+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Karóczkai Balázs
2020. szeptember 30. szerda, 14:36
A vitának egyetlen értelmes pillanata lehetett volna, de Donald Trump kihasználva a tények ellenőrzésének hiányát, inkább teljes sebességre kapcsolta a shitshowt.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A vita egy szép demokratikus hagyomány, nem véletlenül tanították már az ókori görög poliszokban is. A vita az űzőjét erényre tanítja, a két egymással szembenálló fél a másikat végighallgatva ütközteti az álláspontját, és a végén az marad talpon, aki jobban érvelt. A vita, ha azt jól művelik, nemes tevékenységnek számít, ezért a jó debatőröket nagy tisztelet övezi.

 

De a szerda hajnalban lezajlott amerikai elnökjelölti vita minden volt, csak nem egy becsülendő, nemes tevékenység, inkább egy 90 perces követhetetlen shitshow.

 

El kell ismerni, Nancy Pelosinak volt igaza: így tényleg semmi értelme nincs a vitának. Ki kell mondani: ez ilyen formában nem is számít annak. A szembenálló feleknek még véletlenül sem az érvek ütköztetése volt a célja, hanem hogy főműsoridőben szóljanak a választóikhoz.

 

Hiába keltem fel hajnali kettőkor, hogy megnézzem a magyar idő szerint háromkor kezdődő „vitát”, pár órával a vége után is alig tudok visszaemlékezni arra, hogy amúgy miről is szólt ez az egész. Ha nemjegyzeteltem volna, akkor le se tudtam volna írni, hogy egyáltalán mit kiabáltak egymásnak a jelöltek.

 

Trumpnak ugyanis be nem állt a szája, Biden pedig folyamatosan vagy kikerülte a kérdéseket, vagy próbálta Trumpot túlkiabálni. Egyszer még oda is szólt neki, hogy kussoljon már, amikor már negyedjére kezdett bele ugyanabba a mondatba Obama korábbi alelnöke. Szerencsére utána lejárt Biden ideje, az est moderátora pedig megvonta tőle a szót, így örök rejtély marad, hogy amúgy milyen magvas gondolatokról akart értekezni.

 

A vita hangulatát legjobban az a pillanat mutatja, amikor a moderátor is beszállt a kiabálásba, mondván jó lenne, ha végre Trump legalább egyszer végighallgatná Bident.

 

A moderátor azzal akarta meggyőzni Trumpot, hogy hallgasson, hogy a következő kérdést az elnök akár negligálhatja is, és beszélhet arról két percen keresztül, amiről csak szeretne.

 

Ami rámutat egy másik problémára:

 

Trump végig arról beszélt, amiről csak akart, folyamatosan hazugságokkal, álhírekkel és félinformációkkal jött,

 

és ezzel senki nem szembesítette őt a vita során. Aki eddig nem követte az elnök Twitter-oldalát, most fő műsoridőben tapasztalhatta meg, hogy milyen lenne, ha valaki felolvasná Trump tweetjeit: szedett-vetett gondolatok, VÉGIG NAGYBETŰS KIABÁLÁS, Crooked Hillary, hoax, fake news és a társaik, ami éppen eszébe jut Trumpnak a 140 szavas szókincséből.

 

Mondanám, hogy Biden ennél jobb volt, de az a baj, hogy a demokrata elnökjelölt nemcsak elszenvedője volt az estének, hanem aktív alakítója is:  sokszor megkerülte a kérdéseket, és helyette a kamerába beszélve az előre, valószínűleg tükör előtt begyakorolt mondatait puffogtatta, aminek szintén nem volt túl sok hozzáadott értéke a vitához.

 

Az este egyetlen értelmes pillanata az lehetett volna, amikor Trump nyíltan elítéli a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportokat, de az elnök inkább – a tények élő ellenőrzésének hiányával visszaélve – elkezdett a radikális baloldalnak és az antifasisztáknak tulajdonított problémákról beszélni, mert ugye ők lőnek le tüntetőket az utcákon, és ők öltek meg egy rendőrt is.

 

A „vitát” leginkább ahhoz tudnám hasonlítani, amikor két részeg ember vitatkozik egymással a politikáról, csak itt

 

a sarki késdobáló törzsvendégei helyett elméletileg két elnökjelöltről beszélünk.

 

Szerencsére az amerikai elnökválasztásig már csak kétszer kell átvészelni ezt a 90 perces kaotikus shitshowt. Ha meg minden jól alakul, akkor Trumptól januárban könnyes búcsút intünk majd, hogy átadja a stafétát a nála csak egy fokkal értelmesebb Bidennek.

 

És egy megrögzött hazudozó öregember helyett egy szenilis nagypapa veheti majd át a Fehér Ház irányítását.

 

Milyen szép is a demokrácia!

 

Olvass még Karóczkai Balázstól az Azonnalin! Vitáznál vele? Hozzászólnál? Írj nekünk!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mivel nem látnak garanciát arra, hogy ne kerülhetnének megint politikai nyomás alá, maradnak mindenképpen Bécsben.

„Nem várhatja el tőlem, hogy egy nappal később már egy teljesen kidolgozott tervvel állok elő” – védekezett a brit miniszterelnök szóvivője.

A széndioxid-kibocsátás éves növekedése 2021-ben a második legmagasabb lehet a 2008-as világválságot követő felépülés óta – mondja a Nemzetközi Energiaügynökség.

Mélyülnek tőle a társadalmi egyenlőtlenségek, indokolja mindezt a világszervezet.

Az Ibizába belebukott politikus azt kéri volt pártjától, hogy vegyék vissza. A párt közben azon vitázik, mennyire álljon bele a lockdownellenességbe.

A szállításügyi miniszter közben cukornádültetvényen pöffeszkedő ültetvényesnek nevezte a miniszterelnököt.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás