+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bakó Bea
2020. szeptember 30. szerda, 18:40
Nyolc tagállam nem engedné a német elnökséget tárgyalni az EU-s pénzekről és a jogállamiságról, az Európai Néppárt pedig nagyobb szigort szeretne: azt ígérik, kemény tárgyalások lesznek.

Kedden írtunk az Azonnalin részletesen a tagállami miniszterek alkotta Európai Unió Tanácsát ebben a félévben vezető német elnökség által beterjesztett, hozzánk is eljutott javaslatról, amely egy kompromisszumos megoldás akar lenni abban a vitában, hogy pontosan milyen jogállamiságsértések esetén lehessen megvonni egy tagállamtól az EU-s támogatásokat.

 

A német elnökség az Európai Parlament eddigi módosításait teljesen figyelmen kívül hagyta, és az eredeti bizottsági javaslatból kiindulva egy olyan megoldást szorgalmaz, hogy kifejezetten csak az EU-s pénzek szabálytalan felhasználását érintő jogsértéseket lehessen pénzmegvonással büntetni, és a címből is kikerült a jogállamiság, ehelyett inkább az EU pénzügyi érdekeinek védelmét hangsúlyozzák. Ehhez képest azonban nem csak az ellenzéki sajtó, de a kormány is elégedetlenül fogadta a javaslatot: Varga Judit igazságügyi miniszter például az EU-szerződések egyoldalú módosításáról és zsarolásról posztolt felháborodva a Facebookon.

 

Amint arról keddi cikkünkben is írtunk: a legfeltűnőbb a német tanácselnökség javaslatában az, hogy bár az EU-s jogalkotás elvileg az Európai Parlament és a Tanács párbeszédén alapszik, ezúttal az Európai Parlament által plenáris ülésen megszavazott módosításokat egytől egyig negligálták a javaslatban.

 

Az Azonnali ezért megkérdezett néhány magyar EP-képviselőt, és a Fidesz frakcióját, az Európai Néppártot, hogy mit szólnak ehhez.

 

A fideszesek nem nyilatkoznak, a Néppárt kemény vitát ígér

 

„Ez csak a kezdete a Tanáccsal való tárgyalásoknak.

 

Nagyon sokat vártunk arra, hogy a Tanács végre komolyan vegye ezt a kérdést, a tárgyalások pedig kemények lesznek”

 

– írta érdeklődésünkre Pedro Lopez, az Európai Néppárt EP-frakciójának szóvivője. A Néppárt, amelynek felfüggesztve ugyan, de a Fidesz is tagja, egy olyan megoldást támogatna, ahol a jogállamiságra, a demokráciára és az alapvető jogokra egyaránt vonatkozó feltételrendszert állapítanak meg az EU-s költségvetésből való kifizetésekre. Lopez szerint „az európai értékek nem eladók”, és egy depolitizált mechanizmust szeretnének.

 

Viszont a néppárti szóvivő válaszából az is kiderült: egyelőre nagyon távol van a folyamat attól, hogy konkrét módosításokról alkudozzanak.

 

„A Tanács most adott felhatalmazást a német elnökségnek, hogy tárgyaljon a javaslatról, de legalább nyolc tagállam nem is támogatja ezt a felhatalmazást”

 

– írta az Azonnalinak Lopez, aki szerint teljesen mindegy, mi a címe a javaslatnak, a lényeg az, hogy a jogállamiságra vonatkozó feltételrendszer teljes mértékben benne legyen.

 

Az Azonnali által megkérdezett, egyelőre még szintén a Néppártban ülő fideszes EP-képviselők visszautasították, hogy nyilatkozzanak az ügyről. Deutsch Tamás röviden csak annyit közölt, hogy Varga Judittal ért egyet, Hidvéghi Balázs pedig arra hivatkozott, hogy ez a tagállamok dolga, ő inkább a Bizottság – egyébként semmiféle normatív kötőerővel nem bíró – jogállamiság-jelentésével foglalkozik.

 

Az ellenzékből van, aki belemenne ebbe a kompromisszumba, van, aki szigort akar

 

Nem egységes a kérdésben az európai balközép S&D-frakció sem, már ami azok magyar tagjait érinti. Az MSZP-s Ujhelyi István egyáltalán nem tartja tragikusnak a német javaslatot, szerinte jó, hogy végre lépett az ügyben a Tanács, a tragédia a további halogatás lett volna – ezzel arra utalt, hogy az elmúlt egy évben sem a horvát, sem az azt megelőző finn tanácselnökség nem vette napirendre az ügyet. 

 

Ujhelyi azért bizakodó, mert szerinte a lényeges dolgok – például a végfelhasználók védelme –, még ha félmondatok szintjén is, benne vannak a javaslatban, és ezeket lehet a jogszabályon kívül, mondjuk a konkrét támogatási szerződésekben is konkretizálni majd.

 

„Ha az Európai Parlament ezt visszadobja, akkor nem lesz semmi az ügyben, tehát a kompromisszum most mindennél fontosabb”

 

– mondta az Azonnali kérdésére Ujhelyi, aki szerint bár nyilván az Európai Parlament a nemtetszését fogja kifejezni, az is mutatja, hogy a németek jól lőtték be a kompromisszumot, hogy a magyar kormány „elkezdett hisztizni”.

 

Nem lenne ennyire rugalmas a szintén az S&D-ben ülő Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Rónai Sándor, aki az Azonnalinak úgy nyilatkozott: számukra a kompromisszumos megoldás akkor elfogadható, ha a jogállamiság hangsúlyosan szerepel a szövegben. Mint mondta, a frakciónak lesz ellenjavaslata, és az Azonnali harmadik rákérdezésére nagy nehezen azt is elárulta: jelen formájában a javaslatot nem szavazná meg.

 

A liberális Renew Europe frakcióban ülő momentumosok, Donáth Anna és Cseh Katalin elég egyértelműen kifejezték a csalódottságukat az Azonnali érdeklődésére: 

 

„Pontosan az az egyik legnagyobb gond az EU működésével, hogy a közvetlen demokratikus legitimációval rendelkező képviselők akaratát rendszerint megpróbálják lesöpörni a Tanácsban.”

 

Azt írták: nem fognak engedni rossz kompromisszumoknak, a német elnökség javaslatával pedig az a baj, hogy „nem egyértelmű, több olyan pontja is van, ami súlyos értelmezési kérdéseket nyit ki”, és mivel több javaslat is az asztalon van, azt sem tudják még, hogy pontosan miről kell majd szavazni. Nekik az a fontos, hogy a jogsértések ne maradjanak megválaszolatlanul, de végül ne a végfelhasználókat, a magyar embereket büntessék.

 

CÍMLAPFOTÓ: Donáth Anna (fotó: Genevieve Engel / EP), Ujhelyi István (fotó: Emilie Gomez / EP) és Rónai Sándor EP-képviselők (fotó: Christian Creutz).

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezen a' héten egy lubok leplezi le az orosz nép ellenségit.

A sikeres alkotmányos vádeljárás jelentősége Trump diszkvalifikálása lenne egy következő elnökválasztásról.

Három hónap alatt szállítják le az összesen kétmillió adag Szputnyik V-vakcinát.

Egy év kell legalább a szakértő szerint, hogy beindulhasson a tavaly decemberben alapított cégnél egy covid-vakcina tömeges gyártása.

Három ütemben érkezik nagy mennyiségben a Sputnik-V hazánkba, jelentette be Szijjártó Péter külügyminiszter.

Gulyás Márton és a Partizán műsora Gajdics Ottóval tarolt, TGM és a többi véleményvezér pedig a nyomukban!

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás