+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. szeptember 30. szerda, 14:36
A vitának egyetlen értelmes pillanata lehetett volna, de Donald Trump kihasználva a tények ellenőrzésének hiányát, inkább teljes sebességre kapcsolta a shitshowt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A vita egy szép demokratikus hagyomány, nem véletlenül tanították már az ókori görög poliszokban is. A vita az űzőjét erényre tanítja, a két egymással szembenálló fél a másikat végighallgatva ütközteti az álláspontját, és a végén az marad talpon, aki jobban érvelt. A vita, ha azt jól művelik, nemes tevékenységnek számít, ezért a jó debatőröket nagy tisztelet övezi.

 

De a szerda hajnalban lezajlott amerikai elnökjelölti vita minden volt, csak nem egy becsülendő, nemes tevékenység, inkább egy 90 perces követhetetlen shitshow.

 

El kell ismerni, Nancy Pelosinak volt igaza: így tényleg semmi értelme nincs a vitának. Ki kell mondani: ez ilyen formában nem is számít annak. A szembenálló feleknek még véletlenül sem az érvek ütköztetése volt a célja, hanem hogy főműsoridőben szóljanak a választóikhoz.

 

Hiába keltem fel hajnali kettőkor, hogy megnézzem a magyar idő szerint háromkor kezdődő „vitát”, pár órával a vége után is alig tudok visszaemlékezni arra, hogy amúgy miről is szólt ez az egész. Ha nemjegyzeteltem volna, akkor le se tudtam volna írni, hogy egyáltalán mit kiabáltak egymásnak a jelöltek.

 

Trumpnak ugyanis be nem állt a szája, Biden pedig folyamatosan vagy kikerülte a kérdéseket, vagy próbálta Trumpot túlkiabálni. Egyszer még oda is szólt neki, hogy kussoljon már, amikor már negyedjére kezdett bele ugyanabba a mondatba Obama korábbi alelnöke. Szerencsére utána lejárt Biden ideje, az est moderátora pedig megvonta tőle a szót, így örök rejtély marad, hogy amúgy milyen magvas gondolatokról akart értekezni.

 

A vita hangulatát legjobban az a pillanat mutatja, amikor a moderátor is beszállt a kiabálásba, mondván jó lenne, ha végre Trump legalább egyszer végighallgatná Bident.

 

A moderátor azzal akarta meggyőzni Trumpot, hogy hallgasson, hogy a következő kérdést az elnök akár negligálhatja is, és beszélhet arról két percen keresztül, amiről csak szeretne.

 

Ami rámutat egy másik problémára:

 

Trump végig arról beszélt, amiről csak akart, folyamatosan hazugságokkal, álhírekkel és félinformációkkal jött,

 

és ezzel senki nem szembesítette őt a vita során. Aki eddig nem követte az elnök Twitter-oldalát, most fő műsoridőben tapasztalhatta meg, hogy milyen lenne, ha valaki felolvasná Trump tweetjeit: szedett-vetett gondolatok, VÉGIG NAGYBETŰS KIABÁLÁS, Crooked Hillary, hoax, fake news és a társaik, ami éppen eszébe jut Trumpnak a 140 szavas szókincséből.

 

Mondanám, hogy Biden ennél jobb volt, de az a baj, hogy a demokrata elnökjelölt nemcsak elszenvedője volt az estének, hanem aktív alakítója is:  sokszor megkerülte a kérdéseket, és helyette a kamerába beszélve az előre, valószínűleg tükör előtt begyakorolt mondatait puffogtatta, aminek szintén nem volt túl sok hozzáadott értéke a vitához.

 

Az este egyetlen értelmes pillanata az lehetett volna, amikor Trump nyíltan elítéli a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokat, de az elnök inkább – a tények élő ellenőrzésének hiányával visszaélve – elkezdett a radikális baloldalnak és az antifasisztáknak tulajdonított problémákról beszélni, mert ugye ők lőnek le tüntetőket az utcákon, és ők öltek meg egy rendőrt is.

 

A „vitát” leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, amikor két részeg ember vitatkozik egymással a politikáról, csak itt

 

a sarki késdobáló törzsvendégei helyett elméletileg két elnökjelöltről beszélünk.

 

Szerencsére az amerikai elnökválasztásig már csak kétszer kell átvészelni ezt a 90 perces kaotikus shitshowt. Ha meg minden jól alakul, akkor Trumptól januárban könnyes búcsút intünk majd, hogy átadja a stafétát a nála csak egy fokkal értelmesebb Bidennek.

 

És egy megrögzött hazudozó öregember helyett egy szenilis nagypapa veheti majd át a Fehér Ház irányítását.

 

Milyen szép is a demokrácia!

 

Olvass még Karóczkai Balázstól az Azonnalin! Vitáznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szájer József ereszcsatornán menekülős botránya elvitte a hetet nem csak az Azonnalinál, de egész Magyarországon. Mit szólnak az ügyhöz az utcán?

Lengyel lapértesülés szerint nem ez a legkomolyabb probléma vele kapcsolatban.

Mindezt ráadásul úgy tették meg a korábbi elnököt, Igor Dodont támogató képviselők, hogy korábban még pont ők szavazták meg Dodonnak, hogy irányíthassa a titkosszolgálatot.

Tovább szolgálhatnád derék fejdelmed / Ha nem tsaltak volna így tőrbe tégedet!

Mindez válasz a franciaországi iszlám merényletekre. A belügyminiszter szerint az iszlám radikalizmus terjesztésének jeleit fogják keresni a hatóságok.

Kényelmes pozíció ezt leírni, pedig nincs így. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás