

A TUI már építi át ennek megfelelően a portugáliai és Kanári-szigeteki hoteljeit.

Kedden három fontos magyar közéleti személyiség koronavírus-tesztje is pozitív lett. Van, aki már a tüntetek kezelésekor otthoni karanténba vonult, és van, aki örül, hogy nincs tüdőgyulladása.

Hol tart majd Magyarország 2030-ban? EU-tagok leszünk-e akkor még? Milyen adottságaink vannak? Kihasználjuk-e ezeket? Mit kellene tenni? Elolvastuk az Egyensúly Intézet új kötetét.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás